The Scottish Pyramid

Volgens sommige wetenschappers hebben de oude Egyptenaren de techniek van het bouwen van piramides geleerd van de Schotten. Op de Orkney eilanden zijn resten gevonden van vergelijkbare bouwwerken en schijnbaar hebben de Schotten deze techniek via Kreta naar Egypte gebracht. Helaas zijn de Schotten tegenwoordig niet meer zo goed in het bouwen van piramides en zeker niet op voetbalgebied. Daardoor ontbreekt deze in Schotland, waar hij in Engeland perfect werkt. Maar misschien komt er verandering in. Mark Lobezoo, liefhebber van voetbalstatistieken, vloog naar Schotland en kwam terug met een verhaal over de closed shop die Schotse Football League nog altijd is.

Nederland is samen met Schotland jarenlang het enige belangrijke voetballand in Europa geweest waar je niet naar het profvoetbal kon promoveren .Terwijl bij ons in 2010 de Topklasse werd ingevoerd, is er in Schotland nog steeds een scheiding tussen League en non-League. Waar in Engeland in de jaren 70 een scheiding werd gemaakt tussen amateurs en non-leagueclubs, die resulteerde in de Football Pyramid, daar kreeg deze stap nooit navolging ten Noorden van de grens. En dus is het zo dat als je eenmaal in de Scottish Football League speelt en niet failliet gaat, je de rest van je bestaan als club daar kan blijven. Tot grote frustratie van sommige ambitieuze clubs die graag toe willen treden.

Wel werd er een mogelijkheid ingebouwd om een club uit de League te kunnen gooien. Omdat tussen 2003 en 2007 East Stirlingshire vijf jaar op rij ongestraft laatste kon worden besloten de clubs dit voortaan niet meer te willen. Elke club die twee jaar achter elkaar laatste wordt, krijgt de status associated member en verliest zijn stemrecht. De club mag dan nog twee seizoenen in de League blijven spelen, waarna er gestemd gaat worden of de club definitief mag blijven. In de loop der jaren is er wel eens een club failliet gegaan of de league uitgebreid en waren er verkiezingen nodig om te bepalen welke clubs toe mochten treden.

De laatste keer was in 2008, nadat Gretna failliet ging en er vijf clubs zich hadden gemeld om toe te mogen treden. Daarbij twee op voorhand al kansloze clubs, Edinburgh City en Preston Athletic, die beiden ook maar 1 stem kregen, en drie kansrijke clubs. Cove Rangers was de topfavoriet bij de bookmakers en Spartans gooide ook hoge ogen. Annan Athletic was een gevaarlijke outsider zo werd gedacht en bericht in de media .Het liep echter anders. Annan Athletic werd gekozen, een club die organisatorisch en sportief de zaakjes op orde had, maar vooral omdat ze een stadion hadden dat op lichtmasten na al gelijk voldeed aan de eisen van de Scottish Football League.

Uiteraard was Cove Rangers teleurgesteld, zij hadden sportief gezien het hoogste niveau en organisatorisch ging het ook goed. Een ander nadeel was dat Cove Rangers uit de Highland League kwam, een League die de laatste veertien jaar al vijf (twee clubs uit Inverness (die zouden fuseren tot Inverness Caledonian Thistle), Ross County, Peterhead en Elgin City) clubs zag verdwijnen ten faveure van de SFL. Spartans kwam net als Annan Athletic uit de East of Scotland League en die hadden sinds Berwick Rangers in 1951 geen club meer geleverd. Dus waren zij aan de beurt.

Spartans is met afstand de best georganiseerde club in de East of Scotland League en ook sportief de meeste succesvolle club de laatste 15 jaar in de East of Scotland League. Maar Spartans had een stadion dat niet meer van deze tijd was. Dat wisten ze zelf ook, want er werd gebouwd aan een nieuw multifunctioneel onderkomen, dat echter pas eind 2008 klaar zou zijn. Te laat dus, want in augustus 2008 begon het nieuwe seizoen. En dus werd Annan Athletic beloond voor hun doorzettingsvermogen, want die club had in 2000 en 2002 toen er ook vacancies waren zich ook kandidaat gesteld, maar redde het toen niet.

We zijn inmiddels vier jaar verder en Annan heeft zich ontwikkeld tot een topper in de Third Division, terwijl Spartans en Cove Rangers staan nog steeds stil in hun ontwikkeling omdat ze niet omhoog kunnen en mogen. Daar waar in Engeland in 1979 het initiatief werd genomen om tot de oprichting van de Conference te komen, lijkt het er nu in Schotland dan eindelijk ook van te komen. Er zijn gesprekken gaande om tot een Schotse Conference te komen, die moet gaan bestaan uit twee divisies van ieder tien clubs: tien uit de Highland League en tien uit de rest van Schotland. Er zal nog heel wat moeten gebeuren voordat het daadwerkelijk zover is, maar dan zou Annan Athletic wel eens de laatste gekozen club uit de geschiedenis van het Britse profvoetbal kunnen blijken te zijn geweest.

Als toegift hieronder een overzicht van de elections uitslagen sinds 1966:

1966 Clydebank gekozen als extra club. Gala Fairydean en Hawick Royal Albert waren de twee andere kandidaten.

1974 Meadowbank Thistle (het huidige Livingston) werd gekozen. Ze versloegen met vijf stemmen verschil Inverness Thistle.

1994 Inverness Thistle en Caledonian FC werden toegelaten op voorwaarde dat ze gingen fuseren; zo ontstond Inverness Caledonian Thistle. Ross County werd als tweede club gekozen ter uitbreiding van de League. Beide clubs afkomstig uit de Highland League. Gala Fairydean werd derde.

2000 Weer werd de League uitgebreid met twee clubs. Ditmaal met Peterhead en Elgin City, beiden afkomstig uit de Highland League. Annan Athletic kreeg de meeste stemmen van de clubs die niet werden gekozen.

2002 Airdrieonians ging failliet en Gretna, dat in de Engelse Northern Premier League First Division speelde, werd gekozen. De doorstart van Airdrieonians, het nieuw opgerichte Airdrie United, werd tweede. Daarop nam die club het nagenoeg failliette Clydebank over en belandde zo alsnog in de Football League, zelfs nog een divisie hoger dan Gretna.

2008 Annan Athletic uit de East of Scotland League werd gekozen om streekgenoot Gretna, dat failliet was gegaan te vervangen. Ze kregen in de laatste stemronde uiteindelijk vijf stemmen meer dan Cove Rangers, dat tweede werd.

Advertenties

8 Reacties op “The Scottish Pyramid

 1. Op zich een lovenswaardig initiatief. Ik vraag me alleen af of alle non-league clubs hier op zitten te wachten. Neem bijvoorbeeld een club als Wick Academy, helemaal in het noordelijkste puntje van Schotland. Die spelen nu nog in de Highland League, waar alle clubs prettig dicht bij elkaar zitten. Zouden ze echter promoveren naar de Third Division, dan mogen ze op bezoek bij Annan of Stranraer en dan praat je opeens over round trips van rond de 900 kilometer. Ik vraag me af of dat voor zo’n club op te brengen is.

  Voor de clubs die echt willen doorstromen zou het natuurlijk alleen maar goed zijn.

 2. Is de Higland League zelf nu ook al geen gesloten competitie? Ik zie Fort William al jaren met een indrukwekkend laag aantal punten laatste staan.

 3. @UltraHenk Het zou ook gaan om 10 Highland League clubs en 10 clubs uit de rest van Schotland, en die zijn wel te vinden denk ik. En daaronder kan dan bv een Highland League First Division komen met clubs als Wick Academy en Fort William bv. En als het eenmaal functioneert gaat het niveau na verloop van tijd vanzelf omhoog. Ook in Engeland wilden niet alle clubs destijds meedoen of promoveren, da’s nu wel anders.

 4. @Cyclebob Klopt, maar die zijn bereid tot splitsing in 2 divisies van 10.

 5. Verhaal klopt niet helemaal. Er zijn nog tal van leagues met scheiding van amateurs en League. Ierland en Noord Ierland zijn er voorbeelden van. In Ierland heb je de League (hoogste en tweede divisie), de derde divisie waar ook reservenelftallen van profclubs meedoen en waar enkel niet-reserves mogen promoveren mits ze een licentie halen. Onder die derde divisie heb je heel wat regionale leagues zoals de Leinster Football League in Dublin en omliggende counties, de Churches League met vooral clubs in Dublin (die overigens niets met godsdienst te maken hebben), Donegal heeft zijn eigen league, Cork en Galway hebben een league voor hun stad en de omliggende regio’s… Alle clubs zijn wel indirect bij de FAI aangesloten en zodoende kunnen sommige amateurclubs meedoen aan de FAI Cup. Zelfde verhaal in Noord Ierland waar je onder de derde afdeling van de League heel wat regionale liga’s hebt. Belfast heeft er eentje (waar ook enkele clubs uit de rand van Belfast meedoen), Derry heeft een liga voor de omliggende gemeentes, de regio in het midden van het land …. ook hier : indirect lid van de IFA en dus deelname aan de Irish Cup mogelijk. Schotland is misschien in die zin wat complexer dat niet alle non-league competities bij de SFA aangesloten zijn. In feite kan je Schotland op dat vlak met België vergelijken waar je naast de KBVB reeksen nog andere voetbalbonden hebt zoals de Vlaamse Voetbalbond, het Katholiek Sportverbond, de KBLVB, een reeks regionale bonden… en om het nog wat ingewikkelder te maken zijn sommigen wel aangesloten bij de KBVB (maar hun clubs mogen niet meedoen aan de beker) en anderen dan weer niet. Schotland lijkt een beetje daarop. Ik wacht nog altijd op een club uit de Hebriden of de Shetlands in de SFA Cup, dat zou geweldig zijn. Maar die clubs hebben een eigen FA los van de SFA dus ik zie het niet snel gebeuren. Voor clubs als Wick (en andere extreem noordelijke clubs zoals John O Groats FC dat nog noordelijker ligt) zou leaguevoetbal trouwens vrees ik ook een vergiftigd geschenk zijn. Enkel financiëel gezonde clubs uit de driehoek Glasgow-Dundee-Edinburgh zouden het misschien redden omdat de reisafstanden korter zijn voor hen en er in die streek voldoende industrie is die misschien wel wil sponsoren.

 6. @Gerrit Voor wat Noord-Ierland betreft klopt dat niet helemaal. Die League was inderdaad jarenlang afgesloten, maar is op een gegeven moment uitgebreid met clubs als Dungannon, Limavady, Armagh en Institute. Daarna 2 divisies van gemaakt en daarna ook promotie mogelijk vanuit 3e niveau. Alleen daarna is het weer redelijk dichtgetimmerd maar er is daar een redelijke natuurlijke doorstroming geweest recent.

 7. Ja maar die clubs zijn… verkozen. Net zoals Donegal Celtic en Lurgan Celtic er op een gegeven moment bijgekomen zijn terwijl bv East Belfast FC nog steeds in de amateurleague speelt. De Noord Ierse league is uitgebreid, waarbij enkele teams werden verkozen die tot de league toetraden. Dat er promotie tussen 2e en 3e niveau mogelijk is is vrij logisch gezien dat nu allemaal als league wordt gezien. Maar er is bv geen promotie vanuit de Derry & District League naar de 3e afdeling, die clubs zouden moeten verkozen worden tot de league.

  In de Republiek Ierland gebeurde hetzelfde: de liga werd uitgebreid met een soort tussen-niveau tussen League en amateurs in (vergelijkbaar met de Nederlandse Topklasse) en de facto kan je dit het 3e niveau van de league noemen. De clubs die daar in spelen zijn een combinatie van reservenelftallen van clubs uit de hoogste reeks (die reserves kunnen ook niet naar het 2e niveau promoveren, dat 3e niveau is hun plafond) en clubs die ook verkozen werden uit de aanvragen van amateurclubs die in die nieuwe 3e afdeling wilden spelen. Enkele clubs zijn toen door de Ierse FA gekozen. Promotie en degradatie tussen 2e en 3e afdeling bestaat mits de clubs uit 3e afdeling aan de criteria voor de 2e afdeling voldoen, en zo is bv Salthill Devon uit de voorstad van Galway kunnen doordringen tot 2e afdeling. Maar vooraleer je in dat systeem belandt moet je verkozen worden tot die 3e afdeling.

  Dus noch in Ierland noch Noord Ierland is er een doorstroming tussen amateurs en League, net zomin als in Schotland. Men heeft aan beide kanten van de grens op het eiland wel de liga uitgebreid maar dat waren ook clubs die verkozen werden door de Ierse en Noord-Ierse FA’s. De gelukkigen die gekozen werden belandden in de league en kunnen daar niet meer uit zakken (bankroet uitgesloten) terwijl de niet-verkozen clubs blijven hangen in de amateurreeksen en niet op natuurlijke wijze kunnen doorstoten naar de laagste afdeling van de league.

  Het zou me trouwens verbazen als naast Ierland, Schotland en Noord Ierland niet nog landen zijn waar liga en amateurliga volledig van elkaar afgesloten zijn. In Rusland bv is een gelijkaardig systeem. In België gaan veel stemmen op om amateurs af te sluiten van de hoogste 2 reeksen, iets wat ik persoonlijk liever niet zie gebeuren. Maar Schotland en de beide Ierlanden zijn geen uitzondering en ik vrees zelfs dat meer landen zulk een systeem gaan overnemen. Ik zie het ook niet snel veranderen in Schotland en op het Emerald Isle.

  Ik ben nu geen liefhebber van zulke gesloten liga’s maar anderzijds, in sommige gevallen is het te begrijpen. In Engeland is de infrastructuur stukken beter, openbaar vervoer veel beter, wegen veel beter … dan in Schotland of Ierland. Voor een club in een uithoek van Schotland kan leaguevoetbal een vergiftigd geschenk zijn, dito voor een kleine club uit een Ierse uithoek als bv Donegal. In Engeland blijven de afstanden groot maar de infrastructuur is er wel beter.

  De facto kan je echter ook in Engeland over verkiezingen blijven spreken. Waarom moesten bv AFC Wimbledon en United of Manchester beginnen op niveau 10 terwijl er nog talloze niveaus onder zijn? Ze werden uiteindelijk na aanvraag meteen op het 10e niveau toegelaten. In feite kan je dat een variant noemen op het Schotse systeem, met als enige verschil dat degradatie onvermijdelijk is als je slecht presteert in Engeland.

 8. Om even in te pikken op de Rangers nieuwtjes leek dit me het beste topic om niet offtopic te gaan.

  Concreet lijkt het er dus op dat een Newco Rangers zou worden gevormd. Een eerste vraag: wat met de prijzen van de Rangers? Als we over een totaal nieuwe juridische entiteit spreken, kan die nieuwe Rangers (hoezeer fans het anders zullen aanvoelen) geen aanspraak maken op trofeeën gewonnen door het “oude” Rangers. Voorbeeld is Derry City: is geheel opgeheven en een maand later heropgericht ; men kocht de rechten op de naam en zo leek het voor buitenstaanders alsof dit geen nieuwe club was. Strict genomen is dit wél zo en kan dit Derry dat vandaag speelt geen aanspraak maken op de prijzen gewonnen door het oude Derry. Is dit bij een Newco Rangers ook zo? Gezien Rangers hun palmares met de recordboeken flirt, zou dit voor de statistieken wel eens erg belangrijk kunnen zijn ; uit administration gaan zonder een geheel nieuwe start te nemen laat toe dat je de prijzen behoudt, een re-start (ookal zijn naam etc hetzelfde) betekent nieuwe club die dus vanaf 0 begint qua palmares.

  Maar belangrijk(er?) en daarom dat ik het in dit topic gooi: stel dat Rangers een doorstart maakt en het oude Rangers dus verdwijnt en onmiddellijk een phoenixclub wordt gesticht. Zelfs al koopt die de rechten op de naam Rangers FC en het logo, juridisch gezien is dit een geheel nieuwe club. Moet die club dan niet verkozen worden tot de League net zoals Annan Athletic is verkozen om Gretna te vervangen na het bankroet van Gretna? Stel dat het oude Rangers verdwijnt dan speelt het toch geen rol dat een doorstart de League in wil? Die nieuwe Rangers FC moet dan toch, volgens de regels, ook verkozen worden en kandidaturen van andere clubs zouden dan toch ook moeten bekeken worden?

  En stel nu dat die nieuwe Rangers verkozen worden, dan horen die (net zoals alle nieuwe League leden) toch te starten in Third Division? Een nieuwe club (want dat is het juridisch toch, hoezeer fans dat anders aanvoelen) meteen in de SPL droppen en dus 3 (!!) niveaus laten overslaan is toch totaal tegen de eerlijkheid in en een mokerslag voor de vele Schotse clubs die het financiëel zwaar hebben maar wél volgens de regels speelden? Het kan toch niet dat een herstart van Rangers (een geheel nieuwe Ltd company, dus geen overnemer die de schulden betaalt en zo de bestaande entiteit redt) meteen in de hoogste reeks gedropt wordt simpelweg om fans van het “oude” Rangers te plezieren? Dat zou een kaakslag voor de fair-play zijn en voor alle clubs die het spel eerlijk spelen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s