View From The Main Stand

Het is weer tijd voor de maandelijkse column van Niels van Burik. Ditmaal over het gebrek aan tijd dat managers tegenwoordig krijgen.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat was het eerste wat me te binnen schoot toen Arsenal met 8-2 klop kreeg van Manchester United. In dit specifieke geval fungeerde Arsène Wenger als kat. Hij kocht spelers die hij nooit maar dan ook nooit gehaald zou hebben wanneer Arsenal met 3-1 zou hebben verloren. Park Chu-Young, Mikel Arteta, Mertesacker en Andre Santos. 26 miljoen pond. Ook nog even Yossi Benayoun huren. Ik ben hier bewust niet eerder over begonnen omdat ik toch stiekem even het resultaat af wilde wachten.

Arsène kan prima teams samenstellen, maar heeft de tijd nodig. En altijd heeft hij een, twee of drie dragende spelers waar hij een team omheen bouwt. Dit seizoen zat het niet mee. Twee van de dragende spelers wilden meer verdienen of hogerop. Wenger dacht het op te kunnen vangen. Het mocht niet zo zijn. Wenger lijkt na jarenlang geweldig voetbal gespeeld te hebben steeds meer kritiek te krijgen op zijn functioneren.

Ik begin hier natuurlijk niet zomaar over. Trainers/managers zijn steeds meer passanten. Je kan als trainer/manager nog zo je best doen, bevlogenheid hebben, passie hebben, over tactisch inzicht beschikken en een communicatief wereldwonder zijn, maar als je spits in de beslissende wedstrijd op de paal schiet omdat de veters van zijn schoen niet strak genoeg gestrikt zijn kun je er gewoon uitliggen. Ik heb een zwak voor mensen die het lang volhouden. Ik denk ook dat je pas echt resultaat kan zien van een trainer/manager na enkele jaren. Iemand in zijn eerste seizoen eruit gooien voor de kerst, vind ik de grootst mogelijke onzin.

Steve McClaren heeft het inmiddels, onder lichte druk van voorzitter Nigel Doughty, voor gezien gehouden. De resultaten waren wel teleurstellend, maar waarom zo snel? Minder dan 20% van de wedstrijden in de competitie zijn pas gespeeld.

Dario Gradi. Die naam zal waarschijnlijk weinig belletjes doen rinkelen. Deze Italiaan was 24 jaar achter elkaar manager van Crewe Alexandra. 24 jaar! Wat mij vooral opvalt is dat niet voor de oorlog plaatsvond, maar in het niet zo verre verleden. Hij stopte in 2007 zelf. Niet door toedoen van wie dan ook. Hij hielp de club vanuit de anonimiteit omhoog. Hij had tijd nodig en kreeg dit. David Platt begon bij hem. Met hem nog enkele topspelers, zoals Neil Lennon. Ook Dario had met zijn Crewe mindere dagen en mindere resultaten. Hij behield het vertrouwen en presteerde. Heerlijk om met vertrouwen te werken. Ik weet niet meer precies wie het zei, volgens mij was het Cruijff, hij zei dat wanneer een voorzitter of technisch directeur een trainer/manager aanneemt en weer ontslaat hij zelf ook op moet stappen. Daar ben ik het roerend mee eens. Die beslissingen worden met het volle verstand genomen maar na een paar maanden alweer teruggedraaid.

Arsène heeft inmiddels binnen Arsenal zo’n reputatie opgebouwd dat hij daar niet zo snel ontslagen zal worden. Ik probeer meer een lans te breken voor diegenen die dit seizoen begonnen zijn en waarbij het nog niet echt voor de wind gaat. Laat die mensen zitten! Geef ze een heel seizoen de kans. Ze zijn met het volle verstand aangesteld en verdienen dus het vertrouwen. Eerst vier wedstrijden verliezen? Geen punt! Als je de rest allemaal wint, is de kans erg groot dat je gewoon kampioen bent aan het einde van het seizoen. Laat die mensen bouwen aan een elftal. Clubs, fans en spelers zijn er op veel vlakken bij gebaat dat trainers/managers geen passanten meer worden maar steunpilaren. Natuurlijk moeten er elk seizoen en in elke divisie clubs degraderen, maar ligt dat nu echt aan een persoon of zijn er meer schuldigen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s