Doingthe116 update

Hoewel je het niet snel zou zeggen, als je naar buiten kijkt, is het al volop herfst en dat betekent dat de ranglijsten zich voorzichtig al gaan aftekenen. Zelf vind ik dit een mooie periode; in de FA Cup volgen de rondes zich snel op en wedstrijden beginnen echt ergens over te gaan. Qua wedstrijdbezoek moet je geluk hebben, want het kan al flink regenen in de herfst en een P-P ligt op de loer. Gelukkig hadden wij daar vorige week geen last van en lagen we in strandstoelen te vegeteren in Weymouth. Maar genoeg geluld, want wat staat er allemaal te gebeuren in oktober?

Doing the 116

Vorige week heb ik het nieuwe stadion van Brighton gezien en eindelijk Weymouth eens bezocht. De verslagen komen online te staan, maar reken er deze maand nog maar niet op. Ik heb pas vijf van de twaalf verslagen van onze augustustrip geschreven en gezien mijn passie voor chronologie, ga ik die eerst afmaken. Ik hoop die trouwens wel allemaal nog deze maand klaar te hebben. Dus maak je klaar voor verhalen over Clyde, Rangers, Fleetwood Town, Barrow, Watford, Windsor en Aveley in oktober.

Blogging FC

Net zoals afgelopen maand, zal deze maand ook met name gericht zijn op de reisverhalen. Toch heb ik weer wat plannetjes, zoals verhalen over het nieuwe stadion van Maidstone, de Sir Thomas Lipton Trophy, Johhny Doyle, wat voorverhaaltjes over het Ierse voetbal en ik hoop Leendert de Goey te kunnen interviewen aan de vooravond van de Steel City derby.

Naar het beloofde land

Voor komende maand staat er geen tripje naar Engeland gepland. Zelfs niet naar Schotland. Nee, deze maand ga ik met SJ weer onze jaarlijkse trek naar het Groene Eiland maken. Zoals gewoonlijk is het plan om weer potten in zowel het noorden als het zuiden te zien. Op vrijdagavond staat Derry City v Bohemians op het programma. Derry is een club die ik al sinds hun Europese wedstrijden tegen Vitesse interessant vind, dus daar kijk ik wel naar uit. De volgende dag pakken we eerst in Noord-Ierland Portadown v Cliftonville mee. Portadown staat verrassend bovenaan in de competitie en Cliftonville is mijn favoriete club in het noorden. Dat moet wel leuk worden. Vijf uur later staat dan in Dublin onze laatste wedstrijd op het programma, wanneer Shelbourne het tegen Cork City op gaat nemen. Momenteel zijn de nummers een en drie in de First Division, dus dat kan nog wel eens een leuke worden.

Advertenties

15 Reacties op “Doingthe116 update

 1. Da’s toevallig! In 2008 hebben wij Linfield tegen Dungannon Swifts gezien in Belfast en in 2006 Shelbourne tegen Drogheda Utd in Dublin.Over Shelbourne gesproken, die zijn dat seizoen kampioen geworden maar was wel niet meer terug te vinden in de hoogste divisie een seizoen later. Italiaanse praktijken in de Ierse voetbalcompetitie???
  Cork hebben wij vorig jaar bezocht maar meer dan een rugbywedstrijd zat er niet in omdat de voetbalcompetitie daar tot eind oktober liep.
  Maar goed, over 1 maand naar Liverpool (Jean schreef hier al eerder over in het gastenboek) en de wedstrijden die we willen gaan bezoeken zijn Blackburn vs Chelsea en Bolton vs Stoke. Hopelijk blijft de datum van deze wedstrijden vast (zat en zon), zodat we beide dagen kunnen genieten van de Premier League.

 2. Als Shelbourne fan kan ik deze wel beantwoorden 🙂 Heb toen ik in Dublin woonde alle thuis- en uitwedstrijden bijgewoond.

  Shelbourne deed het enkele jaren erg goed en het bestuur nam toen de gok (foute beslissing bleek achteraf) dat Europees goed presteren extra volk en extra sponsors op de been zou brengen. Dat zou extra geld in het laatje brengen en dus konden er duurdere contracten met naar Ierse normen erg goede spelers worden afgesloten. Probleem was dat men die dure contracten al afsloot nog voor die verwachte Europese successen en extra aanhang er kwamen. Gegokt en verloren helaas want ondanks de Europees aardige resultaten bleef het aantal fans status quo en ook grote sponsorcontracten kwamen er niet. Intussen moest men wel naar Ierse normen heel hoge salarissen uitbetalen, en die bubbel barstte dus toen de belastingcontroleur langskwam en zag dat de club zwaar in het rood stond. De fans wisten van niets dus toen dit uitlekte was iedereen rond de club enorm verbaasd. Op de koop toe stierf de voorzitter net toen aan een slepende ziekte, dus de laatste persoon die kon bijspringen (maar, eerlijkheidshalve, ook mee aan de basis van de ellende lag) was er niet meer. Shelbourne werd nog kampioen maar moest toen de hele ploeg ontslaan want men kon geen spelers meer betalen. De Ierse FA trok de licentie voor de Premier Division in en zodus moest Shelbourne zakken, al mocht men wel de titel behouden gezien die gewoon op het veld behaald werd en an sich losstond van de financiële wanorde. De straf was verplichte degradatie, zonder de landstitel te moeten inleveren. Bankroet is nog altijd geen omkoping, dus Italiaanse praktijken kan je het niet noemen. Shelbourne deed vrijwillig afstand van deelname aan de Champions League voorrondes want daar was geen geld voor, en men heeft een jaar met quasi gratis spelende jongeren en oudere spelers moeten beredderen want voor gewone transfers was geen geld. Op een gegeven moment was er geen licht in het WC hokje omdat zelfs een lamp kopen als uitgavepost werd gezien. In feite is het een wonder dat de club overleefde en geen doorstart moest maken. De macht werd na de instorting van Shelbourne overgenomen door Cork, Bohemians, Derry en Drogheda maar die zijn 1 voor 1 ook financiëel ingestort. Derry bestaat zelfs niet meer, dat is wel herstart maar in feite is het huidige Derry niet meer dezelfde club als het Derry van enkele jaren geleden (die club kon het niet meer redden, een doorstart was de enige optie want de originele club zat té zwaar in de schulden om het nog te redden). Cork en Drogheda hebben het net wél overleefd zonder doorstart, als is Cork door de fangroepering FORAS moeten gered worden bij gebrek aan geld binnen de club zelf. Het Ierse voetbal is op financiëel vlak een kerkhof en helaas zal dat niet snel veranderen zolang lokale mensen liever naar Celtic, Man Utd, Arsenal, Liverpool en co kijken ; pas als men massaal naar de lokale clubs trekt zullen er ook geldschieters in de Ierse clubs geïnteresseerd raken.

  Shelbourne overleefde en dat op zich is een half mirakel, dat het nog een tijdje zal duren voor de club weer voor de prijzen meedoet is geen probleem, de club bestaat tenminste nog.

  Ironisch genoeg is mijn favoriete club in mijn huidige thuisland Spanje (Mallorca) ook bankroet gegaan en bijna geheel ingestort. Ik ben blijkbaar een bad omen voor de bankrekening van alle clubs waar ik een zwak voor heb…

 3. PS: bij Portadown-Cliftonville is een neutraal vlak ietwat aangewezen want beide clubs hebben enkele onruststokers in de aanhang, het zijn geen clubs waar ik spontaan met een gerust hart in de harde kern zou gaan staan (gelukkig is die harde kern qua aantal wel beperkt en zal de politie wel massaal genoeg present zijn)

  PS II: Derry/Londonderry (“Stroke City” zoals men wel eens ironisch zegt vanwege het / teken dat de beide naamvarianten scheidt) is een alleraardige stad ook. Heel mooie ommuurde stad (enige ommuurde stad op het eiland) met mooie uitzichten vanaf de stadsmuren, en een erg fraai centrum met oude gebouwen en veel uitgaansmogelijkheden. Niet enkel voetbalgewijs maar ook qua citytrip an sich zeker een aanrader.

 4. HBB Jean.

  @ Gerrit, ben 3 jaar geleden met vrouw en kids naar oa Derry geweest en Derry City v St. Patricks bezocht. De sfeer was prima en een heerlijke old skool ambiance.Vooral de hoofdtribune was geniaal. Derry is idd een hele mooie stad met veel cultuur zoals het Bloody Sunday monument en museum.
  Heel veel plezier en respect voor alle blogs en info die jullie leveren.
  Ik lees ze met veel plezier. Na ik aanneem heb je als ex Dubliner ook al eens Croke park bezocht, wij zijn daar toen geweest bij de Gaelic match Ierland v Australie. 84000 Ieren die uit hun bol gingen, schitterend.
  Een echte aanrader vind ik de maand september als in Croke Park ieder weekend een finale wordt gespeeld van Gaelic en Hurling wedstrijden.

  gr, Jean

 5. Op Croker ben ik geweest doch niet voor een Gaelic partij maar voor een U2 concert. Heel andere ervaring dan een sportwedstrijd maar zo heb ik het stadion toch van binnenin gezien. Ik wilde er Ierland-Wales bijwonen ook, maar dat was qua tickets hopeloos, zelfs op de zwarte markt kon je er geen vinden tenzij je je hele salaris aan een enkele wedstrijd wilde verspillen. Heb Ierland wel 3x gezien (en Noord-Ierland 5x, een nog betere sfeer dan in het zuiden) in Lansdowne Road voor de verbouwingen.

  Derry is voor mij dé punkstad bij uitstek, geniaal wat voor muzikanten daar zijn voortgebracht. Ik was bevriend met de gitarist van een lokale metalband The Messiah Syndrome en ben voor een concert van hen richting Derry getrokken, om dan vast te stellen dat alle hotels vol zaten en de eerste bus terug naar Belfast (waar ik toen woonde) de volgende ochtend was. Een nacht op straat in Derry dus, maar ik vond het qua veiligheidsgevoel best meevallen.

  Derry City heeft een aardig stadion ja, jammer dat die oude tribune vooral voor VIP’s en perslui is terwijl de gewone fans op die moderner tribune zitten. Leuk is wel dat uit- en thuisfans normaalgezien los door elkaar zitten, dat vind ik altijd leuker dan gescheiden vakken. Het enige minpunt aan de Brandywell is dat er achter de doelen geen tribunes meer zijn die naam waardig, maar de twee in gebruik zijnde tribunes maken veel goed. Voorts vind ik de stadswallen en de uitzichten van daaruit erg fraai en is Derry Centrum heel erg leuk. De Bogside vond ik niet zo indrukwekkend, maar als je in Belfast woont dan heb je zoveel murals gezien dat Derry een beetje op een kleinschaliger versie van Belfast lijkt wat dat betreft (dat gezegd zijnde vond ik Derry qua mentaliteit veel sectarischer dan Belfast en dan heb ik het over de stad zelf en niet over de voetbalclubs. In Belfast was dat sectarische aan het verdwijnen terwijl in Derry ieder langs zijn kant van de rivier leek te blijven, dat vond ik best eng eerlijk gezegd)

  Qua stadjes in Ierland is Galway vind ik ook heerlijk, net als de westkust landschappen. Helaas heb ik Galway stadion niet bezocht, ik had er toen de tijd niet voor en Shelbourne speelde in een andere divisie toen.

 6. Overigens, zoals ik al eens zei eerder op deze site, heb ik naast Shelbourne echt een zwak voor UCD. De enige studentenclub in Europa die op het hoogste niveau speelt in hun land, en echt een studentensfeer. Voor lawaai en zingen moet je er niet heen, het stadion is doorgaans stil als een muis. Maar het is wel heerlijk praten met die mensen, er zijn maar een 100 a 200 UCD fans maar het zijn de aardigste lui die ik ooit tegenkwam in een stadion. Dat vind ik nog altijd leuker dan 80000 zingende kelen, een gewoon leuk gesprek met aardige mensen tijdens een pot voetbal. Bovendien is het clubblad van UCD het meest geniale dat er is, vol heerlijke studentenhumor. Het stadion ligt omsloten door studentenwoningen en campussen, de dichtste woonwijk en pub zowat een half uur wandelen, dus ook buiten het stadion is het “quiet as a mouse” maar ik vind het er heerlijk vertoeven. UCD is de enige club op het eiland naast Shelbourne waar ik echt een zwak voor heb en elke week de uitslagen van volg.

 7. Veel plezier in Ierland ben echt jaloers op die trip.

  Staat er dit jaar ook nog een bezoek aan Celtic, in Europa zolang ze daar nog inzitten of in Schotland, op het programma?

  • Ging jij volgende week niet naar Derry of is dat uiteindelijk niet doorgegaan? Ik zie je zoveel in het Oostblok zitten de laatste tijd 😉

   Celtic lijkt dit jaar niet te lukken. Wilde naar Celtic v Sion, werd die ineens omgedraaid. In januari hoopte ik dat Dunfermline v Celtic naar 3/1 ging, maar dat is niet gebeurd. Atletico Madrid v Celtic stond ook op de lijst, maar doordat het zo lang duurde voor die zeker was, heb ik die ook later schieten, want het was ineens te kort dag. Het zit niet mee. In maart, april en mei ga ik stage lopen, dus kan ik amper meer gaan. Meer dan Hitchin v Swindon Supermarine en, hopelijk, Southampton v Portsmouth lijkt er niet meer in te zitten.

 8. Ja dat klopt Tolka Park is heel apart. Toen Ray, ik en de rest vd HBB er waren was er een “rel”op de tribune. Een jonge tifo stak vuurwerk af.
  Oom agent kwam ff langs en vroeg de jongen netjes het stadion te verlaten hetgeen hij ook netjes deed.
  De Ieren zijn gewoon een heerlijk volk. Wij hebben het geluk dat we Ierse buren hebben die hun appartement voor ons ter beschikking stellen in Buncrana, dat ligt in Donegal niet ver van Derry. We zijn toen ook naar Mainhead geweest, het noordelijkste puntje van Ierland voor een Hurling wedstrijd. Wij waren daar een attractie zo nieuwsgierig waren de mensen.
  Ik krijg alweer de kriebels als ik eraan denk.
  In 2013 gaan we met de HBB on Tour weer naar Ierland, da is nl ons tiende jubileumjaar. In 2012 gaan we of naar Dundee of Aberdeen .

  Cheers mate

  • Dundee of Aberdeen, jullie hebben wel smaak. Aberdeen is gewoon een heerlijke stad om te vertoeven en met Dundee heb ik ‘iets’. Die twee stadions in een straat is natuurlijk uniek, maar de stad zelf is ook aardig. Niet mooi, maar je kunt er uitstekend stappen (Fat Sam’s!!!) en het volk daar is wel oké. Dit jaar hebben jullie ook een mooie op het programma met Blackburn v Chelsea en Bolton v Stoke. Lekkere rauwe steden en klassieke voetbalclubs.

   • Gisteren tickets gescoord voor Blackburn Rovers vs Chelsea op 5-11.
    Riverside Stand E02, rij 4 en 5. Naar Bolton vs Stoke (6-11) gaan we op de bonnefooi. Lijkt me sterk dat die match uitverkocht raakt. Joris, nog tips wb Blackburn of Bolton? Zijn er social clubs of aan te raden pubs die we moeten bezoeken?

 9. De sfeer in Tolka is niet zo apart hoor, ofwel ben ik er gewoon tezeer gewend aan geraakt door er zo vaak te komen. De enige club met een echt aparte sfeer in Dublin is UCD. Voorts zijn de andere clubs standaard, met dat verschil dat Shamrock Rovers een naar Ierse normen vrij grote aanhang heeft. Shelbourne wordt wel eens als linksgezinde club genoemd maar op enkele rode symbolen en een parodie (met gewijzigde tekst) op “The Red Flag” (een socialistisch lied) na, heb ik daar ook weinig aan gemerkt. Gelukkig, want hoewel ik communist ben, ben ik tegen eender welke politieke invloeden in voetbalstadions. Gelukkig is die invloed bij Shels relatief beperkt, ik heb er weinig van gemerkt. De bobo-ruimtes waren leuk om eens te komen, het brouwsel bij het vieren van de landstitel was dat nog meer (ik vraag me nog steeds af welke drankjes ze toen allemaal bij elkaar gegoten hebben) en het leukste is de ligging net naast de Tolka rivier (al heeft die de club al eens flink parten gespeeld toen het veld letterlijk een vijver was geworden doordat de Tolka buiten de oevers getreden was ; in de bestuurskamer hangt nog een foto van het veld waar het water letterlijk zo hoog staat dat je het veld niet meer kan zien)

  Ik vind de Noord-Ieren overigens een aangenamer volk dan de mensen zuid van de grens, dit in de marge. Er lopen in elke locatie aangename en minder aangename mensen rond, maar ik vind Dublin een erg decadente stad. Ik woonde eerst in Tallaght, een ghetto waar na zonsondergang enkel nog alcoholici en gewelddadige hangjongeren op straat rondhingen. Het stadscentrum maakt al niet veel vrolijker want de overdaad aan alcohol zorgt voor ronduit decadente taferelen. Ik vond veel van de locals iets onbeleefd hebben. Ik was op alle vlakken blij met mijn verhuis naar Belfast, waar ik de mensen een stuk aangenamer vond en de stad en sfeer ook. Noord Ierland beviel me algemeen meer, ik vond het er ook netter en met meer beleefde mensen.

 10. Ik zie dat jij al naar het nieuwe stadion van Brighton bent geweest. Dan ben je mij dus voor 😦

  Als het goed is ga ik pas half december tegen Burnley. Die wedstrijd combineer ik met Portsmouth-Southampton. Voor deze derby heb ik de tickets al in huis. Jij hebt
  in het AMEX-stadium echt een kickè wedstrijd gezien (!!). Voor een 3-3 tekent iedereen blind natuurlijk. Ik heb begin dit seizoen Leeds gezien bij Southampton, maar dat was niet veel, die wedstrijd werd 3-1, maar had ook 6-1 kunnen zijn.

  Je voelt hem natuurlijk al aankomen……………….hoe heb jij kaartjes geregeld voor de BHAFC-Leeds game? Ik heb toevallig eergisteren een mail gestuurd naar de ticket-office. Heb jij toevallig misschien een contactpersoon daar voor het geval ik geen reactie krijg? Ik ben benieuwd.

  Ik ben trouwens benieuwd naar je foto’s en verslag van deze wedstrijd, want je loopt weer hopeloos achter 😉

  Groeten, Stephan

  PS: Succes met Willem II, hopelijk komen jullie snel terug!

 11. Mocht je je s’avonds vervelen in Dublin (wat ik me niet kan voorstellen) zou ik naar het hondenrennen gaan op Shelbourne Park. Iers topvermaak, ben daar afgelopen mei geweest, dag na de Uefa cup finale.

 12. Heb een jaar in Dublin gewoond, 2 jaar in Belfast.

  Het contrast is schrijnend. In Dublin verveelde ik me quasi non-stop. Ik ben geen uitgaansliefhebber en kroegenliefhebber. En dat is net het punt: behalve uitgaan is er in Dublin weinig te beleven. De bewoners variëren van decadent tot ronduit onbeschoft, en de toeristen laten zich vrolijk meesleuren in die bachhanalen. Op cultureel vlak was er, op een concert nu en dan als uitzondering na, niets te beleven. Ik woonde er eerst in Tallaght, een ghetto dat zo gevaarlijk is dat ik niemand zou aanraden om er ’s avonds rond te lopen. Alcoholisme viert er hoogtij, schrijnend genoeg ook bij minderjarigen die in feite nog niet eens in de buurt van alcohol zouden mogen komen. In het centrum wonende was het iets beter, maar het bleef oervervelend. Op een tripje naar de kustdorpjes buiten Dublin na was het een erg onaangename tijd.

  Belfast was het omgekeerde: heb er met plezier gewoond en zou er gerust willen terugkeren voor een tijdje. Cultureel is het aanbod enorm, ik ontmoette er de ene kunstenaar na de andere en werd al snel deel van het underground kunst circuit. Dat betekende dat er elke week wel minstens 1, soms meer, artistieke dingen te beleven waren. Ik amuseerde me er enorm. De stad ziet er veel netter uit dan Dublin, de bewoners stukken beleefder, en er is veel meer te doen op cultureel vlak.

  Dublin is, net als Praag overigens (waar ik ook enorm blij was toen ik er weg kon), een decadent gebeuren en een prima voorbeeld waarom men elke persoon een maximum van 2 glazen alcohol per avond zou moeten opleggen. Ik heb er erg slechte herinneringen aan. Aan Belfast quasi niets dan leuke herinneringen. Ik vind de doorsnee Noord Ier ook beleefder en aangenamer in de omgang dan de doorsnee “zuiderling” al heb je langs beide kanten van de grens uiteraard de regel dat je niet mag veralgemenen. Maar ik verkies Noord Ierland anytime eerder dan het zuiden. Zowel qua cultureel aanbod als qua mensen algemeen.

  De westkust van Eire, dat is wel genieten. Ik vind Galway ook echt een heerlijk stadje. De landschappen zijn er fenomenaal, en ik vond het culturele aanbod van Galway beter dan dat van Dublin (ondanks het verschil in grootte verveelde ik me daar nooit). Ook Cork was relatief aangenaam, doch niet voor langere tijd. Limerick was ronduit gevaarlijk, Dublin ronduit decadent. Ik zou zeker niet met een slecht gevoel zitten om terug naar het eiland te gaan ooit, maar dan wel Galway of Noord Ierland. Van Dublin heb ik flink genoeg 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s