William McGregor

22 maart is een mooie dag voor iedere voetballiefhebber. Die dag besloten twaalf club, onder leiding van William McGregor, de Football League op te richten. Destijds bestond er helemaal niets als een onderlinge competitie, maar McGregor kreeg het voor elkaar. Daarvoor zijn we hem nog altijd dankbaar. Behalve oprichter van de Football League was McGregor ook de voorzitter van Aston Villa. Ter ere van 124 jaar Football League, schreef Villafan Ferdi een stukje over deze man die het Engelse voetballandschap voor altijd veranderde.

Het was 13 april 1846 toen William McGregor het levenslicht zag in het Schotse Perthshire. Zijn liefde voor voetbal werd geboren na het zien van een lokale derby aldaar. Toen McGregor zijn broer Peter achterna ging naar Birmingham, en hij zich in het zakenleven van Aston wurmde, was de liefde voor het deftige Aston Villa al snel een feit.

In 1877 werd de voetbalgekke zakenman lid van Aston Villa dat drie jaar daarvoor reeds was opgericht. De club speelde toen nog op ‘Aston Park ’ en al snel regelde McGregor de wedstrijden voor de club. In het zakenleven ontwikkelde hij zich inmiddels tot een vooruitdenkend en befaamd zakenman. Hij werd berucht en gevreesd door zijn tegenstanders, omdat hij al aan zaken dacht die tot op heden nog door niemand uitgedacht waren. Een beetje de Steve Jobs van zijn te tijd. Tegelijkertijd werd zijn passie voor het voetbal, en dan met name voor Aston Villa, alsmaar groter. Maar het spelen van Friendly’s begon hem al snel te vervelen. Er werden al wel kleine toernooitjes gespeeld, maar ook op dit gebied moest het wat McGregor betreft professioneler worden ingericht.

McGregor leidde de club inmiddels al met de financiële zaken en richtte een professionele administratie op met een, voor die tijd uiterst belangrijke, postverwerking daarin verweven. Daarmee was hij zijn tijd al ruimschoots voor en zijn ingerichte organisatie had eveneens zijn weerslag op het veld. Onder zijn leiding won Aston Villa in 1880 haar eerste beker in de vorm van de Birmingham Senior Cup. Dit was vlak nadat hij tot voorzitter van Aston Villa was benoemd.

De FA Cup was de eerste nationale competitie in Engeland, maar McGregor wou een Football League in een opzet die tot op heden nog nagenoeg dezelfde is. Hij wilde dat alle clubs tweemaal tegen elkaar zouden spelen (eenmaal thuis en eenmaal uit) en dat je voor een overwinning twee punten kreeg, voor een gelijkspel eentje en niets voor een nederlaag. Klinkt nu heel logisch, maar destijds was dat erg vernieuwend

McGregor schreef een brief, via zijn opgerichte Aston Villa-administratie, aan verschillende voorzitters van de professionele clubs. Hij beaamde dat het regelen van vriendschappelijke wedstrijden alsmaar moeilijker werd en dat er een organisatie moest worden opgericht die geleid moest worden door de voorzitters van de inmiddels bestaande professionele clubs.

Zo geschiedde dat de besturen van twaalf verschillende clubs elkaar op 22 maart 1888 in een hotel in Londen ontmoetten en daar de grondslag legden voor de Football League. William McGregor moest met wrange gevoelens toezien hoe Preston North End de eerste twee titels pakte, gevolgd door Everton een jaar later. En in 1892 en 1893 ging het noordelijk gelegen Sunderland er met de landstitel er van door. Het was 1894 toen zijn geliefde Aston Villa de titel voor het eerst in de wacht sleepte. Ondertussen groeide de populariteit van het voetbal en in het bijzonder voor zijn competitie als kool. McGregor was een tevreden man.

Het was 20 december 1911 toen William McGregor op 65-jarige leeftijd stierf. Hij had in 23 seizoenen Football League zijn club zes keer kampioen zien worden. Geen club deed het beter. Verder was zijn tweede kindje, The Football League, uitgegroeid tot een waar instituut. Er deden voortaan veertig clubs aan mee en nog veel meer stonden te smeken om toegelaten tot worden. In 1920 (van 44 naar 66) en 1921 (van 66 naar 88) vonden er nog twee grote uitbreiding plaats, waarna in 1950 de uitbreiding naar de huidige 92 clubs plaatsvond. Helaas besloten de grote clubs dat de zakken nog niet goed genoeg gevuld waren en kwam er in 1992 met de Premier League een afsplitsing. Vandaar dat de Football League tegenwoordig nog maar uit 72 clubs bestaat (Championship, League One en League Two).

Opvallend is overigens dat na het sterven van McGregor het leek alsof er een vloek over de club was uitgesproken. Maar liefst 71 jaar lang won de club geen titel, totdat Aston Villa in 1981 weer kampioen werd. Dit jaar is er ter ere van McGregor een standbeeld neergezet. De man zelf is al meer dan honderd jaar dood, maar zijn Aston Villa en de duizenden competities overal ter wereld zijn springlevend.

Advertenties

Een Reactie op “William McGregor

  1. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s