Conference North Final: Gainsborough Trinity v Nuneaton Town

Zondag het einde van de Premier League en beginnen we met de eerste twee play-off finales. In totaal hebben we er zes te gaan en dan is het seizoen helaas weer over en kunnen we smachtend uitkijken naar 18 juni, de dag dat de fixtures bekend worden gemaakt. Maar eerst nog de finales., altijd een heerlijk toetje. Hier op DT116 gaan we ze alle zes voorbeschouwen, te beginnen met die van de Conference North tussen Gainsborough Trinity en Nuneaton Town. Een mooie pot in het historische stadionnetje Northolme, dat volgend jaar helaas voor het laatst gebruikt gaat worden.

Net zoals in de Conference, gaat in North de finale tussen de nummers vier en vijf van de competitie. Verrassend, want nummer twee Guiseley stak er dit jaar, samen met kampioen Hyde, ver bovenuit. Ze waren dan ook de topfavoriet en een finale tegen Halifax, dat al twee keer op rij gepromoveerd is, leek een sinecure. Maar dat werd het dus niet. Na een gelijkspel in beide heenwedstrijden, wonnen zowel Gainsborough als Nuneaton in het hol van de leeuw. Daardoor deze enigzins verrassende finale, maar dat maakt hem niet minder leuk.

Nuneaton Town is de doorstart van Nuneaton Borough, een redelijk grote non-League club uit 1889. Nuneaton Borough was een van de oprichters van de Conference in 1979 en eindigde dat eerste jaar in de middenmoot. Het jaar erop vlogen ze eruit, om weer een seizoen later terug te komen. De topjaren voor de club waren 1984 en 1985. Beide seizoenen werden ze tweede in de Conference en er waren zelfs ambities om in de Football League te gaan spelen. Dat lukte niet en in 1987 degradeerde de club weer om een langere tijd op het zesde niveau door te brengen.

In 1999 kwam Nuneaton Borough weer terug en ditmaal duurde het avontuur in de Conference vier seizoenen. Daarna, in Conference North, was Nuneaton een topper en ze deden meerdere malen mee om de titel. Tijd voor een nieuw stadion en in 2007 werd de leuke Manor Ground vervangen door de kille Liberty Way. Dat bleek gefinancierd te zijn met geld dat er niet was en in 2008 ging de club failliet. Het was een slimme truc van het zakenmannetje dat de club had overgenomen om schuldenvrij in een nieuw stadion door te kunnen gaan.

Een paar dagen nadat Nuneaton Borough werd opgeheven was er al een Nuneaton Town. De FA zette de club twee divisies terug, maar het zakenmannetje was tevreden. Schuldenvrij en in een nieuw stadion werden ze in zowel 2009 als 2010 kampioen en waren ze weer terug in de Conference North. Daarin werden meteen de play-offs gehaald (en verloren van Telford), maar Nuneaton liet zich vooral gelden op een ander vlak: hooliganisme. Na rellen tegen Alfreton en Lincoln, vielen de hooligans nu de fans van Telford aan en bekogelden ze die met stenen, flessen en andere rotzooi. In de non-League wereld zijn ze dan ook niet zo’n fan van Nuneaton.

Niet alleen de meeste neutrale non-Leaguefans zullen voor Gainsborough zijn, ook hier op het hoofdkantoor van DT116 zullen we Trinity aanmoedigen. Ik heb ooit zelfs een shirt van de club gekocht op ebay, omdat ik de naam zo mooi vond. Sowieso heb ik wel iets met de club, omdat ze ooit in de Football League speelden. Ex-Leagueclubs zijn een fetisj van me. Van 1896 (het Heilige Jaar) tot en met 1912 deed Gainsborough mee met de grote jongens. In dat laatste jaar eindigden ze als twintigste en moesten ze meedoen aan de herverkiezing. Helaas voor Gainsborough werden ze eruit gestemd en vervangen door Lincoln City, toevallig ook nog eens de grote rivaal die een jaar eerder was weggestemd.

Het mooie is dat, als Gainsborough wint, ze weer tegen Lincoln gaan spelen in een officieel duel. De laatste competitiewedstrijd was in 1911 (Gainsborough won met 1-0) en daarna waren er nog twee ontmoetingen in de FA Cup. In zowel 1927 als 1987 (na replay) won Lincoln. Mocht Gainsborough promoveren, dan kan de club na 101 jaar weer eens winnen van de rival in een echt duel. Reken er maar op dat Northolme dan stampensvol zal zitten en dat DT116 er dan bij is. Gainsborough is overigens een club die vaak genoemd wordt bij quizen. Zo is het de eerste club die tegen Manchester United speelde nadat Newton Heath zijn naam had gewijzigd en is de club nog nooit gepromoveerd of gedegradeerd vanaf de oprichting in 1873. Heel erg knap.

Wat deed de club dan wel vanaf 1912? Een aantal keer kampioen worden (promoveren kon alleen via de verkiezingen en Gainsborough werd niet herkozen) en een aantal knappe bekerstunts in de FA Cup. Maar liefst vijf keer werd er een Leagueclub verslagen. In 2004 werd de Conference North opgericht en daarin kwam Gainsborough terecht (ze speelden overigens nooit in de Conference). Trinity was daarin een middenmotor (hoger dan een elfde plek reikten ze nooit), die meer angstig naar beneden moesten kijken dan hoopvol naar boven. Vorig jaar leken ze voor het eerst te degraderen, maar een achttiende plek was net voldoende. Dit jaar hingen ze continue rondom de play-off plekken en die werd op de laatste speeldag veilig gesteld. Kaartjes gaan als zoete broodjes over de toonbank en het kan zondag wel eens helemaal uitverkocht zijn.

Advertenties

9 Reacties op “Conference North Final: Gainsborough Trinity v Nuneaton Town

 1. Op zich geen band met geen van beide clubs, maar de naam Trinity geeft een eerste voordeel — het is een stuk origineler dan de doorsnee club. Dan zijn er de hooligans van Nuneaton, dus weer een plus voor Trinity. Wat mij betreft mag Trinity het dus ook wel halen. Hooliganclubs zijn nooit een aanwinst voor een league. En die naam van Trinity spreekt inderdaad tot de verbeelding vergeleken met de talloze AFC’s, Town’s, United’s…. Ook hier voorkeur voor Gainsborough.

 2. Ja de naam van Gainsborough is vele malen mooier. Is dat met die hooligans zo’n probleem daar? Zou je niet verwachten bij zo’n kleine club. Bij kleine clubs is zoiets toch beter in de hand te houden zou je denken. Ik ben benieuwd….

 3. Bovendien is Gainsborough Trinity vergelijkbaar met Sparta bij ons, namelijk een club waar niemand een hekel aan heeft.

 4. Nuneaton Town fan

  Hi, Nuneaton Town fan here.

  Please note that after the Telford game, Nuneaton fans had a collection and raised money to pay for the damaged coaches.
  http://iccoventry.icnetwork.co.uk/nuneaton-tribune/nuneaton-news/tm_headline=nuneaton-town-fans-raise-money-as-gesture-of-goodwill&method=full&objectid=28032446&siteid=50003-name_page.html

  Please dont tar us all with the same brush.

  Thanks.

 5. Tja, Nuneaton Town ligt niet heel ver buiten Birmingham, dus een keer te vincken. Maar ja, zoals Gerrit zegt spreekt een naam als Trinity een Villafan behoorlijk aan…….

  ps, wisten jullie al dat Villa veilig is en ik deze week helemaal geen spanning gekend heb?

 6. Nu wil ik even iets anders aansnijden. Wat is een vinck? Groundhopping is geen exacte wetenschap. Ik bedoel, elke groundhopper heeft andere regeltjes.

  Ik bezoek ook velden van het allerlaagste niveau, waar op een grasveld en een kleedhoek niets te zien is. Toch vind ik daar plezier in. Sommige andere groundhoppers zouden zich beperken tot echte stadions met tribunes.

  Sommige mensen beschouwen een stadion als gevinckt als ze een wedstrijd hebben bijgewoond daar, of minstens een helft of zo. Ikzelf beschouw een stadion als gevinckt van zodra ik er zelf voet heb gezet, ookal is er geen wedstrijd bij gekoppeld.

  Ik wil zeker niet beweren dat mijn vinckmethode de beste methode is, dat moet elke groundhopper voor zichzelf uitmaken.
  Maar als je grounds meerekent ookal is er geen wedstrijd (zoals ik grounds als gevinckt beschouw met of zonder wedstrijd) dan kan je Nuneaton eenvoudig vincken zonder er de hooligans bij te nemen, simpelweg door de ground te bezoeken zonder dat er een wedstrijd bezig is.

  I know, soms heb je het probleem dat een ground op slot is. Maar ik heb toch al een 1500 velden gevinckt (waarvan de helft “stadion” en de andere helft eerder “voetbalveld”) waarvan toch de grote meerderheid zonder wedstrijd (2/3 zonder wedstrijd grosso modo). Dus ik ben op heel veel plaatsen gewoon binnengeraakt, ook toen er geen match bezig was. Zeker op lager niveau staat er vaak een poortje open, of is er net een terreinverzorger die er absoluut geen probleem van maakt dat je even wat foto’s neemt. Ik heb nog maar zelden afgesloten velden bezocht ; en indien toch eens een muurtje in de weg staat: over muurtjes kan je heen klimmen 😉 Ik heb 1x mijn voet gebroken bij een val toen ik over een muurtje klom van een veld in de belgische 7e afdeling. Ik slaagde er nog wel in rond het veld te lopen voor ik besloot toch maar even naar die gezwollen voet te laten kijken. Nadien heb ik 2 weken verplicht in de rolstoel gezeten en toch nog gaan groundhoppen. Op 15 jaar groundhoppen en ca 1500 grounds van gigantisch groot tot piepklein variërend, heb ik quasi nooit voor een gesloten deur gestaan. En vaak zijn clubs vereerd dat je interesse toont in hen en gaat de ene aanwezige persoon je met plezier foto’s laten nemen en rondleiden (vooral op lager niveau is men vaak trots dat iemand hun veld wil bezoeken en gaan ze je met open armen ontvangen)

  Dus je kan Nuneaton gerust vincken zonder wedstrijd, kans op een gesloten deur is op dat niveau klein, en als ze merken dat een Nederlander hun stadion wil zien zullen ze juist vereerd zijn en je met plezier even binnenlaten. Dus laat een bezoekje aan Nuneaton je niet beletten voor Trinity te supporteren als die club je an sich meer bevalt 🙂

  PS : ironisch genoeg, die ene keer dat ik mijn voet brak, merkte ik pas een paar minuten later dat iets verderop een gat in de omheining was. Ouch! Het heeft me echter niet afgeschrikt om nog over muurtjes te klimmen waar nodig, doch zeker op recreatief niveau heb je vaak niet eens een muur of omheining rond het veld en is enkel de kantine op slot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s