View From The Main Stand

Het is weer weekend, dus tijd voor de maandelijks column van Niels van Burik.

Augustus staat in mijn ogen toch wel in het teken van transfers. We hebben het allemaal opgemerkt. De koopwoede van de buitenlandse eigenaren van enkele Engelse (top)clubs. Wat zijn nu precies de gevolgen van die enorme nieuwe geldstromen in het Engels voetbal? Zoals een vaderlandse held ooit zei; “Elk voordeel heeft zijn nadeel”, maar wat zijn nu de voordelen en wat zijn de nadelen?

Sheikh Mansour kocht Manchester City en begon met uitgeven. Hij kocht Joleon Lescott van Everton voor een flink bedrag. Everton kocht met een deel van dat geld Sylvain Distin van Portsmouth. Die konden het geld op hun beurt weer erg goed gebruiken aangezien de cijfers op de bankrekening van Pompey al jaren rood zijn. Het gaat uiteraard veel te ver om te zeggen dat Sheikh Mansour indirect Pompey van de ondergang heeft gered, maar zijn oliegeld kwam Pompey wel erg lekker uit.

In hetzelfde jaar later werd Gareth Barry van Aston Villa gekocht, met dat geld kochten zij Stewart Downing van Middlesbrough. Middlesbrough kocht vervolgens van een klein deel van het geld Mark Yeates van Colchester United. Colchester had met het geld dat zij kregen van Middlesbrough bijna alle transfersuitgaven van de zomer terugverdiend. Met de nieuw aangekochte spelers startte Colchester het seizoen met een 1-7 overwinning op latere kampioen Norwich en draaiden ze het hele seizoen mee in de top van League One en werd het uiteindelijk 8e. Heel kort de bocht gezien is het oliegeld een van de oorzaken van de bijna play-offplek van Colchester in het seizoen 2009-2010.

Als je het oliegeld van bijvoorbeeld Ambramovitsj zou traceren denk ik dat er in heel veel lagen van de voetbalpiramide clubs te vinden zijn die indirect of direct profiteren van het extra geld dat in het Engelse voetbal wordt gepompt. Nieuwe trainingscomplexen, stadions, grasvelden en een likje verf voor het oude traditionele stadion, overal kan oliegeld in zitten.

Dat waren wat feitjes, nu over naar de meningen en gevoelens over deze ontwikkelingen. In mijn ogen is Peter Schmeichel de beste keeper aller tijden. De blonde Deen had alles wat een topkeeper moet hebben. Hij had uitstraling, charisma, een goede trap, prima reflexen en was voor niets of niemand bang. Blij was ik dan ook toen bleek dat zijn zoontje een kopie in wording van hem bleek te zijn.

De jonge Kasper Schmeichel speelde bij Manchester City toen zij werden overgenomen door Sheikh Mansour. Hij hikte tegen het eerste elftal aan, maar hij wilde spelen. Given werd gekocht en Kasper daalde in de pikorde, gelukkig voor hem zat Notts County inmiddels ook goed in de centen en had zijn oude trainer het voor het zeggen. Notts County haalde hem op bij Manchester City voor een voor de club recordbedrag. Hij kreeg bij de club in de League Two een jaarsalaris van een miljoen pond.

Leeds United kocht de speler een jaar later en hij mocht zich gaan bewijzen in de Championship. Hij deed dat prima. Hij werd gelijk in zijn eerste maand bijna speler van de maand, hij eindigde achter Adel Taarabt. Hij heeft dus wel degelijk kwaliteit. Komen we gelijk bij het nadeel van de koopwoede. Ik heb de indruk dat de nieuwe eigenaren er niet echt bij stilstaan bij wat ze al in huis hebben. In de eerste jaren onder Ambramovitsj verloederde de jeugdopleiding enorm.

Het is toch eigenlijk van de zotte dat spelers zoals Kasper, er zijn er ongetwijfeld nog vele te vinden, geen kans krijgen omdat er een “grote naam” gehaald moet worden? Stiekem hoop ik dat Kasper bij dezelfde club gaat keepen als dat zijn vader deed, in een cupfinale tegen zijn oude club de sterren van de hemel keept en de beslissende penalty stopt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s