Aldershot & The Red Devils

Er gaan vaak geluiden op om de League Cup maar af te schaffen. Vooral de PL-clubs nemen het toernooi niet serieus. Dat is dan jammer voor ze, want de League Cup moet natuurlijk blijven bestaan. Veel verrassingen, leuke derby’s en voor de kleinere clubs legendarische wedstrijden. Zo krijgt Aldershot Town nu Manchester United op bezoek en is de stad helemaal in de ban van die wedstrijd. Dit soort wedstrijden is waar het om draait in het Engelse voetbal. Niet om de contractverlenging van Chicharito (mensen met zo’n bijnaam horen sowieso doormidden geschopt te worden), de verkoop van de tv-rechten of de strijd om de vierde plek. Voor de tweede keer in de geschiedenis komen The Red Devils op bezoek. De eerste keer was in 1970 en daar hebben ze het nu nog over. Genoeg reden om eens terug te blikken op die pot.

Aldershot speelde destijds in de Fourth Division, dat is hetzelfde niveau als waar ze nu spelen. De naam is alleen wat anders nu, met League Two. The Shots zijn en waren een kleine club. In 1932 werden ze gekozen om in de Football League te spelen en pas in 1973 zou de club voor het eerst in haar geschiedenis promoveren. Voor de successen was je geen fan van Aldershot. De 70’s waren wel goede jaren voor de club. In 1970 had Aldershot de vierde ronde van de FA Cup gehaald en de thuiswedstrijd tegen Carlisle United, een replay, trok maar liefst 19138 man, nog altijd een record in de Recreation Ground. Uiteraard verloor Aldershot die pot met 1-4. Het seizoen erop zou het beter gaan, zo hielden de fans van The Shots zich maar voor. Dat deden ze namelijk al decennia lang.

Aldershot begon het seizoen heel goed. Bournemouth werd met 2-0 verslagen en een paar dagen later, werd Brentford met 1-0 verslagen in de League Cup. Kijk, zo wil je als fan dat je club aan het seizoen begint. Nog mooier werd het toen de loting bekend werd gemaakt. Aldershot mocht thuis tegen Manchester United! The Red Devils hadden amper twee jaar geleden als eerste Engelse club de Europa Cup I gewonnen en had spelers als Denis Law, Bobby Charlton en George Best onder contract staan. Nooit eerder speelde Aldershot tegen de grootmacht uit Manchester, dus de stemming was euforisch. Ook de penningmeester van The Shots ging helemaal uit zijn plaat. Dit betekende kassa voor de club.

De spelers van Aldershot waren zo van slag door de loting, dat ze de drie competitiewedstrijden erop allemaal verloren. De ommekeer kwam een paar dagen voor de League Cup-wedstrijd. In en tegen Crewe werd er met 0-3 gewonnen. In de pers werd ondertussen gespeculeerd op een stunt. Onderschatting was een groot gevaar voor Manchester United. Qua resultaten was er totaal geen reden om te denken aan een stunt. Aldershot stond onderin de vierde divisie en moest uitkijken dat ze niet bij de onderste vier zouden belanden. Dat betekende in die jaren namelijk meedoen aan de herverkiezing en met een beetje pech was je dan je profstatus kwijt. Man United leek ondertussen de vorm te hebben gevonden. De week voorafgaand aan de wedstrijd tegen The Shots, was er gewonnen van Everton en gelijk gespeeld in en tegen Liverpool.

Maar liefst 18509 kwamen op de wedstrijd af. Vanwege veiligheidsredenen, mochten er iets minder man binnen dan tegen Carlisle. Het is eigenlijk bizar dat er zoveel man in de Rec kunnen. Het stadion is in al die jaren niet veranderd. Hier zie je foto’s van mijn bezoek in 2008 en dan ziet het er met een kleine 4000 man al redelijk druk uit. Komende dinsdag zullen er 7359 man in het stadion zitten, want dat is het aantal dat vanwege Health & Safety regelingen voortaan maximaal naar binnen mag. Het 7359ste ticket ging op vrijdag, twee dagen voor de general sale, al over de toonbank. Die 7359 gaan vooral jeugdspelers zien bij Man United. Dat was in 1970 wel anders. Man United stelde gewoon namen als Nobby Stiles, Bobby Charlton, Denis Law en George Best op. Het was vooral Best die er zin in had en weer een van zijn geniale avonden zou hebben.

Bij Aldershot waren het vooral goedwillende jongens, maar geen toppers. Slechts player-manager Jimmy Melia was van bovengemiddeld niveau. Tot 1964 had die voor Liverpool gespeeld en sinds ruim een seizoen was hij manager van The Shots. Onder zijn aanvoering, bliezen ze Man United in de eerste helft bijna van het veld. Puur op enthousiasme waren ze Manchester United de baas. In de 42ste minuut kwamen The Shots zelfs op 1-0. Pas toen werd Man United wakker en vlak voor de rust was het Best, die met een geniale actie de 1-1 scoorde. Ooit las ik een citaat van een manager van een kleine club, die zijn spelers zei: “Don’t score, because it will make them angry.”. Dat was nu ook het geval. In de tweede helft was Man United veel sterker en Brian Kidd en Denis Law voor een 1-3 overwinning.

Manchester United zou uiteindelijk de halve finale van de League Cup halen. Voor Aldershot was het, ondanks de nederlaag, toch een mooie avond. In de FA Cup werd ook goed gepresteerd en de derde ronde gehaald. Opnieuw rolde er een grote tegenstander uit: Liverpool. Op Anfield werd wederom een goede pot gespeeld, maar The Reds waren met 1-0 te sterk. Ik vrees dat ze donderdag wel een afstraffing krijgen. Het verschil tussen de eerste en de vierde divisie is in veertig jaar tijd enorm geworden. Aldershot is, net als destijds, een middelmatige ploeg op dat niveau. Zelfs al speelt Man United met de reserves, dan nog zijn The Shots kansloos. Ze moeten er daarom vooral van gaan genieten. Het is al een heerlijke cuprun voor ze, met overwinningen op West Ham, Carlisle en Rochdale en deze pot moeten ze gewoon als een lekker toetje beschouwen.

Om alvast in de stemming te komen, hier wat foto’s van die pot in 1970:

Advertenties

12 Reacties op “Aldershot & The Red Devils

 1. Sport draait rond competitie, kijken wie de beste is. Elke club die een keer tegen elke andere club speelt uit en een keertje thuis. Dat is een fair formaat. Bekers gaan tegen alle logica in omdat zoveel afhangt van geluk met de loting. Wat mij betreft schaft men niet enkel de League Cup af maar ook de FA Cup, én alle nationale bekertoernooien in Europa. Wie geluk heeft met de loting kan zonder veel moeite Europa in, wie pech heeft met de loting kan er al meteen uitgaan zonder een eerlijke kans te hebben gehad. Wie een heel seizoen constant presteert verdient de prijzen, niet wie geluk heeft met de balletjes in de urne. Hoe nostalgisch zulke bekers ook zijn, wat mij betreft schaft men de hele zooi af. Ik ben ook altijd blij als mijn favoriete clubs uit de beker vliegen : puur tijdverlies met enkel onnodig risico op blessures en schorsingen. Ik vind het al tijdverlies om überhaupt mee te doen, maar gezien dat een beetje een verplichting is is het altijd hopen snel te worden uitgeschakeld zodat alle aandacht op de competitie kan worden gericht. Weg met die bekertoernooien. Je kan evengoed alle namen van clubs op een briefje schrijven en via een tombola een Europees ticket weggeven. Een pot als Aldershot-United is mooi als nostalgietrip maar rationeel compleet absurd.

 2. Ik ga zeker kijken. Altijd mooi om een zo’n klein stadion helemaal vol te zien.

  @Gerrit -> Ik heb nu al honderd keer gelezen dat je een hekel hebt aan bekervoetbal. Waarom heb je de behoefte dat continue te herhalen?

 3. Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die zich aan hem ergert. Is het misschien mogelijk om een Gerrit-filter in te stellen, zodat je zijn reacties automatisch niet ziet?

 4. (Europees) Bekervoetbal is in principe het mooiste wat er is (mits het via het knock-out systeem gespeeld). Al hadden we in 2002 met Feyenoord 10 x uit tegen Internazionale gespeeld hadden we er waarschijnlijk 7 x verloren (zelfde in ’91 toen we een paar weken eerder voor de competitie flink op onze kloten kregen tegen p$v en in de beker met 0-1 wonnen). Nu wonnen we en de rest is geschiedenis. Daarom is de Champions League ook rubbish. Drie keer thuis winnen en uit 1 gelijkspelletje en je bent poulewinnaar. Ik kijk er zelden naar en als ik kijk dan pas vanaf de knock-out fase.

  • Op zich klopt dat, maar net dat maakt bekeren een oneerlijk iets qua opzet. Omdat zoveel afhangt van geluk. In een competitie waar ieder 1x uit en 1x thuis tegen elk ander team speelt, houden de wedstrijden waar je geluk mee of tegen hebt elkaar doorgaans wel in balans en krijg je een eerlijke rangschikking aan het eind van de rit. Het is het eerlijkste concept qua opzet. Bij bekervoetbal met knock-out systeem is weinig eer te rapen, want de factor geluk speelt veel te veel een rol. Ik snap wel dat het traditie is tot folklore van het voetbal hoort, maar tradities die rationeel niet te verantwoorden zijn horen niet in stand te worden gehouden puur onder het motto van traditie.

   Het is natuurlijk niet mogelijk om bv Europees elk team tegen elk ander team te laten spelen, de kalender zou propvol zitten dan. Dus dat men op een gegeven moment naar knock-out overschakelt is ergens nog te vatten, doch het kaf is van het koren gescheiden dankzij de poules. Wie 3x thuis wint en uit even een punt pakt stoot door doorgaans, maar dat is dan ook terecht, terechter alleszins dan een team dat 1x geluk heeft en een wedstrijd in knock-out formaat wint die ze 9 van de 10 keren zouden verliezen. Het is ook niet alsof thuis 3x winnen in de poules een vanzelfsprekendheidje is, ook de grote clubs struikelen geregeld over een kleinere club, ook thuis. Je hebt dus niet noodzakelijk een knock-out formaat nodig om verrassingen en “cupsets” te hebben.

   Wat ik de FA Cup wel moet meegeven is dat er tenminste open loting is en geen geleide loting met reekshoofden, al gaan er geruchten rond dat men dat ook zou willen aanpassen …. Dat zou de charme helemaal wegnemen uit het toernooi.

  • Helemaal eens met Peenvogel. Normaal ben je kansloos tegen het grote geld. In een competitie kun je een keer stunten, maar niet meerdere malen. Vandaar dat ze die poules in de CL hebben ingesteld, omdat de kans op een stunt moet worden uitgesloten. Stunts zijn namelijk slecht voor de rijke clubs. Vandaar dat bekervoetbal zo mooi is. Een van mijn mooiste momenten bij Willem II was de halve finale in de beker tegen Ajax in 2005. Normaal zijn we kansloos, maar nu wonnen we (onterecht, maar who cares). Bekervoetbal is voor kleinere clubs echt geweldig. Aldershot heeft gisteren verloren, maar die wedstrijd vergeten ze daar nooit meer en misschien heeft het wat extra fans voor Aldershot gezorgd.

   • Ergens klopt dat wel, maar helemaal eerlijk is het niet. Een kleine club kan ver doorstoten als ze maar geluk hebben met de loting, terwijl je evengoed meteen een topper kan loten en er in de eerste ronde uitgaan. Een slechte dag en je verliest misschien tegen een club die 5 niveaus lager speelt. Het is ergens wel charmant maar louter rationeel bekeken ook absurd. Poules zijn een eerlijker systeem.

    Het probleem waarom er in het Europees voetbal minder verrassingen meer gebeuren zit hem niet zozeer in het poulesysteem (dat mes snijdt langs twee kanten want geeft de kleinere clubs ook meerdere wedstrijden in het spotlight en een herkansing indien ze hun eerste partijen verliezen) maar in de geleide loting. Grote liga’s mogen meer dan 1 team inschrijven in de Champions League, dat an sich is al onrechtvaardig, en dan bij de loting van de groepen krijg je nog eens reekshoofden om er toch maar voor te zorgen dat de grote clubs elkaar ontlopen, ver doorstoten en het establishment in stand gehouden wordt. Daar ligt het grote probleem, niet zozeer in het poulesysteem an sich. Bij een open loting zouden Man U, Barcelona, Bayern en Juventus in de eerste ronde meteen in 1 poule kunnen belanden, wetende dat er 2 toppers meteen sneuvelen in de eerste ronde en dat de toppers hun status op het veld moeten bewijzen zonder hulp bij de loting ; en tegelijkertijd zou je evenzeer een poule met HJK Helsinki, Qarabaq, Dinamo Zagreb en Rapid Wenen kunnen hebben waarbij twee “kleintjes” doorstoten met garantie. De grote clubs horen van niemand, ook andere toppers, bang te zijn dus de bescherming vanwege UEFA is absurd. Dat zorgt voor het deja-vu gevoel van de Champions League. De groepsfases zijn op zich een mes met twee kanten: de grote clubs kunnen een uitschuiver rechtzetten, maar de kleinere clubs die de groepsfase halen zijn wel verzekerd van minstens 6 wedstrijden in de schijnwerpers zonder risico er tegen de eerste tegenstander alweer uit te gaan.

 5. Voetbal is sowieso niet eerlijk. Hoeveel schuld hebben de topclubs uit jouw huidige thuisland? Of de toppers uit de Premier League? Is dat wel eerlijk? De kinderhandel van de grote clubs? Is dat eerlijk?

  Gun kleine clubs dan ook hun pleziertje in zo’n League Cup. Voor een Aldershot was dit echt de wedstrijd van het decennium. Waarom zou je dat afschaffen?

 6. En jouw verhaal over de poulefase gaat ook niet helemaal op. De laatste (twee) wedstrijdenin de poulfase van de CL zie je dat er B-elftallen opgesteld worden door reeds geplaatste ploegen. Met als gevolg dat hun tegenstanders een punt pakken of winnen.

  De twee andere ploegen die nog vol aan de bak moeten kunnen daardoor een tweede of derde plaats mislopen wat het verschil maakt tussen wel of niet Europees overwinteren.

  Een van de mooiste FA Cup finales van de laatste 30 jaar was toen Wimbledon van het grote Liverpool won. En neem gisterenavond in Nederland, GVVV schakelt Excelsior uit en Achilles knikkert MVV eruit. En daarbij, eerlijkheid en sport? Dat is een sprookje.

 7. Niet eens. Als een club een B-elftal opstelt in de laatste poulewedstrijden is dat hun goede recht en is dat omdat ze goed genoeg presteerden in de eerste wedstrijden om het zich te kunnen veroorloven om die laatste wedstrijden hun beste spelers rust te gunnen. Het probleem, zoals je het noemt, heeft trouwens een keerzijde van de medaille: stel dat je de huidige Champions League poules zou omzetten in knockout systeem zouden clubs als Otelul Galati er meteen uit gaan tegen Man U, Plzen zou kansloos zijn tegen Barcelona, Genk zou meteen er uit gaan tegen Chelsea, … Nu hebben ze minstens 6 wedstrijden in de spotlights, dus ook kans om zich alsnog te herpakken als de eerste wedstrijd verloren gaat. Dat heb je bij knock out systemen niet.

  Dat Spaanse clubs en Premiership clubs (en bij mijn weten ook Italiaanse clubs) vaak schandalig hoge schulden hebben is een feit. Eerlijk is dat allerminst. Maar dat hoeft geen excuus te zijn om bepaalde tradities zoals een bekertoernooi als onaantastbaar te zien waar je geen kritiek op mag uiten. Het is niet omdat clubs financiëel knoeien dat dit een oneerlijk concept rechtvaardigt. Het ene foute justificeert het andere niet. Met clubs niets gunnen heeft dit niets te maken, maar met een absurde verheerlijking van een toernooi waar eigenlijk geluk een groter rol speelt dan kunde. Je kan evenzeer een tombola houden waarvan de winnende club Europees mag spelen.

  Dat sport oneerlijk is, is een onweerlegbaar feit. Wat mij betreft worden clubs met schulden meteen opgedoekt of minstens Europees geschorst tot de laatste cent schuld is afbetaald. Voorts zou er een maximum op transferbedragen moeten komen, spelerslonen zouden een maximum moeten kennen zodat grote clubs niet met alle spelers gaan lopen (indien Chelsea simpelweg niet meer mag betalen dan pakweg Stoke, hoeven spelers niet massaal naar die topclub en kunnen ze evengoed gewoon bij Stoke blijven) en ook ben ik voorstander van sponsordeals door gokkantoren te verbieden. Dat zou nog altijd geen corruptie uitsluiten, maar het zou toch een stap in de goede richting zijn. Momenteel is op Duitsland na geen enkele grote competitie financiëel gezond en –vooral in Spanje en Engeland– lopen alle grote clubs met schulden rond die inderdaad onmogelijk getolereerd zouden mogen worden. Maar UEFA gaat nooit durven om die grote clubs te schorsen, want dan zouden hun sponsors klagen. Walgelijk maar er moet een revolutie in de UEFA kantoren plaatsvinden om die evolutie ongedaan te maken …

 8. Het is geen oneerlijk concept, dat is jouw mening en die hoeft geen waarheid te zijn. De vergelijking met een tombola slaat nergens op, want om de beker te winnen moet je wel alle wedstrijden winnen. En dit is het laatste wat ik er over schrijf, want het begint een overslaande grammofoonplaat te worden op deze manier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s