League One Final: Sheffield United v Huddersfield Town

Ieder jaar is er wel een play-off finale die er ver bovenuit steekt. Vorig jaar was AFC Wimbledon v Luton Town geweldig, omdat ze in 1988 in de halve finale van de FA Cup tegenover elkaar stonden als kleinere clubs en nu op de weg terug waren. Het jaar ervoor was die in de Championship smullen, met Blackpool en Cardiff waarvan de winnaar voor het eerst in de Premier League zou gaan spelen. Dit jaar is het League One dat de lekkerste pot serveert (ook al vond ik de finale van de Conference ook smullen) met Sheffield United en Huddersfield. Twee clubs uit Yorkshire die niet echt fan van elkaar zijn. Dat kan wel eens een uitverkocht Wembley gaan opleveren.

“Mannetje van DT116, waarom ga je er niet heen?”, hoor ik jullie al zeggen. Ik zou heel graag willen, maar helaas heb ik die dag al verplichtingen. Bij Willem II is namelijk het Oude Garde toernooi en daar ga ik een stukje over schrijven voor mijn eindwerkstuk van mijn school. Helaas dus, maar soms roept de plicht. Maar omdat hij pas om vier uur Nederlandse tijd begint, is de kans groot dat ik deze pot wel kan volgen op de laptop, dus dat is in ieder geval iets. Voor iedereen die wel vrij is die dag adviseer ik maar een ding: ga. Dit is een ideale kans om Wembley te bezoeken en is leuker dan een wedstrijd van het Engelse elftal of de finale van de FA Cup. Bij deze pot zullen weinig bobo’s zitten en de sfeer zal geweldig zijn.

Beide teams verdienen deze finaleplek, want ze streden lange tijd samen met Sheffield Wednesday om die tweede promotieplek achter Charlton. Huddersfield haakte als eerste af, terwijl Sheffield United tot op de laatste speeldag kans had, maar uiteindelijk zijn meerdere moest bekennen in de stadsgenoot. Gelukkig versloegen The Blades Stevenage over twee wedstrijden (0-0 in Stevenage en 1-0 op het eigen Bramall Lane) en Huddersfield MK Dons (0-2 winst in Milton Keynes werd gevolgd door een 1-2 nederlaag in eigen huis) en kwam er precies de wedstrijd uitrollen waar ik op hoopte. Allebei de ploegen zijn qua achterban, stadion en historie een grote toevoeging in de Championship, die echt steeds mooier wordt.

Volgend jaar veel Londense derby’s, Blackburn v Burnley en dan ook nog een hele kwak ploegen uit Yorkshire. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Een veel leukere competitie dan de door het geld gedomineerde Premier League, waar je nu al kunt voorspelen wie er om de titel gaan spelen en om de vier CL-plekken. Nee, je kunt dan beter de Championship gaan volgen, waar je bijna altijd een verrassende kampioen en degradanten hebt. Het is voor beide clubs dus bijna een must om te promoveren. Voor United staan er heerlijke derby’s tegen Wednesday en Barnsley op het programma, terwijl Huddersfield naar de gehate buren uit Leeds mag. Wie niet promoveert mag weer naar Yeovil en Colchester, terwijl er met MK Dons, Stevenage en Crawley nu wel heel veel plastic clubs in League One zitten.

De strijd tussen Sheffield United en Huddersfield Town is er niet alleen eentje tussen South- en North-Yorkshire, maar ook eentje tussen twee teams die de laatste jaren er helemaal niets van bakken in de play-offs. Sheffield United heeft ze zelfs nog nooit gewonnen. Sinds de play-offs in 1987 werd ingevoerd speelden The Blades in totaal vijf keer mee, altijd op het tweede niveau op dit seizoen na. In zowel 1997, 2003 als 2009 werd de finale gehaald maar verloren, tegen respectievelijk Crystal Palace Wolves en Burnley. In 1998 was de halve finale al het eindstation, want Sunderland was toen te sterk voor The Blades. Nee, Sheffield United en de play-offs zijn geen goede combinatie.

Huddersfield en de play-offs is de laatste jaren ook niet best. Voor Huddersfield is het al de achtste keer dat ze meedoen aan het toetje. De eerste in 1992 eindigde al in de halve finale, maar drie jaar later promoveerde Huddersfield via de play-offs in de finale tegen Bristol Rovers. In 2002 was Brentford in de halve finale te sterk en degradeerde Huddersfield een seizoen later zelfs naar het vierde niveau. Daar werden meteen de play-offs gehaald en gewonnen nadat Mansfield in de finale was verslagen. Sindsdien lukt het niet meer voor The Terriers. In zowel 2006 (halve finale Barnsley), 2010 (halve finale Millwall) als 2011 (finale Peterborough) lukte het niet via de play-offs. Als ze zaterdag van Sheffield United verliezen is het zelfs drie seizoenen op rij, een record.

De lamme tegen de blinde dus. Dat zijn ze niet altijd geweest, want op basis van hun prijzenkast, horen beide clubs eigenlijk op het hoogste niveau thuis. Sheffield United werd eenmaal landskampioen en won viermaal de FA Cup. Huddersfield werd driemaal op rij landskampioen en won de FA Cup een keertje. Dit allemaal dankzij de legendarische manager Herbert Chapman. Alleen al daarom zou het mooi zijn om Huddersfield terug te zien op het tweede niveau, waar ze in 2001 voor het laatst speelden. Best lang geleden al voor een relatief grote club. Ik herinner me nog goed dat ze op weg waren naar de Premier League, maar ineens besloten om hun topscorer Marcus Stewart aan concurrent Ipswich te verkopen. Een heel gekke actie en volgens fans van Huddersfield nog altijd de reden waarom The Terriers uiteindelijk in elkaar zakten en nu al zoveel jaar in de spelonken van de Engelse voetbalpiramide spelen.

Dit jaar leken beide ploegen een goede kans te maken op promotie. Huddersfield zette een nieuw record neer, door pas na 44 wedstrijden (over twee seizoenen uitgespreid) te verliezen. Maar zelf na die nederlaag tegen Charlton leek er niets aan de hand, totdat de voorzitter van Huddersfield ineens een waanidee kreeg en manager Lee Clarke ontsloeg met een kutsmoes. Daar zal wel meer aan de hand zijn geweest, want dat was zo’n rare zet. Met Simon Grayson, die met zowel Blackpool als Leeds promoveerde, leek er een goede vervanger aangetrokken, maar toch loopt het niet zo soepel. Het is dat Jordan Rhodes er altijd wel eentje inschiet, want anders hadden ze moeten uitkijken dat ze niet uit de top zes waren gevallen. Voetballend is het onder Grayson namelijk niet altijd even sterk bij Huddersfield.

Dat merkte Sheffield United ook, toen Ched Evans een paar weken geleden werd veroordeeld voor verkrachting. The Blades leken met twee vingers op weg naar promotie, maar er kwam ineens zand in de radar. Zoveel zand zelfs, dat Wednesday de tweede plaats overnam. Rhodes (38 goals) en Evans (29 goals) zijn afgetekend de nummer een en twee op de topscorerlijst van League One, maar Rhodes doet wel mee en en Evans niet. Dat zou de doorslag kunnen geven, ondanks dat The Blades het betere team hebben. Statistieken zeggen niets, maar in het begin van het seizoen won Huddersfield met 0-3 van Sheffield United. Het was middenin de serie van ongeslagen wedstrijden voor The Terries. Nadat die uiteindelijk was onderbroken ging Huddersfield meer verliezen en in februari won Sheffield United met 0-1 in en tegen Huddersfield.

10 Reacties op “League One Final: Sheffield United v Huddersfield Town

 1. Wat voor opleiding volg je eigenlijk Joris? Iets met journalistiek?

  • Ja, ik doe deeltijd journalistiek in de avonduren. Zit nu in het vierde jaar en met een beetje mazzel studeer ik in december af.

   • Ik had al zo’n vermoeden omdat het schrijven je goed af gaat. Als het AD nog een nieuwe Engeland-verslaggeverT nodig heeft dan weet ik wel wie ze kunnen bellen.

  • Dat zou heel mooi zijn, maar het is een heel klef wereldje. Lastig dus om tussen te komen.

   • Tegenwoordig — een mes dat langs twee kanten snijdt natuurlijk en geen garanties biedt — zorgt het internet er wel voor dat je sneller kan opvallen. Ik ken (niet persoonlijk maar gewoon, kennen van hun publicaties) diverse mensen die als freelance journalist werken en zelfs nooit een opleiding journalistiek volgden. Maar gewoon, artikels beginnen schrijven op het web (hetzij verspreid over diverse websites en blogs of op enkel hun eigen webstek) en door de kwaliteit van de artikels opgemerkt en zo toch minstens een mooie bijverdienste (en heel soms hoofdverdienste) van hun schrijfwerk konden maken.

    Natuurlijk snijdt het mes langs twee kanten want door gratis blogs en sites is het web ook heel toegankelijk voor mensen die absoluut niets zinnigs te vertellen hebben en moet je al erg hard zoeken soms om nuttige opiniestukken en artikels te vinden. Echter, ik geloof wel dat talent altijd opgemerkt wordt uiteindelijk, vroeg of laat wordt iemand die echt talent heeft er wel uit gepikt. Het net kan mits een goeie aanpak een heel handig kanaal zijn om je schrijftalent in de verf te zetten. Al zal een diploma journalistiek uiteraard de zaak zeker helpen. Maar blijf ook zeker bloggen en schrijven op diverse sites, dat verhoogt de kansen enkel en zet je talent enkel nog meer in de etalage. En dan is er zeker wel ergens een krant, webzine of blad dat aandachtig toekijkt en dat talent opmerkt.

 2. Ik hoop op Huddersfield. Ik wil volgend jaar namelijk graag Leeds tegen Huddersfield (of andersom) bijwonen. Al zijn beide clubs inderdaad een welkome toevoeging aan de championship volgend jaar. Dat wordt echt smullen volgens seizoen in de “hoogste” engelse divisie!

 3. Ook hier graag Huddersfield als winnaar. Je hebt van die clubs waar je om niet verklaarbare reden (puur intuïtie) een voorkeur of hekel aan hebt. Ik heb een erg negatief gevoel rond Sheffield United. Is het omdat ik de stadsrivaal Wednesday juist 1 van de sympathiekste clubs van het eiland vind? Of is het dat akelige logo met die zwaarden? Ik weet het niet. Ik kan het niet rationeel verklaren maar ik moet dat Sheffield United absoluut niet. Huddersfield laat me onverschillig, ik heb niets voor maar ook niets tegen ze. Dus laat hen maar winnen. Lieten me ook best een aardige indruk tegen MK Dons, terwijl United het wel erg lastig had met het toch vrij bescheiden Stevenage.

 4. En hij is binnen voor huddersfield. Bloedeloze 0-0 en maar liefst 8-7 na penalties. Volgend jaar geen steel city derby maar wel huddersfield -leeds. Laat fixture day maar komen!

 5. Wat een ontknoping. United moest al echt 2x missen nog, en dat gebeurt dan nog ook. En dan moeten de keepers het uiteindelijk onder elkaar uitmaken. Wat een ontknoping. Absurd dat Smithies (de doelman van Huddersfield) de Man ot Match award niet kreeg. Hij redt 2 penalties waarvan die eerste verdomd goed getrapt was (een heel sublieme save) en wanneer hij zelf moet trappen na minutenlang enorme zenuwen trapt hij hem binnen als de beste spits. Geen spits had ‘m beter binnengetrapt, en zeker niet als de zenuwen en de druk zo hoog zijn.

  Eergisteren in de pers: Sepp Blatter wil af van strafschoppenseries omdat het teveel een loterij is. Mijn reactie: Blatter is de duivel van het voetbal maar deze ene keer houdt wat hij zegt steek, want inderdaad strafschoppen zijn toch een beetje een loterij en geen echt eerlijke manier om over winst of verlies te beslissen.

  En dan komt deze partij tussen Huddersfield en Sheffield Utd.

  Zijn strafschoppen een eerlijke manier om over promotie te beslissen? Nee, ik blijf Sepp Blatter daar rationeel in volgen. Maar soms mag emotie wel eens de bovenhand nemen op ratio. Want loterij of niet, het zou eeuwig zonde zijn als we dergelijke ontknopingen niet meer te zien krijgen. Zelfs wie als neutral toekeek stond bol van de spanning op het laatst. Fair of niet, laat die strafschoppenreeksen toch nog maar bestaan. Want dergelijke ontknopingen niet meer mogen meemaken zou toch echt wel een gemis zijn.

  Had voorkeur voor Huddersfield persoonlijk (eerder uit antipathie voor United) en in de pub zaten er enkele mensen van Sheffield en van Huddersfield (die overigens enorm vriendelijk met elkaar dolden, geen moment van spanningen). Die mensen nagelbijtend zien toekijken doet je als neutrale toeschouwer onbewust nog wat meer meeleven als die strafschoppenreeks blijft duren. Die doelman van Huddersfield keepte zich in de historieboeken. En zeggen dat dat niet eens de eerste keeper is (de eerste doelman blesseerde zich tegen MK Dons) …

  Wedstrijd zelf was geen lekkernij maar die penaltyreeks maakte alles goed. Mocht ik geen neutral zijn geweest en dit 1 van mijn clubs was, dan hadden ze mogen afvoeren met een hartaanval 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s