88-89-78-71-50-51-45-28-27-23

Nee, dit zijn niet de winnende lottogetallen. Dit zijn de posities waarop Swansea de laatste tien seizoenen eindigde in de Engelse voetbalpiramide en volgend jaar zal er weer een lager getal staan. Er zijn 92 clubs in die piramide en de laatste twee vliegen eruit richting de Conference. Vooral in 2003 was Swansea daar dichtbij, zoals we allemaal hebben kunnen zien in “That Final Day”. Swansea lukte het om degradatie te ontlopen en sindsdien gaat het crescendo met de club. Nadat ze vanmiddag voor de derde keer in zeven jaar promoveerden, zien we The Swans volgend jaar terug in de Premier League. Helemaal mooi is dat ze daarvoor geen rijke eigenaar nodig hebben gehad. Het lijkt niet alleen een sprookje, het ís een sprookje.

Het is niet de eerste keer dat Swansea op het hoogste niveau speelt. Dat gebeurde al eerder in de jaren tachtig. Swansea was altijd maar een middelmatige club, maar alles veranderde met de aanstelling van John Toshack als manager in 1978. Het was een gewaagde aanstelling, want Toshack – geboren en getogen in Cardiff en een van de beste spelers die The Bluebirds ooit voortbrachten – was niet al te populair in Swansea. Dat zou snel veranderen, want Toshack had veel geleerd van Shankly en Paisley tijdens zijn tijd in Liverpool, waar hij met Kevin Keegan een dodelijk duo vormde. In zijn eerste (halve) seizoen werd Swansea meteen derde en dat betekende promotie naar de Third Division. Ook daar werden The Swans derde, dus binnen twee jaar gingen ze van vier naar twee. Toshack werd onmiddellijk heilig verklaard door de fans van Swansea.

Na een twaalfde plek in het eerste jaar, werd Swansea het jaar erop weer derde. Voor het eerst zou Swansea vertegenwoordigd zijn op het hoogste niveau. Het eerste seizoen daar was net een droom, zo goed ging het. De eerste wedstrijd werd Leeds United met 5-1 opzij gezet en in eigen huis werden alle topclubs van destijds (Arsenal, Liverpool, Manchester United en Tottenham) verslagen. Toen Swansea op 20 maart met 0-1 won in Wolverhampton, vonden The Swans zich ineens terug op de eerste plek. Zou Swansea de eerste kampioen uit Wales worden? Helaas niet. Een enorme blessuregolf in combinatie met een kleine selectie was dodelijk en zorgde ervoor dat Swansea vijf van de laatste zes potjes verloor en uiteindelijk zesde werd.

“What comes up, must go down.” Dat gold zeker voor Swansea City. De negatieve spiraal van het eind van het seizoen werd in 1983 doorgetrokken en The Swans degradeerden iets meer dan een jaar nadat ze bovenaan hadden gestaan uit de First Division. Het jaar erop ontsloeg het bestuur van Swansea manager Toshack, een onbegrijpelijk zet. Toshack zou later Real Sociedad en Real Madrid gaan coachen, terwijl Swansea zowel in 1984 als 1986 degradeerde. In negen jaar tijd waren ze van de vierde divisie naar de eerste gegaan en weer terug. Erg knap. Helaas voor de club was het daarna over met wisselen van divisie en werden ze een vaste bewoner van de kelderdivisie. In 2003 vloog de club zelfs bijna richting Conference, een doodstrijd die Tom Egbers goed in beeld bracht.

Sindsdien is het alleen maar beter gegaan met de club. In 2005 werd het afscheid van “The Vetch” gevierd met promotie naar League One. Daar vonden ze meteen hun draai. In 2006 werd Swansea zesde en mochten ze de play-offs in. Nummer drie Brentford werd opzij gezet, waarna Swansea het in de finale tegen Barnsley mocht opnemen. Na 120 minuten stond het 2-2 en was Swansea vijf penalty’s verwijderd van een tweede promotie op rij. Het mocht niet zo zijn en misschien wel goed ook, want anders was het wel heel snel gegaan. In 2007 werden de play-offs net gemist en dat betekende het eindelijk van manager Kenny Jackett. De Spanjaard Roberto Martinez werd trainer.

Martinez had van 2003 tot 2006 bij Swansea gespeeld en was daarna vertrokken om bij Chester zijn carrière af te sluiten. In zijn tijd als voetballer bij The Swans had hij veel indruk gemaakt met zijn inzicht. Het bestuur van Swansea wilde af van de lange ballen en een meer Europese stijl van spelen. Dat bracht Martinez perfect in de ploeg. Martinez kocht daarom enkele spelers van het continent, waaronder Ferrie Bodde en Dorus de Vries. Clubs als Nottingham Forest en Leeds United waren favoriet voor de titel in League One, maar aan het eind was het Swansea dat ermee vandoor ging. Maar liefst 92 punten haalden ze. Dat waren er tien meer als nummer twee Nottingham Forest.

Met een van de kleinste begrotingen van de Championship, was Swansea natuurlijk een grote degradatiekandidaat. Het liep helemaal anders en Swansea kwam geen moment in gevaar. Lange tijd leken zelfs de play-offs haalbaar, maar uiteindelijk werden ze achtste. Roberto Martinez had ondertussen veel bewonderaars gekregen en kon in de zomer kiezen uit verschillende aanbiedingen. Uiteindelijk koos hij voor Wigan Athletic, mede omdat hij daar ook veel jaren onder contract had gestaan. Paniek in Swansea, maar dat was niet nodig. Martinez had een goede bodem gelegd en ondanks die rare Portugees Paolo Sousa op de bank, werd Swansea vorig seizoen gewoon zevende.

Het bestuur was tevreden, maar het publiek niet. Onder Paolo Sousa werd er enorm verdedigend gespeeld. Swansea scoorde in 46 wedstrijden slechts 40 keer. Het minste van alle 24 clubs. Ze kregen er ook weinig tegen, maar 37. Daarmee deed alleen Newcastle het beter. Bij Leicester City sprak ze dat wel aan, want die kaapten hem weg bij Swansea. Het bestuur baalde, want Paolo Sousa had nog een tweejarig contract. Ze kregen er wel een vergoeding voor, maar opnieuw konden ze in de zomer een nieuwe manager gaan zoeken. Ze kwamen uiteindelijk uit bij Brendan Rodgers.

Rodgers was als voetballer al op z’n twintigste gestopt bij Reading. Hij had meteen zijn trainersdiploma’s gehaald en was bij diezelfde club aan de slag gegaan in 1995. Hij maakte zoveel indruk bij Reading, dat José Mourinho hem in 2004 vroeg om bij Chelsea te komen werken als jeugdcoach en later als manager van het reserveteam. Ook dat deed hij goed en in 2008 vond hij de tijd rijp om ergens als manager aan de slag te gaan. Watford was zijn eerste club en daar deed hij het heel behoorlijk met matig materiaal. Hij deed het zo goed dat in de zomer van 2009 zijn oude club Reading er maar liefst een miljoen pond voor over had om hem los te weken. Daar waarde echter de geest van Steve Coppell nog rond en het lukte hem maar niet om de ploeg aan de praat te krijgen. In december werd hij dan ook ontslagen.

Zijn opgebouwde reputatie leek ineens teniet te zijn gedaan, maar Swansea durfde de gok wel aan. The Swans, die dit seizoen begonnen met een van de kleinste begrotingen in de Championship, moeten het altijd hebben van beginnende of beschadigde managers. Die vragen minder geld en zijn dus betaalbaar. Het team van Swansea is redelijk jong en Rodgers had al eerder bewezen goed met jeugd te kunnen omgaan. Het bleek een voltreffer. Vanaf speeldag elf stond Swansea in de top zes en even leek het erop dat ze rechtstreeks omhoog zouden gaan. Uiteindelijk bleven ze net steken op de derde plek. In de halve finale tegen Nottingham Forest stonden ze na twee minuten al met tien man, maar puur op karakter werd de 0-0 binnengehaald. Thuis werd het afgemaakt met 3-1, waarna Reading met 4-2 opzij werd gezet in de finale.

Swansea is daardoor de eerste Welshe club in de Premier League. Maar hebben ze er wat te zoeken? Op het eerste oog denk je van niet. Van de laatste acht promovendi via de play-offs, vlogen er zes het jaar erop meteen weer eruit. Alleen Hull hield het twee seizoenen vol en West Ham zelfs vijf jaar. Swansea krijgt dankzij de promotie over vier jaar maar liefst 90 miljoen pond bijgeschreven op de bankrekening. Leuk, maar gezien de bizarre salarissen die aan de spelers worden betaald, zal dat ook weer snel op zijn. Swansea zal ondanks die bom duiten nog altijd de kleinste begroting hebben volgend jaar. Het is nu de vraag wat ze gaan doen? Net zoals Hull allemaal gekke, niet-presterende buitenlanders halen die de competitie niet kennen of rustig aan doen en gewoon genieten, zoals Blackpool en Burnley?

Gezien de Nederlandse connectie met bestuurslid John van Zweden, verwacht ik wel wat Nederlanders die kant op gaan. Door de promotie kan Swansea nu echt uit de A-categorie kiezen, waar ze het voorheen moesten doen met de afdankertjes. Ik ben ook erg benieuwd hoe Dorus de Vries zich zal manifesteren. Ondanks zijn mindere reputatie in Nederland, dragen ze hem in Wales op handen. Iemand als Ferrie Bodde kan ook heel belangrijk worden in de PL. Verder hebben ze met Scott Sinclair een van de grotere Engelse talenten. Daarnaast zie ik publiekslieveling Nathan Dyer ook wel potten breken op het hoogste niveau. Het is te hopen dat Swansea hetzelfde aanvallende spelletje blijft spelen als dit jaar. Dan kunnen ze wel eens uit gaan groeien tot het Blackpool van volgend seizoen; ook een club waar zowat iedereen zwak voor kreeg.

Advertenties

8 Reacties op “88-89-78-71-50-51-45-28-27-23

 1. Mooie prestatie hoe die club zich heeft opgewerkt, maar ik blijf wel bij mijn standpunt: een Welshe club hoort niet in de Engelse league. In feite is het al absurd dat de UK niet als 1 land geldt in voetbaltermen, maar als men dat dan toch zo wil volhouden hoort enige consequentie. Die Welshe clubs hadden al lang naar de League of Wales moeten verbannen worden. Want what’s next? Een Luxemburgse club die het beu is tegen amateurs te spelen en dan maar in België en Frankrijk gaat aankloppen? Een club uit China die om de marketingwaarde op te trekken net over de grens in Rusland gaat spelen? Uitzonderingen moeten kunnen als het echt niet anders kan zoals Derry City, FC Vaduz, Monaco, … gezien de veiligheid of gebrek aan eigen liga het vereisten (hoewel, sinds Derry City in feite dood was en herstart was maar de Troubles intussen voorbij zijn, had die nieuwe club in feite ook gewoon in Noord Ierland moeten gaan voetballen). Traditie is mooi maar ratio moet de bovenhand halen of je schept precedenten die tot chaos leiden. Met enige spijt (want ik vind het op zich een aardige club) hoop ik dat Swansea’s verblijf in de PL tot 1 seizoen beperkt blijft en dat men desnoods gedwongen die Welshe clubs eens in de League of Wales plaatst. Tenslotte zou dit de Welshe league flink aan aanzien en media-aandacht doen winnen, dus zeker voor patriotten als Cardiff City is het verachtelijk hypocriet dat ze intussen de vetpotten van het Engels voetbal verkiezen. Ideaal zou er gewoon 1 UK League komen, maar als dat niet gebeurt hoort men zich te houden aan de grenzen die de FIFA getekend heeft. Niets tegen Swansea an sich, de situatie om zonder grondige reden (zie Derry of Monaco) over de grens te spelen ben ik wél tegen omdat het pure willekeur en geldhonger is (al zal men dit officiëel wegmoffelen onder het mom van “traditie” maar tradities horen nooit de bovenhand op ratio te krijgen)

  Desondanks proficiat aan Swansea. Ik hoop dat ze vroeg of laat uit eigen initiatief de League of Wales vervoegen, dan pas kan ik echt sympathie voor die club voelen.

 2. PS: in de marge: ik vergat nog enkele cross-country clubs: FC Andorra (in Spanje), San Marino Calcio (in Italië), de Canadese profclubs in de States, Wellington Phoenix in Australië, en ja: SV Eede uit Nederland dat in de Belgische caféverbonden speelt 🙂 Allemaal leuk folklore-gewijs maar rationeel houdt het geen steek gezien al die landen een eigen competitie hebben én geen veiligheidsproblemen of organisatorische problemen kunnen inroepen zoals het oude wijlen Derry City.

  • Beste Gerrit,
   Na jou BS verhaal te hebben gelezen moet ik ff wat kwijt.
   Ik ben in Swansea geboren en heb er gewoond tot m’n 20ste, ik ben altijd een Swans fan geweest the Vetch field stond in de buurt waar ik groot gebracht bent ( The Sandfields ) .
   Als je zelf niet de geschiedenis van de club hebt meegemaakt kan je je niet voorstellen hoe trots of ze nu zijn in Swansea, onbeschrijfelijk !!!
   Swansea’s promotie betekent een een wekelijkse oorlog tegen de engelse, iets wat een Welshman deugt doet.
   Welke voetbal liefhebber dan ook kan niet ontkennen dat dit een fantastisch verhaal is en Swansea alle geluk van de wereld wensen.

   Met vriendelijke groeten
   Tony Richardson
   Alkmaar

   • Wat de club heeft gerealiseerd is knap, dat zal niemand ontkennen. Toch blijf ik bij mijn “BS” standpunt: Welshe clubs horen niet in de Engelse leagues. Het is en blijft een enorme contradictie om een negatief gevoel over Engeland te hebben maar wel in Engeland te willen voetballen in plaats van het lokale Welshe voetbal te helpen ontwikkelen. De League of Wales kan die kwaliteitsinjectie anders best gebruiken, en daar bij helpen, dát zou pas iets zijn om echt fier op te zijn. Door in Engeland te willen voetballen blijft het een verhaal van van twee walletjes eten: enerzijds trots Welsh tot het op de praktijk aankomt en de Engelse leagues lucratiever lijken. Ofwel 1 UK league en nationaal team (hetgeen ik overigens het meest logische zou vinden — stel je de chaos voor als elke staat van de VS of separatistische Spaanse en Russische deelstaten elk een nationaal team willen) ofwel moet men consequent zijn en elke Home Nation apart behandelen. Om dan een Welsh team even snel cross border te laten spelen omdat het financiëel lucratiever is, is en blijft enorm inconsequent. Dan mag die promotie nog zo knap zijn, ik blijf bij mijn standpunt. Laat het over de grens spelen toe bij clubs die geen andere keuze hebben en voorts zou dit gewoon niet mogen toegestaan zijn (zelfs Derry City, dat een doorstart maakte, had in de huidige tijdsgeest in feite niet meer in Ierland gemogen. De grote problemen zijn al een tijdje voorbij en gezien een doorstart een nieuwe club is had die gewoon onderin de Noord-Ierse pyramide gemoeten)

 3. Pingback: Don't f*ck with The Swans Doordebenen

 4. Geweldig dit. Ik kan me nog herinneren dat Swansea in de 80’s op het hoogste niveau speelde en dat was echt een verrijking. Hopelijk nu weer. Match Of The Day wordt volgend seizoen weer genieten.

 5. Fantastische prestatie wat Swansea heeft neergezet! Ik ben dan wel te jong om de eerdere successen te hebben meegemaakt (20) maar sinds de welbekende documentaire van Tom Egbers ben ik de club altijd met een schuin oog blijven volgen. Ik hoop echt dat ze volgend seizoen een van de smaakmakers zullen zijn in de PL. Zonder al te veel gekke buitenlandse aankopen zie ik dat nog wel gebeuren! Ik zal in ieder geval 1 wedstrijd proberen te bezoeken in het Liberty Stadium!

 6. Gaaf verhaal !!
  Great story !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s