From K Shoes to Kendal Town

Met de wedstrijd van Rangers, kwam er een einde aan het Schotlandgedeelte van onze reis. We bleven nog wel overnachten in Uddingston, maar de volgend ochtend gingen we weer vroeg op pad. Doel was Fleetwood Town, maar aangezien die pas om kwart voor acht tegen York zouden spelen, hadden we nog ruim de tijd. We besloten om het Lake District eens op het gemakje te ontdekken. Maar voor toeristische praat, lezen jullie natuurlijk DT116 niet. Vandaar dat we speciaal langs Kendal Town zijn gereden voor de voetbalfix. Een sympathieke club in een leuk stadje met een alleraardigst stadionnetje. Wat wil een mens nog meer?

Kendal Town is vooral de club van reisgenoot SJ. Twee jaar geleden zagen we, toevallig ook tijdens een vinckweek, Ashton United v Kendal Town. Het was onze leukste wedstrijd die week en ook nog eens in een prachtig stadion. Ik was meteen fan van Ashton United die avond. Om toch wat onderlinge rivaliteit te hebben, was SJ voor Kendal Town. Ik kies vaak voor clubs die falen, dus logischerwijze won Kendal Town met 2-3. Omdat het zo’n toffe avond was, waren we stiekem van plan om de return in Kendal ook mee te pakken. Helaas was die in februari en ging die P-P. Toch is Kendal Town altijd op het lijstje blijven staan.

Nu we toch door het Lake District reden, was het een uitstekende mogelijkheid om er eens langs te gaan. Het stadje Kendal, dat de bijnaam The Auld Grey Town heeft vanwege de veelal grijze stenen waarmee de meeste huizen zijn gebouwd, is best aardig. Je kunt er goed shoppen en jezelf een paar uurtje vermaken, zonder over de toeristen te struikelen, zoals in het enorm toeristische Windermere. Ze hebben ook een lokale specialiteit: de Kendal Mint Cake. Ooit per toeval gemaakt door een snoepfabrikant die zijn handel te lang op het vuur had laten staan. Denk niet dat het een echte cake is, want het is keihard en zit bomvol suiker. Uitstekend dus voor lang wandelingen door de bergen en laat die er nu voldoende zijn in het Lake District. Zelfs Sir Edmund Hillary had een flinke voorraad bij zich, toen hij in 1953 de Mount Everest beklom.

Kendal Town heeft pas sinds 2000 de huidige naam. Daarvoor heette de club Netherfield AFC, genoemd naar het gebied waar ze spelen. De club heeft haar roots in de schoenenindustrie van de stad, die ooit erg groot was. Ze werden in 1919 opgericht door werknemers van de K Schoes fabriek. Die fabriek stond op het terrein waar nu het winkelcentrum K Village staat. Vlak ernaast lag een weiland, dus een plek om te spelen was zo gevonden. De club deed het lokaal vrij aardig en het grootste succes uit die vroegere jaren waren de FA Cup ontmoetingen met Barrow in 1945, destijds een Leagueclub en niet ver van Kendal vandaan. Het was de eerste keer dat Netherfield AFC tegen een profclub speelde. Het was het startsein van een heel succesvolle periode.

Netherfield AFC groeide uit tot een goede non-league club en in 1949 kwam Gateshead op bezoek in de eerste ronde. Weer een Leagueclub en weer werd er verloren. Een jaartje later werd zelfs de tweede ronde gehaald. De mannen uit Kendal kregen een uitwedstrijd tegen Watford toegewezen, een hele ervaring. Ze verloren met 6-0, maar niemand nam ze deze ervaring meer af. In de jaren erop lukte het nog een aantal keer om de eerste ronde van de FA Cup te halen (in totaal maar liefst vijf keer in acht jaar), een hele prestatie voor een club van het formaat van Netherfield AFC. In 54/55 kwam Wrexham op bezoek en met 4500 fans in het stadionnetje Parkside, werd een nieuw clubrecord gevestigd. Een jaar later tegen Grimsby, ook in de eerste ronde, kwamen er maar liefst 5000. Tot op de dag van vandaag het toeschouwersrecord.

Daarna werd het allemaal iets minder, maar ze bleven een behoorlijke non-league club. In 1968 was Netherfield AFC dan ook een van de oprichters van de Northern Premier League, een van de drie competities (samen met de Southern en Isthmian League) net onder de Football League. De Conference bestond toen nog niet. Die werd pas in 1979 opgericht door de sterkste clubs uit deze drie competities. Echt goed deed Netherfield het niet in de Northern Premier League. Ze bungelden meestal ergens onderin. Niet zo gek eigenlijk, want Netherfield was maar een kleine club, uit een klein stadje. Ze konden moeilijk op tegen club als Macclesfield Town, Wigan Athletic. Boston United en Morecambe, die ook allemaal in deze competitie speelden en later zouden doorgroeien naar de Football League.

In 1980 was Netherfield betrokken in een van de gekste reeks bekerwedstrijden ooit. In de FA Trophy werd Bridlington Trinity geloot. Altijd lastig. Penalty’s deden ze destijds niet aan, maar er werden net zoveel replays gespeeld tot er een winnaar was. De eerste wedstrijd eindigde in 0-0, de volgende werd 1-1, de derde 2-2, de vierde 1-1, evenals de vijfde pot. De zesde wedstrijd eindigde in 2-2 en pas in de zevende pot viel er een beslissing: het werd 2-0 voor Netherfield. De club uit Kendal was door, maar tegen een hoge prijs. Het reizen had zoveel geld gekost, dat de club er ineens financieel slecht voor stond. In 1982 moest Netherfield vrijwillig een stapje terugdoen naar de obscure North West Counties League Division One. Inderdaad, een teletoetercompetitie.

Pas eind jaren tachtig kwamen ze terug op een wat meer aanvaardbaar niveau. Fast forward naar 1998. De schoenenfabriek was P-P gegaan en vervangen door dat affreuze winkelcentrum. Om de inwoners van Kendal wat meer bij de club te betrekken, werd de naam Netherfield AFC in 1998 veranderd in Netherfield Kendal en in 2000 in Kendal Town, zoals het vandaag de dag nog altijd het geval is. Alleen de bijnaam van de club, The Field, verwijst nog naar de vroegere naam van de club. Overigens vind ik het heel gek dat ze niet een bijnaam hebben die een link heeft met schoenen, maar dat zal wel aan mij liggen.

Met het veranderen van de naam, ging het sportief ook weer beter. In 2006 deed Kendal Town tot de laatste speeldag mee om de titel en daarmee automatisch ook om promotie naar de Northern Premier League. Helaas kwamen ze net een doelpuntje te kort voor promotie, maar de teleurstelling werd snel opzij gezet en via de play-offs was de club weer terug in de competitie die ze in 1968 mede hadden opgericht. Vooral de laatste drie jaar doen ze het daar erg goed met een vijfde, vijfde en zevende plek. De play-offs bleken tweemaal een te groot obstakel, maar ik zou er niet raar van opkijken als ze een dezer jaren naar de Conference North promoveren.

Dat gevoel werd bevestigd, toen we het stadion binnenliepen. Goed, het is geen Old Trafford, maar voor een club op dit niveau erg aardig. Er was een mannetje de boel aan het opknappen en van hem mochten we zoveel de Japanner uithangen als we wilden. Het beviel me wel: een aardige Main Stand, wat terracing en alles was erg netjes. Wat ik vooral aardig vond, was dat de clubkleuren wit en zwart overal terugkwamen. De schilder bij Kendal Town is een vakmannetje. Na wat foto’s te hebben gemaakt, gingen we weer door naar Fleetwood. Kendal was ons goed bevallen, zowel qua stad als qua club. Misschien dat ik hier nog ooit een keertje terugkeer voor een potje voetbal. Nieuwsgierig naar de foto’s? Klik dan hier.

Advertenties

Een Reactie op “From K Shoes to Kendal Town

  1. Niet slecht, al is het wel zo dat je in de lagere reeksen in de Benelux of in de competities van bv Ierland en Wales fraaier stadionnetjes tegenkomt. Enkel die main stand is echt de moeite waard. Voorts is het combineren van staan en zitten an sich best aardig, maar wel extreem fout om de zitjes bovenin te zetten, het zicht geblokkeerd door de staande fans op de voorgaande rijen. Dat hoort uiteraard net omgekeerd te zijn. Die main stand is alleraardigst al vermoed ik wel dat mocht die promotie er nog van komen een zekere uitbreiding van het stadion aan de orde zou zijn, zeker mochten ze het ooit tot de Conference schoppen waar toch enkele clubs met een relatief groot aantal meereizende fans spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s