Aston Villa going down

Het gaat niet best met Aston Villa. Ze moeten zelfs uitkijken dat ze niet gaan degraderen. Het zou een shock zijn, want Villa is een van de zeven clubs die nog nooit uit de Premier League vloog. Villa niet op het hoogste niveau, dat heb ik nooit bewust meegemaakt. Het voelt heel raar aan als ze er niet meer bij zijn. Toch is het niet onmogelijk, want precies 25 jaar geleden degradeerde de club voor het laatst. Destijds zorgde het ook voor een golf van verbijstering, want Villa was zes jaar eerder nog kampioen geworden, won een jaar later de Europa Cup I gewonnen en weer een jaar later de Europese Supercup door Barcelona te verslaan. Een terugblik op die degradatie van The Villa nu een kwart eeuw geleden.

Aston Villa was een van de eerste topclubs van Engeland. Hun voorzitter, William McGregor, was de drijvende kracht achter het oprichten van de Football League en in de eerste twaalf jaar van het bestaan van die competitie won Villa maar liefst vijfmaal de landstitel. Daarna won de club in 1910 nog een keertje de titel, waarna het even over was voor de mannen uit Birmingham. Ze werden nog vijf keer tweede, maar de schaal kwam niet meer naar Villa Park. Toch werden ze door iedereen nog altijd gezien als een van de grootste clubs van Engeland. Niet alleen door het verleden, maar ook door het stadion en de achterban. Groot was de schok dan ook toen Villa in 1936 degradeerde.

Maar liefst 48 jaar had de club op het hoogste niveau gespeeld. Ze vlogen er samen met Blackburn Rovers uit en dat waren net de twee clubs die nog nooit gedegradeerd waren vanaf 1888. Twee jaar later werd Villa kampioen en promoveerden ze samen met Manchester United naar het hoogste niveau. Villa was weer `thuis´, maar werd nooit meer een topper. Toen ze in 1959 weer degradeerden, was de zesde plek de hoogste die ze hadden behaald in de tussenliggende jaren. In 1960 werd Villa weer kampioen op het tweede niveau, maar zeven jaar later draaide Villa weer heel stroef en opnieuw degradeerde de club. Ditmaal geen snelle terugkeer, maar een zestiende en achttiende plek. In 1970 moest het dan maar gebeuren, maar het ging helemaal mis in Birmingham; Villa degradeerde naar de Third Division.

Op het derde niveau was Villa de grote favoriet, maar iedereen wilde natuurlijk van ze winnen. Uiteindelijk werden The Villans slechts vierde, ingeklemd tussen Halifax en Chesterfield in. Lager zou Villa niet zakken, want in 1972 werd de club kampioen. Villa leefde weer in de stad in dat seizoen. Voor de belangrijke wedstrijd tegen Bournemouth kwamen maar liefst 48110 man naar Villa Park en de uitvakken zaten propvol als Villa langskwam. Bijna deed de club een back-to-back promotie, maar ze werden in 1973 uiteindelijk derde (alleen de top twee promoveerde in die jaren). In 1974 gevolgd door een veertiende plek. Het bestuur besloot Ron Saunders aan te stellen, een meesterzet. Die had een jaar eerder Norwich voor het eerst in de geschiedenis van die club naar het hoogste niveau gebracht.

Met Saunders ging het ineens draaien. Villa werd tweede en was na acht jaar weer terug op het hoogste niveau. Daarnaast won de club de League Cup, erg knap als tweede divisionist. Villa in Europa was geen succes, want Antwerp was te sterk. In de competitie werden ze slechts zestiende. Het jaar erop ging het lopen. Villa werd vierde in de competitie en opnieuw werd de League Cup gewonnen. Saunders had van Villa weer een topclub gemaakt. Het jaar erop werd de kwartfinale van de UEFA Cup gehaald. Daarin was Barcelona net iets te sterk. In de competitie liep het dat jaar niet en Saunders begon zijn team te renoveren. Hij wilde namelijk niet alleen goed presteren in de bekers, maar ook in de competitie meedoen. Brian Clough had met Nottingham Forest bewezen dat het kon, dus waarom Villa niet?

En in 1981 gebeurde het; Villa was na 71 jaar weer kampioen van Engeland. Saunders werd een halfgod in Birmingham en iedere Villafan was dagen dronken van geluk. Pas in februari werden ze weer nuchter en niet op een prettige manier. Saunders was namelijk opgestapt na een conflict met het bestuur. Zijn assistent Tony Barton nam de boel over en deed het heel behoorlijk. Voor de winterstop waren Valur Reykjavík en Dynamo Berlijn uitgeschakeld in de Europa Cup I, waardoor Villa in de kwartfinale van dat toernooi stond. Daarin werd Dynamo Kiev uitgeschakeld en in de halve finale moest Anderlecht er aan geloven. De finale was in De Kuip en de tegenstander Bayern München. De neutrale Rotterdammers waren dus voor Villa en die wonnen ook. Peter Withe was de enige speler die scoorde die dag.

In de competitie werd Villa slechts elfde. Niet gek, want The Villans hadden maar een kleine selectie. Het jaar erop was er opnieuw een prijs, ditmaal de Europese Super Cup na winst op Barcelona. Maar dat verhulde dat het eigenlijk niet zo goed ging met Villa. Ze hadden onder andere door verbouwingen aan het stadion flink wat schuld en er konden weinig investeringen worden gedaan. Langzaamaan zakte Villa weg. In 1984 en 1985 werd de club tiende en in 1986 moesten ze zelfs uitkijken voor degradatie. Vijf speelrondes voor het einde stonden The Villans nog op een degradatieplek, maar door een goede reeks liep het uiteindelijk toch nog goed af. Het bestuur had dit als een waarschuwing kunnen zien, maar ze deden niets.

In 1986/1987, zo kort na de grote successen, zag geen enkele topclub Villa meer als bedreiging. Hooguit een middenmotortje, werd er gezegd. Er was iets nieuws ingevoerd, de play-offs. Van de 22 clubs zouden de onderste drie meteen degraderen en de nummer negentien zou dan moeten meedoen aan de play-offs met drie clubs uit de divisie daaronder. Villa kwam al snel op die plekken onderin terecht. Van de eerste zeven wedstrijden werden er zes verloren, waaronder een 6-0 tegen Nottingham Forest. Het kostte Graham Turner zijn baan. Celticlegende Billy McNeill werd aangesteld als zijn vervanger en die deed het behoorlijk. Slechts een nederlaag in de eerste zes wedstrijden onder zijn leiding zorgden ervoor dat Villa op de veilige zestiende plek terecht kwam.

Maar schijn bedroog. Na een 2-0 overwinning op Leicester, op 1 november, begon Villa aan een dramatische reeks. Van de twintig wedstrijden die daarop volgden, werd er slechts ééntje gewonnen. Toch stond Villa maar drie punten achter op een veilige plek en nadat Coventry werd verslagen, stonden ze ineens op de negentiende plek. Dat zou betekenen dat Villa niet rechtstreeks eruit zou gaan. Maar de opleving was tijdelijk. Van directe concurrenten werd niet gewonnen. Toch kwam er toch weer hoop. West Ham werd met 4-0 verslagen en de achterstand op Oxford (18de en veilig) was zes punten met nog drie duels te gaan. Op Leicester (19de en dus play-offs) was het nog vier punten.

Het kon dus nog, hoewel het programma loodzwaar was met Arsenal en Manchester United uit en Sheffield Wednesday thuis. Er moest dus ergens gestunt worden. Tegen The Gunners lukte dat niet. Het werd 2-1 voor de thuisploeg, maar doordat Leicester ook niet won kon het nog altijd. Thuis tegen Wednesday, dat in de grijze middenmoot stond en al uitgespeeld was, moest er dus gewonnen worden. Maar die vierde mei in 1987 zou een gitzwarte dag worden voor Villa. Het team kon niet meer. Wednesday won met 1-2 en voor het eigen publiek ging Aston Villa af. Dat ook de laatste wedstrijd bij Manchester United werd verloren, was er eentje voor de statistieken. Villa werd 22ste en laatste. Ze waren wel in goed gezelschap, want Manchester City vloog er ook uit.

Villa kwam na een jaar weer terug en is sindsdien nooit meer gedegradeerd. Het is qua achterban en qua prijzen toch een van de grotere clubs in de Premier League. De afgelopen 25 jaar werden ze tweemaal tweede en meestal was er een plekje in het linkerrijtje (tien top-6 plaatsen bijvoorbeeld), maar dit jaar loopt het niet. Nog altijd is er een gat van drie punten met Bolton, dat op de achttiende plek staat, maar de vorm is dramatisch. Al acht wedstrijden op rij is er niet gewonnen en ik denk dat ze nog een puntje nodig hebben om erin te blijven. Zondag spelen ze thuis tegen Tottenham en op de laatste speelronde is het Norwich uit. Ik denk zelf dat ze er wel in zullen blijven, maar het kan zomaar misgaan. Aston Villa in de Championship, dat zal raar aanvoelen.

Overigens vrezen de Villafans zelf ook voor degradatie. Hieronder een stukje van Jay Mason-Burns, een Villafan die er ook vijfentwintig jaar geleden ook bij was en paralellen trekt met de situatie van vandaag: “I was at Villa Park, 4th May 1987, we lost 2-1 to Sheffield Wednesday, one of the worst days of my life. I’d only been going down the Villa actively for a season and a half, I was only a teenager then in the old Holte End (which had an amazing atmosphere that I still miss!). I’ll never forget that day, how downright awful Villa were, no belief, no skill, no tactics or leadership, and managed by a clueless Scotsman. And now we have another Scotsman, a man that none of us wanted, a man who overseen the relegation of our fiercest rivals and now is overseeing our demise.”

De stand op dit moment en tegen wie iedereen nog moet. Norwich is al veilig en Wolves al gedegradeerd.

14. Norwich               36-43  -16

15. Aston Villa           36-37  -14

16. Wigan Athletic     36-37  -22

17. QPR                     36-34  -23

18. Bolton                  36-34  -31

19. Blackburn             36-31  -28

20. Wolverhampton    36-24  -41

06/05

Aston Villa v Tottenham

Bolton v West Brom

QPR v Stoke

Blackburn v Wigan

13/05

Chelsea v Blackburn

Man City v QPR

Norwich v Aston Villa

Stoke v Bolton

Wigan v Wolves

Advertenties

34 Reacties op “Aston Villa going down

 1. Was ooit fan van Villa toen ik via Premier League (het VT4 programma uit de jaren 90 die de Belgische kijker elke week Engels voetbal toonde) het eerst Engels voetbal zag. Villa had toen een geweldig team. Mark Bosnich, Dwight Yorke, Savo Milosevic, Gareth Southgate, … Ik was zelfs even lid van de Belgian Villans. Zoals met enkele andere clubs (zoals ik al zei: enkel van Rosenborg ben ik altijd echt fan gebleven) is het vuur na een tijdje overgegaan maar de sympathie niet. Dus ik zou het erg jammer vinden moesten ze degraderen. Ik wil mezelf zeker geen fan meer noemen, maar als je me vraagt welke mijn favoriete EPL team is zou het antwoord nog steeds Villa zijn.

  Ik denk dat de huidige gang van zaken er nooit ware gekomen als Martin O’Neill had gebleven. Eender welke club die coacht stijgt plots boven eigen waarde uit. Leicester deed het geweldig onder hem, hij maakte Celtic weer kampioen, hij deed Villa plots weer meedoen voor Europese plaatsen, en kijk nu naar Sunderland’s vormcurve sinds hij er is. Had hij bij Villa gebleven, dan denk ik niet dat ze ooit omlaag moesten kijken naar de degradatieplaatsen. Erg jammer want het is een traditieclub die op het hoogste niveau hoort (met de stadsgenoot heb ik niets, heb er niets tegen maar het doet me niets ; Villa is en blijft dé club van Birmingham wat mij betreft)

  Wetende dat Wolves er al uitligt en Blackburn quasi zeker ook… OK, Villa dus AUB NIET als degradant. QPR gun ik het om 1 of andere reden gevoelsmatig ook wel om in de Premiership te blijven. Resteren twee teams waar ik totaal niets mee heb: Bolton en Wigan. Zeggen me totaal niets, met als enige kleine nuance dat ik die doelman van Wigan erg leuk vind, de eerste Omani in een grote league. Dus dan valt Bolton wat mij betreft als laatste af, samen met Blackburn en Wolves.

  Ik denk dat mijn prognose niet eens zo fout zal zijn behalve dan dat ik vrees dat QPR zal sneuvelen in plaats van Bolton (ik zou het liever andersom zien). Blackburn zie ik nooit punten halen in Chelsea en Wigan zal zich zo goed als veilig spelen denk ik door in Blackburn wat te halen en thuis tegen Wolves te winnen. Villa heeft Tottenham dat niet meer in vorm is én Villa speelt thuis, en dan uit bij Norwich dat niets meer te winnen heeft moet ook wel lukken. Dus ik vermoed dat mijn prognose er wel eens op kan zijn behalve dan QPR ; die hebben een heel lastig programma dus ik vrees dat Bolton daar nog overheen gaat.

  • Ik denk ook dat Wolves, Blackburn en QPR het gaan worden, gezien het programma en de vorm. Die redding van Given afgelopen weekend tegen West Brom kan wel eens een heel belangrijke zijn geweest.

 2. Oh, en los daarvan nog een PS: het doelsaldo van Villa is stukken beter dan dat van Bolton en QPR. Dus naast het iets makkelijker programma is er nog het feit dat Bolton en QPR de achterstand nooit gaan dichten op doelsaldo en dus niet voldoende hebben aan een gelijk aantal punten met Villa. Ik denk dus niet dat Villa echt heel veel kans maakt te zakken ; het is al jammer genoeg dat ze in deze situatie zitten maar programma en doelsaldo in acht genomen zie ik het niet tot een echte degradatie komen.

  Ik gok op Blackburn en QPR om Wolves te vergezellen naar tweede afdeling (bizar dat Blackburn in de jaren 90 zelfs nog de Premiership won en nu al jarenlang niets meer voorstelt…)

 3. Twee weken geleden waren we bij Aston Vila-Sunderland.Het voetbal van Aston Vila was werkelijk ontluisterend slecht. Het eindigde 0-0 doordat een doelpunt van Sunderland ten onrechte werd afgekeurd. Sunderland was echt drie klassen beter. Sindsdien denk ik echt dat Aston Vila gaat degraderen. Vanochtend moest ik hier nog weer aan denken toen ik een interview las met Bret Holman, die volgend jaar bij Aston Vila in de premier league hoopt te spelen.

 4. Wij zijn ook bij Villa – Sunderland geweest en ik kan me niet helemaal vinden in wat je zegt Aaf. Ook Villa probeerde over de vleugels door te komen en dit lukte een aantal keer toch redelijk. Vind de eerste helft voor Villa en de tweede voor Sunderland. Dat doelpunt werd gewoon terecht afgekeurd haha.

  Up the Villa

  • Ik hoop echt dat Villa het red; vond wel dat nog niet geheel bij spelers en publiek was doordrongen dat het water tot de lippen gestegen was. N’zogbia kwam er wel een paar keer langs, maar is puur eenbenig en zijn voorzet is niet best. De spits Weyman werd man of the match. Niemand snapte waarom: hij heeft geen pepernoot geraakt die wedstrijd.

 5. Ben behoorlijk zenuwachtig voor vanmiddag en schrok net van de kop van dit stukje, waar je even weer met de neus op de feiten wordt gedrukt. mooi verhaal daarna trouwens.

  Ik denk dat het doelsaldo ons kan gaan redden, maar het liefst zie ik Villa vanmiddag veilig, want een onzekere week richting Norwich-uit zie ik niet zitten. Toch verwacht ik winst voor QPR, Wigan en misschien ook wel Bolton en wij zijn echt slecht op Villa park dit seizoen. Dus het komt op volgende week aan. Als dat zo is wil ik nog even wat lijntjes uitzetten om toch nog 1 keer heen te gaan dit seizoen. Een beetje Villafan moet erbij zijn als het gebeurt.

  Dan komt deze week dat nachtclubincident er weer bij en andermaal een geplande protest tegen McLeish, terwijl ik vind dat de Villafans dat nu maar even moeten uitstellen en achter deze jonge ploeg moeten gaan staan.

  Die redding van Given kan inderdaad belangrijk worden, maar behalve dat we 2 penalties hadden moeten hebben (WBA ook 1) en het missen van weer een dozijn vol kansen hadden we 3 punten verdiend. maar ja, dat telt niet. Maar scoren is zonder Bent een enorm probleem en ik verwacht dan ook met al mijn optimisme vanmiddag geen punten.

  Gelukkig zend Sport 1 Villa v spurs uit en ben ik dus niet afhankelijk van Livestreaming.

  COME ON VILLA!!!!

  Up the Villa

  • Succes vanmiddag. Op zich lijkt Villa me wel veilig. Blackburn gaat nooit meer zes punten halen en QPR zie ik die pot bij Man City niet winnen. Het gaat nipt worden, maar Villa redt het wel.

 6. Dank Joris, den ook wel dat het goed komt, maar hoop dat het niet op volgende week aan komt!

 7. Ben verrast met de winst van QPR maar an sich blijf ik bij mijn prognose. Zeker als je Man City bezig ziet (0-2 bij Newcastle maar hadden ze beter afgewerkt was het 0-5 geworden) ; die gaan die titel echt niet meer laten schieten en QPR kansloos laten op die laatste speeldag. En zoals Joris zegt: Blackburn 6 op 6 is even realistisch als dat de Maya’s gelijk krijgen met hun judgement day prognose. Villa redt het wel. Misschien nipt, maar ik zie dit echt niet meer foutlopen. Het zal tussen QPR en Bolton gaan om de laatste degradatieplek ; en ik vermoed dat het QPR wordt die gaan zakken.

  Doelsaldo van Villa is nog een reden om de degradatiezorgen op te bergen.

 8. EDIT: rekenfoutje van mezelf ; Blackburn kan zelfs bij een 6 op 6 Villa niet meer bijbenen. Hooguit kunnen ze nog Wigan en QPR bijhalen maar ik zie ze om te beginnen niet te winnen tegen Wigan. Van de clubs op de degradatieplaatsen kan enkel Bolton nog bij Villa raken maar dan moet Bolton winnen met zowat 15-0 en moet Villa nog eens verliezen bij een club die nergens meer voor speelt.

  Conclusie: enkel mathematisch kan Villa nog zakken, maar het is totaal onrealistisch na vanmiddag.

 9. Jaaaaaaaaaahhhh! Theoretisch nog niet veili, praktisch onmogelijk om nog te degraderen. Pak nog een lekker biertje en ga me verheugen op volgend seizoen. Eentje die ongetwijfeld beter gaat worden.

  BIRMINGHAM ARE YOU LISTENING???????(bedankt Baggees, zo erg haat ik julie niet, zeker niet na vandaag)

 10. ps Joris! de kop van dit stuk kan veranderd worden

 11. Ik begrijp, maar het staat zo raar! Villa en degradatie….

  Mooi stuk!

 12. Proficiat met het behoud! I know, rekenkundig kan het nog, maar Bolton gaat echt geen 15-0 winnen en jullie op doelsaldo bijbenen ; ik zie jullie ook wat pakken op Norwich want die staan al veilig en hebben niets meer om voor te spelen. De vraag is nu inderdaad vooral: om volgend seizoen beter te doen, welke veranderingen komen er? Vooral: gaat dezelfde manager nog op de bank zitten of … ?? Schat ik het correct in dat alleen al door druk van de supporters en slechte resultaten een nieuwe coach quasi zeker is?

 13. Totaal off-topic maar ik heb in feite twee dingen die ik veel hoger inschat dan voetbal en waar ik niet enkel passief maar ook actief mee bezig ben: kunst, en politiek (ik ben communist). Ik heb ook reden tot feesten: Hollande is verkozen, Europa wordt weer een stukje socialistischer! Bye bye Sarkozy en tot nooit meer, en proficiat aan de Fransen met hun wijze keuze!
  Totaal offtopic maar moet mijn vreugde toch even kwijt ; kijk, zo hebben we dus allebei reden tot vieren ookal is het om totaal verschillende redenen. Ferdi, geen zin om een virtuele champagnefles te ontkurken? 🙂

 14. Nou, ik had echt zin om na de wedstrijd een paar biertjes te drinken met mn vrouw op de bank en dat heb ik gedaan. Gefeliciteerd met Hollande al zegt het mijzelf niets. Maar jij bent er blij mee, dus ik ook.

  Je bericht ervoor wel natuurlijk

  Ben inderdaad erg benieuwd wat er met Mcleish gaat gebeuren. Ik behoor niet tot de McLeish haters en hou er niet van om managers snel eruit te gooien, maar misschien is het in dit geval wel beter.

  McLeish kan dit gevecht niet winnen, hij kan bij een ´te´ groot deel van het Villapubliek gewoonweg niets goed doen. Om weer een positieve sfeer te krijgen op Villa Park en een hogere attendance is het wellicht wel beter, ook voor de loopbaan van McLeish zelf.

  Ik ben zelf realistisch. na de winterstop heeft hij absoluut niet meer behoudend gespeeld. Daarnaast zijn er genoeg excuses te verzinnen. Vaak stonden we met 8 (eigen) jeugdspelers op het veld. Doelpuntenmaker Bent nauwelijks gespeeld, het gebeuren met Petrov enz.

  Vandaag moest Mcleish voor de zoveelste keer 3 keer wisselen, allemaal blessures.

  Al met al misschien beter om voor een nieuwe manager te gaan. Na het thuisverlies tegen Bolton was er een statement van de club dat ze achter McLeish stonden. Mcleish zei op de persconferentie later dat die statement voor de laatste 3 wedstrijden was, waaruit ik concludeerde dat hij weg zou gaan. Vandaag zei hij op AVTV dat hij verwacht volgend seizoen nog manager te zijn.

  Al met al, met of zonder Mcleish. Deze Villafan is niet afhankelijk van een passant dat een manager is. Het wordt toch niet beter als O.Neill. Villa park kan volgend seizoen weer op mijn bezoekjes rekenen.

 15. William van Holsteijn

  Ferdi, ik had het voorspeld, Villa stay on top, je ziet het, kan niet meer fout!
  Gerustgesteld, nu?

 16. Hij heeft de nodige pech gehad met de problemen in de ploeg waar hij geen vat op had, dat pleit in het voordeel om McLeish nog een kans te geven. Maar de vraag is: is de druk van de fans om verandering niet dermate groot dat de club het zomaar kan negeren? En welke alternatieven zijn er beschikbaar?

  Inderdaad, beter dan ONeill ga je niet vinden, dus eender welke manager vergelijken met hem zou een beetje oneerlijk zijn. O’Neill, 1 van de meest onderschatte managers van Europa. Elke club waar die langskwam steeg boven zichzelf uit. En hij bleef er altijd bescheiden bij. Jammer dat hij niet bij Villa bleef, ik denk dat het dan strijden voor Europa was in plaats van degradatiezorgen. Maar je hebt een goed punt, gezien de blessures etc zou alles op McLeish afrekenen wat kort door de bocht zijn.

 17. Ja William! Ik ben nu wel gerustgesteld. Bolton zie ik nog wel met 15-0 winnen, maar QPR wint natuurlijk niet bij City.

  Helemaal mee eens Gerrit. Ben fan van die man. Ik plaats hem echt in het rijtje Hiddink enz. Overal waar hij komt wordt het beter, kijk nu weer naar Sunderland dat onder Bruce helemaal niets meer was. Maar hij zag dit bij Villa natuurlijk wel aankomen. Helpt ons naar een League cup finale, FA cup halve finale en 3 6e plekken. Maar verder bouwen leek voor hem onmogelijk, elk jaar werden de beste spelers verkocht. Begon met Barry, opgevolgt door Milner, Young en Downing. In de goede tijd misten we een spits die veel scoorde. Gabby en Carew zullen er nooit 20 maken. Ik ben er van overtuigt dat we met Bent in de tijd en de aanvoer van Ashley Young, James Milner, Barry enz enz in de champions league waren beland.

  • Ik schat O’Neill persoonlijk hoger in dan Hiddink. Hiddink leverde prima werk met Rusland maar kon ze nadien niet kwalificeren voor het WK. Met Turkije (die ik heel actief volg en voor supporter) was het een ramp qua spelniveau, hij had echt geen benul van hoe Turken voetbal ervaren. Met Australie deed hij het aardig en met Rusland op het EK 2008. Daar stopt het een beetje en beide landen hadden toen een enorm getalenteerde lichting. In Zuid Korea is hij een held maar die raakten enkel heel ver omdat ze tegen zowel Spanje als Italië de scheids mee hadden. Hiddink boekte vooral succes als hij heel goeie spelers ter beschikking had.

   O’Neill maakte van een middelmatig geheel plots een goed geheel en kon ook met op papier mindere spelers plots resultaten halen. Hij had nooit de luxe van spelers te hebben zoals Hiddink ze had, maar O’Neill was wel succesrijk bij ELKE club die hij trainde. Ik plaats hem echt hoger hoor, wat mij betreft hoort hij thuis in de rij Mourinho-Ferguson. Zet O’Neill bij een subtopper a la Spurs of Liverpool en ze doen tot het eind mee voor de titel.

   Zonde dat hij niet bij Villa bleef. Sunderland hebben het groot lot gewonnen met hem op de bank.

 18. Et voila, mijn prognose is een prophecy aan het worden: Blackburn ligt er uit en Wigan is zo goed als gered. Ik had het nog voorspeld dat Wigan al in het onderlinge duel zichzelf zou veilig spelen. En ik had het ook nog voorspeld dat Villa tegen Tottenham (al tijdje uit vorm) iets zou halen. Benieuwd of mijn prognose helemaal uitkomt en QPR de derde zakker wordt. Ik hoop in feite dat ik er naast zit en dat Bolton zakt, maar gezien QPR op Man City quasi zeker verliest en Bolton een haalbare kaart heeft op de laatste speeldag… Enfin, Villa is gered, daarmee is onderin het belangrijkste geschied. Nu bouwen aan een rustig volgend seizoen.

 19. Ga al meer dan 10 jaar naar QPR, vond het leuk dat ze promoveerden, maar zal het nog leuker vinden als ze er nu weer uitgaan. Divisie lager is zoveel leuker dan de Premier League.

  • Dat vind ik ook. QPR vind ik nog wel leuk, terwijl ik niets met Bolton heb, maar toch hoop ik dat QPR eruit gaat. Dan komen ze in een geweldige competitie terecht. Met een beetje mazzel promoveert West Ham niet. Dan heb je Millwall, West Ham, Charlton, Palace, QPR en Watford in een divisie. Dat zou smullen zijn. Het was dit jaar al een geweldige competitie en dan komen Wednesday, Blackburn en Wolves er al zeker bij.

   • West Ham en Millwall zijn probleemclubs en horen niet in 1 adem te worden genoemd met mooie traditieclubs als Wednesday.

    Los daarvan wel sympathie voor QPR en, als we het op Londense Championship houden, waarom geen Crystal Palace daarbij noemen? Alleen al vanwege die naam heb ik een zekere sympathie voor die club. Misschien wel de mooiste naam uit het Leaguevoetbal in Engeland, de Engelse variant van Queen of the South (nog zo een club waar je voor de naam alleen al een sjaal of shirt zou kopen)

   • Crystal Palace staat erbij, maar dan onder de naam Palace of zag je dat niet omdat de mohel het bloed uit jouw wond aan het zuigen was ;-).

    Mooi zou dat zijn, zes Londense clubs in dezelfde divisie. En dan zit er nog een heel pak uit Yorkshire bij en de geilste aller derby’s: Blackburn v Burnley.

 20. Bijkomend voordeel is dat Birmingham dan misschien wel promoveert. Dat is weer leuk voor de Premier League met de Brum derby.

  • Weet niet waarom (zeker niet vanwege mijn Villa sympathie, want ik doe doorgaans niet mee aan dat gedoe waar iedereen binnen een club een zekere hekel heeft aan een bepaalde andere club) maar ik vind Birmingham City een grijze muis. Ik heb niets tegen ze, maar ik vind het een saaie club. Laat AUB Blackpool weer promoveren. Dat vind ik een erg sympathieke club, vond het jammer toen ze zakten. Blackpool zou een beetje kleur extra geven aan de Premiership, en het is nog een leuke plek ook om voor en na de wedstrijd rond te hangen. Beetje kitsch wel, maar een toeristische badplaats hoort een beetje kitscherig te zijn volgens het cliché. En Blackpool’s manager is altijd leuk voor de post-match interviews.

   • Ik vind Birmingham juist geen grijze muis. Dat komt mede door de supporters die ze hebben. Zelf heb ik juist wel iets met wedstrijden waarbij de haat op de tribunes voelbaar is. Niet dat ik er zelf aan mee doe maar dit geeft een wedstrijd (en club) net dat extra’s wat grijze muizen nou juist niet hebben.

    Ik vind bijvoorbeeld een Wigan, Bolton enz grijze muizen die ik het liefst zie verdwijnen.

  • Ik geniet de laatste tijd meer van amateurvoetbal, 6e tot 8e niveau of zelfs lager. 50 mensen langs het veld, geen gezang maar lekker in de zon met een cola een babbel maken tijdens de wedstrijd. In feite geniet ik daar meer van dan van de drukte rond een grote wedstrijd. Grijze muizen heb je op elk niveau en hangt niet af van het aantal fans.

   Bovendien heb je op amateurniveau ook erg geladen wedstrijden en rivaliteiten hoor, alleen zonder dat er echt gevoelens van haat bij komen. Denk maar niet dat je op lager niveau nooit een wedstrijd hebt die een tikkeltje extra gekruid is. Maar nooit echt intimiderend.

   Nu, ongeacht het niveau: Het moment dat het intimiderend wordt hoeft het voor mij niet meer. Gewone banter zonder dat er spanning in de lucht hangt, daar kan ik dan weer erg van genieten. De Birmingham derby spreekt me niet zo zeer aan als bv de Sheffield derby of sommige Londense derby’s. Juist omdat de nijd tussen Villa en City erg ver gaat soms. In Sheffield is de rivaliteit bv ook groot maar (zoals op Joris’ fotoreportage te zien was) kon je rond het stadion gewoon door elkaar lopen en gaat het zelden echt verder dan banter heen en weer.

   Een derby die ik graag eens zou bijwonen in het UK is de Liverpool derby. Ik vind Liverpool een geweldige stad vanwege de combinatie muziek, architectuur, sport. Daarbij komt nog dat ik expliciet met Everton zou meeleven tijdens dat gebeuren, maar er zelden incidenten tussen beide clubs zijn dus een leuke derbysfeer gegarandeerd maar zonder zorgen over rellen en overdreven provocaties.

   PS: voorkeur voor Everton omdat ik enerzijds Liverpool sinds mijn periode in Ierland niet zo moet (het trekt een erg vreemd publiek aan, gloryhunters heb je bij elke club maar die van Liverpool vond ik extra arrogant) terwijl ik Everton een heel sympathieke club vind met een geweldig stadion. Ik herinner me nog goed Everton-Bolton die ik bijwoonde in 2005. De wedstrijd was niet bijzonder maar wat een fantastisch stadion heeft Everton, dat was echt genieten. De Liverpudlian derby op Goodison lijkt me zo een uitzondering van een grote drukke wedstrijd waar ik wel meteen warm voor zou lopen.

 21. En wat te denken van Blackburn – Burnley en vice versa!
  Daarbij zie ik Huddersfield graag promoveren. Dan heb je met Leeds – Huddersfield ook een soort derby. Wordt een heerlijk seizoen volgend jaar in de “echte” hoogste engelse league 🙂

 22. Midlands derby is elk seizoen een vast bezoek (wel thuis), dus kom maar weer terug, al gun ik het West Ham het meest.

  Maar als je in Birmingham loopt herken je de Bluenoses meteen. Nu zullen julie denken, heb je die Villafan weer, maar mijn kennissenkring in Birmingham is mede door mijn tante die daar woont en mn Villabezoekjes aardig groot en eerlijk ik ken maar 1 aardige Bluenose. De rest die ik meegemaak hebt is scump. Ben zelf helemaal niet haatdragend, maar over het algemeen zijn Villafans toch wat netter.

  Komt geschiedenisgewijs wel goed! Het was vroeger het deftige Aston Villa en Birmingham City was van de arbeiders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s