Thames AFC

Precies tachtig jaar geleden stond op Griffin Park de wedstrijd tussen Brentford en Thames AFC op het programma. Een wedstrijd in de Third Division South om de spreekwoordelijke baard van de keizer. Brentford won met 1-0 en eindigde als vijfde. Thames werd 22ste en laatste. Na de wedstrijd tegen Brentford vond het bestuur van Thames het wel genoeg. Ze besloten de stekker uit de club te trekken, die slechts vier jaar eerder was opgericht en in een van de grootste stadions ter wereld speelde. Thames AFC was geschiedenis. Het blijft een bizar verhaal over een club die heel groot had kunnen worden, maar het uiteindelijk niet werd en door de meeste mensen al vergeten is.

In 1928 besloten enkele zakenmannen een gigantisch stadion in Oost-Londen neer te zetten. Het kreeg de naam West Ham Stadium en er konden maar liefst 120000 mensen in. Er werden hondenrennen en speedwayraces gehouden, maar dat vond allemaal doordeweeks plaats. Op zaterdag stond het stadion leeg. Dat vonden de zakenmannen zonde en ze besloten zelf een club op te richten om in het stadion te spelen. Dat was niet nieuw, want ook in New Brighton (New Brighton Tower) en West-Londen (Chelsea) was er eerst sprake van een stadion en daarna pas van een club die door de stadioneigenaren was opgericht.

De club kreeg de Thames Association FC en begon in de Southern League. De zakenmannen hadden flink wat geld, en dus ook invloed, en in 1930 werd de club in de Football League gekozen ten koste van Merthyr Town. Ondanks de rijke mannen die achter de club stonden, werd het geen succes. Het stadion lag erg ongunstig, want in dat gebied had iedereen al een favoriete club. In de meeste gevallen West Ham United of Leyton Orient. Dat de club totaal niet leefde, werd duidelijk op een koude decemberdag in 1930. Slechts 469 man namen de moeite om naar het West Ham Stadium te komen, de laagste gate ooit in de Football League. Het moet vreemd aangevoeld hebben voor de mensen die er wel waren.

Thames eindigde dat eerste seizoen als twintigste en hoefde net niet mee te doen aan de herverkiezingen. Het seizoen erop was de interesse van de eigenaren in de club sterk verminderd. De betere spelers gingen weg en Thames was hard op weg naar de laatste plek. Er werden enkele fikse nederlagen geleden (2-9 tegen Cardiff, 0-8 tegen Luton, 0-7 tegen Norwich en 0-6 tegn QPR). Het publiek kwam nu helemaal niet meer opdagen. De laatste thuiswedstrijd, tegen QPR, werd nog knap gewonnen met 3-2. Het zou de laatste profwedstrijd ooit zijn in het West Ham Stadium, dat het grootste clubstadion van Engeland was op dat moment. Het bestuur van Thames had er echter genoeg van en hief de club op.

Uiteindelijk zijn er in twee seizoen Football League 103698 mensen naar Thames komen kijken. Dat is minder dan de capaciteit van het stadion. Slechts 2469 kwamen er gemiddeld en dat waren vooral uitfans, want in de Third Division South stikte het van de Londense clubs die veel volk meenamen. De eigenaren van het stadion besloten wel verder te gaan met de hondenrennen en speedwayraces. Dat liep wel. Voor een speedwayinterland tegen Australie kwamen maar liefst 83000 mensen naar het stadion. In 1972 werd het stadion echter verkocht aan projectontwikkelaars, die meteen alle sporten eruit gooiden en de boel sloopten. De laatste herinnering aan Thames AFC, een van de minst succesvolle Leagueclubs ooit, was nu helemaal verdwenen. Maar of iemand daar een traan om heeft gelaten…

Advertenties

2 Reacties op “Thames AFC

  1. Prachtig verhaal weer, Chapeau!

  2. Ik heb een vreemde fascinatie met supporterloze clubs. Om 1 of andere reden zijn dat vaak de leukste clubs. Istanbul BB: een gemiddeld 100 a 200 fans thuis in een stadion van meer dan 80000 plaatsen , ik vind het de leukste club van Istanbul persoonlijk. UCD in Dublin: amper een 100 a 200 fans en je hoort ze nooit zingen, maar het UCD match program is het meest geniale dat er in de wereld bestaat vol heerlijke studentenhumor, en alle fans die ze hebben zijn enorm vriendelijk voor een babbel mee te slaan. Queens Park in Glasgow: vind het 1 van de aantrekkelijkste clubs van Schotland en veruit de boeiendste uit Glasgow.

    Ik beoordeel clubs op kwaliteit , niet kwantiteit, en vind het vrij aanstellerig van sommige clubs dat ze pronken met hun hoge supportersaantallen en neerkijken op clubs met minder fans. Vaak zijn die clubs met weinig fans veel leuker omdat het kleinschallig en familiaal aanvoelt. Hoe groter de aanhang, hoe anoniemer alles wordt. Ik ga tegenwoordig liever naar amateurvoetbal in 6e of 7e afdeling dan naar volle stadions op het hoogste niveau, ik hou van dat kleinschalige en gezellige. Maar bij sommige clubs heb je die leuke combo : een klein groepje fans zodat het gezellig en kleinschalig aanvoelt, maar een goeie ploeg waardoor je toch voetbal op niveau ziet. Absoluut geen enkel probleem met clubs zonder fans, ik vind het eerder zielig dat clubs die al jaren niets meer voorstellen op het veld zichzelf toch beter voelen dan de rest puur gebaseerd op aantal fans.

    Had Thames AFC nog bestaan had ik het allicht 1 van de leukste clubs uit Engeland gevonden 🙂

    Bizar trouwens dat doorheen de geschiedenis geen enkele grote club uit Londen de naam London in de stadsnaam heeft opgenomen. In Ierland was er ooit Dublin City FC, een club met quasi geen fans, maar ze verkochten meer shirts dan de rest van de Ierse clubs samen door een slimme marketing-trick: ze tooiden zichzelf in de stadskleuren, gebruikten het wapenschild van de stad Dublin als logo en sloten een deal met souvenirshops om hun shirts aan toeristen te verkopen die niet beseften dat ze in feite een shirt van een voetbalclub kochten. Geniaal idee. In Londen zou zoiets in feite nog een gat in de markt zijn gezien geen enkele club de stadsnaam draagt: richt een club op genaamd London City FC en laat die ergens op het 20ste niveau of zo spelen (zodat de kosten zo laag mogelijk zijn) ; neem de stadskleuren als clubkleuren en als logo gebruik je de afbeelding van een bekend monument uit de stad, waarna je de shirts overal verkoopt zonder er bij te zeggen dat het voetbalshirts zijn. Hoe slecht het team ook presteert op het veld, cash verzekerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s