Sir Charlie Palmer Day

Komende week is het weer League Cup in Engeland. Door sommigen wel eens een Mickey Mouse beker genoemd, maar voor mij is dat een compliment. Het betekent dat het nog geen toernooi is dat helemaal verziekt is door geld en andere commerciële meuk. Dit jaar zijn er ook nog eens enkele heerlijke derby’s in de eerste ronde: Bristol City v Swindon, Leeds United v Bradford City en, de mooiste van allemaal, Nottingham Forest v Notts County. Het was nog mooier geweest als County thuis zou spelen, maar voor het eerst sinds 1994 een Nottingham derby is altijd goed. Die laatste derby werd verrassend gewonnen door Notts County en is de geschiedenis ingegaan als de “Sir Charlie Palmer Day”, vernoemd naar de man die de winnende goal maakte. Genoeg reden om eens terug te blikken op die wedstrijd en de Nottingham derby in het algemeen.

Sir Charlie Palmer Day zal weinig mensen iets zeggen, maar in Nottingham weet iedere voetballiefhebber precies wanneer dat was. In het zwart-witte deel van Nottingham is dat de officiële naam voor twaalfde februari 1994. Die dag lijkt al een eeuwigheid geleden. Mijn jeugdhelden Kurt Cobain, George ‘Hannibal’ Peppard en Ayrton Senna leefden nog en de voetbalwereld maakte zich op voor het WK in de Verenigde Staten. Bizar genoeg beheerste ook toen het normaal zo rustige Noorwegen het wereldnieuws. Niet alleen werden de Winterspelen in Lillehammer voor geopend verklaard, ook werd er in Oslo het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch gestolen. In Nottingham waren ze daar echter niet mee bezig. De Trentside derby stond namelijk op het programma en die hield de gemoederen aardig bezig in de stad.

Door de verrassende degradatie van Nottingham Forest werd hij namelijk weer gespeeld. Forest, dat veertien jaar eerder nog de Europa Cup I voor de tweede maal op rij had gewonnen, was helemaal afgezakt. Het betekende meteen het einde van Brian Clough, na 18 jaar als manager van Forest. Bij Notts County vonden ze het geweldig. Tot aan de aanstelling van Clough in 1975, waren de clubs eigenlijk even groot geweest. Het ene moment staat Forest er wat bovenuit en het andere moment was County weer de bovenliggende partij. Het was daardoor altijd een erg gelijkwaardige derby geweest. Opvallend is dat het nooit een gewelddadige derby is geweest. Dit komt mede doordat de stadions echt een steenworp van elkaar vandaan liggen en de fans elkaar ook goed kenden en je gaat niet je vrienden de hersens inslaan.

Natuurlijk is er wel altijd banter over en weer geweest. Beide stadions liggen zowat aan de rivier de Trent, die tevens de stadsgrens is. En waar Notts County net in Nottingham ligt, ligt het stadion van Forest er net buiten. The Magpies vinden zichzelf daardoor meer de ploeg van de stad. De ironie is dat County in 1862 juist buiten de stadsgrenzen in een exclusief deel van Greater Nottingham is opgericht. Vandaar ook de naam Notts County, vernoemd naar de hele county (soort provincie) Nottinghamshire. Het was ook de chique club. Dat stralen de zwart-witte clubkleuren ook uit. Er werden statuten en reglementen opstelt en een daarvan was dat de voetbalclub “gentlemen only” was. Je mocht dus alleen lid worden als je van een bepaalde komaf was. Als arbeider kwam je er niet in bij die club, die een strenge ballotagecommissie had.

In tegenstelling tot Notts County was Forest wel een club waar iedereen welkom was. Het zorgde er ook voor de Forest al snel qua fanbase de grotere club werd. De keuze om vanaf de oprichting in de rode shirts te gaan spelen ter ere van Giuseppe Garibaldi was ook een teken van het afzetten tegen het etablissement en daarmee indirect ook tegen Notts County. Garibaldi was niet alleen een vrijgevochten Italiaan, maar ook nog eens een van de bekendste atheïsten in die tijd. Zijn uitspraak: “Man created God, not God created Man”, deed veel stof opwaaien in het godvrezende Victoriaanse Engeland. Daarnaast was hij een grote held bij de working class over de hele wereld en Engeland was daar geen uitzondering op. De keuze voor de Garibaldi-shirts was dus erg gewaagd in die tijd waarin kerk en overheid nog almachtig waren. Duidelijker kon de club zich niet profileren als de club voor de ‘gewone man’. De shirts zijn overigens ook de basis geweest voor de tenues van Arsenal. Die club had namelijk geen geld voor shirts en ze kregen een stapel van Forest. Pas later bedacht Herbert Chapman er de witte mouwtjes bij.

De allereerste wedstrijd tussen de stadsgenoten was in maart 1866. Nottingham Forest, net opgericht, zocht een tegenstander voor haar eerste wedstrijd en kwam uit bij de stadsgenoot, die al een paar jaar bestond. Over de uitslag zijn beide clubs het tot de dag van vandaag nog steeds niet eens. Waar ze bij Forest zeggen dat de wedstrijd met 1-0 werd gewonnen, zijn ze er bij County van overtuigd dat het 0-0 werd in de lente van 1866. Echt belangrijk is het niet, maar het jaartal geeft wel aan dat dit een stokoude derby is. Het is veruit de oudste die tussen twee Leagueclubs bestaat. Ook de eerste officiële wedstrijd tussen beide clubs vond plaats op een moment dat de meeste voetbalclubs nog niet bestonden. In 1878 hadden de twee uit Nottingham namelijk tegen elkaar geloot in het kader van de eerste ronde van de FA Cup. Ditmaal geen conflict over de uitslag, want overal is terug te vinden dat Nottingham Forest na verlening met 1-3 won bij Notts County.

Fast forward naar 1994. Tot aan die dag hadden Forest en County in totaal 94 officiële wedstrijden tegen elkaar gespeeld. Door die goede jaren onder Clough had Forest de overhand in de onderlinge ontmoetingen. Ze wonnen 39 maal tegenover County 29 keer. Van 1977 tot en met 1997 speelde Forest ieder jaar op het hoogste niveau, met uitzondering van 93/94. Voorafgaand aan deze wedstrijd deed Forest volop mee om promotie en ze stonden op de derde plek. Uiteindelijk zou Forest tweede worden en meteen weer terugkeren naar de Premier League. Voor County was het vooral overleven in de First Division (nu Championship) en met de vijftiende plek deden ze het aardig. Aan het eind van het seizoen zou County zelfs zevende staan en net naast de play-offs grijpen. Het jaar erop was het ineens helemaal over voor County en als nummer 24 vlogen ze eruit.

Maar derby’s zijn altijd een wedstrijd op zich en al weken voor de wedstrijd, ging het in de lokale kranten allemaal over de pot van 12 februari. Bij Forest werdmet enige minachting gekeken naar de derby. Voor Forest was het ‘een wedstrijd als alle andere wedstrijden’ en ‘alleen de drie punten zouden tellen, niets meer en niets minder’. Dat was natuurlijk olie op het vuur bij County. De spelers hoefden niet eens op scherp te worden gezet voor de wedstrijd, die konden door muren heen lopen als ze zouden willen. Meadow Lane zat tot aan de nok toe vol voor deze wedstrijd (18.655 man). Forest kon in deze wedstrijd een nieuw clubrecord neerzetten door voor de zesde keer op rij een uitwedstrijd te winnen en voor de veertiende maal op rij niet te verliezen in een vreemd stadion. Dat zouden ze wel even doen, maar die arrogantie werd ze uiteindelijk fataal.

County kwam snel op 1-0, waarna Forest het initiatief overnam. De terechte gelijkmaker viel zes minuten voor tijd. Terwijl de Forest-spelers nog aan het feesten waren was het Charlie Palmer, een heel simpele huis, tuin en keuken verdediger, die met zijn geweldige kopbal de 2-1 maakte en twintig jaar frustratie van de County-fans wegspoelt. Om de impact van dit doelpunt in te schatten moet ik hier de reactie County-fan Nick van Up The Magpies even citeren: “Forest thought they had at least earned a draw with a late equaliser, Notts then promptly went up the other end and scored the winner. Never have I celebrated a goal so wildly, before or since.” Het bleef bij die 2-1, die twaalfde februari werd omgedoopt tot “Sir Charlie Palmer Day” en de fans van County hebben tot de dag van vandaag de bragging rights doordat ze deze laatste derby hebben gewonnen. Het ziet er alleen naar uit dat ze dat recht dinsdag kwijt gaan raken, maar wie weet staat er een nieuwe Charlie Palmer op. Dinsdagavond weten we het.

Advertenties

6 Reacties op “Sir Charlie Palmer Day

  1. Kijk, dit is nu het soort wedstrijd waarvoor ik met veel plezier een avond de Irish Pub induik en voor het TV scherm nestel. De Premier League doet me niet zoveel maar dit soort clubs waar de historie van af druipt en de commercie nog niet heeft toegeslagen op grote schaal, dat is genieten. Beide clubs vind ik ook erg boeiend (ik zei niet voor niets dat ik hoop dat Forest weer promoveert, zo een club hoort niet in de anonimiteit van de lagere reeksen en zou de EPL een stuk mooier maken) dus dit is een derby waar ik meteen naartoe zou trekken moest Engeland ietsje dichterbij liggen. Indien deze pot ergens op een TV zender te zien is die ze in Spanje kunnen ontvangen, trek ik naar de Irish pub voor deze pot. Heb sympathie voor beide clubs dus een echte voorkeur heb ik niet, maar deze derby is boeiend genoeg om er ook als “neutral” van te genieten.

  2. Ik vergeet de belangrijke vraag dan nog te stellen ook… Is er een zender die deze pot uitzendt? Hier in Spanje wordt Brits voetbal vooral via Sky en ESPN vertoond, of RTE (maar die zullen dit wel niet uitzenden dus mijn hoop ligt bij Sky of ESPN)

  3. Forest v County bleek een enorme thriller te zijn. In de laatste seconde van de verlenging scoorde Forest de 3-3, meteen daarna werd er afgefloten. Met 20k zat het stadion helaas niet vol, maar met ruim 6k was er wel een indrukwekkende away following. De sfeer was leuk, de supporters gingen op een volwassen en humorvolle manier met elkaar om. In het thuisvak waar ik zat waren dan ook enkele County-supporters aanwezig die niet eens hoefden te verbergen voor wie ze eigenlijk waren. Nadeel van een leuke sfeer is dat het qua lawaai niet te vergelijken is met een wedstrijd waar de beide supportersgroepen elkaar haten, maar op zich zie ik het graag zoals bij deze Nottinghamderby. Zoals gezegd, het wedstrijdverloop was zeer spannend en ademhalen was daardoor onmogelijk. Ik zal het nooit vergeten.

    • Ik heb hem ook gezien op internet. Heel leuke wedstrijd. Mooi om te zien dat de fans gemixed zaten, net zoals vroeger in Liverpool. Hoe was de rest van de trip? Toch nog wel geslaagd ondanks de tegenslag? Was Raith Rovers zo leuk als je had gedacht?

  4. Ik kom daar later nog op terug. Ik moet wel zeggen dat het voetbal veelal erg tegenviel en dat was lang geleden. Hull v Blackpool en Wednesday v Blackpool waren echte draken van wedstrijden. Raith Rovers was qua stadion natuurlijk super, maar qua wedstrijd wederom erg slecht. Echt heel slecht. Dat hoeft niet erg te zijn, want slecht voetbal kan leuk zijn, maar in dit geval niet.

    Hier trouwens een zelf geschoten filmpje van een gemiste penalty door Notts County: http://www.youtube.com/watch?v=wkKyUkyryaw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s