Guest Report: Portsmouth v Southampton

Gisteren had ik het er al over dat er gastschrijvers hun reisverhalen kunnen plaatsen en vandaag de aftrap. Hoe beter te beginnen dan met de South Coast derby tussen Portsmouth en Southampton in het geweldige Fratton Park? Stephan uit Den Haag was erbij, schreef er een over, maakte foto’s en een filmpje. Hieronder het resultaat.

De South Coast derby is een wedstrijd die al lang op mijn verlanglijstje stond. Nadat Southampton vorig seizoen promoveerde naar de Championship werd deze wedstrijd dan ook meteen bovenaan het ‘to do’ lijstje gezet voor dit seizoen. Gelukkig speelde ADO dit weekend niet thuis, dus niets stond de trip naar het knusse stadion van Portsmouth meer in de weg. De derby was zes jaar geleden voor het laatst gespeeld op Fratton Park dus tickets regelen kon wel eens lastig worden. Al in oktober begon de voorverkoop van deze wedstrijd en via de mail werd contact gelegd met de ticketoffice van Portsmouth. Voor buitenlanders wilden zij wel een uitzondering maken en vier tickets boeken.

De animo voor deze trip was natuurlijk groot en de auto zat dan ook al snel vol (met drie ADO-fans en één gelegenheidssupporter). Aangezien de derby op zondag gespeeld werd, kon er mooi op zaterdag ook een wedstrijd in de buurt meegepakt worden. Dat werd Brighton v Burnley. Dit bleek een teleurstellende wedstrijd te worden met twee rode kaarten in de eerste elf minuten van de wedstrijd. Wij zagen matig voetbal en uiteindelijk verloren de negen man van Brighton ‘slechts’ met 0-1. In het splinternieuwe AMEX-stadium waren op deze wedstrijd 19.641 toeschouwers afgekomen. Het stadion was daarmee uitverkocht. Gelukkig moest het hoogtepunt van het weekend nog komen. Dat zou op zondagmiddag om 13.00 uur gaan gebeuren.

De South Coast derby is de wedstrijd tussen de twee grootste clubs aan de Engelse zuidkust. Portsmouth en Southampton liggen beiden in de provincie Hampshire op slechts zeventien mijl van elkaar. Fratton Park is een van de laatste overgebleven juweeltjes in het Engelse voetbal. Nog lekker ouderwets én met vier verschillende tribunes. Een stuk beter dan de moderne standaardbakken die je tegenwoordig bijna overal ziet.

De sfeer was goed en al ver voor de aftrap werd er volop over en weer gezongen tussen de supportersgroepen (zie dit YouTube-filmpje). De wedstrijd zelf was maar matig; in de eerste helft was er veel strijd, maar kansen werden er nauwelijks gecreëerd. De spelers en supporters van Southampton worden door Portmouth-fans ‘scummers’ genoemd, wat zoiets betekend als tuig. Net zoals Southampton-fans de Pompey supporters en spelers uitschelden voor ‘skates’, het verhaal hierachter is dat zeelieden de ‘skate fish’ (roggen) op zee gebruikten om hun seksuele behoeftes te bevredigen.

Na 63 minuten kwamen The Saints op een 0-1 voorsprong door een kopbal van sterspeler Ricky Lambert. Hierna leek de wedstrijd wel gespeeld. Pompey probeerde nog aan te vallen, maar het ontbrak de ploeg gewoon aan kwaliteit. Vijf minuten voor tijd kwam dan toch nog de verlossende 1-1 op het scorebord door een doelpunt van ‘local hero’ Joel Ward, waarna het stadion ontplofte. In het uitverkochte Fratton Park waren deze middag 19.879 toeschouwers aanwezig. Na afloop van de wedstrijd reden wij met de auto naar Folkestone (Dover). Na wat oponthoud bij de tunnel waren wij rond 01.30 uur weer thuis. Deze voetbaltrip was een mooie afsluiter van het voetbaljaar 2011!

(met dank aan Maaswupperexpress)

6 Reacties op “Guest Report: Portsmouth v Southampton

  1. Leuk verslag, zat zo ongeveer tien rijen onder je. Ik heb een jaar in Portsmouth gewoond, was speciaal voor deze pot teruggekomen. Ik heb daardoor veel wedstrijden van ze gezien, maar uiteraard was Southampton vorig jaar in League One, dus deze pot niet kunnen zien. Geweldig dat het toch nog lukte om aan tickets te komen.

    ’t Voetbal was inderdaad niet best, maar heel eerlijk gezegd kan ik me van de tien / vijftien wedstrijden die ik op Fratton Park heb gezien maar weinig potjes herinneren die wel lekker liepen. Alles harken op Kitson / Kanu… Haha.

    Tofste pot vorig jaar was trouwens Leeds United op bezoek, avondwedstrijd en de floodlights vielen uit… 5000 kwaaie Yorkshire-men in ’t uitvak, mooi 😀

  2. OK, leuk dat je er ook was. Ik moet zeggen dat ik wel wat Nederlanders heb gezien vlakbij. Er stonden er een paar op rij 2 of 3 links van mij met een Nederlandse vlag. Was vlak bij de cornervlag tegen het uitvak aan.

    Ben blij deze derby te hebben ‘gevinckt’. Ik moet zeggen dat de beste derby die ik tot nu toe in het Championship heb meegemaakt die tussen Sheffield Wednesday en Sheffield United was.

  3. Leuk dat je ook bij de South Coast derby bent geweest, alleen jammer dat je verslag weinig origineel is met verschillende stukken tekst die gewoon letterlijk gekopieerd zijn uit mijn verslag voor In de Hekken.

  4. Dat klopt….. ik heb 2 alinea’s gekopieerd. Heb ik ook vooraf aan Joris aangegeven.Jouw verhaal van de scummers en skates was te mooi om te laten liggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s