Thai Tims

Iedereen heeft de filmpjes van de Celticliedjes zingende Thaise kinderen wel eens gezien. Ze kwamen voorbij op sites als Footballculture en waren een hit op Youtube. De “Thai Tims” worden ze genoemd. De kinderen zijn nu in Schotland op uitnodiging van Celtic om vanavond Celtic v St. Johnstone bij te wonen en een optreden te geven in de Glasgow Royal Concert Hall. De komst van de kinderen is ook de reden waarom Celtic eind april met shirts speelde waarop de spelersnamen in het Thai waren geschreven. Maar hoe is die band tussen Celtic en die kinderen uit Thailand ontstaan?

Het verhaal van de Thai Tims begint een aantal jaar geleden. Paul Lennon, een Engelsman met Ierse roots en groot fan van Celtic, vertrekt voor werk naar Thailand, ontmoet daar een vrouw en krijgt een kind in 2003. Helaas blijkt het kindje het Syndroom van Down te hebben en in Thailand heb je dan een probleem. Het lukt niet om een school te vinden totdat de Good Children Foundation aanbiedt om te helpen. Die organisatie helpt kinderen met het Syndroom van Down en regelt een school voor het zoontje van Lennon. Als tegenprestatie geeft Paul vrijwillig Engels les op de school. In 2009 vraagt de directeur van de Good Children Foundation of het niet mogelijk is om geld in te zamelen voor de school. Paul neemt de uitdaging aan.

Paul besluit daarop om de kinderen Celticliedjes te leren. Hij legt ze eerst uit wat de liedjes betekenen, zodat de kinderen weten waarover ze zingen, ze meteen weer Engels leren en meteen een geschiedenisles krijgen. De filmpjes post hij op een Celticforum en het wordt meteen een hit (de eerste was “Over and Over” in april 2010). Overal verschijnen de filmpjes van de ‘Thai Tims’, zoals ze genoemd worden, en er wordt flink wat geld ingezameld voor de Good Children Foundation. Ook komen er dankzij het Celticforum enkele Schotten richting Thailand, om als vrijwilliger te werken op de school en de kinderen Engels te leren.

Een van die vrijwilligers is Raemonn Gormley. Hij is een voormalige jeugdspeler van Celtic, maar is niet doorgebroken. Hij besluit tijdens zijn studie een jaar op de Thaise school les te geven. Daar leert hij de kinderen Engels en nog meer Celticliedjes. Na een jaar keert Gormley weer terug naar Schotland en pakt hij zijn oude studentenleventje weer op. Op 1 februari 2011 gaat hij in de pub in zijn dorp Blantyre een wedstrijd van Celtic kijken. Na afloop gaat hij naar huis, maar komt net de verkeerde mensen tegen die niet zo blij zijn met zijn Celticshirt. Ze steken Gormley neer. Even later sterft hij, slechts negentien jaar oud.

De moord komt hard aan in Thailand, waar Gormley erg populair was. De Thai Tims zingen een lied ter nagedachtenis aan hem en ze komen zelfs onder de aandacht van het bestuur van Celtic. Die nemen contact op met Lennon en besluiten de Good Children Foundation actief te gaan ondersteunen. De club stuurt geld, shirt en ballen richting Thailand en besluit dit jaar om veertig kinderen over te laten komen. Tijdens de wedstrijd tegen Motherwell op 22 april spelen de Celticspelers in shirts met hun naam in het Thai op de achterkant. De shirts zullen per opbod worden verkocht, waarbij de opbrengst natuurlijk naar de Good Child Foundation gaat.

Afgelopen week kwamen de Thaise kinderen aan in Glasgow, bezochten ze Celtic Park en vanavond de wedstrijd tegen St. Johnstone. Verder staan er verschillende uitstapjes voor ze gepland naar de dierentuin en naar enkele scholen in Schotland om te vertellen hoe het leven is in Thailand en te leren hoe kinderen in Schotland leven. Het bezoek wordt afgesloten met een concert van de Thai Tims, dat al een tijdje is uitverkocht. Op 10 mei gaat dat plaats vinden in de Glasgow Royal Concert Hall. Daarna vliegen ze weer terug naar Thailand, maar de band tussen de Thai Tims en Celtic zal altijd wel blijven bestaan.

Advertenties

26 Reacties op “Thai Tims

 1. Absoluut geen Celtic fan zelf (en al helemaal niet van Rangers!) maar voor zulk initiatief kan je enkel enorm diep respect hebben. Zouden meer clubs moeten doen: niet enkel aan succes op het veld en winst denken, maar ook iets terugdoen aan de gemeenschap. Hetzij de lokale gemeenschap (ik denk bv aan clubs in probleemwijken die migrantenjongeren van de straat houden via jeugdvoetbalprogramma’s) of voor het goede doel algemeen (zoals hier met de Thaise kinderen). Dik respect voor dit initiatief. Proficiat aan Celtic om zoiets op poten te zetten, hopelijk volgen veel clubs dit voorbeeld en doen ze ook eens wat voor de gemeenschap en het goede doel. Fan of geen fan, maar niemand kan ontkennen dat Celtic wel een club is die vaak voor de goede zaak opkomt. Hopelijk krijgt dit initiatief veel aandacht en volgen enkele clubs het voorbeeld. In elk geval een heel erg nobel gebaar vanwege Celtic, respect!

 2. Kleine PS maar zijn er foto’s van die shirts met de spelersnamen in het Thaise alfabet? Heel origineel om zoiets te doen want dit brengt gegarandeerd geld voor het goede doel op, gezien een speler ze droeg tijdens een wedstrijd én het eenmalig was gaan fans hier zeker wat geld voor over hebben.

 3. Mooi 🙂 Als ze dit ooit overdoen in het Hebreeuws zou ik me misschien zowaar nog een Celtic shirt aanschaffen… want Hebreeuws alfabet schrijf en lees ik zonder probleem nu, maar dat Thais lukt niet meteen (schrijven zij ook van rechts naar links?). Maar echt wel een lovenswaardig initiatief van Celtic. Ik zou bijna vragen waarom Rangers zoiets nooit doet maar ik neem aan dat die momenteel andere rekeningen te betalen hebben dan geld voor het goede doel (al heb ik zo een voorgevoel dat Rangers ook niet meteen zou doneren zelfs al hadden ze het geld). Ik ben geen Old Firm fan, maar het feit dat Celtic nog regelmatig zich inzet voor het goede doel kan je enkel respect voor hebben. Mooi om te zien dat tussen al dat business gedoe rond het voetbal in, er nu en dan toch clubs zijn die nog tijd maken voor iets terug te doen aan de community.

 4. Mes snijdt aan twee kanten. Als je wel eens in Z-O Azie bent geweest weet je dat (Premier League) voetbal overal is. In de meest kleine dorpjes in the middle of nowhere in Laos werd ik nog geconfronteerd met David Beckham. Alle wedstrijden zijn live op tv en op sommige zenders herhalen ze de wedstrijden van zaterdag tot in den treure, nou ja tot de volgende wedstrijd eigenlijk. Neemt niet weg dat dit wel een mooi initiatief is.

  • Ik snap je ergens wel. Vergelijk Barça met Unicef: iedereen vond dat zo lovenswaardig maar uiteindelijk was die zet ook deels commerciëel want wat ze Unicef betaalden kregen ze ruim terug via verkoop van nieuwe shirts en merchandising. Je weet dat ik een Midden Oosten obsessive ben ; enkele jaren geleden was er een eenmalige oefenwedstrijd van een Spaanse club tegen een gemengde selectie van Israelis en Palestijnen ; ook hier weer onder het motto van het goede doel maar ongetwijfeld hebben de spelers die deelnamen er ook een imago boost door gekregen. Een club die inkomsten van een bepaalde wedstrijd aan het goeie doel schenkt: mooi, en tegelijk goed voor het imago en de merchandising.

   En toch. Sommige clubs doen helemaal NIETS. Denken enkel aan bekers winnen en winst maken. Clubs als Real Madrid, Chelsea, Man United, AC Milan, … dat zijn bedrijven eerder dan sportteams.

   Tuurlijk zal Celtic er een beetje fans bij winnen in Azie door deze actie en die kopen dan weer merch van Celtic misschien. Tuurlijk. Maar toch, ookal hebben ze er zelf ook een zekere profit van, het feit blijft dat Celtic hier een helpende hand reikt aan een organisatie voor het goede doel. Of ze er zelf ook beter van worden is niet eens relevant, want ze doen die actie voor het goede doel toch maar. Veel clubs doen nooit zoiets.

   Of ze er nu zelf beter van worden of niet, je kan niets dan respect hebben voor clubs en spelers die het goede doel nu en dan steunen. Celtic is 1 van die clubs die al meermaals getoond heeft meer te zijn dan een club die enkel op winst en successen uit is. Celtic deed al vaker iets terug aan het goede doel. Dit verdient respect, zowel van fans als van mensen die niets met de club te maken hebben, Ik kan enkel hopen dat meer clubs dit voorbeeld volgen.

 5. Het is een fan die dit heeft opgestart. Je moet wel heel cynisch zijn als je denkt dat die daar commerciële gedachten mee had. Denk ook niet dat Celtic in Thailand nu populairder is geworden door deze actie, want daar geilen ze alleen op de topclubs in de Premier League en Barcelona/Real Madrid. Clubs zijn niet altijd slecht. Willem II ging twee jaar geleden bijna failliet en toen heeft een fan al onze tegenstanders aangeschreven die we ooit in Europa hebben gehad (inderdaad, dat zijn er niet veel ;-)) met de vraag of ze iets konden opsturen om te veilen. Slechts eentje reageerde: Manchester United. Ik heb niets met die club, maar dat was toch wel een mooi gebaar van ze waar ze zelf totaal geen gewin bij hadden.

  • Klopt. Celtic zal er misschien enkele fans bij winnen in Thailand, maar veel zullen het er niet zijn gezien de dominantie van de EPL en co. Dat ze bij die paar extra fans wat shirts verkopen etc is ze van harte gegund dan. Feit is en blijft: er zijn weinig clubs die aan het goede doel denken. ik zie het een Real Madrid, Chelsea of Milan niet meteen doen. Ongeacht of iemand nu iets met Celtic heeft of niet, het feit dat ze de voeling met de minder fortuinlijke mensen in de wereld niet verloren hebben en hun medewerking verleenden aan dit initiatief, is lovenswaardig. Of ze er nu enkele fans door bij winnen is niet eens relevant ; dat een Abramovitch bv eens iets aan het goede doel schenkt, maar dat doet hij niet, terwijl Chelsea het veel breder heeft dan Celtic qua financiën. Celtic heeft trouwens voorheen al vaker meegewerkt aan het goede doel…

  • In Rotterdam zijn we altijd cynisch 😉 Maar zonder gekheid ik vind het een mooi gebaar.

   • Off topic maar omdat je de naam van de stad zelf laat vallen… Proficiat met het zeer geslaagde seizoen van Feyenoord! Jammer dat de gloryhuntersclub uit Amsterdam de titel weer won maar mooi te zien dat Feyenoord terug op weg is om mee te doen voor de prijzen.

 6. Happy days over here!

  • Hoe komt het dat Heerenveen eigenlijk toch al zeker is van Europa terwijl ze lager eindigden dan de ploegen die nu playoffs moeten gaan spelen?

   In elk geval proficiat, een traditieclub als Feyenoord hoort bovenin mee te doen. Volgend jaar nog hoger mikken AUB want dat Ajax wordt een mens echt niet vrolijk van. Enorm arrogante fans en enkele grote ego’s op het veld ook. Geen wonder dat die een band hebben met Anderlecht…

   • Hey Gerrit ik mag je reacties altijd graag lezen. Ook met je mening en visie op het voetbal ben ik het vaak eens, maar nu doe je me toch pijn. Om alle fans van mijn club als arrogant te betitelen vind ik nogal generaliserend. Ik ben dat in ieder geval niet. Dat er veel gloryhunters rondlopen is helaas wel waar. Dat is volgens mij in het algemeen het lot van het winnen van prijzen en een vervelende keerzijde. Groet

   • De nummers 1 t/m 5 hoeven geen play-offs te spelen. Dus Heerenveen is zeker van Europa. En daarbij kunnen ze nog wel een bosje bloemen van ons krijgen vanwege het knappe toneelspel van gisteren 😉

    Je mening over onze aartsrivaal kan ik enkel onderschrijven.

 7. Over rivaliteit gesproken. Joris, hoe staat het nou met de rangers op dit moment? Zijn die bijv. volgend jaar gewoon te bewonderen in de SPL? De Celtics fans hebben de tijd van hun leven denk?

  @Gerrit en peenvogel: om de generalisering iets te ontkrachten: gefeliciteerd met het geslaagde seizoen.

  • Ik ben bezig met een stukje over Rangers, maar het verandert per dag, dus ik wacht er nog even mee. Er is nu iemand die de boel wil overnemen, de schulden in een aparte BV wil stoppen en dan kan Rangers gewoon verder zonder schulden en met de erelijst die ze nu hebben. Is nu heel veel over te doen in Schotland. Niet alleen Celts, maar ook de fans van andere clubs walgen ervan. Gaan zelfs stemmen op om wedstrijden te boycotten als de SPL de zogenaamde Newco Rangers meteen in de competitie toelaat.

 8. Mannetjes, willen jullie dat genuil over het Nederlandse voetbal ergens anders gaan doen? Ik heb al enkele reacties moeten verwijderen (niet van jullie), waarin het over kanerkkakkerlakken ging en dat dit een Jodensite (de zemmel heeft net mijn voorhuid eraf gehaald) is. Jullie zijn vaste reageerders, dus dan maakt het me niet zoveel uit, maar het trekt ook personen aan die ik liever niet hier op de site heb. Per slot van rekening is deze site vooral bedoeld voor Engels voetbal en zo nu en dan Schots, Iers en Welsh.

 9. Waarvan akte.

 10. Je hebt helemaal gelijk Joris… sorry…

  En je Rangers stuk wachten we weer met smart af….

 11. Om on topic te gaan (Brits voetbal): ik denk dat men bij Celtic niet beseft wat voor onheil ze op hun dak halen als Rangers verdwijnt. Schotland heeft nu al een reputatie van saaie competitie die op 2 clubs na niets voorstelt. Dankzij die twee clubs is de Europese coëfficiënt nog ietwat acceptabel en komt er nog TV geld binnen dat iets voorstelt. Als het een one man (one team) show wordt zullen veel sponsors afhaken, waar Celtic op lange termijn ook erg veel nadeel van zal ondervinden. Ironisch genoeg zouden Celtic fans die wat verder kijken dan de neus lang is moeten hopen dat Rangers deze crisis overleeft. Ik ben zelf geen Celtic fan maar heb er een paar in de vriendenkring, en ook zij zeggen zelf: het is leuk leedvermaak te hebben nu, maar voor het Schots voetbal algemeen zou het beter zijn dat Rangers overleeft.

  Al is het principe “ieder gelijk voor de wet” uiteraard belangrijk, wat de consequenties ook moge wezen. Als men bij pakweg Gretna de stekker er uit trekt voor een schuldenberg veel kleiner dan die van Rangers en die mogen dan weer wel voortgaan, dan klopt er iets niet (tenzij iemand zich borg stelt voor de schulden ; dan zit je weer in een andere legale constructie)

  Het is allemaal erg complex en veel jargon uit de fiscale wereld. In Ierland waren er recent enkele gelijkaardige gevallen. Zo is Derry City geschrapt en moeten herstarten ; door het kopen van de naam en logo kon men de nieuwe club zo voorstellen dat weinig mensen snappen dat dit een nieuwe club is die geen aanspraak kan maken op de prijzen uit het verleden van het oude Derry City. Cork City werd gered door een overname door een fangroep die onder een nieuwe naam van start ging en na 1 jaar de rechten op de oude naam en logo kon kopen. Galway United verkeert momenteel in hetzelfde schuitje: men hoopt nog een overnemer te vinden, zoniet is het definitief voltooid verleden tijd (al is een doorstart mogelijk en mits die dan de rechten op naam en logo kopen zullen weinig mensen beseffen dat het een nieuwe club is).

  Ik vermoed dat Rangers een beetje eenzelfde geval wordt: ofwel komt er een doorstart waarbij de nieuwe club zal proberen de naam en logo van de oude club over te nemen zodat het voor niet-insiders lijkt alsof het gewoon de oude club is die doorgaat ; ofwel komt er een doorstart met een nieuwe naam (AFC Rangers of zo, want originaliteit is bij die phoenixclubs vaak ver te zoeken) ofwel komt er een overnemer die de schulden op zich neemt, ofwel zet men (zoals men nu in Belgie deed met Antwerp FC) een heel ingewikkelde constructie neer waar een nieuwe NV wordt gestart voor bv merchandising of catering en de schulden dan worden doorgesluisd van de club’s NV naar de nieuwe NV die in theorie los staat van de club zelf.

  Maar het is allemaal dermate complex dat je vrees ik een juridisch specialist moet zijn om er wijs uit te raken welke achterpoortjes er allemaal bestaan. Er is wel een goeie blog over de Rangers case ergens, ik zal even zoeken of ik het adres vinden kan. Is wel geschreven door een Celtic fan maar erg objectief qua weergave van de feiten.

  @ Tim: ik besef maar al te goed dat niet alle Ajax fans zo zijn hoor, en dat elke grote club ook fans heeft die er altijd staan ookal gaat het even minder. Dus het is niet alsof ik elke fan generaliserend als gloryhunter beschouw. Neem mijn post dus vooral niet persoonlijk.

  @ Joris: als student Hebreeuws moet ik je hier toch even, for the sake of correctness, corrigeren. De besnijdenis in het jodendom wordt uitgevoerd door een mohel, dat is het correcte woord (מֹהֵל). De mohel is een speciaal opgeleide beroepsbesnijder (soms een rabbi maar niet noodzakelijk) en het proces heet de Brit Mitzva of Bris Mitzva (afhankelijk van dialect ; בּד׳ת מ׳צוַה). De mohel zuigt het bloed zelf uit de wonde.

 12. “De mohel zuigt het bloed zelf uit de wonde.” ………….

  • Een erg intiem moment voor volwassen mannen die zich bekeren. In theorie moet de vader de besnijdenis uitvoeren maar gezien de meeste mannen daar net niet de moed voor hebben werden de mohels in het leven geroepen: mensen die er hun beroep van maakten om joodse mannen op rituele wijze te besnijden. Soms zijn dat rabbi’s maar er zijn veel mohels die fulltime besnijder zijn en dus geen andere taken uitvoeren. Leuke job lijkt me dat (sarcasmemeter gaat nu even in het rood) … Brit/Bris Mitzva = een mitzva is een religieuze plicht, en bris/brit betekent snijden ; dus het vertaalt letterlijk als “de plicht van het snijden”. Ik heb tot nu toe, ondanks het feit dat ik gezien mijn Hebreeuwse studies vaak met joodse mensen omga, slechts 1 man gesproken die effectief zelf de taak op zich nam bij zijn twee zonen.

   • Als ik dit zo lees kan het beter over Ajax en Feyenoord gaan.

   • Hahaha ja… doingthe116… naast mn dagelijkse portie voetbalcalorieen ook een gratis besnijdenis college…. zo leer je nog eens wat….

   • En dan vergat ik nog dat volgens de orthodoxe leer verdoving verboden is tijdens het gebeuren. Ik beklaagde me altijd dat ik gedoopt ben toen ik een week oud was (ik ben atheist en heb mijn communies nooit willen doen) maar het had erger gekund …

 13. http://rangerstaxcase.wordpress.com/ is de blog waar ik het over had, die in groot detail de situatie van Rangers weergeeft. Opgelet: het is erg vermoeiend lezen want vol jargon uit de fiscale en juridische wereld (hetgeen onvermijdelijk is in een zaak als deze)

  De zaak rond Rangers was trouwens al lang aan de gang maar de pers probeerde alles wat te minimaliseren omdat het nu eenmaal een topclub betrof. Uiteindelijk is de bubbel toch gebarsten en moest de pers gewoon toegeven hoe erg de situatie was. Dat sommige Rangers fans hun wereld instortte snap ik niet want ongeacht wat de pers schrijft hadden zij toch al lang weet moeten hebben dat er in hun club de nodige problemen waren (tenzij ze echt met oogkleppen op enkel het positieve bekijken en al de geruchten gemakshalve als roddels afschreven)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s