Little Scotland

Gisteren werd in Corby een opvallende pot gespeeld: de plaatselijke FC tegen Rangers. Opvallend, want Corby Town is een kleine club uit een plaatsje tussen Birmingham en Peterborough. De reden was de officiële opening van Steel Park, het nieuwe stadion van Corby. Dat uitgerekend Rangers langs kwam, was geen toeval. Corby is namelijk de thuisstad van de grootste fanclub van de Rangers buiten Glasgow. De stad is door-en-door Schots en heeft de bijnaam “Little Scotland”. Vandaar dat de club niemand anders kon uitnodigen dan Celtic of Rangers voor de openingswedstrijd van het nieuwe stadion. Het was ramvol en dat Corby met 0-6 verloor, maakte niemand veel uit. De FA Cup wedstrijd tegen Bristol Rovers van zaterdag is veel belangrijk en dit was een onderonsje tussen vrienden.

De reden voor de Scottishness van Corby ligt diep onder de grond. Eind negentiende eeuw werd namelijk ijzererts gevonden onder het plaatsje en niet zo’n beetje ook. Men gaat er van uit dat het een van de grootste ijzererstvelden ter wereld is. Corby, tot dan toe een slaperig stadje met 785 inwoners, werd ineens heel interessant. Meteen werd het ijzererts uit de grond gehaald en Corby groeide. Waar werk is, komen mensen op af. Zeker in die tijd. In 1933 besloot de staalgigant Stewarts and Lloyds uit Glasgow een fabriek te bouwen en die namen flink wat volk mee naar Engeland. De fabriek was de meest geavanceerde ter wereld en er werd gigantisch veel ijzer gewonnen en staal geproduceerd. Het was bijna niet bij te houden en het bedrijf groeide als kool.

Arbeiders kwamen overal vandaan, omdat je in Corby een garantie had op werk. Door de Schotse achtergrond van het bedrijf, werd dat ook bekend in Glasgow en omgeving. Veel Schotten besloten het erop te wagen en gingen naar Corby toe. De allerarmsten, die geen geld hadden voor een treinticket, liepen het hele stuk. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want Corby ligt vrij zuidelijk. Van Glasgow naar Corby is zo’n 520 kilometer. Groepen arbeiders liepen helemaal langs de oostkust van Engeland naar Corby en omdat het ’s nachts nogal koud kon zijn, begroeven ze zich op het strand onder het zand of onder stenen. Het was weken afzien, maar de beloning was uiteindelijk wel een baan.

Eenmaal aangekomen in Corby konden ze in een krottenwijk gaan wonen. Opvallend was de splitsing tussen de Engelsen en de Schotten. De Rockingham Road Bridge was een natuurlijke scheiding, met aan de ene kant de Schotten en aan de andere kant de Engelsen. In het weekend hingen beide groepen rond bij de brug en als er wat drank in het spel was, en dat was regelmatig het geval, werd er met elkaar op de vuist gegaan. Opvallend was trouwens dat de Schotten elkaar altijd steunden, of je nu voor Celtic of Rangers was. De segregatie die in het eigen land heel normaal was, zag je hier niet. Protestant of katholiek, het woonde allemaal door elkaar heen. De Engelsen, dat waren de vijanden.

Doordat Corby zo’n nieuwe stad was, had iedereen al wel zijn eigen voetbalclub. Meestal Celtic of Rangers. In Corby zelf werd in de jaren dertig de eerste club opgericht: Stewarts and Lloyds FC, het bedrijfsteam van de staalfabriek. Pas in 1948 zag Corby Town het levenslicht. De bijnaam was een logische: The Steelmen. De club haalde in 1955 haar eerste succes, toen de eerste ronde van FA Cup werd gehaald. Watford was daarin met 0-2 te sterk. In de jaren zestig lukt het opnieuw om de eerste ronde te halen. Niet eenmaal, maar vier keer. Helaas voor The Steelmen bleek het drie keer het eindstation te zijn, maar niet in 1965. Eerst werd Burton Albion opzij gezet, waarna in de tweede ronde Luton na een replay opzij gezet. Voor het eerst was de derde ronde gehaald en in Corby hoopte iedereen op een grote naam. Het werd Plymouth, die makkelijk met 6-0 wonnen.

Daarna verdween de club voor lange tijd van de landelijke radar. De Schotten bleven echter komen. In de jaren zestig bestond de stad voor 70% uit mensen van Schotse komaf. Tot de jaren tachtig bleven er immigranten uit het noorden komen, totdat Thatcher de staalindustrie besloot aan te pakken. Stewarts and Lloyds moest sluiten en in Corby heerste grote werkloosheid. De Schotse New Wave band “Big Country” uit Dunfermline heeft zelfs een lied over de stad geschreven. Het heette “Steeltown” en is uiteraard op Youtube te vinden. Corby werd een onprettig plek door de grote werkloosheid en de bevolking vond haar enige troost in voetbal. Niet bij het plaatselijke Corby Town, maar in Glasgow. De supportersclubs van Celtic en Rangers werden groter en groter en zelfs vandaag de dag zijn er overal in de stad shirts van beide clubs te zien.

De Scottishness van de inwoners van Corby is niet alleen te zien aan de grote aanhang van de beide Old Firm clubs. Corby is ook de enige stad in Engeland waar McDonalds Irn-Bru, mijn favoriete drank, op de tap heeft. Verder is het accent dat ze in Corby spreken totaal niet te plaatsen in Northamptonshire. Het is een variant op het Glaswegian en wordt Corbyite genoemd. Mensen van buiten Corby bespotten de inwoners van de stad vaak en noemen ze “Plastic Jocks” oftewel nep-Schotten. Van de zeventien burgemeesters die Corby tot vandaag de dag heeft gehad, waren er maar liefst elf Schots. Ook wordt er iedere zomer een heel groot Highland festival gehouden in Corby. De bijnaam ‘Little Scotland’ is dan ook meer dan verdiend.

Hoewel de meeste inwoners nog altijd meer geïnteresseerd zijn in Celtic of Rangers, is Corby Town de laatste jaren aan een opmars bezig. In 2006 promoveerde de club naar de Southern League Premier, de zevende divisie in Engeland. The Steelmen handhaafden zich maar net, evenals het seizoen erop. Sindsdien gaat het echter crescendo met de club. In 2009 werd de club dankzij een fantastische eindsprint kampioen en spelen ze in de Conference North. Daar werden ze meteen zesde, gevolgd door een dertiende plek het afgelopen seizoen. Ook werd vorig jaar voor het eerst sinds 1967/1968 de eerste ronde van de FA Cup gehaald. Weer was Luton de tegenstander en weer dwong Corby een replay af. Ditmaal werd er echter verloren.

Dit seizoen is het Corby opnieuw gelukt om die eerste ronde te halen. Na Histon, via een replay, Hednesford Town en Kidderminster, wederom via een replay (die overigens eindigde in een knappe 4-1 overwinning), wacht zaterdag een uitwedstrijd tegen Bristol Rovers. Het is door die wedstrijd, dat manager Graham Drury niet zijn volledige eerste elftal opstelde tegen Rangers. Niet dat het de toeschouwers wat uitmaakte. Het nieuwe Steel Park werd geopend en dan nog wel tegen het geliefde Rangers. Een stijf uitverkocht stadion was het gevolg en ondanks een 0-6 nederlaag, ging iedereen met een goed humeur naar huis. Met het nieuwe stadion, een voetbalmaffe bevolking en een sterke selectie kan Corby over een paar jaar wel eens in de Conference terecht gaan komen. Ze staan nu vijfde, dus het zou zomaar dit jaar kunnen gebeuren.

Advertenties

3 Reacties op “Little Scotland

  1. Erg leuk verhaal! Enige minpuntje dat ze de verkeerde club van Glasgow uitnodigden ;-).

  2. Waarom zouden ze in hemelsnaam Partick Thistle uitnodigen als ze ook het grote Rangers kunnen krijgen !

    All bells are blue 🙂

  3. Volgens België’s equivalent van The Sun (= roddelpers en riooljournalistiek) heeft een speler van Bristol in de opwarming tegen de cornervlag zijn behoefte gedaan vlak voor de Corby fans die in die hoek zaten. Volgens een vader die er met zijn 10 jarig zoontje was “haalde hij plots zijn penis uit zijn broek en begon hij te plassen” (dixit HLN). De man viel later in de wedstrijd gewoon in voor Bristol.

    Nu is HLN pure riooljournalistiek dus of dit waar is betwijfel ik. Maar stel nu dat het waar is, kan Bristol als club hiervoor een sanctie krijgen wegens openbare zedenschennis en provoceren van de Corby Town fans? Of riskeert enkel de speler in kwestie dan een sanctie?

    Nogmaals, dit komt uit HLN, een krant die bekend staat om haar publiceren van “feiten” zonder eerst de bron te checken of het geen roddel betreft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s