View From The Main Stand

Nog net op de valreep een “View From The Main Stand”, de column van Niels van Burik. Ditmaal over club(on)trouw.

Het is niet iets van de laatste tijd. Maar wel iets wat mij enorm blijft verbazen. Ik kan er niet bij. Misschien heeft het te maken met het feit dat ik voetbal op de voet volg, en dat ik me probeer te verplaatsen in de personen die dagelijks betrokken bij het machtig mooie spelletje. Ik weet het niet.

Het gaat mij om het gebrek aan clubliefde en dan in het speciaal het ongelofelijke lef dat spelers en of trainers hebben om over te stappen naar een aartsrivaal van een club. Er zijn honderden, zo niet duizenden, voorbeelden te noemen. Ik wil er enkele uitlichten.

Twee rotsen in de verdediging die voor zowel Arsenal als Tottenham Hotspur speelden. Sol Campbell en William Gallas. William Gallas verwijt ik minder dan Sol Campbell. Sol is geboren en getogen in Londen. Gallas in Frankrijk, maar hij is toch ook niet achterlijk? Sol is opgegroeid met voetbal, weet van de rivaliteit tussen de clubs en maakt dan de keuze om voor de aartsrivaal te gaan voetballen. Natuurlijk was Arsenal op dat moment (2001) een stapje hoger maar waarom van alle mogelijke clubs die je kan kiezen als je hogerop wilt nu juist Arsenal? Ik kan daar echt niet bij.

Nigel Quashie. Voor vele totaal onbekend. Maar er zijn overeenkomsten te vinden met Peter Crouch. Beide spelers speelden meer dan 25 duels voor twee rivalen en stapten beide (direct) over naar de rivaal. Beiden opgegroeid met voetbal. Deze spelers maakten beiden de switch tussen Portsmouth en Southampton.

Ook een van onze landgenoten doet mee aan deze waardeloze traditie. Sinds 2009 assistent-trainer van de zoon die deze twee rivalen even deed samenkomen bij zijn overlijden. Als voetballer was hij actief voor de andere club. John Metgod. Nu assistent bij Derby County van Nigel Clough. Als speler actief bij Nottingham Forest.

Een greep uit een enorme hoeveelheid. Ik zou zo nog uren door kunnen gaan. Bij de een ligt de situatie wat gevoeliger dan bij de ander maar de basis is en blijft raar in mijn ogen. Is er dan tegenwoordig geen clubliefde meer? Want het lijkt nu meer dan ooit te gebeuren. Nu zeg ik niet dat iedereen zo hondstrouw als een Ryan Giggs moet zijn, natuurlijk moet iedereen zijn ambities na streven. Maar is het nu zo lastig om een klein beetje rekening te houden met de mensen die jou jarenlang adoreerden, aanmoedigden, als 1 man achter je stonden en ,belangrijker nog, jouw vorstelijke salaris betaalden? Of ben ik dan te idealistisch en kijk ik niet genoeg naar het aan verandering onderhevig zijnde hedendaagse voetbal? Ik hoop het niet.

Stiekem wacht ik op het volgende wereldtalent dat alleen weggaat voor een buitenlandse club en weigert naar een andere club in eigen land te gaan. Of gaan dit soort dingen niet meer gebeuren? Is het grote geld daadwerkelijk zo overheersend geworden dat clubliefde en sympathie met het grootste gemak aan de kant worden geschoven?

Advertenties

25 Reacties op “View From The Main Stand

 1. Tja, leuk onderwerp.

  Alex McLeish bij mijn clubje gaat nou niet bepaald van een leiendakje. Zeker nu een wedstrijd van Villa kijken op dit moment nou niet bepaald spectaculair is.
  Het Spurs-publiek zong Boaring-Villa. Eeen paar jaar geleden had ik ze uitgelachen, maar nu kwam ik tot de harde conclusie. Ze hebben gelijk.

  Maar ik dwaal af van het onderwerp

  Ik noem Gabby Agbonlahor altijd als voorbeeld dat clubliefde nog bestaat. Of is hij gewoon een van de weinige spelers met zelfkennis die weet dat de top er niet voor hem in zit en Villa zijn max is?

 2. Alle spelers zijn passanten en denken alleen aan zichzelf. Maar dat verschilt niet zo veel met de ‘grote mensen wereld’ Als je als vakkenvuller al 15 jaar werkt bij C1000 en bij Appie kun je anderhalf keer zoveel verdienen met kans op promotie naar filliaalhouder dan zou dat de meeste mensen ook niet weerhouden om over te stappen. Supermarktliefde bestaat net zo min als clubliefde.

  Voor ons supporters is het k*t maar zo gaat dat nu eenmaal.

 3. …of wat dacht je van Johan Cruyff?

  Giggs hondstrouw? Haha. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk…;-)

  Je hebt gelijk hoor! Ik heb als Evertonian het vertrek van Rooney ook nooit kunnen bevatten. En elke keer als ze tegen tegen United spelen, maakt hij een hele ongelukkige indruk op me! Zijn zoon loopt overigens rond in een door papa gegeven tenuetje, in…jawel hoor: het prachtige Royal Blue!

  Keep Up The Good Work!

  Groet, Tim.

  PS:
  Ferdi, één troost! Wij zijn net zo saai als jullie (hoewel we nu eindelijk weer punten pakken).

 4. Je hebt in feite twee paralelle werelden: amateurvoetbal en professioneel voetbal.

  In het amateurvoetbal is clubliefde nog erg gebruikelijk. Je voetbalt al jaren samen met je maten van hetzelfde cafe, van dezelfde school, van hetzelfde dorp, … en je enige ambitie is plezier hebben samen met je vrienden op het veld. Dat is eigenlijk het pure voetbal, waar het om de sport en (club)liefde gaat en niet om commerciële belangen.

  Dan heb je het professionele voetbal. Daar zijn spelers fulltime met voetbal bezig en verdienen ze er (belachelijk en schandalig hoge) bedragen mee. Nu ben ik het helemaal oneens dat men zoveel kan verdienen en mag men de lonen gerust terugkoppelen aan die van een bediende (zij hebben dan nog steeds het voordeel dat ze van hobby beroep maakten) maar dan nog verandert er niets aan het feit dat voetbal hun inkomen is, ze hebben doorgaans (enkele spelers die producten lanceren, vb Beckham, na) geen ander inkomen dan hun sport. In dat geval zijn zij spelers van een club maar tegelijk ook personeel van die club. De club is in dat geval eigenlijk een bedrijf.

  De spelers hebben de plicht een inkomen te vergaren, voor zichzelf en voor hun gezin. Kan je het dan iemand kwalijk nemen als hij naar een club trekt waar hij dat doel beter kan bereiken? Tenslotte kent hij de fans niet persoonlijk, dit is niet zoals een amateurclub waar je je vrienden na jarenlang samen spelen in de steek laat. Dit is inderdaad als een arbeider bij de Spar die meer kan verdienen bij Albert Heijn en dus vertrekt. Voor een fan misschien vervelend, maar vanuit het standpunt van de speler volstrekt begrijpelijk. En laten we eerlijk zijn, fans reageren vaak té emotioneel. Zij weten toch ook dat die spelers profs zijn en hun clubs in feite bedrijven zijn. Dus misschien moeten fans het ook eens wat minder emotioneel bekijken als een speler naar een rivaal vertrekt. Zij weten dat dat de consequenties zijn van profvoetbal. Ik zou zeggen: reactie is ergens begrijpelijk, doch misschien moeten de fans het eens minder emotioneel bekijken en snappen dat de spelers daar zijn om geld te verdienen, niet uit clubliefde. Dus dan is een overstap naar een rivaal gewoon een andere werkgever. Fans moeten daar eens proberen nuchter bij te redeneren, tenslotte heeft een club of speler geen enkele verplichting tegenover haar fans. De fans zijn cliénteel, de spelers personeel. Ik vind het ook jammer maar de commercialisering is al te ver om terug te draaien, dus wie hiermee niet kan leven moet misschien een amateurclub zoeken om voor te supporteren waar de spelers en clubs niet rond geld draaien. Wil je voor een professionele club supporteren dan weet je dat je een nummer in de rij bent, een klant in een gigantisch klantenbestand, en dat de spelers in feite werknemers zijn. Je kan dit niet vergelijken met amateurvoetbal waar de vaste bezoekers van de kantine de kas spijzen en het wegblijven van die mensen een enorme aderlating zou betekenen.

  Ook moeten fans het voetbalspel eens iets minder serieus nemen. Zo vind ik “I’m …. till I die” zo lachwekkend dat ik weiger dat lied ooit mee te zingen. Hoe kan je weten dat je je hele leven voor eenzelfde club zal supporteren? Net zoals iemand die trouwt ook hoopt dat het gaat blijven duren, maar het aantal echtscheidingen liegen er evenmin om. Emoties komen niet op bevel. Ik heb al mensen ontmoet die na jaren supporteren voor een bepaalde clubm veranderd zijn en het voetbalplezier her-ontdekten bij een andere club. Ik zie ook niet in wat er fout aan is. Voetbal is vermaak, het hoort geen verplichting te zijn waar je als fan aan allerlei regels en dogma’s gebonden bent.

  Zowel voor spelers als fans: neem het wat minder serieus, geniet gewoon van het spelletje, maar accepteer dat mensen hun eigen weg volgen. Een overstap van Celtic naar Rangers of vice versa, van Liverpool naar Man U of vice versa, van Real naar Barca of vice versa, van Ajax naar Feyenoord of vice versa … is voor een beroepsvoetballer in wezen niet anders dan een arbeider die Audi verlaat omdat hij bij Toyota meer kan verdienen of aangenamer werkvoorwaarden heeft. Een speler of club hebben geen verplichtingen tegenover hun aanhang, net zoals een aanhanger evenmin een plicht tegenover zijn club heeft. Het is geen heilig verbond of zo. Het moment dat dat zo zou zijn worden emoties opgedrongen in plaats van ze de vrije loop te laten. Emoties kunnen veranderen, en het zou abnormaal zijn als dat niet geaccepteerd kan worden.

 5. He Tim! ik hoop dat julie over een paar weken niet saai zijn!
  Dan ga ik alvorens Villa v Liverpool en Villa v Arsenal eerst in mn uppie naar Liverpool vliegen om Everton v Norwich te zien!

  Verheug ik me erg op, want Goodison staat al jaren op 1 van mijn lijstje. Maar de data´s van Everton-Villa komt me al seizoenenlang niet uit.

  Maar nu mijn vraag aan een echte toffee. Ik wil graag tegen die mooie tribune aankijken waar je op tv ook altijd tegen aankijkt. Heb in alle snelheid gegokt en heb een kaartje voor de Bullens Stand. Goed gegokt?

 6. Ik geloof ook niet in clubtrouw. Voor mensen als Giggs, Maldini en Puyol is het makkelijk om altijd bij dezelfde club te blijven. Dat is al het hoogste niveau. Dan heb ik meer respect voor iemand als Steve Bull, die ondanks aanbiedingen altijd Wolves trouw bleef.

 7. Jack Wilshere? Gevaar van jeugdige overmoed, maar het feit dat ‘ie durf uit te spreken is al lovenswaardig. Hoop dat het uitkomt, alleen al om cynici de mond te snoeren.

 8. Ik geloof er ook niet in. En ook de reactie van het publiek verschilt soms heel erg. Als ik vanuit mijn ajaxbril kijk dan moet ik bijvoorbeeld denken aan Arnold Scholten. Die pendelde rustig tussen ajax en feyenoord heen en weer. Ik kan mij niet herinneren dat daar ooit gedoe over is geweest. Alleen bij goede/opvallende/markante spelers wordt het denk een issue voor de fans. Toch blijft het mooi als een speler iets van clubliefde uitstraalt. En dat kan ook best door voor meerdere clubs te spelen. Denk aan Kuijt of Heitinga. Dus zullen toch nooit voor de rivaal gaan spelen lijkt mij… 🙂

 9. Het is wat Joris zegt. Als je al in de top van de Premier League, Serie A of bij een Spaanse topclub speelt is het iets makkelijker om ‘trouw’ te blijven. Mega-salarissen, midden in de belangstelling en het leven als een rockster.

  Mensen die van club switchen zoals Gerrit zegt heb ik nog nooit meegemaakt. Wellicht wordt daar op een schimmig parkeerterrein aan de rand van een stad mee afgerekend 😉

 10. Ik heb er al meerdere gekend, die van favoriete club veranderd zijn. Ik zie er ook geen graten in. Voetbal is toch ontspanning, geen verplichting? Het moment dat de hele sfeer bij een club verandert en je voelt je er niet meer thuis, of wanneer het deja-vu gevoel de kop opsteekt en je gaat niet meer met plezier naar de club, waarom zou je jezelf verplichten om te blijven gaan in plaats van elders het plezier in het voetbal terug te vinden? Het moment dat je omwille van een absurde ongeschreven regel tegen je zin in naar een club moet blijven gaan kijken, dan wordt het een verplichting in plaats van een ontspanning. Hetgeen in feite helemaal indruist tegen het concept van het voetbal.

  Iedereen heeft de mond vol over hoe schandalig geweld is en zo, en terecht. Maar wanneer het er op aankomt zijn veel van die mensen zelf conformistisch en gaan ze aan groepsgedrag doen. Net zoals mensen soms van partner veranderen, hun muzieksmaak kan veranderen, ze veranderen na jarenlang van woonplaats, … waarom zou voetbal een uitzondering moeten zijn waar je een soort verplichting hebt om je gevoelens te forceren ook wanneer het plezier bij een bepaalde club weg is?

  Ik heb al meermaals mensen gekend die van club veranderd zijn, hetzij door een fusie, door de sfeer op de tribunes die veranderd was, of gewoon omdat ze niet langer die aantrekkingskracht voelden. Wat mij betreft niets mis mee.

 11. Voetbal voelt al jaren niet meer als ontspanning ;), de resultaten van Feyenoord zijn zeker niet in Spanje terecht gekomen.

 12. Hoi Ferdi,
  Je hebt de juiste keuze gemaakt!
  Je kijkt niet alleen prachtig uit op de Main stand (eerste triple decker van Engeland), maar je zit ook op een prachtige, nog door Archibald Leitch ontworpen tribune. Voor de sfeer kun je beter op de Gwladys zitten, hoewel bij Everton de sfeer de laatste tijd nou niet om over naar huis te schrijven is…
  De away support is wisselvallig, maar was tegen Bolton (vorig weekend) weer ouderwets goed.
  Veel plezier! Goodison zal je zeker niet teleurstellen.
  Pint in de Abbey en dan naar het stadion. Oh, wat verheug ik me er weer op…
  By the way…Villa Park is ook genieten hoor. Maar goed, Everton is en blijft mijn cluppie!

  Groet, Tim.

 13. Heb 1 wedstrijd bijgewoond op Goodison, ik zat op die oude tribune met houten bankjes. Genieten was dat, heerlijk stadion. Was tegen Bolton, in 2006 als ik me goed herinner al kan het ook 2005 zijn. Ik was in de stad voor een Echo & The Bunnymen concert maar dat was pas ’s avonds dus ik had overdag tijd voor wat voetbalvermaak. Liverpool is sowieso een heerlijke stad voor wie van muziek en sport houdt, want dat zijn toch de twee uitgangsborden van de stad. Ben toen nog de Cavern ingedoken waar de Beatles hun eerste stappen gezet hebben in de muziekwereld. Hoewel ik een Bunnymen fan ben en Ian McCulloch zelf een Liverpool-fan, heb ik het nooit met Liverpool gehad. Teveel een gloryhunters club als je in Ierland in het straatbeeld kijkt. Everton leek me een stuk aangenamer en het stadion was puur genieten.

  PS: we hebben in Spanje wel degelijk de resultaten van de Eredivisie, maar dit jaar valt het toch mee bij Feyenoord? Tenminste, vergeleken met vorig seizoen draait het toch relatief goed?

 14. Thanks Tim!

  Heb grote symphatie voor Everton en bij Villa is de sfeer thuis ook om te janken momenteel. Away is en blijft fantastisch.

  Goed te horen dat ik goed gegokt heb. had ook eerst even kunnen google-en maar ok…

  Wat wordt jou volgende Everton-Game?

 15. Hoi Ferdi,

  Ben dit jaar naar Everton-QPR, Everton-Liverpool en Everton-Man. United geweest. 3 keer verlies helaas, dus ik wil zeker nog een keer terug voor een potje. Ben net voor de tweede keer papa geworden, dus moet maar even zien hoe het financieel allemaal loopt. Ik haal momenteel mijn voldoening uit het kopen van een Everton tenuetje voor mijn 2 kleine jongens. Heerlijk!

  Wel leuk dat jij ook verder kijkt dan alleen Villa. Ook ik wil zoveel mogelijk grounds pakken en het liefst natuurlijk bij een Everton away game. In de kerstvakantie ga ik naar Newcastle-Man. United (heb vrienden die daar heel graag een keer heen willen, dus ach…) en in het voorjaar heb ik de uitwedstrijd tegen Wigan of Stoke op het oog (als de portemonnee het tenminste toelaat). Hoewel de Steel City Derby ook wel erg lekker is (niet met het oog op dat het gras daar groener is, want nogmaals…alleen bij Everton gaat mijn hart sneller kloppen). Kortom, het is keuzes maken in het leven…:-)

  Heb trouwens goede herinneringen aan de Holte End. Wat een tribune en wat is Villa Park een fantastisch stadion. Kan me goed voorstellen dat een deel van de clubliefde om een stadion draait. Ik zou het vreselijk vinden als we Goodison verlaten, maar ben allang blij dat we niet naar een bedrijventerrein in Kirkby verhuisd zijn. Ik hoop dat het Football Quarter uitkomst gaat bieden, want ik zie Liverpool ook niet met eigen middelen een fatsoenlijk stadion bouwen. Kortom, het zijn spannende tijden voor een Toffee…

  Jouw agenda ook al volgepland met mooie potjes?

  Groet, Tim.

 16. Haha,

  Tja ik heb 2 dochtertjes, dus die shirts gaan bij mij niet op!

  Met een Claretbril op, maar wel realistisch, vindt ik Villa Park de mooiste stadion van Engeland waar ik tot nog toe geweest ben. Maar denk dat Goodison park daar erg dichtbij gaat komen. Als ik een wedstrijdje op Sport 1 moet kiezen om te kijken en Villa speelt niet, is het steevast Everton als ze thuis spelen. Alleen al die aanblik naar de Main stand! (vandaag de naam geleerd) Ik laat het hier weten!!

  Stond laats in VI een mooi stuk over Everton. Kwam erop neer dat verhuizen een must was… Dus ik zou dezelfde vraag aan jou willen stellen die ik aan de orde bracht in foreign fan.

  Everton als middenmoter en misschien wel slechter wordend op Goodison Park? of een nieuw stadion en sportief meer succes???

  Heb dit seizoen aardig vol staan.

  Villa v Newcastle, QPR v Villa, West Ham v Peterborough, Brenftord v Charlton, Millwall v Bristol C en Tottenham v Villa heb ik reeds bezocht.

  Op de planning staan op rij:

  December: Everton v Norwich, Villa v Liverpool, Crystal Palace v Bluenoses (onder voorbehoud), wolves v Norwich en Villa v Arsenal

  Februari: Villa v Man.City

  April: Liverpool v Villa, Villa v Stoke en Nottingham v Blackpool

 17. De tijd dat voetbal een mannensport was, is al lang voorbij. Kopen die shirts voor je dochtertjes! 🙂

 18. Haha,

  De jongste heeft een compleet tenue, maar het blijft toch anders…

 19. Wow wat een lijst! Ik kan hier enige jaloezie toch niet onder stoelen of banken steken…
  Even voor de goede orde…de Main stand heet trouwens officieel de Goodison Road Stand!

  Ik besef me heel goed dat Goodison een blok aan ons been is, maar ik hou zo ontzettend veel van die oude bak. Verhuizen buiten de grenzen van Liverpool is wat mij betreft geen optie.
  Wat was het mooi geweest als het plan voor de King’s Dock van de grond was gekomen, hoewel de vorm van het stadion (ovaal) me dan weer totaal niet aansprak.
  Kirkby was qua ontwerp mooier, maar ja…buiten de grenzen van Liverpool, dat is hetzelfde als het Reebok stadion van Bolton. Dat zijn onvergeeflijke zaken.
  Ik sta dus open voor een nieuw stadion, maar wel met mitsen en maren. Goodison heeft als geen ander te veel ‘obstructed views’. Je kunt er alleen op de Park End goed aan ontsnappen.
  De Everton aanhang is uiterst kritisch en zomaar een stadion zal er wel niet verrijzen en dat is maar goed ook!
  (Een trouw MOTD kijker weet dat de Blue Union al meerdere keren heeft gedemonstreerd tegen de gang van zaken bij de club. Maar ja, wie neemt het stokje over van Kenwright? Ik hoop in ieder geval geen rijke oliesjeik!)

  Wat grappig dat jij dat hebt met Everton. Ik heb namelijk hetzelfde met Villa. Ik vind de wedstrijden op Sport 1 van Arsenal en Manchester United zo ontzettend saai! Ook naar de Wolves mag ik heel graag kijken. Wat een mooie club is dat ook!

  Vind het super als je even laat weten hoe je Goodison vond. Ben benieuwd!

  Groet, Tim.

 20. Ik kan het helemaal vinden in je verhaal. En inderdaad. Heb via officiele site van Everton mn ticket geboekt en zag enorm veel restricted views.

  Tja, heb echt wat met Everton. Zeker omdat Goodison Park me aanspreekt, en misschien omdat het de tegenstander was van Villa in mn 1e wedstrijd…

  Weet je trouwens die Everton v Villa-thriller van een paar seizoenen geleden nog? met Ashley Young?

  Hoor trouwens net dat Sunderland mn 2e club gaat worden. Die zijn erg ver met mijn idool O´Neill! En ik weet dat O´Neill in zijn tienrjaren fan was van die club…Als de financiele mogelijkheden daar nog in orde zijn, dan voorspel ik Sunderland een Bright Future met MON

 21. Typisch, ik heb ooit een Villa v Everton gezien. 3-3 werd het, dat was wel genieten. Qua stadions horen beide, samen met Fulham, in mijn persoonlijke top drie van de PL-grounds. Helaas lijkt Goodison er niet lang meer te staan. Ben er nu drie keer geweest, maar een vierde keer komt er zeker aan.

  Mooi nieuws over MON. Ik ga Sunderland ook met extra interesse volgen en de gunfactor wordt ook een stukje groter. MON is mijn favoriete manager en een aardige kerel.

 22. Stadions buiten de eigen gemeentegrenzen onvergeeflijk? Nou, niet te streng… Een club is geen eigendom van een gemeente (al zou ik het wel mooi vinden als clubs zouden worden genationaliseerd, zo is de ongelijkheid van rijke eigenaars versus armere clubs weggewerkt en kan elke clubs evenveel zakgeld krijgen om te besteden) ; zolang clubs niet in overheidshanden vallen hebben ze dus ook geen verplichting tegenover een bepaalde gemeente. Verhuizen buiten de stadsgrenzen is soms de enige optie, en het verschil tussen een suburbian town en een deelgemeente is soms enorm klein. Hier in Barcelona speelt Espanyol nu in Cornellà, een aparte gemeente buiten Barcelona-stad, maar de aanhang is laaiend enthousiast over het stadion en neemt er de korte pendeltocht graag bij. Ik herinner me nog toen ik in Glasgow was en Celtic Park wilde bezoeken voor een guided tour (ik heb het dan toch maar niet gedaan omdat bij aankomst die tour nogal prijzig bleek) ; of je nu in de outskirts buiten de woonwijken speelt of in een naburig dorp heeft qua gevoel dan weinig verschil.

  De ex-man van mijn therapeute toen ik in Noord Ierland woonde (hijzelf was Ipswich fan) heeft eens naast MON gezeten in het vliegtuig op een vlucht van Belfast naar Londen. Hij vond het een alleraardigst man, heel vriendelijk en makkelijk aanspreekbaar. Hij heeft wel het thema voetbal vermeden, vermoedelijk om niet als een soort fan met clichevragen over te komen (ben er nooit achter gekomen waar ze dan wél over aan het praten waren tijdens die vlucht)

 23. http://www.dutchlionsav.nl/film-en-foto-album.html

  Over O´Neill gesproken….Scrol even naar beneden en daar staat ondergetekende met Mister Martin!

 24. Yep! Niet in levende lijve, .maar wel voor de Trinity Stand.

  De founder van The Football League. Villa uiteraard als club ook 1 van de oprichters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s