AFC Nicknames: The Heathens

Die DT116 is allemaal politiek incorrecte plaatjes aan het plaatsen, hoor ik jullie al denken, maar vergeet niet dat AFC Nicknames uit 1933 komt. In die jaren kon dit nog, denk maar aan de mascotte van Aston Villa: Darkie. De donkere gekleurde medemens op dit plaatje moet een heiden voorstellen. De bijnaam van Birmingham City was namelijk ooit The Heathens. Negers werden destijds als heidenen gezien, vandaar dat werd gekozen voor deze afbeelding. De bijnaam heeft z’n oorsprong in de eerste naam van de club: Small Heath Alliance, vernoemd naar de wijk waar de club speelde. Met Aston Villa was er namelijk een afspraak dat geen van beide clubs de naam ‘Birmingham’ zou gebruiken. In 1905 brak Small Heath die afspraak door zichzelf voortaan Birmingham FC te gaan noemen (in 1944 kwam de ‘City’ er ook nog achter). Nadat Small Heath de naam had veranderd begon de bijnaam The Heathens steeds minder gebruikt te worden. Uiteindelijk werden de mannen uit Birmingham The Blues genoemd, niet echt origineel, maar men wist niets beters. De shirts van Birmingham City zijn namelijk blauw.

Advertenties

8 Reacties op “AFC Nicknames: The Heathens

 1. Het woord “neger” is behoorlijk incorrect (ja, ik weet het, dit is weinig origineel als plagerijtje)

  Dit was, politiek correct of niet, een origineler bijnaam dan de huidige. The Villa(i)ns -v- The Heathens, dat is 1 van de weinige affiches waar de nicknames wat mij betreft op de affiches zouden mogen. Hoe lang is deze nickname in gebruik geweest? The Blues klinkt toepasbaar op honderden clubs, deze nickname is veel leuker.

 2. Zoals gewoonlijk. De Bluenoses hebben ook werkelijk niets mee. Zijn ze trouwens nog gepromoveerd?? hahaahahahahahah

 3. Nee, die hebben er gelukkig naast gegrepen 🙂 Kleurloze club. Er is maar 1 echte traditieclub in Birmingham en dat is Villa!

  PS Joris: even offtopic maar ik heb geen Twitter, vandaar… Linfield vergeleken met Rangers is echt anders hoor. Ik woonde 2 jaar in Belfast, vlakbij Sandy Row en Windsor. Door die toevalligheid dat ik er dichtbij woonde ging ik regelmatig naar Linfield. Echt, die club is veranderd. Het was vroeger een Rangers kloon en heel sectarisch. Maar de club wilde van dat imago af en is daar in geslaagd. Onder een grote campagne waarbij wie zich misdraagt door de club zelf stadionverbod krijgt opgelegd, is de club vrijwel verlost van alle sectarisme. Tegenwoordig zijn er zelfs katholieken met een seizoenkaart en is Linfield meer mixed dan ooit tevoren. Er hangen nog Union Jacks maar daar is niets verkeerds mee, dat is gewoon een vlag. Billy Boys en andere mag je niet meer zingen, en als iemand dat nog doet flikkert de club hem er uit met stadionverbod. Echt, neem dit aan van iemand die Linfield regelmatig ging bekijken als neutral (ikzelf): Linfield is veranderd. Veel Linfield fans beginnen zich trouwens te storen aan die link met Rangers en willen liever van die link af.

  Er gebeuren wel eens incidenten op verplaatsing maar dat zijn veelal mensen die nooit naar Windsor Park komen en enkel op uitwedstrijden afkomen om amok te maken. Daar heeft geen enkele club vat op en kan je ze niet op afrekenen. In de thuiswedstrijden gebeurt haast nooit een incident meer, en dat bedoel ik met hoe Linfield veranderd is. Toen Cliftonville er enkele jaren geleden met 0-3 won kregen de Cliftonville spelers een lang applaus van de Linfield aanhang. Toen Derry er langskwam voor de Setanta Cup (ik was toen in het stadion) applaudisseerden de Linfield fans voor de Derry fans na het zingen van “Teenage kicks” en gingen fans van beide teams na de wedstrijd samen boozen. Linfield is veranderd. Er zijn zelfs katholieke leden van de club en katholieke seizoenkaarthouders. Rangers is helaas nog steeds zijn sectarische zelve. De vergelijking tussen beide clubs gaat dan ook niet meer op. Incidenten op uitwedstrijden heeft geen enkele club vat op, zeker niet als het mensen zijn die nooit naar een thuiswedstrijd gaan.

  Sorry voor de offtopic maar heb geen Twitter en wilde dit toch even aanhalen. heb 2 jaar in Belfast gewoond en Linfield was de club die ik het vaakst zag. Nooit enig incident of sectarisch gezang. Tenzij iemand zo kleingeestig is dat een Union Jack hem al aanstootgevend overkomt, zal je in Windsor geen problemen meer zien. Ook niet als Noord Ierland er speelt ; best fans in Europe. Hoe die hun team de hele wedstrijd altijd steunen (1000 away fans naar Azerbaijan toen er niets meer van af hing) en hoe de sfeer op Windsor 90 minuten lang kolkt, zoiets heb ik zelden of nooit elders ervaren. En ook hier, katholieken zijn meer dan welkom. De doorsnee katholiek heeft niet veel interesse in het Noord Ierse team, maar een delegatie van Derry fans ging toch eens kijken uit nieuwsgierigheid. Ze droegen zelfs een Derry shirt. Desondanks met open armen ontvangen en zich een hele avond vermaakt.

  Als je clubs sectarisch wil noemen, Rangers is daar een typevoorbeeld van. Linfield was dat… maar is dat niet meer. Een enkeling heb je altijd wel, maar als je het totaalbeeld bekijkt zou ik haast durven zeggen dat het Noord Ierse voetbal is veranderd. Inclusief Linfield.

  Dat Rangers een nare club is (was?) staat uiteraard wél als paal boven water en hun aanpak van sectarisme was een lachertje.

 4. On topic: waarom eigenlijk de associatie van een kleurling met het woord “heiden”? Ik bedoel, als je kijkt naar de wereldpopulatie zijn het vaak zwarten die nog het meest religieus van allemaal zijn. In de VS zijn in gebieden met een grote populatie Latino’s en zwarten kerken elke week volzet. Zelfs in Europa importeert men nu pastoors uit Afrika wegens gebrek aan interesse in het beroep (nochtans werkzekerheid gegarandeerd en bovenop het riante salaris nog kost en inwoon gratis) dus in feite zou een typische heiden volgens het cliché juist een blanke moeten zijn…

 5. In de 19e en begin 20e eeuw vonden wij blanken ons nog superieur tegenover de zwarten en vonden ze minderwaardig en dus ook heidens als in minder beschaafd. Terecht? Neen Feit? Helaas wel

  • In sommige landen (en in de Benelux zelfs sommige mensen nog steeds, zie Geert Wilders en Filip De Winter) is er nog altijd dat gevoel. Al lijken ze de pijlen nu meer op moslims te richten dan op de gekleurde medemens. Blijft xenofoob, tegen welke bevolkingsgroep je ook afkeert. En dan heb je nog die akelige White Pride verenigingen … Overigens kan je ook nog een soort christelijke suprematie gevoelens uit die bijnaam afleiden, want waarom zou een heiden een negatief woord zijn? Dat is enkel als je je eigen geloof als het enige juiste beschouwt (iets waar alle godsdiensten helaas wel iets van hebben, al mogen we niet veralgemenen … maar er zitten fanatici in elke cultus, zeker ook in het christendom)

 6. PS Gerrit, prachtige 1e 2 regels!

 7. rezzy1878countyroad

  Achteraf gezien misschien niet eens zo gek. Aangezien de vele gekleurde mensen die in Birmingham zijn gaan wonen en de Hoolies van Birmingham die zich Zulu’s zijn gaan noemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s