AFC Nicknames: The Gunners

De vijftig kaartjes van Ogden’s AFC Nicknames liggen op alfabet, dus we beginnen met Arsenal. Een club met een heel bekende bijnaam: The Gunners. Arsenal kreeg die bijnaam in de jaren twintig, omdat de club in 1886 door, voornamelijk, Schotse medewerkers van de wapenfabriek “Royal Arsenal” in Woolwich (Zuid-Oost Londen) werd opgericht. In het begin was de bijnaam van de club The Royals, vanwege Royal Arsenal. In de jaren 90 veranderde de bijnaam in het oersaaie The Reds. Arsenal, dat in 1893 Woolwich Arsenal was gaan heten, stelde overigens weinig voor; de publieke belangstelling voor de club was erg gering in Woolwich. De club besloot in 1913 daarom de Theems over te steken en in Noord-Londen, in de wijk Highbury, te gaan spelen. De voornaam Woolwich verdween in 1914 en weinig herinnerde meer aan de oude munitiefabriek, totdat de fans in de jaren twintig ineens de bijnaam The Gunners gingen gebruiken. Die bijnaam is nooit meer verdwenen en is daarmee, samen met het kanon in het logo, de link met de oude munitiefabriek.

5 Reacties op “AFC Nicknames: The Gunners

  1. In feite een logische nickname. Zoals ik al zei vind ik het vrij ergerlijk dat in sommige artikels de nickname van de club vaker gebruikt wordt dan de echte naam van de club. Daarom dat ik het leuker vind als de club een leuke officiële naam heeft dan wanneer de nickname leuk is maar de echte clubnaam voorspelbaar. In die zin is Londen een leuke stad omdat geen enkel team op enig niveau de naam van de stad draagt. Er zijn al genoeg Uniteds, City’s, Rovers, Wanderers, … en de nickname constant noemen ipv de clubnaam vind ik niet zo aangenaam. In Londen hebben ze het mooi opgelost met enkele vrij originele clubnamen. Bijvoorbeeld Arsenal, wat een mooi voorbeeld is.

    Overigens hoorde ik ooit van een Belgische Arsenal-fan die jaarlijks meermaals naar Londen trekt voor wedstrijden bij te wonen dat de fans als bijnaam Gooners hebben. Dat is vreemd, want waarom niet gewoon dezelfde bijnaam als de club zelf (Gunners)? Het klinkt haast alsof men de club zelf een mooie bijnaam wou geven maar de fans ietwat belachelijk wou maken door de clubnickname bewust fout te schrijven.

  2. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

  3. Ah, zo leren we weer een nieuw woordje erbij. Houdt ook perfect steek! 🙂

  4. Ben nooit fan geweest van deze club (ik weet niet waarom maar eerst waren er de saaie 1-0 scores, dan die engerd Arsene Wenger en de naam klinkt ook nogal oorlogszuchtig) maar kijk, oordeel nooit op basis van een naam. Het Belgische Arsenal valt reuze mee… http://www.youtube.com/watch?v=4mh0Jcsl0Ng
    Damn, dit is dromerig en opzwepend, perfect voor een zwoele zomeravond en dan langs een idyllisch landschap rijden … Lost in the mission, my feet off the floor, … Het enige Arsenal om trots op te zijn is Belgisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s