Championship Final: West Ham United v Blackpool

Het wordt wel eens de belangrijkste wedstrijd na de FA Cup genoemd, de play-off finale van de Championship. Financieel gezien klopt dat zeker, want voor de winnaar ligt er 90 miljoen pond klaar. Ik kijk er ook altijd wel naar uit. Vorig jaar heb ik enorm genoten van Swansea v Reading, dat was echt een klassieker. Dit jaar hoop ik op een herhaling van dat festijn. Fans van Blackpool en West Ham zal het niet veel uitmaken, want die willen maar een ding en dat is winnen. Slechts 90 minuten scheiden hen van nog een jaartje Championship of promotie naar de Premier League. Om verschillende redenen hoop ik dat Blackpool gaat winnen, maar ik verwacht toch dat The Hammers aan het langste eind zullen trekken.

Blackpool v West Ham dus. Wie dat aan het begin van het seizoen had voorspeld, was raar aangekeken. Beide clubs waren gedegradeerd, maar Blackpool werd gezien als een one-hit wonder. Een club die moest uitkijken niet meteen door te degraderen. Vanuit Oost-Londen werd de gebruikelijke grote bek opgezet. Zij zouden wel eventjes promoveren. Om dat kracht bij te zetten werden Sam Allardyce en Kevin Nolan aangetrokken. West Ham en Leicester leken de gedoodverfde titelkandidaten. Maar het liep net even anders. Leicester bakte er helemaal niets van en West Ham streed met Southampton en Reading om die twee plekken. Lange tijd leken The Hammers het toch te gaan worden, maar uiteindelijk zorgde een reeks gelijke spelen ervoor dat West Ham derde werd.

Blackpool sloop ondertussen langzaam naar boven. Voorafgaand aan het seizoen geloofde eigenlijk niemand dat Blackpool zou meestrijden om de bovenste plekken. Talisman Charlie Adam was vertrokken naar Liverpool, de eigenaar van de club had elf miljoen pond uit de club gehaald en aan zijn vader gegeven en de selectie was weinig bijzonder. Dat Blackpool eind oktober niet eens in het linkerrijtje stond, was eigenlijk niet eens verrassend. Toch slaagde Holloway er weer in om er een vechtmachine van te maken. Zo werden zowel Reading als Southampton in Blackpool opzij gezet., Sinds die overwinning op Soton, eind maart, heeft Blackpool ook niet meer verloren. Negen wedstrijden duurt die reeks nu al en Holloway gaat er alles aan doen om er tien van te maken, want dat betekent promotie.

Blackpool is een van de meest succesvolle ploegen in de play-offs, sinds die in 1987 werden ingevoerd. Ze zijn de enige Engelse club die zowel vanuit League Two, League One als vanuit de Championship via de play-offs zijn gepromoveerd. Dit is de zevende deelname aan het toetje voor The Tangerines en in de zes voorgaande keren stonden ze maar liefst viermaal met de beker in handen (in 1992, 2001, 2007 en 2010). Slachtoffers van deze dadendrang waren Scunthorpe, Leyton Orient, Yeovil en Cardiff. Alleen in 1991 (verloren finale tegen Torquay na pingels) en 1996 (halve finale tegen Bradford) lukte het de mannen uit het kitscherige badplaatsje niet.

West Ham speelde veel minder vaak in de play-offs. Logisch, want meestal spelen The Hammers in de Premier League, dus dan hoef je jezelf niet te bekommeren over play-offs. In 1993 werden ze na degradatie meteen tweede en hoefden ze niet mee te doen, maar na de degradatie in 2003 lukte het West Ham niet meteen om terug te keren. Twee seizoenen speelden ze in de Championship en ook tweemaal deden ze mee aan de play-offs. Het eerste jaar werden ze vierde, haalden ze de finale, maar verloren daarin van Crystal Palace. Het seizoen erop werden de play-offs pas op de laatste speeldag behaald. Als nummer zes werd nummer drie Ipswich Town opzij gezet en in de finale werd Preston North End verslagen. West Ham was weer terug. Dit jaar dus de derde play-off deelname voor The Hammers en bij winst komen ze in een heel klein rijtje van clubs waarbij meer dan de helft van deelnames aan de play-offs uitmondde in promotie.

De gedroomde finale in de media was eigenlijk die tussen West Ham en Birmingham City. West Ham deed zijn plicht en won al nummer drie redelijk eenvoudig van nummer zes Cardiff (uit met 0-2 en thuis met 3-0), maar Birmingham lukte het niet. The Blues verloren met 1-0 in Blackpool en ze slaagden er ook niet in om het in eigen huis recht te zetten: 1-1. De reden waarom er zo naar West Ham v Birmingham werd uitgekeken was omdat de eigenaren van The Hammers, David Gold en David Sullivan allebei groot geworden in de porno, tot voor kort Birmingham City in handen hadden. Erg pikant dus, maar nu wordt het West Ham v Blackpool. Ook een leuke pot en in Oost-Londen zijn ze er erg blij mee. Eigenlijk hoeft de wedstrijd niet eens meer gespeeld te worden, zo overtuigd zijn ze van hun promotie.

In principe spreekt ook alles in het voordeel van West Ham. In de competitie werd Blackpool twee keer voor schut gezet. Op Upton Park werd het 4-0, terwijl ze het in Blackpool nog een dunnetjes overdeden door met 1-4 te winnen. Ook qua budgetten en spelersmateriaal zijn de Londenaren in alles superieur aan de mannen van Ian Holloway. Juist daarom zou het zo mooi zijn als Blackpool zou winnen. Twee jaar geleden was het al verrassend dat Blackpool als kleinste club uit de Championship promoveerde na de play-offs, maar als ze dat nog een keer doen is het pas echt een wonder. Misschien dat ze er dan zelfs nog in kunnen blijven, want Swansea heeft dit jaar bewezen dat niets onmogelijk is.

Advertenties

2 Reacties op “Championship Final: West Ham United v Blackpool

  1. West Ham heb ik het niet zo voor, al was het de eerste Britse club die ik ooit bezocht. Nadien kwam ik achter hun hooligan-kantje achter en was alle sympathie weggevaagd. Blackpool vind ik dan weer echt een leuke club, 1 van die clubs waar altijd een glimlach verschijnt als ik op Livescore.com zie dat ze weer eens gewonnen hebben. Ik heb sowieso iets met badplaatsen, en Blackpool heeft nog eens een leuk stadionnetje en er is natuurlijk de manager die geniaal blijft om te horen praten. Ik hoop enorm dat Blackpool het straks klaarspeelt al vrees ik ook dat het West Ham wordt. Maar wat mij betreft zou Blackpool de Premiership wat kleur geven die clubs als Wigan, Sunderland, WBA, Stoke (ik hou niet van dat kick and rush…) etc ontbreken. Blackpool heeft iets charmants, ik kan niet echt uitleggen wat precies maar die club vind ik echt iets leuks om zich heen hebben. Fingers crossed voor Blackpool dus!

    Overigens een offtopic PS maar omdat er nog geen post over de League Two is (ik vermoed dat die er nog komt maar soit…): heb de voorbije dagen de tijd wat gedood met de playoff wedstrijden. Ik zou normaal niet spontaan naar een Torquay-C’ham kijken maar een depressief mens die de tijd met iets aangenaams moet doden … Nu ja, zo heb ik dus aardig wat wedstrijdjes gezien de voorbije dagen en 1 ding viel me meteen op: dat stadionnetje van Southend. Dat lijkt een lekkernij, al is TV soms niet het beste om op te oordelen. Maar op de beelden af gaand, lijkt daar alles te kloppen: paar aparte tribunes die niet allen op elkaar lijken, mix van terracing en zitplaatsen, zicht op een woonwijk (huizen die boven de stadionmuur boven pieken), strand niet ver van het stadion, houten trapjes, dak van aluminium-achtige platen … Kijk, dit is het soort stadionnetje waarvan ik meteen enthousiast werd. Het kan bedrieglijk zijn als je op TV beelden alleen beoordeelt maar laat ons zeggen dat waar ik van Stevenage en Torquay een gevoel had van “best aardig maar meer niet” had ik bij Southend meteen een reflex “dit stadion wil ik ooit bezoeken”. In die zin is het misschien goed dat Crewe de wedstrijd won want aan succes van een club hangt de nare keerzijde dat bij promotie vaak renovaties en uitbreidingen gaan plaatsvinden terwijl het stadionnetje er nu net prima uitziet. Southend voeg ik bij deze toe aan mijn verlanglijstje voor het groundhoppen.

  2. up with the hammers ………die club met al die gevaarlijke hoolies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s