Derelict, Dilapidated Firs Park

Eindelijk lukte het. Na twee eerdere, mislukte pogingen om Firs Park binnen te dringen, lukte het ditmaal wel. Gelukkig maar, want het stadion staat op de nominatie om plat gegooid te worden. Erg jammer, want het stadion was 87 jaar lang het thuis van East Stirlingshire. De club wilde helemaal niet weg, maar verloor het van de bureaucraten. Die vonden namelijk dat het veld te kort was. De club kon het veld alleen verlengen als ze de terrace achter de goal plat zouden gooien en dat zou flink wat centen kosten. Vandaar dat er niets anders op zat om het stadion in 2008 te verlaten en te gaan groundsharen bij het naburige Stenhousemuir. Zo ontzettend jammer, want Firs Park was een van de leukere stadions in de lagere divisies van Schotland. Het zal jammer zijn als het definitief plat gaat, want het is per slot van rekening een stukje voetbalhistorie. East Stirlingshire was in 1974 namelijk de eerste club die Alex Ferguson aannam als manager.

East Stirlingshire is een mythische club. Niet vanwege de goede resultaten in het verleden, want er werd slechts één seizoen op het hoogste niveau gespeeld (1932/1933) en bekers werden al helemaal nooit gewonnen. Nee, de club is vooral befaamd vanwege de slechte prestaties. Zowel in 2003, 2004, 2005, 2006 als 2007 werd de club laatste in de laagste Schotse competitie. Dat is knap, want er spelen nogal matige clubs in de Third Division. Vooral in 2004 was de ploeg slecht en werden er slechts acht punten gehaald. Die waardeloze prestatie was aanleiding voor journalist Jeff Connor om de club het seizoen erop te volgen. Hij schreef er het boek “Pointless” over, dat de veelzeggende ondertitel “A Season with Britain’s Worst Football Team” droeg. Hij werd niet teleurgesteld, want in dat seizoen verloor East Stirlingshire op een bepaald moment 25 keer achter elkaar.

Het bezorgde de club een cultstatus. Niet alleen in Schotland, maar ook in Noorwegen. Het televisieprogramma “Golden Goal” zond een special uit over de club en prompt werd er een fanclub voor de club uit Falkirk opgericht, die op zijn top 6000 leden had. Dat is een gigantisch aantal, aangezien East Stirlingshire gemiddeld slechts 400 man trekt. Ironisch genoeg heeft buurman Stenhousemuir ook een Noorse fanclub. Die sponsoren zelfs de Main Stand van Ochilview Park en komen regelmatig langs in Stenhousemuir. Overigens ligt ook Stenhousemuir in de gemeente Falkirk en daarmee na Glasgow (vier) de gemeente met de meeste Leagueclubs binnen de grenzen. Meer dan bijvoorbeeld Edinburgh, terwijl Falkirk tienmaal zo weinig inwoners heeft.

Wat wel jammer is, is dat alle stadions uit het centrum zijn verdwenen. Het legendarische Brockville Park van Falkirk FC ging in 2003 plat en daar staat nu een supermarkt. Alleen een oude turnstile staat er nog, ter herinnering aan het stadion. Firs Park staat hetzelfde lot te wachten. Waar in 1921 ooit nog 12000 man op kwamen dagen voor een bekerwedstrijd tegen Partick Thistle, zullen er in 2021 een paar mensen op komen dagen voor wat familieverplichtingen. Firs Park gaat namelijk veranderd worden in een grauw en grijs appartementenblok, waarmee het stadion nu al omringd wordt. Daar woont nu onder andere de nazivrouw, die er tweemaal voor zorgde dat ik niet binnen kon. Het mooie is dat ik op internet vaker van vinckers heb gehoord, dat die Zwarte Weduwe dwars lag door de politie te bellen.

Maar nu de vergunning er door is om op het terrein van Firs Park appartementen neer te zetten, moest er nu dus in. Driemaal is scheepsrecht. Na een bezoekje te hebben gebracht aan het Falkirk Wheel, een touristtrap eerste klasse, reden we het retail park op. De auto werd gedumpt en we gingen zoeken naar de ingang. Ik wist namelijk dat je via een bepaalde turnstile wel naar binnen kon. Nadeel is dat die turnstile precies in het gezichtsveld van de nazivrouw ligt. Gelukkig was die er niet en konden we naar binnen glippen. Het stadion was er erg aan toe. De lokale chavs hadden ook hier flink huisgehouden. De hoofdtribune was in de fik gestoken en het glaswerk was gesloopt. Toch genoot ik ook nu weer van de overgroeide terracing en de gedachte aan hoe het ooit geweest is. Op youtube staat een mooi filmpje van Firs Park in 1981, met 6000 meegereisde Dundee-fans.

Na een rondje te hebben gemaakt gingen we weer naar buiten. Vanuit haar huiskamer zag de nazivrouw ons naar buiten glippen. Ze had een beker thee in haar handen, die ze waarschijnlijk aan het zetten was, toen we naar binnen gingen. De frustratie droop van haar rotkop af. Dat we dat misselijke mens hebben gepakt, was misschien nog wel mooier dan het stadion zelf. Ik hoop dat ze zich nu nog aan het opvreten is, over hoe dat heeft kunnen gebeuren. Als bonus hoop ik dat de nieuwe appartementen zo gebouwd gaan worden, dat ze nooit meer zonlicht ziet. Dat zal haar leren om jarenlang vinckers te koeioneren. Het resultaat van onze inbraak bij Firs Park is hier te zien. Enjoy.

10 Reacties op “Derelict, Dilapidated Firs Park

 1. Ik neem aan dat die bal en het deel van het logo zich nu in het zuiden des lands bevinden?

 2. Zonde, die hoofdtribune vooral ziet er erg leuk uit, de vorm van dat dak is vrij bizar. Was er geen lokale amateurliga waar de regels ivm hoe lang het veld moet zijn niet te nauw genomen worden, en waar zo een recreatief team dan intrek in het stadion kon nemen? (al neem ik aan dat de gemeente dat onvoldoende lucratief zou vinden vergeleken met woonruimtes)

  Wel absurd hoe documentairemakers hier terechtkwamen. Ik kan uit het hoofd een twintigtal clubs opnoemen bij wie East Stirling in vergelijking een topclub was. 8 of 9 punten aan het eind van het seizoen noem ik geen “worst club” wanneer er in vrijwel elk land wel ergens een club met 0 punten te finish haalt en een 200-tal tegengoals in het seizoen er bovenop. Beetje té veel eer voor East Stirling dus.

 3. @ Peenvogel -> Ik heb ze laten liggen. Is leuk voor de volgende vinckers. Alleen die lijnentrekkerT heb ik meegenomen.

  @ Gerrit -> East Stirlingshire is een Leagueclub en die werden vijf jaar op rij laatste in de laagste competitie, dan kun je spreken over de slechtste club. Dat clubs als Fort William geen punt halen, telt minder, want dat zijn goedwillende amateurs. Vooral in Schotland heb je nog echt die scheiding tussen League en Non-League.

  • Maar dan kan je evengoed stellen dat de laagste profreeks in Schotland evenveel voorstelt als de hoogste reeks van Luxemburg, en zo blijven we nog wel even argumenteren. Feit is dat East Stirling nooit met 0 punten eindigde en nooit de 200+ tegengoals haalde. Zelfs Fort William verdient geen zulk boek lijkt me. Als ik echt moet denken aan slechtste club, dan denk ik eerder aan een club als wijlen RC Anderlecht (niet te verwarren met het grote Anderlecht) die eens een 40-0 en de week nadien een 41-0 aangesmeerd kregen, of aan enkele amateurclubs die ik heb bezocht die een 230 a 250 tegengoals op een seizoen slikten (elke week dus een 15-0 min of meer). Dát is pas een boek waard 🙂 Clubs met profs horen per definitie niet in zo een boek, want als prof –zelfs al sta je onderin– kan je toch nog ietwat tegen een bal trappen en kan je enkel onderin staan als de echte prutsers van de profliga’s worden gescheiden. Ook in Schotland zal je wellicht wel ergens een amateurteam hebben dat de 0 punten en +200 tegengoals haalt. Gun die jongens een plekje in de spotlight en een boek, want die doen dapper voort zonder er voor betaald te worden en met echt blamerende verliesbeurten. Een speler die de kaap van de 10 punten haalt, zelden meer dan 5 goals per match slikt en er voor betaald wordt, dat is nog altijd niet slecht genoeg voor een boek aan te wijden (of tenminste, niet voor een boek over de slechtste club van het land… een boek over een club kan altijd – maar als je over pakweg East Stirling schrijft schrijf je over East Stirling, niet over de nog slechtere clubs, dus de titel past niet)

   • Gerrit, even een serieuze vraag, heb jij soms autisme? Ik snap soms niet dat je zo doordramt over bepaalde onderwerpen (opnieuw niet beledigend bedoeld).

    En waarom heb je het over Luxemburg en RC Anderlecht, terwijl het boek over het slechtste profteam van de UK gaat?

    Ontopic: geweldig stadion, dat Firs Park. Echt genieten en eeuwig zonde dat het plat gaat. Ik heb net het stadion van Stenhousemuir opgezocht en dat is toch wel een paar categorietjes minder.

 4. Haha, wat moet je nu met een lijnentrekkerT man?

 5. Ferrie, ik heb inderdaad een vorm van autisme. Asperger Syndroom. En nog een paar aanverwante disorders. Vandaar dat ik het voetbal niet langer even serieus kan nemen als ik in mijn kindertijd deed. Ik bekijk het allemaal wat relativerender. Als je team degradeert of bankroet gaat is dat even balen, als je de dag nadien weer je nieuwe dosis medicatie moet gaan afhalen om de depressies enigzins draaglijk te houden vraag je je af waarom iemand eigenlijk zich druk kan maken over een spelletje (want dat is voetbal uiteindelijk). Een stiekeme ambitie van me is wel om een voetbalclub voor mensen met autisme te starten, doch strikt amateuristisch en zonder enige ambities om op het veld resultaten te halen – voetbal als excuus om elke week samen te komen met lotgenoten, maar dan in een aangenamer decor dan die zelfhulpgroepen (waar ik persoonlijk ook heb aan meegedaan maar niet echt veel aan had persoonlijk)

  Ik noemde willekeurig een paar teams die echt rotslecht zijn, elke week met een 20-0 verliezen en 0 punten op een seizoen halen. DAT is een boek waard. East Stirling is enkel slecht omdat ze het tussen de profs niet waarmaken, maar er zijn op lagere niveaus teams die vele malen slechter zijn. Waarom daar geen boek over schrijven? Een team dat geen 200 tegengoals slikt en nog altijd een 10 punten of meer per seizoen haalt is slecht, maar niet dermate dat ik het boeiend leesvoer zou vinden. Ik denk dat er in het UK met wat zoekwerk genoeg teams te vinden zijn die een stuk slechter zijn en dus boeiender leesvoer zouden opleveren. Komt er nog bij dat die East Stirling spelers betaald worden ondanks hun slechte scores, terwijl je voor zo een boek eigenlijk spelers moet opzoeken die ondanks de slechte scores doorgaan puur uit plezier en vanwege de liefde voor de sport.

 6. edit: ik herinner me vaag een team uit Engeland dat een 400-tal goals binnenkreeg in een seizoen en geen enkel doelpunt scoorde het hele seizoen. Ik kan me de naam niet meer herinneren, mogelijks was het een jeugdteam of reserventeam. Het is ook een flink aantal jaar geleden. Maar ik bedoel: zoiets, mensen die elke week vernederd worden op het veld maar doorgaan uit liefde voor de sport, dat is een boek waard. Zoals East Stirling heb je in elk land wel een team, dus dat boek lijkt me het punt (het slechtste team van allemaal opzoeken) te hebben gemist. Wat zoekwerk en een veel beter passend team voor dat thema had makkelijk opgespoord zijn. Het slechtste team van het UK is zeker niet East Stirling. Slechtste profteam is dan weer relatief want dat is nog altijd niet dermate slecht dat je er spontaan een boek over zou kopen.

 7. Pingback: This used to be our playground #firspark « Stadiongebod

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s