The Lincolnshire derby

Alle vier de wedstrijden die we rond de jaarwisseling gaan bezoeken hebben wel iets. Een favoriet is erg lastig te kiezen, maar als de Vinckgod mij dwingt om er eentje uit te pikken, is het Grimsby Town v Lincoln City oftewel de Lincolnshire derby. Naar die wedstrijd kijk ik momenteel het meeste uit. Vandaar dat het tijd is om eens wat dieper in die derby te duiken. Gelukkig was Pete Green van Cod Almight, een van de beste supporterssites van Engeland, zo vriendelijk om mij wat inzichten te geven in deze wedstrijd en te vertellen hoe deze pot leeft onder de fans. Het woord is dus aan Pete.

Deze wedstrijd tegen Lincoln is voor ons fans de enige echte Lincolshire derby. Zo denken ze er bij Lincoln ook over. Boston United was maar even een Leagueclub en telt niet mee. Verder heb je nog Scunthorpe, maar spelen pas sinds de jaren vijftig in de Football League en dat voelt toch anders aan. Wij zijn samen met Lincoln aan het eind van de negentiende eeuw in de profdivisies gekomen en hebben een hele geschiedenis met elkaar. Komt ook omdat we allebei wat kleinere clubs zijn en elkaar ontzettend veel tegenkwamen (de wedstrijd van 1 januari wordt de 102de ontmoeting tussen beide clubs) in de competitie en diverse bekers.

De derby leeft ook heel sterk onder de fans, omdat we tegenpolen zijn. Dat zie je al als je alleen naar de steden kijkt. Lincoln is een mooie stad, die al bestaat sinds de Romeinse tijd. Ze zijn er wat upperclass, hebben een geweldige kathedraal en het landschap is er erg liefelijk. Grimsby daarentegen is pas sinds de Victoriaanse tijd flink gegroeid, is door-en-door industrieel en is erg in zichzelf gekeerd. Echt twee uitersten. Toch is het geen smerige derby. De fans hebben over en weer veel respect voor elkaar; we hebben de laatste jaren vaak met Grimsby-fans tegen die van Lincoln gespeeld om geld in te zamelen voor goede doelen.

Dat is niet voor te stellen tegen Scunthorpe United. Als we tegen hen spelen is het allemaal erg grimmig. Zelf vind ik die wedstrijden verschrikkelijk. Iedere keer als we tegen hen spelen, komen alle mafkezen uit hun gaten en kieren om problemen te zoeken en de hele tijd “uhhhhh” tegen elkaar te roepen. Als we naar Scunthorpe moeten, worden we ook altijd in een dodelijk saaie pub gestopt door de politie. Het ergste is dat die pub ook helemaal in de middle of nowhere ligt. Sowieso zie ik de spreekkoren tegen Scunthorpe en omgekeerd als een vorm van zelfhaat van beide fangroepen, want eigenlijk lijkt die stad erg veel op Grimsby. Industrieel, rauw en weinig sophisticated.

Hull ligt in Yorkshire, maar is hemelsbreed het dichtste bij. Net aan de overkant van de Humber, maar toch zien we ze niet als rivaal. We hebben veel minder tegen ze gespeeld, want meestal zaten ze ergens onder ons. Ooit waren we onderdeel van de county Humberside, maar die bestaat sinds de jaren negentig niet meer. De meeste mensen in Grimsby zien ons meer als Lincolnshire dan Humberside. Maar eigenlijk hebben ze hier niet veel met de county waar we deel van uitmaken. Grimsby is Grimsby. Er heerst hier een heel chauvinistisch gevoel voor de stad, dat zich helaas ook uit in aversie tegen anderen. Veel Grimsby-fans haten Yorkies, Scousers, Geordies, Mancs, Zuid-Engelsen, Scotten, Welshmen, Ieren en de Europeanen van het vasteland. Men is hier heel op zichzelf gericht en hooguit pro-Engeland.

Je merkt dat ook aan de fans. Men is hier niet snel tevreden. Zelfs toen we midden jaren negentig op het tweede niveau speelden (nu Championship), was het nog niet goed. De manager moest worden vervangen, de voorzitter was een krent, de koffiejuffrouw was niet goed genoeg en meer van dat soort geklaag. Gek genoeg heerst er nu ineens wat positivisme rondom de club. We spelen op het laagste niveau in 133 jaar, maar men lijkt ineens een stuk minder negatief dan voorheen. Natuurlijk willen we terug, maar dat zal zeker nog een jaartje of twee, drie duren. Ik denk trouwens dat als we terugkeren, dat er dan weer veel geklaagd zal worden. Zo zijn we hier ook weer wel, hahaha.

Als je trouwens naar Cleethorpes komt, moet je zeker een Fish & Chips halen bij Steel’s of Ernie Beckett’s op de grote markt in Cleethorpes. Dat zijn de twee toppers hier en dat wil wat zeggen in Grimsby, want hier hebben we nogal wat eisen aan onze bak friet met vis. Dichter bij het stadion heb je ook nog Sue’s op de Grimsby Road. Daar is ook niets mis mee: vriendelijk personeel, snelle service en het belangrijkste, erg goed eten. Voor 1, 50 heb je een gigantische Chip Butty, waarna je de hele dag geen honger meer hebt. Daar ga ik meestal naartoe op de wedstrijdag, want die chippy ligt precies tussen Blundell Park en The Rutland Arms, de pub waar ik graag een pint pak. Veel plezier bij de wedstrijd volgende week.

4 Reacties op “The Lincolnshire derby

  1. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

  2. Joris, kun je mij het mailadres van die Pete sturen? In maart gaan we met een grote groep naar Grimsby Town toe.

  3. Gaan we doen. Even een vette vis in een pint verdrinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s