Falmer: The New Temple of Brighton

Komende zaterdag neemt Brighton & Hove Albion haar nieuwe stadion in gebruik. Eindelijk. De club raakte in 1997 haar stadion kwijt en sindsdien kijken de fans uit naar een eigen huis en een plek onder de zon. Nadat Brighton moest vertrekken van de Goldstone Ground volgde er eerst een verhuis naar Priestfield van Gillingham. Een stadion waar op zich niets mis mee is. Minder was wel dat het voor de fans iedere twee weken maar liefst 110 (!!!) kilometer rijden was naar de thuiswedstrijden. Gelukkig konden ze na twee seizoenen terecht in het afschuwelijke atletiekstadion Withdean. Ondanks de horrorsintelbaan waren ze toch blij dat ze weer “thuis” in Brighton waren, maar wat werd de Goldstone Ground gemist. Die heimwee naar de Goldstone Ground zal waarschijnlijk verdwijnen, zodra ze het nieuwe stadion betrekken. Na de tribute voor de oude Goldstone Ground, nu een vooruitblik op het nieuwe stadion van Brighton: het Falmer Stadium a.k.a. The Amex.  

Eindelijk een nieuw stadion voor Brighton. Als er één club is die dat verdient, zijn het The Seagulls wel. Veertien jaar lang hebben ze geen stadion gehad, maar het lijden is over. Brighton werd kampioen afgelopen seizoen én heeft eindelijk weer een eigen stadion. Het zijn mooie tijden voor de club, die leeft als nooit tevoren. Het zou me niets verbazen als ze binnen een paar jaar in de PL spelen, want alles lijkt er klaar voor. Normaal sta ik niet te springen als een club gaat verhuizen, aangezien het meestal een achteruitgang is. In dit geval is het juist omgekeerd. Het Withdean Stadium was een verschrikking, dus naar een nog lelijker stadion gaan was al zo goed als onmogelijk. Maar dat nieuwe Falmer Stadium is echt heel goed gelukt. Als ze alle nieuwe stadions zo bouwen, zou de wereld er een stuk beter uitzien.

De geschiedenis van het nieuwe stadion is er eentje die ver teruggaat in de tijd. Al tijdens het seizoen 1998/1999 werd de huidige locatie aangemerkt als de plek waar het nieuwe stadion van Brighton zou moeten komen. Daarna moest Brighton knokken tegen bureaucratie. Continue werd de bouwvergunning uitgesteld, tot 2002. Eindelijk leek Brighton te kunnen beginnen met bouwen, maar ineens doemden er nieuwe problemen op. Het stadion ligt namelijk aan de gemeentegrens, zowat tegen die van Lewes aan. Die begonnen ineens dwars te liggen, samen met lokale bevolking. Een van de grootste tegenstanders was John Woodruff, eigenaar van de pub “The Swan Inn”. Vreemd eigenlijk, want juist die kon ineens meer klandizie verwachten, maar daarover laten meer.

Er werd opnieuw gekeken of het stadion niet iets anders kon worden gebouwd om zodoende wat verder van de gemeentegrens af te liggen, maar daarmee kwamen ze op het terrein van de lokale universiteit. Die gingen meteen in beroep. Weer moest er een nieuw ontwerp komen. Maar nu kwamen ze weer in conflict met een nabijgelegen natuurgebied. Het plan om in 2005/2006 in een nieuw stadion te spelen, kon Brighton al snel opbergen. Dat ging nooit meer lukken. Er bleven maar nieuwe plannen komen en in het najaar van 2005 leek het eindelijk te zijn gelukt, maar helaas voor Brighton ging opnieuw de gemeente Lewes dwarsliggen en diende een bezwaar in. Na lang overleg met alle betrokkenen, was het eind 2007 zover: Brighton had de bouwvergunning binnen.

Nadat ze bij Brighton waren uitgefeest, was het tijd voor een volgende stap en dat was het vinden van een aannemer. Dat ging wat tijd overheen, maar op 17 december 2008 werd er eindelijk begonnen met bouwen, een historische dag voor alle Seagulls. Een van de discussiepunten was hoeveel man er in het stadion zouden moeten kunnen. Withdean had een capaciteit van 8850 en was zelden uitverkocht, maar in de oude Goldstone Ground zaten ooit 33500 man. Er werd een middenweg uitgekozen en Falmer kreeg een capaciteit van 22374 met eventuele de mogelijkheid om het relatief simpel uit te breiden tot 35000. Ze hebben daar in ieder geval geleerd van FC Groningen en maar goed ook, want er zijn al plannen om die uitbreiding zo snel mogelijk te doen.

Het afgelopen seizoen was net een droom voor de fans van Brighton. De ene goede nieuwsshow na de andere. Sportief draaide de club als een tierelier en uiteindelijk werden ze zelfs kampioen van League One. Mooier kan bijna niet; het nieuwe stadion openen in de Championship. Brighton verdiende de titel ook dik. Ze speelden bij tijd en wijle geweldig voetbal en werden al het Barcelona van League One genoemd. Misschien wat overdreven, maar Gus Poyet heeft echt voetbal in de ploeg gekregen en ik denk dat ze zeker geen modderfiguur gaan slaan komend seizoen. Ik zou er zelfs niet van staan te kijken als ze lang mee gaan doen voor een plekje in de play-offs. Zeker nu ze Bergkamp gehaald hebben. Totaalvoetbal in Brighton.

Buiten het sportieve succes, kwam er ook veel positief nieuws over het stadion. Hoe verder men klaar was, hoe meer bewonderaars Falmer kreeg. Het ziet er ook aardig indrukwekkend uit. Er werd ook een sponsor voor het stadion gevonden: American Express, de grootste werkgever van Brighton. Vandaar dat het stadion officieel “The American Express Community Stadium” heet, maar dat gebruikt niemand. Het bekt ook niet lekker. Hooguit wordt het wel eens “The Amex” genoemd. In de volksmond wordt er echter nog altijd gesproken van “Falmer”, dus dan doen wij dat ook. Falmer is overigens de naam van het dorpje waar het stadion is gebouwd, vandaar.

Falmer is ook het dorpje waar de pub “The Swan” staat. Dat is de pub waar ik het eerder over had met eigenaar en voetbalhater John Woodruff. Vorig jaar juni overleed Woodruff zonder enige familie en liet de pub na aan de familie die jaren voor hem gewerkt had. Deze familie heeft helemaal niets tegen voetbal en wrijven zichzelf al in de handen, omdat het nieuwe stadion zowat naast de pub ligt. Om de twee weken gaat het dus kassa worden in “The Swan”. De normale omzet op een zaterdag is300 ponden die zal misschien wel honderd keer zo hoog worden. Voordeel voor de nieuwe eigenaren is dat er voor de rest geen enkele pub in de buurt ligt. Alleen in het stadion is voor de rest te drinken.

Dat laatste klinkt onaantrekkelijk dan het is. Meestal heb je in stadions alleen uilenzeik om te drinken, maar in Brighton hebben ze echt aan de fans gedacht. Ze hebben natuurlijk de standaardbieren, maar met “Dark Star” en “Harveys” ook twee lokale real ales, die al diverse malen in de prijzen zijn gevallen. In Brighton geen Heineken-praktijken, waardoor andere aanbieders kansloos zijn. Nog mooier is dat je dit alles ook in het uitvak kunt krijgen, maar daarop ook nog eens een biertje uit de streek van de tegenstander. Roda zou dus Brand krijgen, Twente Grolsch en Willem II een heerlijke Trappist van La Trappe. Alsof dat niet genoeg is, worden in de overloop van het uitvak op de muren de clubkleuren van het uitclub geprojecteerd en daarnaast ook nog afbeeldingen van clublegendes. Wij zouden dan Jan van Roessel, John Feskens en Sami Hyypiä krijgen te zien.

De fans kunnen bijna niet wachten tot het stadion officieel geopend gaat worden. Zelden heb ik zoveel updates gezien als die van dit stadion. Mooi om te zien hoe het steeds meer vorm kreeg. Het stadion werd zelfs in Nederland even nieuws, doordat lokale bouwvakkers een van de clublogo’s, een meeuw, hadden laten schijten. Hilariteit alom. Morgen tegen de Spurs is de officiële opening, hoewel de finale van de Sussex Cup tussen Brighton en Eastbourne Borough op 16 juli de officieuze opening was. Maar op 6 augustus begint het pas echt, tegen Doncaster Rovers. Toevallig ook de laatste tegenstander in de Goldstone Ground en eentje waar ze bij Brighton nog altijd een sterke band mee hebben. De eerste prijs is al binnen, want afgelopen week won het stadion een Structural Steel Design Award. Die is alvast op zak.

6 Reacties op “Falmer: The New Temple of Brighton

 1. Dat van dat lokale bier in het uitvak is gewoonweg briljant. Zo kun je dus ook ontvangen worden. Ik zou iedere twee weken in het uitvak gaan staan 😉

  • Ja, dat is echt geniaal. Hopelijk volgen meer clubs dit voorbeeld. Wat is eigenlijk een typisch Rotterdams biertje?

   • Voorheen natuurlijk Oranjeboom maar dat hebben ze verkwanseld door met die ratten uit Breda samen te gaan (op een steenworp afstand van De Kuip ligt de Oranjeboomstraat). Je hebt nu in historisch Delfshaven brouwerij De Pelgrim. Is een lekker biertje en als je een keer met voetbaltoeristen in Rotterdam bent een leuk uitstapje. Het ligt vlak bij de Pelgrimskerk vanwaar de reizen naar De Nieuwe Wereld begonnen.

    http://www.pelgrimbier.nl/brouwerij.php

 2. Pingback: The Goldstone Ground | Doing the 116 Blog

 3. Ik dacht altijd dat Oranjeboom oorspronkelijk uit Breda kwam. Weer iets geleerd dus. Dat Pelgrim bier maar eens een keer proberen.

 4. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s