A Season in the Sun: Barnsley

Een vaste quizvraag in Engelse pubs is welke zes clubs ooit één seizoen op het hoogste niveau speelden. Als ware voetbalnerd moet je het rijtje ‘Glossop North End, Northampton Town, Leyton Orient, Carlisle United, Swindon Town en Barnsley’ net zo kunnen dromen als een Germanofiel het ‘Aus, Bei, Mit, Nach. Seit, Von, Zu, Außer, Gegenüber’. Aangezien ik rond de jaarwisseling zowel Barnsley als Carlisle ga bezoeken, leek het me wel leuk om dat ene topjaar van die clubs eruit te lichten. Te beginnen met The Tykes uit Barnsley, die in het seizoen 1997/1998 meededen in de Premier League. Ondanks een paar flinke nederlagen, was het voor de fans een mooie droom om hun club eindelijk op het hoogste niveau te zien spelen.

Dat een club als Barnsley in de hoogste divisie speelt, is best bijzonder. Zo groot is het achterland niet (Barnsley heeft iets meer dan 70.000 inwoners) en de aantrekkingskracht van de nabijgelegen grootheden uit Leeds en Sheffield zijn erg groot. Toch is Barnsley geen kleine club. In 1898 werden ze toegelaten in de Football League en ze speelden vooral op het tweede niveau. Zo vaak zelfs dat ze op de all-time ranglijst, van wat nu de Championship heet, bovenaan staan. Alleen in de jaren zestig en zeventig ging het even een stuk minder in South Yorkshire. Barnsley speelde toen veel in de derde en vierde divisie. In 1979 promoveerde Barnsley naar het derde niveau en twee jaar later weer naar hun huiskamer, de Second Division.

Daar speelden ze aan het begin van het seizoen 1996/1997 nog steeds. Barnsley had in al die jaren amper aan promotie en degradatie geroken, want ze waren een vaste middenmotor. De tiende plek die in 1996 was behaald, elf punten van aan play-off plek verwijderd en acht van een degradatieplek, paste dan ook perfect bij Barnsley. Het bestuur was dan ook tevreden met manager Danny Wilson, die in 1994 player-manager van de club was geworden. De verwachtingen voor 96/97 waren opnieuw om een plekje in de middenmoot te halen. Men hoopte vooral niet tegen degradatie te strijden, want topscoorder Andy Payton was vertrokken met in zijn kielzog nog wat ervaren spelers.

Wilson haalde wat ervaren spelers uit de lagere divisies. De gok zou uitstekend uitpakken, want de eerste vijf wedstrijden (tegen sterke tegenstanders als West Brom, Huddersfield, Reading Stoke en Man City) werden allemaal gewonnen. Met name aanvoerder Neil Redfearn en de spitsen Paul Wilkinson en John Hendrie waren geweldig in vorm. Daarna kwamen The Tykes in een dipje, maar in november ging het weer draaien. Al snel was duidelijk dat Bolton veel te sterk was voor de rest, maar Barnsley streed samen Wolves en Sheffield United maandenlang om de tweede promotieplek. The Blades haakten als eerste af en met nog twee duels te gaan, stond Barnsley vier punten los van The Wolves. Een week eerder had Barnsley al kunnen promoveren, maar tegen Portsmouth gingen ze aan zenuwen ten onder en Pompey won met 4-2.

Op 26 april speelde Barnsley thuis tegen Bradford City. De hele stad was al de hele week in de ban van de wedstrijd. Eindelijk kon Barnsley naar het Walhalla promoveren. Niemand was meer voor Man United of Arsenal. Iedereen was ineens een Tyke. Oakwell zat met 18605 toeschouwers dan ook ramvol. Ook vanuit Bradford was er veel volk meegekomen, want The Bantams vochten nog tegen degradatie. Na 21 minuten kwam Barnsley op een 1-0 voorsprong, maar pas in de 87ste minuut viwl de verlossende 2-0. Barnsley naar de Premier League, veel fans dachten dat ze aan het dromen waren. Stuart Clarke was bij de beslissende wedstrijd (en ook bij de eerste in de Premier League), dus een linkje naar zijn foto’s mag niet ontbreken.

Tsja, en dan zie je als Barnsley-fan ineens je club tussen kanonnen als Man United, Liverpool en Arsenal staan. Danny Wilson zag wel in dat er niet genoeg kwaliteit was en aangezien Britten, ook toen al, onbetaalbaar waren, zocht hij spelers in verre oorden. De Duitse keeper Lars Leese werd samen met het internationale gezelschap, bestaande uit de Sloveen Ales Krizan, de Zuid-Afrikaan Eric Tinkler en de Macedoniër Georgi Hristov aangetrokken. Die laatste was de duurste met zijn anderhalf miljoen pond en zou er drie jaar lang niets van bakken en uiteindelijk transfervrij naar NEC overstappen. Achteraf gezien bleken het allemaal niet echt gelukkig aankopen en zou de Welshman Darren Barnard de enige echt goede aankoop blijken.

Maar op 9 augustus 1997 was dat nog niet bekend en iedereen ging met goede moed naar het stadion. Barnsley begon met een thuiswedstrijd tegen West Ham. Al na zeven minuten zette aanvoerder Neil Redfearn The Tykes op 1-0. Uiteindelijk verloor Barnsley met 1-2, maar nadat drie dagen later Crystal Palace met 0-1 werd verslagen, kon het dromen beginnen. Zou Barnsley dan toch een kans maken in de Premier League? Het optimisme werd hard de kop ingedrukt toen Chelsea in en tegen Barnsley met 0-6 won. Oei, dit was toch wel wat anders dan ze gewend waren. Drie dagen later kwam mede-promovendus Bolton op bezoek en die werden met 2-1 verslagen. Ondanks de vernedering door Chelsea, waren ze bij Barnsley meer dan tevreden met die zes punten uit vier wedstrijden en een tiende plek.

Daarna brak september aan en werd duidelijk dat Barnsley eigenlijk veel te zwak was voor de Premier League. Zes wedstrijden op rij werden er verloren en het doelsaldo in de wedstrijden was een onthutsende 3-19. The Tykes stonden na die reeks op de laatste plaats en zouden de degradatiezone de rest van het seizoen niet meer verlaten. Er werden zo nu en dan nog wel wat punten gepakt, maar Barnsley viel vooral op door een aantal dikke nederlagen. Arsenal won bijvoorbeeld met 5-0, West Ham met 6-0 en Manchester United zelfs met 7-0. Daar wordt je als fan niet blij van. Waar sommige clubs er in slagen om de nederlaag binnen de perken te houden, zakte Barnsley vaak door de ondergrens heen.

Hoogtepunten waren er natuurlijk ook. Zo werd Liverpool, op Anfield nota bene, met 0-1 verslagen. Voor de fans van Barnsley, die hun club slechts driemaal zagen winnen op vreemde bodem, was dat natuurlijk genieten. Verder was er eind februari, begin maart weer even hoop. Barnsley won drie wedstrijden op rij en kwam van de laatste plek af. Na die drie potten waren er nog acht wedstrijden om zich te handhaven. Dat was een brug te ver, want nog maar éénmaal werd er gewonnen, tegenover zes nederlaag en puntje tegen Tottenham. Spurs was sowieso een fijne tegenstander voor Barnsley dat jaar, want de Londense club werd in de vierde ronde van de FA Cup, na een replay, aan de kant geschoven. Dat leverde Barnsley een uitwedstrijd naar Manchester United op.

Vier maanden eerder had Barnsley nog met 7-0 verloren op Old Trafford, maar ditmaal sleepte Barnsley er een replay uit door 1-1 te spelen. Of sleepte, Barnsley had gewoon moeten winnen. De club werd een zuivere penalty onthouden in de laatste minuut, maar in die jaren kreeg Man United nooit pingels tegen op Old Trafford. De wraak kwam in eigen huis, want Barnsley speelde tien dagen later Man United zoek en won met 3-2. Een ronde later eindigde het bekeravontuur in de kwartfinale, door een 3-1 nederlaag in en tegen Newcastle. Het Premier League-avontuur kwam een paar weken later ten einde, nadat Barnsley met 1-0 verloor in Leicester. De voorlopig laatste PL-wedstrijd van Barnsley was tegen Man United. Met 0-2 werd er verloren en dat was het dan. Maar zoals Jack Poels ooit zong: “Soms is het beter iets moois te verliezen, dan dat je het nooit hebt gehad.”

Advertenties

14 Reacties op “A Season in the Sun: Barnsley

 1. William van Holsteijn

  Zeer fraai, informatief verhaal, zoals we je kennen, overigens! Ik kan mij dat avontuur nog goed herinneren, evenals het jaartje van Swindon Town. Overigens heeft ook Oxford United, ik dacht, 2 jaar in de toenmailge 1st division gespeeld. Nu ook niet meer voor te stellen en ik heb ze daarin nog zien spelen op Highbury, 0-0!

  Toch leuk om dergelijke ploegen aan de Premier League te laten ruiken, denk ook aan Burnley en Blackpool FC. Al was het alleen maar voor dit soort verhalen!

  • Swindon weet ik nog vaag iets van en Oxford was voor mijn tijd. Barnsley herinner ik me nog heel goed. Vooral die terrace met die stoeltjes achter dat doel, staat me nog goed bij.

   Klopt. We worden de laatste jaren echt verwend met Burnley, Blackpool, Swansea en Stoke. Clubs die ik nooit eerder op het hoogste niveau zag spelen. Binnenkort komt er nog een stukje over het enige jaar van Carlisle op het hoogste niveau, maar dat was helemaal voor mijn tijd.

 2. William van Holsteijn

  Nu je toch aan het grasduinen bent, is het verhaal van Northampton Town in de 1st division in 1966, wellicht ook een leuk item om eens te belichten???
  Even terug naar Barnsley, alleen die oude hoofdtribune is voor mij een bezoek aan Barnsley, voor de rest toch eigenlijk ook gewoon een grijze muis, waard.

  Echter, gelet op de wedstrijd van gisteren (Portsmouth-Southampton) is het niveau ook in the Championship soms bedroevend…!

  • Ik probeer het altijd wat actueel te houden. Vandaar nu Barnsley en Carlisle, omdat ik er naartoe ga. Northampton zou leuk zijn, als ze dit seizoen degraderen en de andere drie komen ook nog wel eens langs.

   Derby’s horen natuurlijk altijd slecht te zijn. Ik heb er niets van gezien, maar hoe was de sfeer?

 3. Mooi stuk over 1 van mijn favoriete Engelse clubs. Toen Arjan de Zeeuw van Telstar naar Barnsley vertrok een aantal keer de oversteek gemaakt richting Yorkshire. Goeie gast die de Zeeuw, want als hij op de hoogte was van onze komst dan nodigde hij ons altijd na de wedstrijd uit voor een bezoekje aan de players-lounge. Opmerkelijk trouwens dat je zijn naam niet laat vallen in dit verhaal.

  • Je hebt eigenlijk wel gelijk, want hij was toch wel de belangrijkste van de drie Nederlanders daar. Heb je nog altijd contact met De Zeeuw? Die zou ik wel willen interviewen voor deze site.

 4. William van Holsteijn

  De sfeer was dik in orde, maar daar ligt het nooit aan in The Albion. Ik heb geloof ik 3 doelpogingen in de gehele wedstrijd gezien, 2 daarvan gingen er in!

 5. Ik was toen 16 en nog te jong en financiëel beperkt voor wedstrijden in het buitenland. Dankzij het programma Premier League kregen we echter wekelijks een uur lang Brits voetbal op de Belgische TV. Dat was op VT4, dat voorts bekend staat voor eindeloze herhalingen van The Simpsons en Friends, en voor porno op de late uurtjes. Maar toen destijds hadden ze dus de Premiership uitzendrechten en konden ze als enige Belgische zender Engels voetbal tonen. Ik herinner me Barnsley in de EPL nog via dat programma. In een voetballoos weekend (interlands etc) zonden ze immers geen wedstrijdbeelden maar reportages over Brits voetbal uit. Barnsley kwam toen ook eens aan bod, met oa een gesprek met de clubdichter. Inderdaad, een clubdichter, een man die poëzie schreef over Barnsley FC. Als dichter zijnde over een heel ander onderwerp vraag ik me af hoe je een oeuvre kan volschrijven over een voetbalclub, maar die man stond blijkbaar bekend binnen de aanhang en zijn stukjes kwamen in de match programs aan bod. Ik weet niet of er nog clubs met een eigen clubdichter zijn, maar Barnsley heeft er dus eentje en die kwam op de Belgische TV. Ik herinner me Barnsley vooral daarvan, en van die zware nederlagen die je vermeldde in je stuk. In zekere zin een beetje een Watford verhaal: te beperkt voor de EPL maar in plaats van schulden te maken tegen beter weten in gewoon een jaartje genoten en dan terug naar het natuurlijke niveau. Ze zullen in barnsley, ondanks alles, allicht nog altijd tevreden terugblikken op hun ene jaar in de spotlights, toen hun wedstrijden tegen de grote clubs wereldwijd op de TV schermen te zien waren.

 6. Goh, misschien als iemand ze nog op VHS heeft en op internet uploadt… Ik durf het niet te zeggen. VT4 had twee of drie jaar die rechten dus dat programma Premier League liep toen ergens de tweede helft van de jaren 90. Dit was echter het tijdperk waar internet in België pas zijn intrede deed en we nog alles met VHS opnamen ipv zoals nu met CD-ROM’s en DVD’s. Ik heb nog wel enkele VHS tapes op zolder bij mijn ouders in België waarop oude jaren 90 beelden van premier League en Eurogoals staan, ik heb bv die aflevering met de reportage over de Isles of Scilly (de liga met 2 clubs die elke week tegen elkaar spelen) altijd bewaard of VHS. Ook Rosenborg en Aston Villa wedstrijden heb ik nog op VHS liggen op zolder bij mijn ouders. Maar die tapes zijn heel oud dus ik betwijfel of ze nog in goede staat zijn, ik durf ook niet zeggen of ik die aflevering heb met Barnsley.

  Tegenwoordig is er de luxe van YouTube en zou zo een reportage de dag na uitzenden al online staan. Toen destijds was internet iets wat nog heel zeldzaam was en pas bij een kleine minderheid Belgische gezinnen doordrong.

  Misschien –met een beetje geluk– kan je VT4 aanschrijven. Kleine kans, maar misschien je beste gok. Het programma heette Premier League en was elke zondagavond laat te zien. Die randreportages kwamen er doorgaans in weekends dat er niet gevoetbald werd wegens bv interlands. Ik meen dat de wetgeving verplicht om alle programma’s op TV een minimum aantal jaren te archiveren.

  Voorts zou ik Barnsley gewoon even aanschrijven, die clubdichter bijvoorbeeld moet wellicht zeker bij de fanclubs bekend zijn. Maar een emailtje aan VT4 kan nooit kwaad, je hebt er niets mee te verliezen 🙂 Met wat geluk sturen ze je nog wat Playboy Late Night of Beverly Hills Bordello mee (dat was op een nog later uur van de dag te zien op dat kanaal)

  info@sbsbelgium.be
  Tel 0032 2/715.11.50

  Let wel: http://www.vt4.be/content/faq-3663
  Maar mogelijks is een eenmalige uitzondering wel doenbaar als je de achtergrond van je site uitlegt. Vragen staat altijd vrij en je kan er niets mee verliezen.

  Premier League was een heel leuk programma, en was mijn kennismaking met Brits voetbal. Ik keek er toen elke zondag naar, en op maandag Eurogoals op Eurosport. Dat waren mijn inwijdingen in het voetbal buiten België.

 7. William van Holsteijn

  Ik kan mij een programma uit de jaren ’70 herinneren van de VARA en dat heette FC Avondrood. Een geweldig programma waarin specials en samenvattingen uit de lagere divisies te zien waren. Het is te vergelijken op The Footballshow wat tegenwoordig ná MOTD op zaterdagnacht uitgezonden wordt.
  Dat FC Avondrood was écht een geweldig programma waarin naar ik me herinner Felix Meurders veel mee bezig was. Ik vermoed voor deze site ook een leuk item om eens aandacht aan te schenken. Heb géén idee of die filmpjes bewaard gebleven zijn, maar onderzoek in de archieven van de VARA moet het eea op kunnen leveren, schat ik in!

 8. FC Avondrood, wat zou dat een geweldige naam voor een club zijn. Jullie in NL zijn echt verwend met originele namen als TONEGIDO, AGOVV, IJsselmeervogels, Quick Boys, …. In Belgie hebben we dat enkel in het cafevoetbal (Elitaire Egotrappers, King’s Erotica, Stormvogels, Rode Roos, …) terwijl alle niet-liefhebbersploegen haast allen met FC, SK, SV, KV, RC of SC beginnen.

  Anyway, in een ver verleden heb ik informatiemanagement gestudeerd. Een verkeerde keuze waarvan de beste keuze die ik maakte was om een jaar voor afstuderen er de brui aan te geven. Het boeide me totaal niet meer, de motivatie was helemaal weg. Maar uit die cursus heb ik wel onthouden dat de Belgische wet verplicht om van elk programma, magazine, krant …. een kopie te archiveren. Kranten zijn verplicht elke editie, dus 6 dagen per week, te archiveren. Televisiezenders moeten ook archiveren, daarom krijg je nu en dan eens een programma uit de oude doos terug te zien eenmalig. Dus van Premier League op VT4 zou elke uitzending moeten gearchiveerd zijn. Het nadeel is dat je al erg gegronde redenen moet hebben om iets uit dat archief op te vragen, het is niet als een bibliotheek waar elke burger zomaar binnenmag. Maar goed, die uitzendingen zitten zeker ergens in een goed bewaakt archief.

  Mogelijks hebben jullie in NL ook zulke wetgeving en archief waar je dan FC Avondrood uitzendingen gearchiveerd ziet?

 9. Mooi verhaal;

  volgens mij speelde Arjan de Zeeuw in die periode ook voor Barnsley. Hij is toch wel een held. De biografie van Neil Redfear is een dikke aanrader. Hij speelde voor 20 clubs meer dan 800 wedstrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s