Hebburn Town: een modern sprookje in de FA Cup

Het zijn barre tijden in het Engelse voetbal voor de nostaligici, waartoe ik mezelf ook reken. Vooral de Premier League begint steeds afstotelijker te worden. Clubs willen hun eigen tv-rechten gaan verkopen, zodat het verschil tussen rijk en arm nog groter gaat worden. Verder worden er obscene bedragen aan verveelde voetballers betaald en is er zelfs een proefballonnetje opgelaten over het afschaffen van degradatie. Voor de mooie verhalen moet je echt ergens anders gaan zoeken, zoals in de FA Cup. Daar kom je ieder jaar wel een modern sprookje tegen. Ook dit jaar. Hebburn Town is ditmaal de gelukkige. De amateurs uit de tiende divisie hebben al vijf rondes overleefd in het legendarische toernooi. Voor het eerst staan ze in de vierde kwalificatieronde van de FA Cup en als klap op de vuurpijl is er een wedstrijd tegen de lokale grootmacht Gateshead uitgerold. Het is dé belangrijkste wedstrijd voor de club die al bijna een eeuw bestaat.

Hebburn is een klein plaatsje onder de rook van Newcastle. Er wonen zo’n 18.000 mensen en er gebeurt zelden iets schokkends. Het meest spectaculaire dat er ooit gebeurd is, is dat de Fransman Alphonse Reyrolle er in 1901 een fabriek opende die elektrische schakelaars maakte. De fabriek groeide razendsnel uit, tot een groot bedrijf dat op haar hoogtepunt 12.000 werknemers had . Die fabriek is ondertussen overgenomen door Siemens, maar heeft wel een blijvende herinnering achtergelaten: de lokale voetbalclub. Het leek Alphonse wel leuk als zijn fabriek een eigen voetbalclub zou hebben. En in 1912 was Reyrolles FC een feit, precies een jaar voordat Philips hetzelfde besloot te doen in Eindhoven. De club begon in de obscure South Shields Combination League en zou jarenlang vooral in lokale competities spelen. De club heeft in de afgelopen 99 jaar zelden iets gewonnen. De titel in de Tyneside League in 1939 is de enige prijs in de verder lege prijzenkast.

Er gebeurde dus weinig op het veld. Naast het veld eigenlijk ook niet. Daar moest wat verandering in komen, vonden ze in de bestuurskamer en in 1986 werd besloten de naam te veranderen in Hebburn Reyrolles. Twee jaar later werd de naam van de fabriek helemaal geschrapt en werd het Hebburn (in 2000 kwam er nog Town achter de plaatsnaam). Eigenlijk jammer, want dat Reyrolles maakte de naam wat specialer. Of het aan de naamsverandering heeft gelegen weet ik niet, maar in 1989 werd de club toegelaten tot de Northern League. Dat was tenminste enig niveau. Daar spelen ze vandaag de dag nog altijd in. Op enkele seizoenen na, altijd in de tweede divisie. Als je de Engelse voetbalpiramide erbij pakt, zie je dat die competitie de tiende divisie is. Wil de club ooit in League Two komen, dan moeten ze zes keer promoveren. Ik kan je nu al op een briefje geven dat ze dat nooit gaan halen.

Voor een club als Hebburn is dat ook geen doel. Die willen lekker ballen in de Northern League en verder niets. Misschien een keertje promoveren naar de First Division, wat leuke derby’s en leuke bekerlotingen en de gemiddelde Hebburnian is meer dan tevreden. Een voordeel van spelen in de Northern League, is dat Hebburn mee mag doen met de FA Cup. Uiteraard begint de club altijd in de allereerste ronde, die al in augustus start: de Extra Preliminary Round. Wil Hebburn de FA Cup winnen, dan moeten ze veertien keer winnen. Onmogelijk natuurlijk, maar clubs op dit niveau hebben andere doelen. De First Qualifying Round halen, bijvoorbeeld. Dat is de derde ronde. Tweemaal haalde Hebburn zelfs de Second Qualifying Round. Dat is het verste waar ze tot nu toe zijn geraakt. Tot dit seizoen. Hebburn mag komende zaterdag namelijk aantreden tegen het vijf divisies hoger spelende Gateshead, in de Fourth Qualifying Round.

Gekkenhuis in Hebburn dus en tijd om eens een belletje te wagen naar Hebburn om te vragen wat ze bij de club van dit ongekende succes vinden. Ik kreeg Richard Bainbridge aan de lijn, die DT116 graag te woord wilde staan. “Voor ons is deze wedstrijd de grootste in onze historie. Gateshead ligt zowat naast de deur en doet het momenteel uitstekend in de Conference. Ze zijn een profclub en het is mooi om je daarmee te kunnen meten. We hoopten vooraf al op een grote club, want als je zo ver komt, is het jammer om eruit te vliegen tegen een kleinere tegenstander. Ondanks dat Gateshead op slechts vijf kilometer van Hebburn ligt, hebben we nog nooit een officiële wedstrijd tegen ze gespeeld.”

Runcorn op bezoek krijgen is natuurlijk voor een club als Hebburn al leuk, maar hadden ze niet liever ook Gateshead op bezoek gehad, in plaats van daar naartoe te moeten? Bainbridge: “We zijn niet ontevreden dat het een uitwedstrijd is. Doordat we in Gateshead spelen, zullen er waarschijnlijk meer mensen komen kijken, dan wanneer de wedstrijd hier in Hebburn was gespeeld. Bij een wedstrijd in de FA Cup wordt de recette eerlijk verdeeld, dus voor ons is dit financieel een meevaller. Thuis trekken we gemiddeld zo tussen de vijftig en honderd toeschouwers, hoewel tegen Runcorn zo’n 170 man naar het stadion waren gekomen. Dat is al een hoog aantal voor ons. Bij de uitwedstrijd tegen Radcliffe Borough waren er zelfs meer dan 200 man aanwezig. Veel meer dan onze spelers normaal gewend zijn.”

Het mooie aan de kleine clubs in de FA Cup is dat er vaak postbodes, pijpfitters en melkmannen spelen. Hebburn blijkt geen uitzondering te zijn, want ook daar loopt een postbode rond. Bainbridge: “We zijn een amateurclub. Spelers trainen hier een of twee keer per week en dan de wedstrijd. Ze hebben allemaal fulltime banen. We hebben een fysiotherapeut, ambtenaren, een automonteur en inderdaad, zelfs een postbode. Een bekende speler van ons, is voor jullie misschien Jamie McClen. Die speelde ooit voor Newcastle United. De bekendste Hebburnian is George Armstrong, die 621 wedstrijden speelde voor Arsenal en daarin 68 goals maakte. Hij was Engels speler van het jaar in 1970 en lid van het legendarische Arsenal-team dat een jaar later de dubbel zou pakken. Helaas heeft hij nooit voor Reyrolles gespeeld, maar wel in ons stadion voor het schoolteam “Jarrow, Hebburn and Felling Boys”, dat meedeed aan de English Schools Trophy.”

Hieronder de route naar Wembley tot nu toe van The Hornets. Ik heb tussen haakjes het getal gezet dat staat voor het niveau waarop de ploeg speelt. Hebburn zelf speelt op het tiende niveau en ze hebben tot nu toe al aardig wat hoger geplaatste clubs uitgeschakeld. Het is de laatste overgebleven club van dat niveau. Van het negende niveau zijn er nog drie over, evenals van het achtste niveau. Dat geeft wel aan hoe bijzonder de prestatie van Hebburn is. Ik heb niets tegen Gateshead, maar wat zou het mooi zijn als Hebburn weer weet te stunten. Dan komen ze in de First Round Proper terecht en kunnen ze clubs uit League One en League Two treffen.HebburnTown v Sheffield Wednesday of Huddersfield Town vHebburnTown zouden toch smullen zijn? Zaterdag om 16:00 (Engelse tijd 15:00) trappen ze af in het International Stadium van Gateshead. Come on Reyrolles!

Extra Preliminary Round (20/08):

Gillford Park (10) v Hebburn Town 1-2

Premilinary Round (03/09):

Hebburn Town v Whitehaven AFC (10) 2-2

Whitehaven AFC v Hebburn Town 2-4

First Qualifying Round (17/09):

Hebburn Town v Penrith (9) 2-0

Second Qualifying Round (01/10):

Hebburn Town v Runcorn Linnets (9) 1-0

Third Qualifying Round (15/10):

Radcliffe Borough (8) v Hebburn Town 2-4

Fourth Qualifying Round (29/10):

Gateshead (5) v Hebburn Town

Advertenties

9 Reacties op “Hebburn Town: een modern sprookje in de FA Cup

 1. Wat is de vereiste voor deelname aan de Cup eigenlijk? Mogen in principe niet alle clubs deelnemen aan de FA Cup, ongeacht hun niveau? (ik meen dat ergens op wikipedia te hebben gelezen, al moet je bij wikipedia natuurlijk altijd de vraag stellen of het correct is)

  • Nee, van de Premier League tot en met de negende divisie en dan nog enkele clubs in de tiende divisie die aan een aantal voorwaarden voldoen.

   • I see…

    Ik vind het pyramide systeem overigens ergens wat vreemds hebben, dat clubs die nieuw gesticht zijn of een doorstart maken bv in het 9e of 10e niveau mogen starten terwijl er nog tal van niveaus beneden zijn. In de meeste landen (bij mijn weten inclusief de andere Britse landen) begint een club in de laagste afdeling per definitie en zou een club als AFC Wimbledon dus er minstens een 10 promoties over doen om weer de profliga’s te bereiken (lukraak voorbeeld… opnieuw volgens wikipedia en dus opnieuw met een zeker voorbehoud of het klopt of niet, zijn er in sommige counties zoveel divisies dat je een niveau 20 en 21 hebt)

 2. Onder het achtste niveau heb je veel clubs die niet willen promoveren, vanwege de kosten, aanpassingen en verbouwingen. Als je heel laag komt, is er amper doorstroming en zit je tussen de zuivere amateurs. Vandaar dat je als nieuwe club (of dat nu een doorstart is of iets helemaal nieuws, zoals Guernsey) een aanvraag bij de betreffende competitie kunt doen om daar in te stromen.

 3. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

 4. En heeft Hebburn geschiedenis geschreven?

 5. Pingback: The FA Cup Quest | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s