Watney Cup 1971: Graham’s Granddads Army

De Watney Cup was een toernooi dat vier jaar lang bestond. Het format was simpel: van iedere divisie mochten de twee clubs deelnemen die het meeste hadden gescoord het voorafgaande seizoen en niet waren gepromoveerd of zich hadden geplaatst voor Europees voetbal. Deze acht clubs speelden in een knock-out format tegen elkaar om zo uiteindelijk de winnaar te bepalen. Het was niet mogelijk dat twee clubs uit dezelfde divisie elkaar in de kwart- of halve finale troffen. Verder kreeg de club uit de laagste divisie altijd het thuisvoordeel in de eerste ronde. Het toernooi werd uitgezonden op tv, had enkele noviteiten en de winnaar kreeg een mooie beker. In deze tweede aflevering de Watney Cup van 1971, die werd gewonnen door het bejaardenhuis van Colchester en waarin Halifax haar meest legendarische zege ooit haalde.

Doordat de eerste editie van de Watney Cup een groot succes was geworden, werd er besloten om het jaar erop opnieuw het toernooi te organiseren. Deelnemers waren Colchester United en Crewe Alexandra uit Fourth Division, Halifax Town en Wrexham uit Third Division, Carlisle United en Luton Town uit Second Division en tenslotte West Brom en – opnieuw – Manchester United uit de hoogste divisie. Carlisle (1-3 bij Crewe) en West Brom (1-2 bij Wrexham) versloegen hun opponenten uit de lagere divisies. Tot zover niets geks. Colchester stuntte wel, door Luton met 1-0 te verslaan. Opvallend was dat er maar liefst 8186 man op de wedstrijd waren afgekomen. Dat seizoen zou alleen de derby tegen Southend United meer toeschouwers trekken. Het zegt wel iets over de aantrekkingskracht van de Watney Cup op de fans van de kleinere clubs. Een ronde later zouden er 7871 man op de halve finale tegen Carlisle afkomen, de derde hoogste gate van dat seizoen.

De grootste verrassing van alle edities van de Watney Cup was de 2-1 zege van Halifax Town op Manchester United. Halifax, spelend in een bizarre combinatie van oranje trui en lichtblauwe broek, versloeg het team dat Best, Law en Charlton in de gelederen had. Halifax kwam op 1-0, maar kreeg daarna een pingel tegen. Die werd gestopt en één minuut later maakten The Shaymen zelf de 2-0 via een penalty. George Best scoorde vlak voor tijd nog de 2-1 (wederom een strafschop), maar het was niet genoeg. Het was de eerste ontmoeting ooit tussen beide clubs en pas in 1990 slaagde Man United dankzij een dubbele ontmoeting (en twee overwinningen) in de League Cup erin om een positieve balans tegen Halifax te krijgen. Voor de fans van Halifax blijft deze wedstrijd een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van hun club. Er zijn zelfs beelden van. Schrik niet van de lelijke tenues van Halifax.

Achteraf gezien was de Watney Cup van 1971 de mooiste editie. Het sprookje van Halifax eindigde in de halve finale. Opnieuw moesten The Shaymen thuis tegen een club uit de hoogste divisie, maar West Brom was gewaarschuwd. The Baggies wonnen met 0-2 en mochten naar de finale (samenvatting). Op Layer Road in Colchester vond wel weer een verrassing plaats. Graham’s Granddads bleken met 2-0 te sterk voor Carlisle United, dat twee divisies hoger uitkwam. De verrassing was minder groot dan het leek. In het team van Dick Graham zaten namelijk veel oude spelers, die al veel hadden meegemaakt. Een heel seizoen was wat te lang voor ze (ze zaten in die jaren muurvast in de Fourth Division), maar van een bekerstunt waren de opa’s (acht van de elf basisspelers waren 30+) niet vies. De meest opvallende vond zes maanden eerder plaats. In het toernooi om de FA Cup versloeg Colchester het grote Leeds United met 3-2. Tot op de dag een van de grootste stunts ooit in dat toernooi. Colchester speelde namelijk op het vierde niveau, terwijl Leeds United destijds hét topteam van Engeland werd gezien. Het was ook na die wedstrijd dat het team de bijnaam Graham’s Granddads kreeg.

Op 7 augustus vond de finale plaats op The Hawthorns. De vorige twee stunts van Colchester vonden in eigen huis plaats en waren tegen Second Division clubs. Nu was de tegenstander West Bromwich Albion, die al sinds 1949 op het hoogste niveau uitkwamen. De club was daarin de laatste jaren een grijze middenmotor, maar dat zou ruim voldoende moeten zijn om Colchester United op de pijnbank te leggen (die werden namelijk slechts elfde in de vierde divisie dat jaar). Negentig minuten later spinden de organisatoren van geluk. Deze wedstrijd had alles waarvoor de Watney Cup was bedoeld. Het werd namelijk 4-4. Voor de tweede maal moesten penalty’s de beslissing geven. Ditmaal echter voor de bekerwinst. Er was flink wat spanning. De meeste spelers hadden nog nooit een penalty genomen. De oude garde van Colchester bleken meer over zenuwen van staal te beschikken, dan de jongere spelers van van WBA. Hier de beelden. Graham’s Granddads hadden hun eerste, en tevens laatste, prijs binnen.

Uitslagen:

Kwartfinale (31/07/1971):

Colchester United v Luton Town 1-0

Crewe Alexandra v Carlisle United 1-3

Halifax Town v Manchester United 2-1

Wrexham v West Bromwich Albion 1-2

Halve finale (04/08/1971):

Colchester United v Carlisle United 2-0

Halifax Town v West Bromwich Albion 0-2

Finale @ The Hawthorns, West Bromwich (07/08/1971):

West Bromwich Albion v Colchester United 4-4 (Colchester wns met 3-4)

Advertenties

Een Reactie op “Watney Cup 1971: Graham’s Granddads Army

  1. Die shirts zijn net leuk vind ik. Clubs zijn zelden creatief met shirts, er zijn al zoveel duizenden clubs met cliché groen-wit, rood-geel, blauw-wit, rood-wit of zo … Oranje-lichtblauw, dat is nog eens ietwat origineel. Ik zou liever wat meer zulke dingen zien dan steeds diezelfde cliché combinaties.

    Prachtig trouwens dat die beelden van zolang geleden op YouTube staan. Ik vraag me af hoe iemand die beelden (allicht op een VHS cassette nog) zolang in goeie kwaliteit kon bewaren en dat nu in prima kwaliteit op YouTube gegooid krijgt. Ik heb zelf aardig wat oude VHS cassettes met zowel uit belgie als Engeland en Spanje veel oud beeldmateriaal, maar helaas zijn die cassettes in behoorlijke slechte staat wegens al jaren niet meer gebruikt. Geniaal dat je nog wedstrijdverslagen uit de jaren 70 online kan vinden al vraag ik me af hoe die uploader dit geflikt heeft in goeie kwaliteit 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s