Video of the Week: Scottish Cup Semi Final 2006

De Edinburgh derby van komende zaterdag is de belangrijkste ooit. In 1896 werd er ook een finale gespeeld, maar toen was voetbal nog minder belangrijk. Sinds WO I kwamen beide clubs elkaar nog negen keer tegen in de Scottish Cup, maar nooit was de wedstrijd belangrijker dan de laatste keer, in 2006. Dat was de enige keer dat ze elkaar heel laat in het toernooi tegenkwamen, in de halve finale. De beloning was een finaleplek tegen Gretna, best een haalbare kaart. Vooraf werd er vanuit gegaan dat de winnaar van deze halve finale de beker zou veroveren. Een perfecte mogelijkheid voor Hibs om na 104 jaar weer de beker te winnen, maar het werd een vernedering.

Hearts had een relatief makkelijk programma tot aan de halve finale, want iedere keer hadden ze een thuiswedstrijd geloot. Kilmarnock, Aberdeen en Partick Thistle werden opzij gezet. Hibs had het een stuk lastiger, want nadat Arbroath op Easter Road opzij was gezet, moesten ze naar Ibrox. Daar werd Rangers verrassend met 0-3 verslagen waarna Falkirk ook opzij werd gezet: 1-5. In de competitie deden beide clubs het ook geweldig. Hearts brak, tot op de dag van vandaag is het de laatste keer dat het lukte, de Old Firm en werd tweede. Hibs eindigde als vierde. Een heel verschil met nu, want Hearts is maar een middenmoter, terwijl Hibs tegen degradatie heeft moeten strijden.

Maar terug naar die tweede april in 2006. Wie het over die wedstrijd heeft in Edinburgh, zal binnen vijf tellen de naam van een speler horen: Paul Hartley. De middenvelder van Hearts scoorde in deze halve finale zijn eerste hattrick in zijn carrière. Dat niet alleen, Hartley was een voormalig jeugdspeler van The Hibees. Daar kreeg hij geen contract, maar keerde in 1998 weer terug. Na twee seizoenen werd daar niet goed genoeg bevonden. Na omzwervingen bij Greenock Morton en St. Johnstone kwam hij in 2003 bij Hearts terecht. Daar groeide hij uit tot een legende, mede door zijn hattrick in 2006 tegen Hibs. Sinds dit seizoen is Hartley manager van Alloa, waar hij meteen kampioen mee werd. Zaterdag zal hij in een paars shirt op de tribune zitten. Het kan voor Hearts de eerste Scottish Cup worden sinds 2006, want de finale tegen Gretna werd gewonnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s