AFC Nicknames

In januari kondigde ik al aan dat er een serie over bijnamen zou aankomen: AFC Nicknames. Dit naar aanleiding van een serie kaartjes die ik op ebay heb gekocht. Het is een reeks van vijftig kaartjes die in 1933 werd uitgegeven door Ogden’s Cigarettes, de sigarettenmakerij van Liverpuldian Thomas Ogden. Het was een van de eerste bedrijven die voetbalkaartjes uitgaf. Niet alleen van bijnamen, maar ook van spelers en club. In de serie AFC Nicknames staat voorop een plaatje van de bijnaam van een club en achterop extra informatie. Niet alleen bekende clubs komen langs, maar ook kleintjes als Northampton, Darlington en het verdwenen New Brighton. Omdat het in 1933 is uitgegeven, komen er ook bijnamen in voorbij die allang verdwenen zijn. Ik ga iedere maand een van deze kaartjes scannen en op DT116 gooien. Morgen te beginnen met de A van Arsenal.

Advertenties

3 Reacties op “AFC Nicknames

  1. Ik heb een dubbel gevoel bij nicknames. Je hebt de nickname die voor een club gebruikelijk is, en je hebt het beledigende soort nickname. Vooral dat laatste wordt snel afgezaagd. Het vervelendste is echter (en dit is iets wat typisch lijkt aan het voetbal, zowel in het UK als daarbuiten) wanneer in een artikel de nickname vaker genoemd wordt dan de officiële clubnaam. Dat is vrij ergerlijk. Een nickname kan wel leuk zijn als er een betekenis achter zit en het geen pesterige ondertoon heeft. Bij voorkeur iets dat met de thuisstad of historie van de club te maken heeft. Dan wordt het interessant. Nicknames die beledigend bedoeld zijn of uitblinken in originaliteit (bijvoorbeeld “the Blues” voor Chelsea) hoeven wat mij betreft niet. Een prachtvoorbeeld van een leuke bijnaam vind ik dan weer “The Arabs” voor Dundee United als je hoort hoe die bijnaam gegroeid is, of bijnamen waar voor niet-insiders het een beetje een raadsel is hoe een bijnaam is gegroeid (vb “The Addicks” voor Charlton of “The Tykes” voor Barnsley)

    Nog leuker dan nicknames vind ik echter wanneer clubs origineel zijn met clubnamen en dan is men buiten Europa wel wat creatiever. San Jose Earthquakes tegen Chicago Fire, of Kansas City Wizards tegen de New England Revolution. Dat is geweldig. In het UK heb je er ook enkele echt leuke, al vind ik de Ieren en Schotten vaak creatiever op dat vlak dan de Engelsen (zie bv Finn Harps, Crusaders FC, Albion Rovers, Queen of the South, …)

  2. Pingback: AFC Nicknames: The Gunners | Doing the 116 Blog

  3. Pingback: AFC Nicknames: The Villans | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s