Video van de Week: Glentoran v Linfield in the Snow

Sinds een jaar of tien schiet in Engeland het aantal kantoren met letselschade advocaten flink omhoog. Sinds die tijd worden voetbalwedstrijden ook steeds sneller afgelast. Er hoeft maar een iemand uit te glijden rondom het stadion en je hebt als club of politie een schadeclaim aan je broek. Vandaar dat ik heb meegemaakt dat wedstrijden P-P gingen, ondanks perfect bespeelbare velden. Erg jammer, want als mens heb je ook een eigen verantwoordelijkheid om op te letten. In de jaren negentig en daarvoor was dat niet zo en gingen wedstrijden meestal wel door. Vandaar dat er beelden zijn van heerlijke wedstrijden in de sneeuw. Gewoon een oranje bal pakken en gaan. Dat deden in 1995 ook in Belfast. De wedstrijd van het seizoen daar is de derby tussen de ‘Big Two’ Glentoran en Linfield, tegenwoordig Belclasico genaamd. Groter dan de versie op Boxing Day ga je niet krijgen, vandaar dat ze in Glentoran gewoon gingen spelen met een oranje bal. Maar wat als die bal lek gaat en je hebt geen reservebal? Tsja, dan ga je gewoon met een witte bal spelen. Hoe dat eruit zag? Dat zie je in het filmpje hierboven. Echt bizar, want er is niets van te volgen. Zeker niet voor de toeschouwers en de tv-kijkers. Stiekem vind ik het echt geniaal. Tegenwoordig is dit echt niet meer voor te stellen.

Advertenties

14 Reacties op “Video van de Week: Glentoran v Linfield in the Snow

 1. Vreselijke kickè stadion ‘The Oval’ ……………. mooi van oudheid en er zijn nog veel terraces aanwezig! Ik ben zelf in 2002 in bij deze stadsderby geweest, dat werd toem 3-2. Belfast is echt een aanrader om een keer naar toe te gaan. Niet voor het voetbal want dat is ronduit slecht, maar zeker om de ‘murals’ te bekijken en de kroeg in te duiken.
  Als je besluit te gaan, ga dan wel naar deze wedstrijd. Dit is de ‘grootste’ wedstrijd van Noord-Ierland. Met EasyJet vlieg je voor weinig vanaf 020 op Belfast. Groeten, Stephan

 2. Voor de geïnteresseerden, hier mijn foto’s van de trip naar Belfast:

  https://picasaweb.google.com/stephanhoogerwaard/Belfast2002ShankillArdoyneEnGlentoranFC

  Groeten, Stephan

 3. Toepasselijk. Ik was in oktober in Belfast, onder meer hoopte ik deze pot mee te pakken: helaas op laatste moment afgelast wegens de regen. Dag later het stadion ingelopen: werkelijk schitterend!

 4. Heb die pot op The Oval tegen Linfield bezocht in 2006. Kaartje op de zwarte markt, want het was uitverkocht (een zeldzaamheid op het eiland). Linfield was wel iets te sterk voor Glentoran zodat van een wedstrijd nooit echt sprake was, een geluk dat het nadien rustig bleef (al nam ik altijd de taxi vanaf The Oval want toen was die wijk nog vol dichtgetimmerde huizen, kraakpanden en hangjongeren waar je zelfs overdag een onveilig gevoel had)

  paar weken geleden heeft Livorno ook een wedstrijd in volle sneeuwstorm gespeeld met een witte bal. Er werd toen zelfs een doelpunt gescoord waar noch op TV noch rond het veld iemand zag waar de bal was.

  Voetbal is in feite geen wintersport. Ik vind er weinig aan om een anderhalf uur in de kou te zitten op een tribune. In de zomer in t-shirt onder een lekkere zonneschijn met een frisse cola in de hand een wedstrijd meepikken, is dan weer een heel leuk avondje uit. Wat mij betreft mogen ze gerust meer competities naar het format switchen dat nu al in Ierland, Rusland en Scandinavië wordt toegepast. Zeker januari en februari zijn erg hatelijke maanden om voetbal te kijken ; en voor de spelers zelf ook allesbehalve aangenaam om op een half bevroren veld met een ijskoude wind te spelen. Gewoon een competitie van maart tot eind oktober, zoals in Eire: weinig of geen afgelastingen, geen toeschouwers die een anderhalf uur in de kou staan af te tellen tot de wedstrijd over is, … Het drankje (al dan niet bier, cola, of whatever) smaakt nog zo goed en fris als er een lekker zonnetje schijnt boven de tribunes 🙂

 5. Mee eens…………………laat de competie van maart tot november lopen en dan in ‘de zomervakantie’ 4 weken niet spelen ofzo. Alleen wanneer moet je dan een EK of WK houden 😦

 6. Tja, in Zuid Amerika en Scandinavië en Rusland moet men ook enkele weken pauze houden voor EK en WK… Als het daar lukt kan het niet zo heel moeilijk zijn dat elders ook te doen. Ik zit alleszins niet te wachten op 2 uur op een tribune kou zitten lijden, me met dekens overladen om het uit te houden, de minuten tellend tot het eind van de wedstrijd om dan zo snel mogelijk richting warme ruimte te trekken. In de zomer een wedstrijd ’s avonds op een warme avond met een fris drankje in de hand, dat is dan weer bijzonder aangenaam. Voetbal is mijns insziens niet geschikt als wintersport, en traditie is mooi maar mag evenmin vooruitgang in de weg staan.

 7. Great game. Throwing snowballs at corner takers.

  • I was I was at that game. Really seems fun. Which club do you support? Linfield or Glentoran?

   • I used to live a 10 minute walk from Windsor Park so attended Linfield games regularly (as well as Northern Ireland international games). Back when the old Railway Stand was still standing, I attended N.Ireland versus Iceland in the skybox (all regular stands’ tickets were sold out and I was crazy enough to pay 40 pounds for a seat in the skybox!). Still got a Linfield scarf and a scarf from the Londonderry Linfield fanclub. Not a fan myself, but I collect that kind of stuff. I don’t have a favourite team in Northern Ireland so I visited every team and stadium a few times, though most games involved Linfield as it was the stadium closest to home. Must say I was quite impressed in how Linfield’s board managed to get the old sectarianism out of the stadium, so whilst not a fan I do have to say I respect Linfield. And back when I lived in NI they were winning the league with eyes closed, I remember being at a (no snow involved) Glentoran-Linfield which ended 1-4 and that was because Linfield missed several big chances to have an even bigger victory.

    Such a shame the national team didn’t recover from the depature of Lawrie Sanchez. I was living in Belfast when the team beat Spain and England (the famous David Healy goals), the whole Lisburn Road and Golden Mile were full of people dancing in the streets till early morning. Northern Ireland came close to qualifying for Euro 2008 then, but since then the results seem to go downhill again. Pity. They still got the best and most passionate fans of all national teams in Europe though!

 8. I just clicked on your site and saw it. Do you think Linfield will still win the title this year? You always seems to be slow starters, but this year it is really slow. Cliftonville is my favourite club in Northern-Ireland, so I hope they will win it this year, but they always seem to sell there best players mid-season.

 9. League is gone this year. Have to hope on winning the Irish Cup. The ‘slow starters’ thing is a myth, usually refers to first 2/3/4 games, not 15.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s