Watney Cup 1970: The First Ever Penalty Shootout

De Watney Cup was een toernooi dat vier jaar lang bestond. Het format was simpel: van iedere divisie mochten de twee clubs deelnemen die het meeste hadden gescoord het voorafgaande seizoen en niet waren gepromoveerd of zich hadden geplaatst voor Europees voetbal. Deze acht clubs speelden in een knock-out format tegen elkaar om zo uiteindelijk de winnaar te bepalen. Het was niet mogelijk dat twee clubs uit dezelfde divisie elkaar in de kwart- of halve finale troffen. Verder kreeg de club uit de laagste divisie altijd het thuisvoordeel in de eerste ronde. Het toernooi werd uitgezonden op tv, had enkele noviteiten en de winnaar kreeg een mooie beker. In deze eerste aflevering de Watney Cup van 1970, die werd gewonnen door het Derby County van Brian Clough en waarin het publiek voor het eerst kennis maakte met een penaltyserie.

In 1970 was de eerste editie van de Watney Cup (officiële naam The Watney Mann Invitation Cup). De eerste acht deelnemers waren Aldershot en Peterborough United uit de Fourth Division, Reading en Fulham uit de Third Division, Sheffield United en Hull City uit de Second Division en ten slotte Manchester United en Derby County uit de First Division. Een Fifaiaanse loting volgde en toevallig kwamen alle clubs uit de hoogste twee divisies uit tegen die uit de lagere divisies. De kleinere clubs mochten dan wel thuisspelen, veel effect had dat niet, want ze gingen er allemaal aan. Vooral Aldershot werd vernederd. Sheffield United won met 0-6 op de Recreation Ground. Alleen het Derby County van Brian Clough had het zwaar en won pas na verlengingen met 3-5 van Fulham. Verder won Man United met 2-3 van Reading en Hull met twee vingers in de neus en 0-4 van Peterborough, de club die zou uitgroeien tot Watney Cupmeubilair.

Meteen na afloop werd er geloot, want de halve finales stonden voor de woensdag erop gepland. Derby County mocht het thuis tegen Sheffield United opnemen, terwijl Man United naar Hull moest. Brian Clough, bezeten van winnen, nam geen risico en stelde gewoon een sterk elftal op. Derby won dan ook, hoewel de 1-0 toch wel een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen was. In Hull bleef het gelijk en daardoor vond de eerste penaltyserie ooit plaats in het profvoetbal. Niet langer was loting beslissend voor wie er doorging, een hele revolutie in het voetbal. Op Boothferry Park in Hull had de plaatselijke FC Manchester United – twee jaar eerder nog winnaar van de Europa Cup I – op 1-1 weten te houden. De eerste penalty ooit werd genomen door een van de grootste namen die het Britse voetbal heeft gekend en zo hoort het natuurlijk ook. George Best was het die als eerste een penalty scoorde. De eerste die miste was ook een grote naam: Denis Law. Uiteindelijk had zijn misser weinig effect, want Man United won de penaltyserie met 4-3.

De finale werd een strijd tussen twee clubs uit de hoogste divisie en wat voor teams. Derby County was het seizoen ervoor vierde geworden en twee jaar later zouden ze zelfs de landstitel pakken. Dit alles was toe te wijzen aan een man; Brian Clough, de jonge manager van Derby. Manchester United was wat in het verval geraakt en de club zou zowel in 1970 als 1971 als achtste eindigen. In 1974 degradeerde de club zelfs naar de Second Division. Busby tegen Clough, alleen op voorhand al een heel interessant duel. Clough, hongerig naar zijn eerste beker als manager, zette zijn team op scherp en maakte zijn spelers duidelijk dat de Watney Cup een heel mooie prijs was. Voor Busby was dat een stuk lastiger. Wat wil je ook als je spelers hebt die de Europa Cup I hebben gewonnen. Clough’s kunstje werkte goed, want de Mancunians werden opgerold met 4-1. De eerste beker was binnen voor Clough en dat werd gevierd, niet wetende wat er nog allemaal zou komen. De organisatoren waren ook zeer tevreden, want de Watney Cup was een succes geweest in de eerste editie.

Uitslagen:

Kwartfinale (01/08/1970):

Aldershot v Sheffield United 0-6

Fulham v Derby County 3-5

Peterborough United v Hull City 0-4

Reading v Manchester United 2-3

Halve finale (05/08/1970):

Derby County v Sheffield United 1-0

Hull City v Manchester United 1-1

Finale @ The Baseball Ground, Derby (08/08/1970):

Derby County v Manchester United 4-1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s