Notts County & Juventus

John Alfred Savage. De naam zal weinig voetballiefhebbers meer wat zeggen en als voetballer heeft hij ook weinig verheffende dingen gedaan. Er is amper iets over hem te vinden, behalve dat het een Engelsman was die voor Juve heeft gespeeld. Toch is hij het die ervoor heeft gezorgd dat Juventus vanavond haar stadion opent tegen Notts County en niet tegen Barcelona, Real Madrid of Manchester United. Het staat heel raar: Juventus v Notts County, maar dat is het niet. De ‘Oude Dame’ speelt namelijk in zwart-witte shirts, omdat Notts County dat ook deed. Juve krijgt altijd veel kritiek, maar dat ze de openingswedstrijd van hun nieuwe stadion juist tegen Notts County spelen, getuigt toch wel van heel veel historisch besef.

 Juventus werd in 1897 opgericht. Op dat moment bestond Notts County, de oudste profclub ter wereld, al 35 jaar. Modebewust als Italianen zijn, besloten ze in het roze te gaan voetballen. Dat zag er allemaal hip uit, maar het was een ramp om de shirts te wassen. De kleuren vervaagden heel snel en ineens zagen de gladde Italianen er wat minder kek uit. Veel drama natuurlijk en verwijten over en weer, want wie had nu toch dit roze uitgekozen? De Italianen keken destijds nog erg op tegen het Engelse voetbal en het toeval wilde dat ze een Engelsman in hun gelederen hadden: John Alfred Savage. Hem werd gevraagd of hij niet wat shirts uit Engeland kon regelen en dan het liefst shirts waarvan de kleuren niet vervaagden. Verder moest het er natuurlijk wel strak uitzien, dus geen gekke combinaties zoals het geel-bruin van Sutton United.

Savage besloot een vriend van hem te schrijven en hem te verzoeken of hij wat shirts kon opzoeken. Deze vriend, een Notts County-fan uit Nottingham, ging meteen langs Trent Bridge (het cricketstadion waar County destijds nog speelde) met de vraag of hij wat shirts kon hebben. Bij The Magpies zijn ze de beroerdste niet en hij kreeg een stapeltje mee, die linea recta naar Turijn gingen. De mooiboys van Juve waren helemaal in hun nopjes. Dit zwart met wit zag er wel erg strak uit allemaal. Ze zagen de kleurencombinatie als agressief en krachtig en vanaf die dag, in 1903, speelt Juventus in de kleuren van Notts County. De kleuren brachten Juve ook al snel succes, want in 1905 won de ‘Oude Dame’ haar eerste Scudetto en de rest is geschiedenis. In de prijzenkast staan 27 landstitels, negen Coppa Italia’s en alle drie de Europese bekers, waaronder tweemaal de belangrijkste.

De prijzenkast van Notts County is wat kleiner. Daar staat een FA Cup uit 1894 en dat is het dan. Nou, niet helemaal, want in 1995 won Notts County ook de Anglo-Italian Cup. Notts County heeft namelijk al veel ervaring met voetballen tegen Italianen. De Anglo-Italian Cup was een toernooi tussen Engelse en Italiaanse clubs en werd in zowel de jaren 70 als 90 gespeeld. Notts County deed zowel in 1994 als 1995 mee en bereikte beide keren de finale. In 1994 verloren The Magpies met 1-0 van Brescia, maar het jaar erop was het wel raak. In de finale, op Wembley (!), was Ascoli de tegenstander. Die werd met 2-1 opzij gezet en daarmee werd Notts County de enige Engelse winnaar tijdens de vier edities in de jaren 90. Je mag dus wel zeggen dat The Magpies graag tegen Italianen spelen.

Vanavond zullen ze echter kansloos zijn. Juventus is na vijf jaar weer terug in haar eigen stadion, na vanaf 2006 samen met Torino in het Olympisch Stadion te hebben gespeeld. Op de plek waar ooit Delle Alpi stond, is nu een erg net stadion verrezen. Er kunnen 41.000 man in en de klassieke Italiaanse sintelbaan ontbreekt. Juventus is ook de eigenaar van het stadion, en daarmee zijn ze uniek in Italië. Ik ben benieuwd wie de boeken in zal gaan als de eerste doelpuntenmaker in dit stadion. Zal het Del Piero, Toni, Pirlo of misschien wel Elia worden? Of een Engelsman, zoals Karl Hawley, Neal Bishop of Mike Edwards? De fans uit Nottingham zullen er niet om malen, want die maken de trip van hun leven. Vaak zingen ze “It’s just like watching Juve”, als hun ploeg goed speelt, maar ditmaal gaan ze het echt Juve zien.

Dat de wedstrijd leeft bij Notts blijkt wel doordat de kaartjes voor het uitvak zo uitverkocht waren, ook al wordt deze wedstrijd op een donderdag gespeeld. Bij de club proberen ze deze wedstrijd wat te bagatelliseren, door continue te benadrukken dat de wedstrijd van zaterdag tegen Walsall véél belangrijker is. Dat zal ook wel, maar voor de spelers en fans is dit een unieke gebeurtenis en dat is een thuiswedstrijd tegen Walsall niet. De fans die vanavond niet in Turijn zijn, hoeven niet te wanhopen. Juventus heeft namelijk aangegeven volgend seizoen graag een tegenbezoek te brengen aan Meadow Lane. Achteraf gezien is het dus een heel goede beslissing geweest van het bestuur in 1903 om die shirts weg te geven, want die pot tegen Juventus gaat gegarandeerd een volle bak overleveren.

Advertenties

19 Reacties op “Notts County & Juventus

 1. Mooi verhaal weer. Ik kwam van de week weer wat foto’s tegen van mijn bezoek aan Turijn en die heb ik online geknald. Italiaans voetbal vind ik een drama maar historisch besef kan Juventus niet ontzegd worden. Voor de rest is dat Turijn een drama, het is te hopen dat die Ierse pub vlakbij het station voor de fans van Notts County nu wel eerder opengaat dat om 18:00 uur.

 2. Ter info: Juve speelde in het roze met een zwarte stropdas. Ja, met een das. Dat alleen al is reden genoeg om anti-Juve te zijn, ookal zijn ze van die das afgestapt.

  Juventus is gewoon heel erg fout. Aan heel die club is zowat alles fout wat maar fout kan zijn. Racistische aanhang, corrupt bestuur, saai voetbal, een hele kolonie gloryhunters als fans, … Je moet haast een microscoop hebben om iets aan die club te zien dat niet helemaal fout zit.

  En een wedstrijd tegen Notts? Had Notts wat zelfrespect gehad hadden ze dit gewoon geweigerd. Tegen Juventus spelen is geen eer, van die club wegblijven is pas een duidelijk statement. Bovendien ligt het er ook vrij dik op dat een andere beweegreden hiervoor is dat Juve vooral gemakkelijk wil winnen tegen een weerloos slachtoffer eerder dan te riskeren zijn galawedstrijd niet te winnen. Eer voor Notts County? Als je verliezen tegen een corrupte club met erg racistische fans een eer vindt, dan heb ik daar ernstig mijn twijfels bij. Notts had gewoon moeten weigeren en zich distantiëren van die zooi uit Turijn.

  Overigens is Italië 1 van de weinige landen waar ik geen voorkeur voor een club heb. met heel erg veel moeite misschien Venezia puur vanwege de heel mooie stad. Maar in feite is er in heel Italië geen enkele club die ietwat sympathie opwekt bij me. Het voetbal is er ook veel te veel verziekt door politieke invloeden in stadions, en het Italian style voetbal is ook niets waar je echt vrolijk van wordt. Op mijn verlanglijst qua stadions in Italië staat ook geen enkel vermeld. Het is 1 van de enige landen waar ik geen greintje sympathie voor een bepaalde club voel. San Marino’s nationale team ja, maar dat is dan weer Italië niet.

 3. Gerrit, je bedoelt dus wellicht dat je niet zo van Italianen houdt …

  • Absoluut geen probleem met Italianen an sich. Alleen is de Serie A wel heel politiek verziekt. Vrijwel alle clubs hebben een heel sterk aanwezige politieke ondertoon, en daar hou ik niet zo van. Voor politiek ga ik wel naar het kantoor van de partij waar ik ben bij aangesloten. Een stadion is niet de plek om aan politiek te doen, en zeker niet als er geweld bij komt kijken (voor zover dat niet onvermijdelijk is als je politiek en sport bij elkaar voegt)

   Voorts absoluut geen punt met Italianen. Aangename mensen, mooi land, en enkele heel aardige muziekgroepen (Kirlian Camera !). Op voetbalvlak is het mijn ding niet zo, maar absoluut niets tegen Italianen.

   PS over San Marino: deze jongens hebben in hun hele bestaan 1 enkele wedstrijd gewonnen, doorgaans verliezen ze met cijfers variërend van 5-0 tot 10-0. Op 1 speler na is geen enkele speler prof, de rest zijn gewoon postbode, werken in een winkel, werken als bediende. Zij offeren hun vakantiedagen op om met de ploeg te spelen, zelfs al weten ze dat ze 99 van de 100 partijen gaan verliezen. Toch gaan ze er weer voor met enthousiasme en passie, uit liefde voor de sport. Daar kan je niet anders dan respect voor hebben. Ik zie de Messi’s of Beckham’s van deze wereld het veld niet opkomen als er geen hoog salaris tegenover staat. De spelers van die voetbaldwergen als Liechtenstein of San Marino, die spelen uit liefde voor de sport en offeren er hun vrije dagen voor op, terwijl ze goed weten dat het allicht is om weer eens te verliezen. Dik respect daarvoor, dit is sport uit liefde voor de sport, ver weg van de commerce. (OK, er zijn winstpremies maar San Marino wint nooit dus die spelers houden er financiëel ook niets aan over)

 4. Uiteraard… *zucht*

  Blijf dan gewoon weg, Gerrit, of hou toch je mond. Ik (en met mij vele anderen, I’m pretty sure) zijn je gezeur en gezeik kotsbeu: je zit altijd maar af te geven over voetbal en politiek en dat het niet mag vermengd worden, maar raad eens wie de enige is die op deze prachtige website en dit blog telkens over politiek begint te zeiken?

  Juist, ja!

  Deze website en de bijhorende blog is een prachtig initiatief van Joris en staan vol prachtige (achtergrond)verhalen en verslagen die bol staan van vervlogen romantiek en liefde voor het spelletje, hou nu eens eindelijk op met die positieve sfeer telkens weer naar de Filistijnen te helpen.

 5. Oh, even ter info: het Stadio Renzo Barbera van US Città di Palermo is een juweeltje dat in een prachtig bergachtig decor ligt, maar ik veronderstel dat de hele club stinkt naar de Cosa Nostra en aanverwanten.

 6. Moest ik het niet eens zijn dat deze site vol staat met mooie verhalen dan kwam ik hier ook niet, en moest je je de moeite doen om al mijn reacties te lezen dan zal je merken dat de negatievere reacties (die hier trouwens niet tegenover de Britse club gericht zijn, ik vind Notts County een erg boeiende club, de kritiek is tegenover Juventus) een minderheid vormen en dat ik al vaak heel positieve commentaren schreef op hetgeen Joris hier post. Maar iemand met selectief geheugen zal dat niet onthouden en zich focussen op die minderheden posts waar ik eens kritisch uit de hoek kom. Wie de hond wil slaan vindt altijd wel een stok he. Op elk bericht enkel lyrisch reageren alsof er over voetbal niets slechts te vertellen valt is natuurlijk ook veel eenvoudiger, maar dat zou de waarheid geweld aandoen dus ik vorm liever een eigen mening. Die is soms kritisch, maar moest ik het allemaal zo negatief vinden zou ik toch geen voetballiefhebber zijn?

  Wie haalt er steeds politiek bij in posts? Dit is toch een grap hoop ik. Heel wat van de clubs die aan bod zijn gekomen op de blog (Celtic, Rangers, Derry, Linfield, Cliftonville, om er maar enkelen te noemen) hebben een heel uitgesproken politiek karakter, iets waar ik niet van hou in het voetbal. Slechts op enkele van die artikels heb ik effectief gereageerd, in het merendeel van de gevallen heb ik zelfcensuur toegepast.

  Liefde voor het spelletje heb ik ook hoor, net daarom dat ik er een hekel aaan heb als minderheden in het stadion het spelletje misbruiken voor politieke propaganda of racistische of xenofobische uitingen. En laat net Juventus daar 1 van de clubs in zijn die daar een heel slechte reputatie in hebben. Of wil je nog de kunstmatig optimistische bui hooghouden ook als we met een club te maken hebben die een zwaar racistische aanhang hebben én bewezen corrupt zijn met meerdere omkoopschandalen? Ik zou juist zeggen dat liefhebbers van de voetbalsport juist een afkeer van dit soort clubs zouden moeten hebben, want omkoping en (raciale, religieuze of politieke) haat hebben geen plaats in deze mooie sport.

 7. Ik vind Italiaans ijs erg lekker en kan erg lachen om Berlusconi.

  • Italiaans ijs én cuisine is heerlijk. En Venetië is een juweeltje van een stad, maar ik vond ook Udine heel aangenaam verrassend mooi. Knappe vrouwen ook, en veel muzikaal talent. Berlusconi ben ik absoluut geen fan van maar daar zijn we binnenkort toch van verlost want stelt zich niet herverkiesbaar (that said, respect dat die man op zijn leeftijd nog zo goed “presteert” zonder een voorraad Viagra)

 8. Het is overigens 1-1 geworden. Eerste doelpunt door Luca Toni en de gelijkmaker door Lee Hughes.

  • Lee Hughes is ook een fout persoon, goede reden om een afkeer te hebben van Notts County.

   • Wat heeft die Lee Hughes dan precies misdaan?

    Knap resultaat an sich van Notts County, al zegt zo een oefenwedstrijd an sich weinig. Je zou wel verwachten dat Juve meer aan volle kracht gaat om de fans te verwennen tijdens wat op papier een galawedstrijd was. 1 doelpuntje is dan wel erg pover, zeker gezien de tegenstand (met alle respect voor Notts County)

 9. Ik vind Turijn en Juve k*t omdat op weg naar het stadion de portemonnee van mijn vrouw werd gejat in een overvolle tram. En omdat er geen fatsoenlijke kroeg open was. En de politie in Milaan waren ook een stelletje honden. De tifosi van Inter mochten vrolijk de ramen van Nederlandse auto’s intikken onder het toeziend oog van de stillen. Maar toen er vanuit Rotterdamse zijde verhaal gehaald ging worden traden ze ineens met veel machtsvertoon op. Tegen Feyenoord.

  • Over wat op straat gebeurt heeft een club natuurlijk weinig controle, dat is politie domein. Ik werd ook van mijn portefeuille beroofd aan de toegangspoort van Galatasaray. Nu, geen negatieve gevoelens aan die club aan overgehouden, tenslotte hebben zij geen controle op wat gebeurt in de straten rondom het stadion. Politie die echter partij kiest en niet ingrijpt bij criminaliteit, dat is onacceptabel.

   Mja, ik vind Italië een erg aardig land op zich. Op voetbalvlak echter is het mijn ding niet, teveel politiek en foute supporters. Een beetje de tegenpool van pakweg Oekraïne, Polen of Bulgarije: landen die me an sich niet meteen verleidelijk lijken voor een reis, maar waar ik wel eens op stadiontour zou willen om die oude bakken uit het Sovjet tijdperk te bezoeken. Italië is een erg aardig land met prachtige steden, het lijkt er alleen op dat ze hun waardigheid aan de kant schuiven eens ze een stadion binnenkomen (maar, laten we eerlijk zijn, dat doen voetbalfans in tal van landen dus enkel Italië met de vinger wijzen zou ook niet correct zijn)

 10. Hij heeft onder invloed van drank een dodelijk ongeluk veroorzaakt en daarna doorgereden.

 11. Wenne gezever hier zeg, pppffff (vooral diene Gerrit). @Gerrit, niks tegen de politie anders leg ik mun matrak in je nek. Moeten mensen maar beter op hun portemonnee letten. Voor die paar centen die wij per maand ontvangen ga ik niet op iedereen zun portemonnee letten. Ik let op die van mij en de rest moet maar op zijn eigen portemonnee letten. En ik zou je reacties wa korter houden. Zijn te vermoeidend om te lezen en dan moet ik teveel scrollen. Daar word ik moe van Gerrit. En wij van de politie houden er niet van om moe te worden Gerrit.

  • Euhm, als politieman word je betaald om de orde te handhaven en criminaliteit te bestrijden. Dat is toch net waarom we politiemannen hebben meen ik. Trouwens, ik was niet diegene die de politie had beledigd, maar soit, je commentaar slaat op niks. Volgens jouw denkwijze zouden we in een anarchie belanden waar ieder maar moet zorgen geen slachtoffer te worden van vandalisme. En wie zich verdedigt mag dan ook alle middelen gebruiken daartoe, volgens jouw denkwijze?

   En als je een veel langer artikel wenst te lezen en daarin slaagt is een korter commentaar lezen (waartoe overigens niemand je verplicht) al zeker geen onoverkomelijke opgave. Zoniet even scrollen ipv lezen, duurt nog geen 5 seconden.

 12. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s