Conference Final: Luton Town v York City

Komende zondag is het weer prijs op Wembley. Een dag nadat West Ham en Blackpool hebben uitgemaakt wie er in de Premier League gaat spelen volgend jaar, strijden de twee ex-Leagueclubs York en Luton om een plekje in de Football League. Beide clubs zullen elkaar onderhand wel beu zijn, want dit is al de elfde ontmoeting in ruim 2,5 jaar. De confrontaties tussen York en Luton zijn de laatste jaren uitgegroeid tot echte klassiekers. Het belooft een mooie confrontatie te worden en is, als ze tenminste niet in de FA Cup tegen elkaar loten, voorlopig de laatste ontmoeting tussen de twee clubs te zijn. Daar zullen ze blij mee zijn, want ik denk dat beide clubs elkaar niet meer kunnen zie of luchten.

Beide clubs zijn echte grootmachten in de Conference. Er is geen club in de non-League die zoveel fans trekt als Luton. The Hatters werden in 1885 opgericht en waren de eerste club uit Zuid-Engeland die professioneel werd. In 1897 was Luton dan ook de eerste club beneden Birmingham die gekozen werd in de Football League. Het was van korte duur, want de lange reizen maakten het niet zo aantrekkelijk om in de Football League te blijven. Pas in 1920, toen zowat de hele Southern League werd overgeheveld naar de Football League en de Third Division werd, waagde Luton weer de stap. Ditmaal beviel het ze wel goed en in 1937 werd de club kampioen van de Third Division (South).

Daar deden ze lekker mee en in 1955 promoveerde Luton het walhalla van het Engelse voetbal: de First Division. Het lukte The Hatters om het daar vijf jaar vol te houden, maar in 1960 viel dan toch het doek. Een jaar eerder was het voorlopige hoogtepunt van de club gehaald, toen ze in de finale van de FA Cup stonden. Die werd verloren van Nottingham Forest, maar voor de fans was het geweldig om naar Wembley te mogen. Na de degradatie van 1960 ging het snel, want zowel in 1963 als 1965 degradeerde de club en voor het eerst zaten The Hatters in de Fourth Division. Maar zo snel ze naar beneden vielen, zo vlug klauterden ze weer omhoog. Promoties in 1968, 1970 en 1974 zorgden ervoor dat Luton weer op het hoogste niveau mocht spelen.

Ditmaal hielden ze het maar een seizoen uit, maar Luton viel niet weer helemaal weg. Ze werden een goede club op het tweede niveau en daar werd in 1982 de titel gewonnen. Het zou het Gouden Decennium van Luton worden. Tien jaar op een rij speelden The Hatters op het hoogste niveau (ze maakten nét de Premier League niet meer mee) en in die jaren werd tweemaal de finale van de League Cup gehaald: in 1988 werd er gewonnen (3-2 winst tegen Arsenal) en in 1989 verloren (1-3 tegen Nottingham Forest). Ook werd in 1988 de halve finale van de FA Cup gehaald, maar daarin was Wimbledon te sterk. Na de degradatie in 1992, zakte de club opnieuw helemaal terug naar het laagste profniveau in 2001. Never a dull moment in Luton.

Maar opnieuw werd de weg omhoog weer ingezet. In zowel 2002 als 2005 promoveerde de club. Toen ik ze in januari 2006 bezocht, een FA Cup wedstrijd tegen Liverpool (ruststand 1-3, eindstand 5-3 en zowat de beste sfeer die ik ooit heb meegemaakt), deden ze mee voor een play-offplekje. Maar het werd geen Premier League voor de mannen uit Luton. Er was geen rooie cent meer over en in drie jaar tijd degradeerde de club drie keer achter elkaar (2007, 2008, 2009), waardoor ze nu alweer drie seizoenen in de Conference spelen. De afgelopen twee seizoenen werden ze respectievelijk tweede en derde, maar lukte het niet in de play-offs. Vorig jaar waren ze er erg dichtbij, maar was AFC Wimbledon na pingels te sterk. Dit jaar werden The Hatters slechts vijfde, maar lijken ze juist wel op het juiste moment te pieken.

In vergelijking met Luton is York een veel kleinere club. The Ministermen, die niet alleen in een mooie stad spelen, maar ook een geweldig stadionnetje hebben, werden in 1929 pas gekozen in de Football League. Pas dertig jaar later promoveerde de club voor het eerst (als nummer drie) om een jaar later meteen te degraderen. Niet echt wereldschokkend. Dat was wel hun prestatie in 1955, toen ze totaal onverwacht de halve finale in de FA Cup hadden gehaald. Pas na een replay wist Newcastle York te verslaan. In 1965 deden ze hetzelfde: promoveren als nummer drie en een jaar later weer degraderen. Maar na de promotie in 1971 (als nummer vier zelfs) hielden ze het wat langer vol. Sterker nog, na twee jaar strijden tegen degradatie werden ze in 1974 ineens derde en dat betekende promotie naar de Second Division.

Gekkenhuis in York, ondanks dat de stad totaal niet voetbalminded was. Twee jaar hielden ze het vol, maar er bleek teveel geld te zijn uitgegeven. Meteen degradeerde York weer door en het seizoen 1977-1978 begonnen ze gewoon weer in hun vertrouwde Fourth Division. Zeven seizoenen later lukte het York dan toch: ze wonnen hun eerste titel! Als kampioen gingen ze naar de Third Division. Na degradatie in 1988, promotie in 1993 en wederom degradatie in 1999 waren ze weer terug op het laagste niveau. Alleen waren ze nu in handen van een naar mannetje, dat de club alleen had gekocht om het stadion voor veel geld te verkopen aan projectontwikkelaars. Door al dat gerommel en het terug krijgen van de club, ging het op het veld steeds slechter. In 2004 gebeurde het onvermijdelijke: York City degradeerde uit de Football League.

Sindsdien spelen ze in de Conference. Doordat er zoveel ex-Leagueclubs in die competitie zitten, is York allang niet meer de grote jongen daar. Ze zijn daar erg wisselvallig. In 2005 en 2009 moesten ze oppassen om niet te degraderen naar de Conference North, terwijl ze andere seizoenen weer goed bovenin meedoen. Ze staan dit jaar voor de derde maal in de play-offs. In 2007 was Morecambe te sterk en in 2010 Oxford. Zal het ze nu wel lukken om te promoveren en hun stadion Bootham Crescent, dat ze volgend jaar zeer waarschijnlijk gaan verlaten, een waardig afscheid in de League gunnen? De Wembley Hoodoo is na de overwinning van vorige week zaterdag in ieder geval over, nadat ze zowel in 2009 (finale FA Trophy) als 2010 (play-off finale) in dat stadion verloren.

Luton en York hebben een grote geschiedenis met elkaar. Voorheen was het gewoon een standaardpotje, maar in drie seizoenen tijd is het uitgegroeid tot de El Classico van de Conference. Het eerste seizoen was er nog niet zo gek veel aan de hand. In zowel Luton (1-1) als York (0-0) werd er gelijkgespeeld. Maar in de play-offs kwamen beide clubs elkaar weer tegen. Luton was, als nummer twee, de grote favoriet. Toch won York de eerste pot met 1-0, maar dat zou op Kenilworth Road wel worden rechtgezet. Niet dus. York won met 0-1 en mocht naar de finale. Dat konden ze bij Luton slecht kanaliseren en er volgde een pitch-invasion. Eerst werden de spelers van York lastiggevallen, waarna het uitvak werd belaagd. De beelden van de rellen gingen de hele wereld over, vooral omdat Engeland net zijn WK bid aan het promoten was.

York verloor de finale van Oxford en weer mochten beide clubs tegen elkaar. Beide potten werden tot risicowedstrijden bestempeld, maar er gebeurde weinig naast het veld. Op het veld des te meer. Luton slachtte York met 5-0 op het eigen Kenilworth Road, waarna York The Hatters in eigen huis met 1-0 versloeg en zo mee bleef doen om een plekje in de play-offs. Die liepen ze mis, maar ook Luton haalde het niet en strandde in de finale. Dit seizoen was York oppermachtig. Beide competitiewedstrijden werden gewonnen (3-0 in York en 1-2 in Luton) en ook in de halve finale van de FA Trophy kwamen ze elkaar tegen. De finale zou tegen de winnaar van Newport County v Wealdstone zijn, dus een goede kans om die beker ook te winnen.

De autoriteiten waren niet zo blij met deze dubbel en in de stad zijn bij beide wedstrijden wel wat opstootjes geweest. In de stadions overigens niet. Net zoals in de competitie was York ook in deze halve finale de sterkste. The Ministermen wonnen in eigen huis met 1-0, terwijl de return in Luton 1-1 werd. Weg tripje naar Wembley voor The Hatters, maar achteraf gezien zullen ze er niet al te veel van balen. Zowel York (tegen topfavoriet Mansfield) als Luton (tegen nummer twee Wrexham) wonnen verrassend hun halve finales in de play-offs. Daardoor staan ze zondag tegenover elkaar, voor York de tweede trip naar Wembley in acht dagen (ze wonnen met 2-0 van Newport en pakten de FA Trophy). Wie er ook wint, ze weten in ieder geval zeker dat ze elkaar volgend jaar niet gaan tegenkomen in de competitie, want de winnaar speelt dan in League Two.

Advertenties

9 Reacties op “Conference Final: Luton Town v York City

 1. Saillant detail, spits Jason Walker mistte de laatste penalty voor Luton tegen Wimbledon vorig jaar en Walker speelt nu voor……York City. The Minstermen zijn wel zwaar in de minderheid want Luton verkocht 29.000 kaarten en York rond de 7000. Maar vorige week was Newport ook met meer fans op Wembley.

 2. Joris vertelde me eens dat York zowat de mooiste stad van Engeland is op cultureel vlak, en dat raakt een gevoelige plaat gezien ik kunst nog hoger inschat dan voetbal maar liefst van al een combo voetbal en cultuur maak. Dan is een mooie stad die naast het stadion nog wat cultureel fraais te bieden heeft natuurlijk een heerlijkheid. Ook heb ik het graag kleinschalig en gezellig, dus dat ze niet gek veel fans hebben vind ik absoluut geen minpunt.

  Anderzijds moet ik zeggen dat ik het de mensen van Luton toch wel zou gunnen. Die club heeft het zo zwaar te verduren gehad jarenlang, bijna bestond de club zelfs niet meer. Ze hebben enorm moeten vechten om te overleven. Dan gun je na jaren van leed die club wel haar succesje. Ik vond het al jammer dat ze vorig jaar niet promoveerden.

  In feite is dit het soort wedstrijd waar ik met eender welke uitslag best kan leven. Daar waar de League One en League Two finales beiden uit teams bestaan waar geen van beiden me echt boeit, is de Conference finale eentje met twee teams die ik het eigenlijk wel gun. Wie er ook promoveert, het is hen gegund. Jammer eigenlijk dat er slechts 2 promovendi zijn vanuit de Conference terwijl vanuit League Two vier teams omhoog gaan (anderzijds: met meer promovendi uit de Conference zou Barnet al lang gedegradeerd zijn en voor die club heb ik een echt zwak … dus misschien toch maar tevreden met “slechts” 2 stijgers :))

 3. 1-1 halverwege. Vervelend om dit via livescore.com te moeten volgen. De Irish pubs zenden dit niet uit ; vreemd want de League Two en League One playoffs komen wel allemaal op het scherm, dus dan is het gek dat de Conference geen aandacht krijgt. Aan livestreams durf ik me niet echt wagen gezien daar vaak malware mee komt, al durf ik livetv.ru wel eens gebruiken als ik niet op eigen computer bezig zit. Livescore dan maar …

 4. York terug. Eens kijken of we Gillingham vs York gaan doen met een dagtrip volgend seizoen

 5. Had het ze beiden gegund. Vond deze finale interessanter dan de League One & League Two finales. Die laatste twee zenden de Ierse pubs uit, maar de Conference finale helaas niet. Had nochtans graag deze match gezien. Ik gunde het beide teams dus proficiat York! Tegelijk heb ik toch echt wel te doen met de mensen van Luton. Na al die tegenslagen kruipt de club mooi weer overeind maar echt terugkeren, de kers op de taart, naar de League lukt weer niet. Twee maal op rij de playoff finale verliezen na al die jaren ellende wens je die mensen echt niet toe. Hopelijk lukt het volgend jaar om te promoveren.

 6. Overigens offtopic maar dit moet toch gezegd: Joris, dikke proficiat met de promotie van WILLEM II ! Verrassend dat je zo snel alweer achter je PC aan het Twitteren was, ik had eerder een nacht vol alcoholische dranken op het marktplein van Tilburg verwacht 😉 Maar Willem II is weer waar het hoort: in de Eredivisie. Dikke proficiat en nog een lange feestnacht toegewenst!

  • Willem II is nooit offtopic, Gerrit!!! Was rechtstreeks vanuit het vliegveld Weeze naar het stadion gegaan, dus ik moest even douchen en eten. Helaas morgen weer om 6 uur op, dus mijn feest zit er alweer op 😦

   • Er is altijd het magische woord “doktersbriefje” in zulk geval 😉 Reden van afwezigheid op het werk: “kater”. Valt nog eenvoudig te verifiëren ook en mits de dokter je voor 2 dagen ziek zet kan je nog een dag voortfeesten vooraleer de roes uit te slapen. 🙂

    Promotie van Willem II kreeg in België behoorlijk aandacht in de online sportpers ; blijkbaar een Belg die het beslissende doelpunt van de promotie scoorde? En promotie afdwingen in een derby, had enkel beter gekund als het tegen NAC was geweest maar dit moet toch ook erg mooi geweest zijn.

 7. Na dat gedonder in het uitvak vandaag zal het voor ons ook wel weer een combi worden naar Tilburg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s