Watney Cup 1972: Pirates hijack the Watney Cup

De Watney Cup was een toernooi dat vier jaar lang bestond. Het format was simpel: van iedere divisie mochten de twee clubs deelnemen die het meeste hadden gescoord het voorafgaande seizoen en niet waren gepromoveerd of zich hadden geplaatst voor Europees voetbal. Deze acht clubs speelden in een knock-out format tegen elkaar om zo uiteindelijk de winnaar te bepalen. Het was niet mogelijk dat twee clubs uit dezelfde divisie elkaar in de kwart- of halve finale troffen. Verder kreeg de club uit de laagste divisie altijd het thuisvoordeel in de eerste ronde. Het toernooi werd uitgezonden op tv, had enkele noviteiten en de winnaar kreeg een mooie beker. In deze derde aflevering de Watney Cup van 1972, waarin de piraten uit Bristol er vandoor gingen met de beker. Opnieuw werd de finale beslist na penalty’s.

Na de schitterende finale van 1971 was het niet meer dan logisch dat er in 1972 weer een Watney Cup kwam. Wederom met acht deelnemers. Uit de Fourth Division kwamen Peterborough en Lincoln City, uit de Third Division Bristol Rovers en Notts County, de Second Division vaardigde Blackpool en Burnley af en de favorieten waren de clubs uit de First Division: Wolverhampton Wanderers en Sheffield United. De Wolves gingen af als een gieter, nadat ze met 2-0 verloren bij Bristol Rovers. Ook Peterborough verraste, door Blackpool na penalty’s te verslaan. De 0-0 uitslag (de eerste brilstand in de Watney Cup) was de organisatie een doorn in het oog. Burnley won met 0-1 bij Lincoln en Sheffield United was met 0-3 te sterk voor Notts County. Er vielen in totaal maar zes goals in de vier wedstrijden en er begon wat gemor te ontstaan. Dit was niet echt de bedoeling van dit toernooi. Goals moesten er vallen en veel.

De halve finales waren wat dat betreft iets beter. Sheffield United versloeg Peterborough met 0-4 in eigen huis. Nadat de halve finale in 1970 het eindpunt was, lukte het The Blades ditmaal om een ronde verder te komen en ze hadden een goede kans om die finale ook te winnen. Tegenstander was namelijk niet het verwachte Burnley, maar Bristol Rovers. The Pirates haalden opnieuw een stunt uit. Met 0-2 werd er gewonnen op Turf Moor. Erg knap, want die club speelde een divisie hoger. Kritiek was er ook weer, want in geen van beide wedstrijden scoorden allebei de teams. Daarnaast was de publieke belangstelling ook niet overweldigend geweest. Het nieuwe was eraf en er werd niet veel meer gescoord. Het was hopen op een leuke finale, anders zou het lastig worden om het jaar erop weer een Watney Cup te organiseren.

De finale werd een aanfluiting. In het aftandse Eastville Stadium van Bristol Rovers vonden beide clubs het belangrijker om goals te voorkomen dan ze te maken. Een logische beredenering van Bristol Rovers, aangezien Sheffield United gewoon een goede club uit de First Division was en de eerste twee wedstrijden met 0-3 en 0-4 had gewonnen. Na negentig vervelende minuten schrok het publiek weer wakker om opnieuw naar een penaltyserie te gaan kijken. Het werd een echte thriller en wederom won de kleinere club. Ditmaal werd het 7-6 en voor eigen publiek mochten de spelers van Bristol Rovers een ereronde lopen. Hier de beelden van de finale. Tot de dag van vandaag is het de enige beker van enige importantie die The Pirates hebben gewonnen en de beker wordt in Bristol dan ook net zo gekoesterd als in Colchester.

Uitslagen:

Kwartfinale (29/07/1972):

Bristol Rovers v Wolverhampton Wanderers 2-0

Lincoln City v Burnley 0-1

Notts County v Sheffield United 0-3

Peterborough United v Blackpool 0-0 (Peterborough wns)

Halve finale (02/08/1972):

Burnley v Bristol Rovers 0-2

Peterborough United v Sheffield United 0-4

Finale @ Eastville Stadium, Bristol (05/08/1972):

Bristol Rovers v Sheffield United 0-0 (Bristol Rovers wns met 7-6)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s