Vitamine L – Een dag in Londen

Het is weer tijd voor een nieuwe Passion for London van Dutch Addick. Ditmaal over hoe zijn ideale dagje Londen eruit ziet.

Een aantal keer per jaar heb ik een vitamine L(onden) tekort en moet ik een aantal dagen doorbrengen in Londen. Deze stad heeft alles, niet alleen op het gebied van voetbal, maar ook qua cultuur, shoppen, uitgaan, culinair en nog vele andere zaken. En hoe vaak je er ook komt, altijd ontdek je weer iets nieuws en ook alles wat je al kent is net weer wat anders dan de vorige keer. Londen blijft je verassen, of zoals Samuel Johnson ooit zei:

“When a man is tired of London, he is tired of life”

En zo is het maar net, dus in dit verhaal deel ik graag mijn ideale dag in Londen. Deze dag staat overigens geen bezoek aan een voetbalwedstrijd op het programma, want dit verdient eigenlijk een verhaal op zichzelf en daar zijn ook genoeg andere voorbeelden van in dit boek.

08.00 – Uiteraard begin je met op tijd opstaan, want je bent niet naar Londen gekomen om uit te slapen, dat doe je maar als je thuis bent. Bovendien heb je dan het voordeel dat de meeste toeristen juist wel uitslapen en ze dan de boel nog niet kunnen verpesten met hun vervelende lemmingen gedrag. Gelukkig voor jou komen de meeste toeristen pas rond elven een keer te voorschijn en dan heb jij dus drie uur Londen helemaal voor je zelf. Wat je ook niet doet in Londen is ontbijten in het hotel, tenzij je in een duur 5 sterrenhotel zit met een ontbijtbuffet om van te watertanden. Waarschijnlijk zit je echter in zo’n standaard toeristenhotelletje, waar de ontbijtzaal is weggestopt in een muffe kelder zonder ramen en waar een paar laffe broodjes met jam en nep jus d’orange voor je klaarstaan.

In plaats daarvan ga je de straat op en loop je naar een cornershop waar je een krantje koopt om op de hoogte te blijven van het laatste voetbalnieuws. Vervolgens zoek je een leuke koffiebar op, zoals een Nero, Starbucks of een Pret, waar je een lekker ontbijt scoort en rustig je krantje gaat lezen. Even rustig wakker worden.

09.00 – Met je half uitgelezen krant op zak (gooi deze nooit weg, deze blijf je deze dag gebruiken als je een keer ergens zit uit te puffen bij een Starbucks of Nero) wandel je eerst naar het mooiste wat Londen te bieden heeft, de parken. Het is ongelooflijk dat er in zo’n stad zulke enorm grote groene ruimten bestaan. Parken horen echter net zo bij Londen als de Big Ben en zijn dus een must see. Eerst via Trafalgar Square naar St. James Park, langs Buckingham Palace door Green Park naar Hyde Park. Hyde Park is samen met Regents Park het grootste park van Londen. Hier kun je rondlopen zonder het idee te hebben dat je in een wereldstad rondloopt en kun je ontsnappen aan alle drukte van de stad. Zeker op een mooie dag in de lente is er niks fijners dan wandelend langs de Serpentine naar mensen te kijken en te genieten van de rust in dit park. Verbaas je over alle rare figuren die hier rondlopen, rennen, fietsen en skaten.

Dwars door Hyde Park kom je uiteindelijk aan de noordkant uit bij Speakers Corner en Marble Arch, waar het meteen een stuk drukker is. Speakers Corner is een plek waar iedereen vrij is om in het openbaar een toespraak te houden over bv de politiek. Hoewel dit een zeer bekende plek is, trekt het toch vooral malloten aan, maar het is best vermakelijk om even te luisteren naar alle onzin. Om het contrast met de rust van Hyde Park te ervaren, loop je door Oxford Street richting Oxford Circus. Oxford Street is de langste winkelstraat van Londen, waar alle bekende ketens zitten. Hou je van shoppen dan kun je hier je hart ophalen, maar eerlijk gezegd zijn er leukere winkelstraten te vinden, zoals bv Covent Garden of Carnaby Street. Als je Oxford Street helemaal doorloopt, dus van Marble Arch tot aan Tottenham Court Road, dan zul je ook zien dat het niveau van de winkels steeds minder wordt. Het begint met echte flagship stores zoals Marks & Spencer, Primark en Selfridges, maar het eindigt met dubieuze handel in leren jassen en simlock verwijderaars.

Aangezien het nu nog vroeg is kun je hier nog redelijk ongeschonden doorheen komen. Later op de dag is het hier zo enorm druk met shoppers, dat je hier echt niet wilt zijn. Op de hoek bij Marks & Spencer buig je af naar het noorden via Baker Street. Dit is een bekende straat, want op nummer 221b heeft ooit Sherlock Holmes gewoond. Als je een liefhebber van musea bent, dan kun je hier eventueel het Sherlock Holmes museum bezoeken.

10.30 – Als je Baker Street uitloopt, kom je uit bij Regents Park. Dit is net als Hyde Park een heerlijk gebied om doorheen te lopen, er lijkt geen einde aan te komen. In Regents Park is trouwens een leuke pub te vinden, The Honest Sausage, waar je eventueel even kunt bijkomen. Ga linksom door Regents Park, zodat je aan de noordkant bij het Regents Canal uitkomt. Dit kanaal was vroeger een belangrijke vaarroute waar schepen met goederen doorheen gingen, voortgetrokken door paarden. Dit zogenaamde towpath ligt er nu nog steeds en dient nu als wandelpad, wat je naar het volgende doel brengt: Camden Market. Lopend langs het towpath zul je Londen van een hele andere kant ontdekken. Camden Market is een van de leukere markten van Londen, natuurlijk erg toeristisch zoals alles in Londen, maar op dit moment van de dag is het nog prima te doen. Bovendien is deze markt leuker dan bv Portobello Market, die inmiddels echt verpest is door de toeristen.

Kijk lekker rond op de markt en verbaas je over de hoeveelheid rare spullen die hier worden verkocht. En misschien zit er wel iets bij wat je leuk vind of waar je altijd naar op zoek was. Afdingen lijkt hier standaard te zijn trouwens. Hierna heb je een aantal opties om terug richting het centrum te gaan. Begin je de benen inmiddels te voelen dan kun je hier de tube nemen terug richting centrum, of nog beter de bus, want dan zie je nog wat. Bus 24 brengt je netjes terug naar Trafalgar Square.

Echte kerels wandelen echter gewoon terug, via St. Pancras en Bloomsbury. Onderweg kom je dan de schitterende Victoriaanse facade van treinstation St. Pancras tegen, dat momenteel helemaal wordt gerenoveerd. Het is inmiddels ook tijd om even op adem te komen, dus loop het station binnen en zoek een leuke koffiebar op. Die krant in je achterzak komt dan natuurlijk weer goed van pas. Je zult zien hoe mooi het is geworden hier, zeker met de uitbreiding van de Eurostar terminal die er nu aan vastgeplakt is. Zoek ook zeker even het standbeeld op van John Betjeman, de bekende dichter die er mede met zijn acties ervoor heeft gezorgd dat dit prachtige station niet door de slopershamer is vernietigd.

Met een flinke dosis cafeïne in je lijf loop je vervolgens weer verder naar het zuiden, dwars door Bloomsbury. Dit is een wat rustige, misschien wel saaie wijk waar echter wel het wereldberoemde British Museum staat. Hier kun je gratis naar binnen als je wilt, maar hou er rekening mee dat je alleen hier al een hele dag kunt vullen. Verder naar het zuiden lopend kom je dan uit in Covent Garden.

12.00 – Covent Garden en omgeving is mijn favoriete winkelgebied, omdat het een mooie combinatie is van bekende winkels en kleine onafhankelijk winkels. Covent Garden wordt aan de westkant begrenst door Charing Cross Road, een oase voor boekenliefhebbers met o.a. het bekende Foyles. Ook zitten hier veel 2e hands boekwinkels, met name in Cecil Court, een klein steegje met allemaal antiquairs. Ben je geïnteresseerd in reisboeken, loop dan eens binnen bij Stanfords op Long Acre, een boekwinkel helemaal gespecialiseerd in reisboeken en kaarten.

Aangezien het inmiddels al 12.00 is geweest en de maag al aardig begint te knorren van al dat gewandel is het nu een mooi moment om ergens te gaan lunchen. Dit kun je simpel doen in een van de kleine cafeetjes, in een leuke pub voor een echte publunch of uitgebreid in een van de vele restaurants die vaak een speciaal lunchmenu hebben voor een vriendelijke prijs. Een aanrader is om in de Covent Garden market zelf ergens te gaan lunchen, fijn op een terras in de buitenlucht. Hoewel het hier zeer druk is met toeristen is het toch de moeite waard, Covent Garden bruist! Loop langs de vele kleine winkeltjes en loop ook zeker door de Jubilee Market. Als je geluk hebt staat er een kraampje waar je de overheerlijke Chelsea Bun kunt kopen. Weggestopt in een hoek van Covent Garden is voor de museum freak vooral het London Transport museum een aanrader. Niet gratis, wel een van de leukste musea van Londen.

13.30 – Met een gevulde maag kun je de middag in en die begint met een wandeling langs de Thames over de South Bank. Loop vanuit Covent Garden verder richting zuiden, steek de Strand over en neem een van de bruggen om de Thames over te steken. Aan de overkant aangekomen kun je genieten van de schitterende skyline van Londen, met de Big Ben vanaf links tot St. Pauls aan de rechterkant. Wandel de South Bank af richting St. Pauls. Het mooie hiervan is dat je helemaal door kunt lopen tot de Tower Bridge of dat je al eerder weer een van de bruggen kunt oversteken om zo de route wat in te korten. Ook kun je altijd makkelijk weer een bus of tube pakken om terug te keren naar het centrum.

Ter hoogte van London Bridge is de Borough Market een aanrader op vrijdagen en zaterdagen. De Borough Market is een food market waar je de meest lekkere dingen tegenkomt. Als je helemaal doorloopt naar de Tower Bridge kun je deze oversteken en dan kom je bij de Tower of Londen uit. Hier werden in de Middeleeuwen alle misdadigers berecht en opgehangen. De Tower wordt bewaakt door de zogenaamde Beefeaters, die zich tegenwoordig vooral nuttig maken met het rondleiden van toeristen. Via de Tower loop je zo de City of London in, het zakelijke hart van de stad. Vooral doordeweeks is het hier erg druk met bankiers, maar in het weekend lijkt het net een verlaten stad, veel winkels zijn dan zelfs gesloten bij gebrek aan klanten. Via de Cheapside en Fleet Street loop je zo terug richting Covent Garden. Fleet Street is een begrip in Engeland en staat gelijk aan “de pers” of “de media”. Vroeger zaten hier de redacties van alle kranten, wat je nu soms nog kunt zien aan de afbeeldingen op verschillende panden. Tegenwoordig zijn al de redacties verhuisd naar Wapping en Docklands. Even verderop zit The Old Bailey, oftewel The Royal Courts of Justice. Deze bekende rechtbank is nog steeds operationeel en vaak zie je bij de ingang advocaten en TV ploegen rondlopen.

15.00 – Na het shoppen in Covent Garden en het rondje langs de Thames wordt het tijd voor shoppen met een hoofdletter S, namelijk Harrods. Neem vanaf The Strand bus 9 of 15 naar Knightsbridge. Als je geluk hebt komt er nog een oude dubbeldekker bus langs met een open achterkant, die via Piccadilly Circus en Piccadilly richting Harrods rijdt. Dit overbekende warenhuis is natuurlijk een tourist trap eerste klas, maar soms mag dat best want het is zeker de moeite waard. Vooral de food hall is een genot om naar te kijken. Kijk ook zeker even omhoog en geniet van de prachtige architectuur. Mocht je nog tijd over hebben, loop dan Brompton Road af naar Exhibition Road, waar de grote drie musea van Londen zitten: Victoria & Albert Museum, Science Museum en het Natural History Museum.

17.00 – Zo aan het einde van de middag ben je natuurlijk redelijk moe, dus het is dan een goed idee om even terug te gaan naar het hotel. Alle spullen die je hebt gekocht even wegleggen, even lekker douchen en opfrissen en klaarmaken voor de avond.

18.00 – Een van de leukste plekken om te gaan eten is China Town, vooral als het eenmaal donker is geworden. Gerrard Street ziet er dan prachtig uit en al die Chinese restaurants zijn een genot voor het oog. Het maakt niet zoveel uit welke je neemt, qua prijs en kwaliteit zijn ze allemaal ongeveer hetzelfde. Hier is de kartelpolitie duidelijk nog niet langs geweest. Wil je liever geen Chinees, loop dan iets noordelijker West End in en hier vind je vanzelf iets leuks om te eten, want de keuze aan restaurants is enorm in dit gebied.

19.30 – Nu het buikje lekker rond is na al dat smikkelen en smullen, wordt het tijd om even rustig onderuit gezakt alles te verwerken. Een mooie film op Leicester Square of een musical ergens in de West End is dan prima te doen.

21.30 – Na de film of musical is het nog leuk om een beetje door West End en Covent Garden rond te lopen. Het is dan overal erg druk en dat is hartstikke leuk om te zien.

22.30 – Nu de dag richting het einde gaat is het fijn om nog even lekker een pub in te duiken. Als je in de omgeving van het West End en Covent Garden bent, dan zijn er genoeg om uit te kiezen, al is het wel fijn om een enigszins authentieke pub uit te kiezen, zodat je niet in een pub vol Japanners en Italianen hoeft te zitten. De liefhebbers kunnen daarna nog gaan stappen tot ze er bij neervallen, al is het wel aan te bevelen om dit niet in het centrum te doen, want dat is alleen voor de toeristen. Wil je echt stappen met de echte Londoners, dan moet je naar bijvoorbeeld Romford.

Dit is een beschrijving van mijn ideale dag in Londen, ik zou overigens ook zo nog vijf andere ideale dagen kunnen beschrijven. En anderen zullen deze manier van een dag doorbrengen verafschuwen en het helemaal anders doen. Dat is dan ook het mooie van een stad als Londen, echt voor elk wat wils.

Advertenties

2 Reacties op “Vitamine L – Een dag in Londen

  1. Leuk verhaal. Gegarandeerd een leuke dag ja! Vorig jaar zat ik zelf in Romford. Tussen de londenaren (vooral west ham fans). Stappen is daar top. En de hotels zijn een stuk goedkoper. Aanrader als je naast cosmopolitisch londen ook het typische engelse sfeertje wilt ervaren. .

  2. Ik ben toch meer voor de vette ontbijten en m.i. ga jij pas erg laat naar de pub 😉 Leuk stukje wederom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s