Guernsey FC‏

Eergisteren schreef ik wat over het voetbal op de Kanaaleilanden, want daar, voor de kust van Frankrijk, gaat iets bijzonders gebeuren. Het eiland Guernsey gaat namelijk een voetbalclub afvaardigen naar het vasteland die in de Engelse voetbalpiramide gaat spelen: Guernsey FC. Plaats van handeling zal de Combined Counties League Division One oftewel tiende divisie worden. Dat lijkt heel laag, en dat is het eigenlijk ook, maar het is de divisie waar AFC Wimbledon ook begon in 2002 en die spelen volgend jaar in League Two. Zo snel zal het voor Guernsey niet gaan en dat is het doel ook niet. Het gaat om iets anders bij deze club. Ik sprak met Mark Le Tissier (inderdaad de broer van Matt en bestuurslid van de nieuwe club) over Guernsey FC en de filosofie achter deze nieuwe club.

Guernsey is officieel een club, maar kan eigenlijk beter worden gezien als een nationaal team. Hoe zit dat precies?

“Onze spelers komen van de zeven lokale clubs: Belgrave Wanderers, Northerners, Sylvans, St Martin’s, Guernsey Rovers, Guernsey Rangers and Vale Recreation. Iedereen die voor een van deze clubs speelt, kan een kans krijgen bij Guernsey FC. We proberen zoveel mogelijk spelers de kans te geven om te proeven aan voetbal op goed niveau en het kan goed dat we meer dan veertig spelers gaan gebruiken komend seizoen. Spelers die voor ons spelen, blijven ook gewoon voor hun eigen lokale club spelen. Het idee erachter is dat de spelers niet perse naar het vasteland hoeven te vertrekken, om toch op enig niveau te spelen. We zijn dus ook zeker niet van plan om spelers uit Engeland of Frankrijk aan te trekken om snel te promoveren. Guernsey is de club van het eiland, voor het eiland. De lokale media is ook ontzettend enthousiast en zowel de krant, radio als tv willen ons komend jaar intensief gaan volgen. Een club voor en van Guernsey, dat is het hele idee achter deze nieuwe club.”

Wat zijn de sportieve doelen van de nieuwe club?

“We willen natuurlijk zo hoog mogelijk spelen, maar wel met eigen jongens. Wat dat betreft zijn we een beetje zoals Athletic Bilbao. Gezien het talent, moet het mogelijk zijn om wat hoger te spelen. Komend seizoen speelt bijvoorbeeld Chris Tardiff bij ons. Die was prof bij Portsmouth en heeft nadien voor tal van (semi-)profclubs gespeeld. Hij is pas 31, maar wilde graag weer op Guernsey wonen en voetballen. Dat soort kwalitatief sterke spelers maakt ons natuurlijk heel sterk. Het is te hopen dat andere spelers zich daar weer aan op kunnen trekken en daardoor wat langer op Guernsey blijven, in plaats van naar het vasteland te gaan. Uiteindelijk is het sportieve doel natuurlijk om zo hoog mogelijk te spelen, want dat betekent dat onze spelers zich goed ontwikkelen. We gaan komend seizoen dan ook voor promotie.”

Zijn er eigenlijk plannen om de club van alle Kanaaleilanden te worden en ook daar vandaan fans en spelers aan te trekken?

“Nee, dat is niet ons plan. We gaan dan ook geen spelers van Jersey halen en ik verwacht niet dat er mensen vanuit Jersey naar Guernsey komen om te komen kijken. We spelen al sinds 1905 voor de Muratti Vase tegen elkaar en zelfs mensen die niets om voetbal geven, kijken daar naar uit. De rivaliteit tussen onze beide eilanden is al heel oud en daarom willen we echt de club van het eiland Guernsey worden. Vandaar ook ons groen-witte logo met de leeuw erop. Onze bijnaam is dan wel de ezels, maar op de coats of arms van Guernsey staan drie leeuwen afgebeeld. Vandaar dat we daarvoor hebben gekozen. We wilden perse zoveel mogelijk kenmerken van het eiland om onze club zo Guernseyachtig te maken.”

Een van de toelatingseisen om op het vasteland te spelen, was dat jullie de reis en de rest van de kosten van jullie tegenstanders zouden vergoeden. Hoe kunnen jullie dat betalen?

“We hebben geluk dat het lokale gokkantoor Sportingbet onze hoofdsponsor is en ons financieel heel erg steunt. Die helpen ons enorm, maar het is inderdaad een flinke hap uit ons budget. We zijn dan ook volop bezig om nog meer lokale bedrijven aan te trekken. Dat we juist een zogenaamd nationaal team zijn, spreekt erg aan. We hebben er ook voor gekozen om onze club niet aan te bieden aan één rijke eigenaar, maar om de club van de gemeenschap te zijn. Zoals AFC Wimbledon en FC United bijvoorbeeld. Er is geen bestuur dat alle beslissingen neemt, maar iedereen mag democratisch meestemmen. Zo willen we de club laten leven op het eiland en dat is al aardig gelukt. Als je ziet hoeveel aandacht er al is voor deze nieuwe club, dan is dat geweldig om te zien. En dat trekt ook weer sponsoren aan. We hebben ook geluk dat mijn broer Matt president van de club wilde worden. Hij hoopt zo vaak mogelijk te komen kijken, als zijn werkzaamheden voor Sky Soccer Saturday dat toelaten en heeft beloofd de club zo nu en dan te noemen in het programma.”

Hebben jullie al een stadion voor de club en op hoeveel toeschouwers wordt gerekend?

“We gaan spelen op Footes Lane, een stadion in Saint Peter Port (de hoofdstad van Guernsey). Hier speelden we ook wedstrijden voor The Muratti Vase en werden in 2003 de Island Games gehouden. Er kunnen zo’n 5000 mensen in het stadion. Qua toeschouwersaantallen hopen we op gemiddeld zo’n 750 man in het eerste seizoen. We hebben twee oefenwedstrijden tegen aansprekende tegenstanders geregeld in de voorbereiding en verwachten daar toch wel zo’n 1500 toeschouwers. Onze allereerste wedstrijd zal tegen AFC Wimbledon zijn op 16 juli en een week later spelen we tegen Bristol City uit de Championship. Daar kijkt iedereen hier heel erg naar uit, net zoals naar 6 augustus. Die dag spelen we onze eerste competitiewedstrijd tegen Knaphill. Het zal een belangrijke en memorabele dag zijn voor het voetbal op Guernsey.”

Advertenties

5 Reacties op “Guernsey FC‏

 1. Leuk stukje…. ik wist heel weinig af van het voetbal op de kanaaleilanden, maar vind het door dit soort verhalen bijzonder interressant…. keep going on…

 2. Heb ergens gemengde gevoelens hierbij. Dat de club mag meedoen op het vasteland is geweldig en moedigt hopelijk clubs aan op Man, Hebriden etc om hetzelfde te proberen. Dat men spelers gaat vissen uit lokale teams vind ik dan weer al wat minder ; de club zal ten koste gaan van de sowieso al erg zwakke leagues die op de eilanden bestaan. Die zullen vermoedelijk nog zwakker worden want zelfs al is het theoretisch OK, dan nog zullen de meeste spelers in praktijk wel geen twee clubs combineren en de lokale league snel links laten liggen. Natuurlijk ligt een deel van die fout bij het gegeven dat voorheen geen clubs van de eilanden toegelaten werden ; ideaal zou eigenlijk zijn dat alle eilandclubs (en dan spreek ik niet enkel over Guernsey maar over Man, Jersey, Guernsey, Hebrides, Orkneys, …) gewoon in de lokale voetbalpyramides zitten en niet vastzitten in een lokale amateurleague. Sponsorgewijs moet Guernsey FC zeker overleven, omdat de Kanaaleilanden een “tax haven” zijn zitten daar veel bedrijven, ik meen dat oa Specsavers er een groot kantoor hebben. Over fan-owned initiatieven ben ik van nature uit sceptisch en geen echt voorstander, al hoop ik dat Guernsey FC het wel goed zal doen. Het isolement van de eilanden heeft lang genoeg geduurd. Hopelijk koestert men in andere eilanden intussen ook plannen om aan te sluiten bij de gewone Engelse en Schotse liga’s, maar dan best met bestaande lokale teams die nu in de amateurliga’s van de eilanden zelf spelen.

 3. Mooi stukkie. Ik ga vaak naar London, dus mochten ze daar een potje spelen, ga ik er misschien wel even langs. Ben ooit op vakantie geweest op de kanaaleilanden en het was daar goed toeven. Gun ze dus het allerbeste.

  Gelukkig heeft Gerrit weer wat te zeiken. Je zal daar maar mee getrouwd zijn.

  ps: Bespaar me de reactie over dat dit een plek is om te discussiëren en dat je een eigen mening hebt en dat je Spaans/Duits/Oostblok-voetbal leuker vindt dan het Engels voetbal en blahblahblah. Dat riedeltje kennen we al en hoef je niet te herhalen.

  • Hmmm, ik denk niet dat ik gezeikt heb, maar goed, gefrustreerde reacties negeer ik doorgaans. Toch even dit: elke forumplek dient voor discussie. Wanneer iemand enkel lofzang wil horen zonder een enkel negatief woord dan moet de reactie-optie maar worden uitgeschakeld. Simpel. Als dat niet wordt gedaan, dan wil dat zeggen dat discussie dus wel degelijk toegelaten is, en dan zou het nogal saai zijn als ieder dezelfde mening had. Typerend voor de tribalistische voetbalfans dat verwacht wordt dat iedereen vrolijk elkaars reactie kopiëert zonder een woordje kritiek.

   Voorts denk ik dat hetgeen ik schreef eerder opbouwend bedoeld was. Het is een feit dat het niveau van de leagues van de Kanaaleilanden, Isle of Man, Hebriden etc laag is, net omdat die clubs vastzitten in een eilandliga zonder confrontaties met de clubs op het vasteland. Ik juich dus initiatieven als Guernsey FC toe en hoop juist dat er nog meer eilandclubs hun voorbeeld gaan volgen, want dat kan interesse in voetbal en omkadering van het lokale voetbal enkel verhogen op de eilanden. Dus op de sidenote dat ik sceptisch ben tegenover fan-owned clubs zie ik niet in waar ik überhaupt negatief zou gedaan hebben. Negatief was dat clubs van de eilanden niet in de Leagues van het vasteland mochten ; die barrière is gebroken en hopelijk volgen meer clubs van de islands dit voorbeeld.

 4. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s