Watney Cup 1973: The End

De Watney Cup was een toernooi dat vier jaar lang bestond. Het format was simpel: van iedere divisie mochten de twee clubs deelnemen die het meeste hadden gescoord het voorafgaande seizoen en niet waren gepromoveerd of zich hadden geplaatst voor Europees voetbal. Deze acht clubs speelden in een knock-out format tegen elkaar om zo uiteindelijk de winnaar te bepalen. Het was niet mogelijk dat twee clubs uit dezelfde divisie elkaar in de kwart- of halve finale troffen. Verder kreeg de club uit de laagste divisie altijd het thuisvoordeel in de eerste ronde. Het toernooi werd uitgezonden op tv, had enkele noviteiten en de winnaar kreeg een mooie beker. In deze laatste aflevering de Watney Cup van 1973, waarin weinig leuke wedstrijden waren te zien. Dit betekende ook meteen het einde van beker.

De 0-0 finale van het jaar ervoor was een tegenvaller, maar toch werd er opnieuw een Watney Cup georganiseerd. Een minder jaar kon wel, dachten de organisatoren. Het was alleen wel zaak om van deze editie een succes te maken, want er werd gemord door het publiek en de sponsoren. De acht clubs die ditmaal meededen waren Mansfield Town en – voor de derde maal en daarmee recorddeelenemer – Peterborough United van de kelderdivisie. Verder kon titelverdediger Bristol Rovers kon zijn cup verdedigen, want samen met Plymouth Argyle, waren zij de vertegenwoordigers van de Third Divison. De stadsgenoot van de Rovers, Bristol City, en Hull City kwamen uit de Second Division en de topteams waren West Ham United en Stoke City. Al met al een heel aantrekkelijk speelveld.

Weinig verrassingen in de eerste ronde, want drie van de vier uitclubs wonnen tegen het kleinere team. Alleen op Eastville was het weer genieten. Bristol Rovers hield West Ham op 1-1 en pingels nemen, dat konden ze wel bij The Pirates. West Ham met de staart tussen de benen terug naar Londen. De beide clubs uit Bristol ontliepen elkaar in de halve finale, maar hadden daarin geen succes. Bristol Rovers kon er ditmaal geen penaltyserie uitslepen en verloor met 0-1 tegen Hull. Ook stadsgenoot Bristol City vloog eruit: Stoke City was in eigen huis met 4-1 te sterk. Stoke v Hull als finale. Het zou, wegens teruglopende belangstelling, de laatste wedstrijd ooit zijn in de Watney Cup en het werd helaas geen klassieker. Ik vraag me ook af of de Watney Cup langer had bestaan als die laatste twee jaren wat leukere wedstrijden had opgeleverd.

Stoke was de topfavoriet. Ze stonden aan de vooravond van een goed seizoen (vijfde werden ze) en hadden in 1972 hun enige hoofdprijs tot dan toe (de League Cup) gewonnen. Hull was niets meer en niets minder dan een grijze middenmotor op het tweede niveau. Stoke moest dit dus winnen en zou dat dan ook zakelijk doen. Het werd 2-0 in een weinig verheffende finale. Bij Stoke waren ze plichtmatig blij, want de club had wel andere dingen aan hun hoofd en de Watney Cup was maar een kleine prijs voor hen. In de laatste twee jaar was er weinig meer te genieten geweest in de Watney Cup en zo snel als de beker was opgekomen, zo snel was hij ook weer verdwenen. De enige herinneren aan de beker zijn nog de programmaboekjes waarin de beker bij het palmares staat en natuurlijk het liedje “Rod Hull Is Alive, Why?” van Half Man Half Biscuit.

Wat leverde vier jaar Watney Cup op? Wat statistieken. De Watney Cup werd in zijn vierjarige bestaan twee keer gewonnen door een club uit de hoogste divisie, eenmaal door een club uit de derde en eenmaal door een club uit de vierde. Peterborough United is recorddeelnemer met drie deelnames. Niet echt verrassend dat in deze beker maar slechts tweemaal een 0-0 viel te noteren in 28 wedstrijden, terwijl er tweemaal acht keer werd gescoord in een wedstrijd. Het toernooi leverde noviteiten op, zoals het nemen van penalty’s en er waren enkele heerlijke verrassingen. Voor clubs als Halifax Town, Colchester United en Bristol Rovers is het misschien wel het belangrijkste toernooi dat ze ooit gespeeld hebben. Kijk bij de laatste twee maar eens in het programmaboekje, grote kans dat de Watney Cup prominent tussen de prijzen staat.

Jammer dat deze beker maar zo’n kort leven is beschoren geweest, want dit zou best een leuk alternatief zijn voor de oefenprogramma’s van de diverse clubs. Als we kijken zou er nu over een paar weken een toernooi zijn geweest tussen Liverpool en West Bromwich Albion uit de Premier League, Leeds United en Reading uit The Championship, Huddersfield en Bournemouth uit League One en uit League Two zouden Crewe en Rotherham mee mogen doen. Daar kunnen zomaar enkele heerlijke wedstrijden uitrollen, zoals Crewe v Liverpool en Huddersfield v Leeds. Een finale tussen Leeds en Liverpool zou helemaal heerlijk zijn en veel kijkers opleveren. Dus terug met die Watney Cup.

Uitslagen:

Kwartfinale (11/08/1973):

Bristol Rovers v West Ham United 1-1 (Bristol Rovers wns)

Mansfield Town v Hull City 0-3

Peterborough v Bristol City 1-2

Plymouth Argyle v Stoke City 0-1

Halve finale (14/08/1973):

Bristol Rovers v Hull City 0-1

Stoke City v Bristol City 4-1

Finale @ Victoria Ground, Stoke (18/08/1973):

Stoke City v Hull City 2-0

Advertenties

Een Reactie op “Watney Cup 1973: The End

  1. Zou dit geen goed idee zijn om in de andere Britse landen te herlanceren als “tester” en dan terug in Engeland te herlanceren mits het in bv Schotland en Wales een succes werd? Die wat obscuurder bekertoernooien zijn voor clubs met het grote geld vaak bijzaak, maar ik kan me wel inbeelden dat pakweg een Alloa, Arbroath of East Fife wel behoorlijk belang aan zo een beker zouden hechten gezien ze op andere momenten doorgaans weinig aandacht krijgen. En gezien Rangers en Celtic niet zouden meedoen (want die spelen altijd Europees) zou het voor de andere SPL clubs evenzeer interessant zijn gezien ze eens kans zouden maken op een beker zonder dat de Old Firm hen iets in de weg kan leggen.

    Het is misschien het overwegen waard als tester, om dan in Engeland te herlanceren mis het elders op de Britse Eilanden aanslaat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s