The Watney Cup

Ik heb wat met obscure toernooien. Waar de Champions League en de Europa League me weinig doen, kan ik genieten van toernooien als de Texaco Cup, De Anglo-Italian Cup en, de moeder aller obscure toernooien, de Watney Cup. Heerlijk vind ik het, als clubs die beker in hun palmares zetten. Terecht ook, want eigenlijk was het een geniaal toernooi. Het format was simpel: van iedere divisie mochten de twee clubs deelnemen die het meeste hadden gescoord het voorgaande seizoen, maar niet waren gepromoveerd of zich hadden geplaatst voor Europees voetbal. Geniaal. Het toernooi zou het uiteindelijk vier jaar volhouden en heeft bij clubs als Colchester United en Halifax Town een bijzonder plaatstje in de geschiedenis verworven. De komende dagen zal ik een stukje schrijven over alle vier de edities, maar eerst even een korte introductie over deze beker.

 De Watney Cup dus. Voor het eerst kwam er een beker met een sponsornaam, want de League Cup heette nog gewoon League Cup en geen Milk Cup, Carling Cup of de Littlewoods Challenge Cup. Ook de FA Cup had nog zijn gewone naam zonder gekke sponsor als E.ON of Budweiser er aan vastgeplakt. De Watney Cup was dus de trendzetter voor deze afschuwelijke namen. Watney was een bierbrouwerij uit Londen en niet zomaar eentje, maar een heel grote. Watney Red was ooit zowat het populairste bier van Engeland en in series over de jaren zestig en zeventig zie je vaak mensen Watney drinken omdat het typisch was voor die tijd. In 1979 sloot de brouwerij en daarmee verdween het bier. De Watney Cup bestond toen allang niet meer, want die zou van 1970 t/m 1973 worden gespeeld.

Het idee om het toernooi te spelen kwam mede doordat er centjes te verdienen waren. In plaats van saaie friendlies, konden de clubs een toernooitje spelen waar een echte prijs op het spel stond. Dat niet alleen, dat clubs konden ook een aardig zakcentje verdienen. Er was namelijk een zelfs een contract met een televisiestation afgesloten, zodat de wedstrijden live te zien waren. Dat was nog een rariteit in de jaren zeventig. Er kwamen nog enkele noviteiten bij: als een wedstrijd gelijk zou eindigen zouden er penalty’s worden genomen (dat was nog nooit gebeurd in Engeland) en er bestond alleen buitenspel in beide zestienmetergebieden. Bij de loting konden twee clubs uit dezelfde competitie elkaar niet treffen en zou het team uit de laagste divisie altijd thuis spelen in de eerste ronde.

Alles bij elkaar dus genoeg interessants. De eerste editie was dan ook een succes en ook de tweede editie werd nog goed bezocht en had leuke wedstrijden. Daarna kwam er wat de klad in en in 1973 was het duidelijk dat het toernooi weinig toekomst had. Toch werd de beker niet vergeten en in het lied “Rod Hull Is Alive, Why?” van “Half Man Half Biscuit” uit 1987 werd er zelfs gezongen over de beker die toch wel werd gemist door de cultband: ‘And I wonder must I doubt if they’ll ever bring back the Watney Cup’. Het zou geweldig zijn als de beker ooit zou terugkeren, maar dat zal wel niet. Vooral de clubs uit de Premier League zullen er weinig interesse in hebben. Daarom moeten we het maar doen met een terugblik op deze beker de komende dagen.

Advertenties

6 Reacties op “The Watney Cup

 1. Doet een beetje nostalgie opwekken als ik dan terugdenk aan gelijkaardige Belgische initiatieven uit mijn jeugd (de mooiste was de Beker van de Rozenstreek) ; in tal van landen stuiken zulke intiatieven in elkaar. Leuk dat men dat in het UK nog volhoudt. OK, deze dus niet, maar er bestaan wel genoeg obscure gelijkaardige bekertoernooien (die Johnson Paint beker bijvoorbeeld die nog altijd overleeft …) Al heeft bekervoetbal nog altijd iets absurds omdat zoveel afhangt van de loting, zolang de clubs het niet te au serieux nemen en het zien als leuke oefenpotten in de marge van de competitie, kan zo een toernooi nog nuttig zijn. En als de fans er een leuk avondje mee hebben, why not…

  Heb overigens zelf ook niet echt wat met de Champions League. Te groot deja-vu gevoel, als Rosenborg niet speelt kijk ik er enkel naar als ik die avond niets beters te doen heb. Europa League vind ik wel leuk omdat je dan echt obscure teams zoals middenmoters uit Kazachstan of Albanie enkele rondes ver ziet raken. “Kleinere” clubs als Fulham hebben dankzij die Europa League hun plekje in de spotlight ook.

 2. In de marge: “de League Cup heette nog geen Milk Cup” ; is dit nu recent van naam veranderd of een grapje? De Milk Cup is een erg hoog aangeschreven jeugdtoernooi in Noord Ierland waar grote ploegen uit heel Europa op afkomen, 1 van de grootste jeugdtoernooien op de Britse Eilanden.

 3. Als je van voetbalreferenties in songteksten houdt, dan zit je met Half Man Half Biscuit helemaal goed. De mooiste is misschien nog wel “Sealed Knot Society, let’s see you try and do this one // Luton Town – Millwall 1985” (The Sealed Knot Society is zo’n club mannetjes die oude veldslagen naspeelt)

  Sowieso kan elke band die een optreden bij Top of the Pops weigert omdat Tranmere diezelfde avond moet spelen, mijn goedkeuring wel wegdragen.

  • Dat wist ik helemaal niet. Mooi om te horen. Als ik ooit naar Tranmere ga, komt er hier zeker een stukje over de band op dit blog. Ik heb nog een mooie foto van de mannen op Prenton Park. Het zou helemaal mooi zijn om ze te kunnen strikken voor een interview over de club, maar dat zal lastig worden.

 4. Overigens nog wat extra info over Rod Hull: hij is inmiddels dood. In ’99 klom hij op zijn dak om z’n tv-antenne bij te stellen zodat hij betere ontvangst had voor de CL-kwartfinale Inter – Man United. Daarbij verloor hij zijn evenwicht en kwam enkele meters lager in een groentekas terecht.

  De titel van het nummer van HMHB is zodoende achterhaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s