Maidenhead United: 140 Years Later

De oudste club van Engeland is van 1857. Zes jaar later werd de FA opgericht. Nog altijd was er geen sprake van competitief voetbal, want er werden alleen oefenwedstrijden tegen elkaar gespeeld. Leuk, maar Charles Alcock, een speler van The Wanderers, leek het wel aardig om een toernooitje te gaan spelen om een echte prijs. Iedereen enthousiast, maar je kent het wel, uiteindelijk vallen er toch veel af. Van de vijftig clubs die mee mochten doen, besloten uiteindelijk twaalf daadwerkelijk deel te nemen. Op 11 november 1871 was de eerste speelronde ooit van de FA Cup. Een van die eerste wedstrijden was Maidenhead v Marlow. Toevallig de enige twee clubs, van alle deelnemers die dag, die vandaag de dag nog bestaan. Komende zaterdag staat Maidenhead v Aldershot op het programma. Precies 140 jaar en één dag later, ook in de FA Cup en in hetzelfde stadion als destijds: York Road. Genoeg reden om daar eens wat dieper op in te gaan.

Ik ben helemaal gek van de FA Cup en zat afgelopen zondag op het vliegveld nog snel even de loting te checken. Maidenhead United v Aldershot Town was een van de hoogtepunten. Thuis zoek je dan meteen op hoe lang het geleden is dat Maidenhead de eerste ronde had gehaald en dat bleek nog in 2007/2008 te zijn geweest. Ook het jaar ervoor haalden The Magpies die ronde. Toch was dat best bijzonder voor de club, want sinds 1888 lukte dat in totaal maar zesmaal. Voor het halen van de tweede ronde moeten we nog langer terug. Dan spreken we over 1886/1887. Er is niemand meer op deze aardbol, op wat van die oude schildpadden op de Galapagoseilanden na, die dat heeft meegemaakt. Een ander leuk feitje is dat dit pas de eerste keer in de geschiedenis is dat Maidenhead United op York Road tegen officiële wedstrijd tegen een Leagueclub speelt.

Bizar eigenlijk, want het is een stokoude club. In 1870 opgericht en een van de drie club die meededen aan het eerste seizoen in de FA Cup en nog altijd bestaat (buiten Marlow is dat het Schotse Queens’ Park, dat destijds in de eerste ronde een bye kreeg). In de jaren erna haalde Maidenhead drie maal de kwartfinale, in 1873, 1874 en 1875. Er deden toen natuurlijk veel minder clubs aan het toernooi mee dan tegenwoordig, maar Maidenhead was destijds toch een heel behoorlijke club. En al die jaren speelden ze in het stadionnetje aan York Road, nu al 141 jaar lang. Daarmee staan ze in het Guinness Book of Records, want het is het stadion waar al langst aaneengesloten voetbal wordt gespeeld. Mooi dus dat volgende week daar een echte Leagueclub op bezoek komt.

Ik ben altijd benieuwd hoe zo’n wedstrijd bij een club leeft. Net zoals bij Hebburn Town, vond ik iemand bereid om er wat meer over te vertellen. Steve Jinman, director van Maidenhead United en tevens scribent van het blog “The Educated Left Foot”, wilde graag vertellen hoe de wedstrijd leeft in Maidenhead, een chique plaatsje net ten westen van Londen. Ik was met name benieuw hoe het bericht ontvangen werd, dat Aldershot uit de koker kwam rollen. Jinman: “Iedereen is laaiend enthousiast. De laatste 124 jaar hebben we slechts zesmaal de eerste ronde gehaald. De laatste vijf keer ook nog eens iedere keer tegen een mede non-leagueclub, waar we iedere keer van verloren. We waren wel eens toe aan een Leagueclub en die hebben we nu gekregen.”

Nooit eerder bezocht een Leagueclub York Road in een officiële wedstrijd. Maar is dit überhaupt de eerste ontmoeting van The Magpies met een profclub? Jinman: “We hebben in onze geschiedenis slechts éénmaal eerder tegen een club uit de Football League gespeeld. Dat was in 1960, ook in de FA Cup. Colchester United rolde er toen uit. We verloren toen dik op Layer Road, met 5-0. Sindsdien koppelde het lot Maidenhead nooit meer aan een team uit de League. In de recente geschiedenis lukte het tweemaal om ook de eerste ronde te halen, maar toen verloren we van Stafford Rangers en Horsham. Die laatste club speelde nota bene in een lagere divisie dan wij, maar we verloren met 4-1 daar. Dat was een pijnlijk moment.”

Aldershot is pas sinds enkele jaren weer een Leagueclub en kwam speelde een paar jaar geleden regelmatig tegen Maidenhead. Maakt dat het minder speciaal? Jinman: “In de jaren negentig hebben we inderdaad vaak tegen Aldershot gespeeld. Die club was in 1992 failliet gegaan en moest weer van onderaf aan beginnen. In hun opmars kwamen we ze een aantal keer tegen. Dat is de reden dat een paar van onze fans toch liever een andere tegenstander hadden geloot. Aldershot kennen we een al beetje dankzij die ontmoetingen. Een 3-0 overwinning tegen hen in 2001 is nog altijd een van mijn favoriete wedstrijden ooit. We mogen niet klagen natuurlijk. Deze wedstrijd is zo speciaal voor ons en dankzij de FA Cup besef je weer wat voor geweldige sport voetbal eigenlijk is. Alle nederlagen en teleurstellingen uit het verleden zijn ineens weer vergeten.”

Het was duidelijk dat Halifax v Charlton live zou worden uitgezonden en Morecambe v Sheffield Wednesday is ook niet echt een onverwachte keuze. Maar als derde pot had ik mijn geld zeker op Maidenhead v Aldershot gezet en met mij meerdere mensen. Is dat geen teleurstelling dat het nu Newport v Shrewsbury is geworden? Jinman: “Eerlijk gezegd is dat wel een teleurstelling. We wisten natuurlijk dat er enkele grote namen zouden worden uitgezonden. Zo werkt het de laatste jaren in de tv-wereld. Toch blijft het jammer dat ze hebben besloten niet naar York Road te komen. We rekenen wel op veel toeschouwers in het stadion. Het ligt eraan hoeveel man Aldershot meeneemt, maar ik schat dat er wel zo’n 2000 mensen naar het stadion komen.”

Stel dat het wonder van Maidenhead gaat plaatsvinden, wie zou Jinman dan graag als volgende tegenstander zien? Jinman: “Dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Ik zou al ontzettend blij zijn als we deze ronde overleven. Dat is al 125 jaar geleden! We gaan gewoon genieten van de wedstrijd en zien wel wat er gaat gebeuren. We zijn maar een kleine club, met alleen semi-profs. Voor ons is dit eigenlijk al een prijs. Nu maar hopen dat het beter gaat dan de laatste keer tegen een Leagueclub. De laatste keer verloren we niet alleen met 5-0, maar speelden we ook het grootste gedeelte met tien man. Een speler van ons raakte geblesseerd en wissels waren toen niet toegestaan. Dat was best wel een sof, dus hopelijk gaat het ditmaal iets beter.”

Zelf was ik ontzettend graag naar deze wedstrijd gegaan, maar door allerlei verplichtingen gaat dat toch niet lukken. Zuur, maar zo is het leven. Dit soort wedstrijden maakt me wel nog hongeriger om ooit een seizoen lang de FA Cup te volgen. Iedere ronde een wedstrijd, dat lijkt me echt schitterend om te doen. Nu zal ik het met de samenvatting moeten doen. Hopelijk zit het goed vol daar en kan Maidenhead voor een stuntje zorgen. Steve Jinman maakt het niet zoveel uit, maar ik zou dan graag een van de twee reuzen uit Sheffield op bezoek zien komen. Of een uitwedstrijd naar Notts County. Een onderonsje tussen de Magpies.

Advertenties

10 Reacties op “Maidenhead United: 140 Years Later

 1. Jammer dat je er niet naartoe gaat. Lijkt me een heel leuke pot en hopelijk wint Maindenhead.

 2. Got my ticket in the away end yesterday. If you were going to have gone I would have taken my NAC flag for you!!!!

  • If I’m going, I will certainly that a Willem II flag with me 😉

  • I know this is off-topic but just wanted to say kudos with your website. Great photo material! As a native Belgian who has visited almost 1000 grounds in Belgium alone (half of them just a pitch with a pub without any stands) I do wonder how an Englishman ends up in places like Zelzate or Rijkevorsel 🙂 For me it was more evident when I still lived in Belgium, since visiting such obscure grounds was always near home (as you say, Belgium’s a small place). But someone travelling all the way from the UK to such grounds, that’s quite odd in a positive way 🙂

   Anyways, congrats, you made a great website there. How would you rate Weebly as a webhost? Heard both good and negative comments on them. You definitely managed to build a neat site with them.

   Sorry for going off-topic but I was impressed with your site’s photo material and thought your site very much deserves a thumbs up!

   • Thanks for the kind remarks. I have always liked visiting Belgian grounds and Belgium itself. But I should own up to one thing…..for three years I have lived in Breda so my journeys are a little shorter than before! That said Dan and Matt still come out from England for alot of games!
    As for weebly, it’s all Dan’s work. I just follow his instructions as to how to update my photos and it is very simple. I think the key to it has been keeping it simple and not try to do too much.

 3. En terug on-topic: Joris, ga je nu wel of niet richting Maidenhead? Deze post contradicteert je andere blogpost over deze wedstrijd. Ik hoop dat je de tijd hebt voor deze pot. Zelf ben ik niet zo gek van bekers, maar ik weet dat het een beetje jouw fetish is dus ik hoop dat je er gewoon bij kunt zijn.

  Het stadion is niet enkel het stadion waar al het langst zonder onderbreking gevoetbald wordt, maar ook het stadion dat al langst zonder onderbreking door dezelfde club bespeeld wordt. Dus dat zijn eigenlijk twee records. Zo staat dat stadion toch op de wereldkaart voor elke persoon die ietwat met groundhoppen bezig is. Lijkt me ook een ideale voor een pub quiz want ik betwijfel dat niet-vinckers het antwoord zouden kunnen gissen.

  Het enige dat ik niet goed snap is dat ze het jammer vinden dat de TV een andere wedstrijd uitkoos. Ik heb al vaak clubs horen klagen over het uitzenden van wedstrijden omdat sommige mensen dan liever thuisblijven voor hun TV in plaats van naar het stadion te trekken. Nu ben ik geen gespecialiseerd econoom en zal zo een live uitzending wel aardig wat opbrengen, maar doordat het niet op TV komt zullen geïnteresseerden geen andere keuze hebben dan richting stadion te trekken. Dat zou normaal dus een uitverkocht huis en heel fraaie recette moeten zijn.

 4. @ Phil: have you ever needed the Weebly helpdesk or came across moments when you found the options too limited? I heard conflicting info on them, but know they did win an award so they cannot be such a bad host. Their package is quite unusual for free hosts (eg the amount of megabytes you can upload for free accounts is very high compared to other free hosts)

  If you ever need advise on Belgian grounds, let me know. Before I moved out of Belgium myself (2004) I visited about 950 or 1000. From the biggest ones in the country till grounds of “pub teams” who consisted only of a field with a dressing room without any other facilities. Still, those grounds were worth visiting because it took me to all outskirts of Belgium and to places I’d otherwise have never visited. I mean, I went to obscure villages like My, Waha, Waasmunster, Elewijt, Lozer, … Without groundhopping I’d have never seen those towns. And in the pub leagues you come across the most colourful club names (in Dutch) 🙂 I’m sure it’s the same in England though, the lower the level the more it’s compensated by folklore. When I lived in Ireland I saw plenty of grounds where I wondered how it was possible the Irish FA allowed them into the league, but it was still great fun to visit a very small Irish countryside town and have a drink in the village’s only pub 🙂

 5. 1,000…wow, makes my 80 odd look pathetic! The only issue I have is with fixtures. Can readily get down to provincial one, but below that I struggle.
  I’m not sure he has ever had to use the help desk, but i’ll ask. As for download, we did run into trouble at first (think there was limit on the individual size and no videos), so we bought the upgraded facility, think it was 30 US for a year.

 6. Pingback: The FA Cup Quest | Doing the 116 Blog

 7. I did not visit all 1000 with games, I do count in visiting grounds without games as well. I also count in pub teams’ grounds, even if it’s just a field in a municipal park. In the end you can wonder what’s the use of visiting random fields in small towns, but as said, I’d never have visited those towns if it wasn’t for groundhopping. I didn’t really like life in Belgium (born and grown up there but never felt like it was home) and those trips across the country are amongst the relatively few good memories I have ; as odd as it may sound, but a visit to FC St Kruis Winkel or Ritterklub Jette belong to my good memories about Belgium. Back then I jumped on a train to the other side of the country, walked 10 km in a 4 hours to visit 5 or 6 grounds in one day. It’s sad my OCD makes that impossible now, as my OCD has gone from bad to worse in the last years. Right now, I mainly focus on the grounds in and near my home town here in Spain, for games further away it’d have to be a carpooling with people who understand OCD and are willing to adapt to the rituals. Since that’s hard to find, a groundhopping trip further than 20 km from my front door would probably require a hotel booking so that I can do it in a relaxed way. That severely restricts my groundhopping, sadly enough, although I did see several grounds in other parts of Cataluña last summer. But the old days when I could walk around for a day from ground to ground seem far away. A trip like the guys on this site do to Maidenhead, would be impossible for me as I’d hinder the others too much with my OCD habits and not enjoy it myself due to the constant stress. I still consider myself a groundhopper but I have drastically changed the way in which I do it over the years, compared to the times then I had those 1000 grounds in Belgium on the tally.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s