Huddersfield Town v Peterborough United (League One Final)

Als ik een voorbeschouwing op de finale van League Two schrijf, mag League One eigenlijk niet achterblijven. Een korte, want de finale is al over een kleine vier uur. Gisteren was ik zelf in Manchester voor Torquay v Stevenage en het viel me op hoe leeg Old Trafford was. Natuurlijk zijn het twee kleinere clubs, maar iets meer dan 11000 man is wel heel weinig in stadion was 76000 man in kunnen. Vandaag verwacht ik er een stuk meer. Sowieso omdat beide clubs groter zijn en meer aanhang hebben dan de twee van gisteren. Daarnaast hoeven de mannen uit Huddersfield maar een korte trip te maken.

Peterborough is een relatief jonge profclub. Opgericht in 1934 en pas in 1960 werden ze gekozen in de League, wat ten koste ging van Gateshead. Sindsdien spelen ze vooral op het 3de en 4de niveau. Uitgezonderd drie seizoenen, toen ze in de Championship zaten. Laatste keer was in 2009/2010. Manager van Peterborough is Darren Ferguson, inderdaad de zoon van. Het is een ontzettend aanvallende ploeg en met 106 goals hebben ze het meest gescoord van alle clubs in League One. Achterin is het alleen zo lek als een mandje. Met 75 tegendoelpunten houden ze alleen Bristol Rovers onder zich. Reken dus op veel goals vanmiddag, want ook de tegenstander van vandaag is een ploeg die van aanvallend voetbal houdt.

Die tegenstander is Huddersfield Town, een joekel van een club, die van 1923 t/m 1925 kampioen werd en daarmee de eerste Engelse club was die 3 maal op rij de titel won. Het hadden er meer kunnen zijn, want de twee jaar erop werden ze 2de. Voor WO II was het echt een van de topclubs. In 1922 werd de FA Cup gewonnen en in 1920, 1928, 1930 en 1938 werd de finale gehaald. Met de ineenstorting van de zware industrie ging het ook met de club een stuk minder. In 1972 degradeerde de club voor het laatst uit de hoogste afdeling en in 1975 zaten ze ineens in de vierde divisie. Eind 20ste eeuw was er weer even een opleving en klopte de club op de poort van de PL, maar het mocht niet zo zijn. Sinds 2004 spelen ze in League One. Misschien dat ze dit jaar eindelijk de stap kunnen maken?

Huddersfield is ook de club die eind jaren 90 veel aandacht van Voetbal International kreeg, doordat er een aantal Nederlanders gingen spelen. Bekendste was Dean Gorré.De huidige trainer van RBC ging van Ajax naar The Terriers en deed het daar heel behoorlijk. Verder stonden Ken Monkou en Clyde Wijnhard ooit onder contract bij Huddersfield. Die laatste maakte zestien doelpunten voor Huddersfield en werd erg gewaardeerd door de fans. Voor zover ik weet is er maar één Nederlander die ooit voor Peterborough United speelde: Bart Griemink. Net als Wijnhard heeft die ooit bij Willem II onder contract gestaan. Griemink speelde uiteindelijk vier seizoenen en zestig duels voor The Posh. Misschien dat er bij promotie weer een Nederlander wordt aangetrokken door een van de twee clubs?

Advertenties

12 Reacties op “Huddersfield Town v Peterborough United (League One Final)

 1. 0-3 Peterborough. Ik had ze liever niet zien winnen tegen MK Dons, maar in deze finale hoopte ik wel dat ze het zouden halen : uit de beelden die ik zag van de semi-final (ik zag slechts een klein stukje wedstrijd) leek dat Peterborough me een alleraardigst stadionnetje te hebben met een paar erg fraaie tribunes. Lijkt me een mooi stadion om langs te gaan moest ik ooit in de buurt zijn. Daarmee vond ik de club toch al wat sympathieker, al heb je natuurlijk bij promoties altijd een keerzijde van de medaille: gaat men na een tijdje niet aan uitbreiding willen doen ten koste van die mooie oudere tribunes? Ik hoop dat Peterborough hun accomodatie voorlopig onaangetast laten, het lijkt me een heel fraai stadion en daarom alleen al een aanwinst voor de Championship.

 2. Anthony aka Mauves' Ostend Boy

  Huddersfield Town doet bij de Belgische Anglofielen een belletje rinkelen: spelersmakelaar Nico Vaesen speelde er tijdens zijn carrière een aantal maand en da’s lang niet zijn enige Engelse club geweest: hij stond onder contract bij

  1990–1993 Tongeren
  1993–1995 Cercle Brugge
  1995–1998 Eendracht Aalst
  1998–2001 Huddersfield Town
  2001–2006 Birmingham City
  → 2003–2004 Gillingham (loan)
  → 2004 Bradford City (loan)
  → 2004 Crystal Palace (loan)
  2006 Lierse
  2008 K.F.C. Verbroedering Geel

  Alles samen keepte hij toch 210 wedstrijden in het Engelse profvoetbal (waar onder een 30tal in de Premier League voor Birmingham City).

 3. Anthony aka Mauves' Ostend Boy

  Huddersfield Town doet bij de Belgische Anglofielen een belletje rinkelen: spelersmakelaar Nico Vaesen speelde er tijdens zijn carrière 3 seizoenen (meer dan 150 matchen) een aantal maand en da’s lang niet zijn enige Engelse club geweest: hij stond onder contract bij

  1990–1993 Tongeren
  1993–1995 Cercle Brugge
  1995–1998 Eendracht Aalst
  1998–2001 Huddersfield Town
  2001–2006 Birmingham City
  → 2003–2004 Gillingham (loan)
  → 2004 Bradford City (loan)
  → 2004 Crystal Palace (loan)
  2006 Lierse
  2008 K.F.C. Verbroedering Geel

  Alles samen keepte hij bijna 250 wedstrijden in het Engelse profvoetbal (waar onder een 30tal in de Premier League voor Birmingham City).

 4. Anthony aka Mauves' Ostend Boy

  Huddersfield Town doet bij de Belgische Anglofielen een belletje rinkelen: spelersmakelaar Nico Vaesen speelde er tijdens zijn carrière 3 seizoenen (meer dan 150 matchen) en da’s lang niet zijn enige Engelse club geweest: hij stond onder contract bij

  1990–1993 Tongeren
  1993–1995 Cercle Brugge
  1995–1998 Eendracht Aalst
  1998–2001 Huddersfield Town
  2001–2006 Birmingham City
  → 2003–2004 Gillingham (loan)
  → 2004 Bradford City (loan)
  → 2004 Crystal Palace (loan)
  2006 Lierse
  2008 K.F.C. Verbroedering Geel

  Alles samen keepte hij bijna 250 wedstrijden in het Engelse profvoetbal (waar onder een 30tal in de Premier League voor Birmingham City).

 5. Opvallend trouwens dat er maar zo weinig Belgen in Engeland hebben gespeeld, als je het vergelijkt met Nederlanders. Ook in de lagere Engelse divisies. Ik kan me nog ene Wim Walaerts (sp?) bij Leyton herinneren, maar daarna houdt het ver op met de Belgen in de lagere divisies.

 6. ze zijn er wel hoor, maar krijgen niet altijd de media-aandacht die er wel aan besteed wordt eens ze op het hoogste niveau belanden. De Belgische toppers zitten ook verspreid over heel Europa met oa Lombaerts (Zenit/RUS), Mirallas (Olympiakos Piraeus/GR), Eden Hazard (Lille/FR), Van Buyten (Bayern/DUI), Simons (Nürnberg/DUI), Mignolet en Fellaini in Engeland (respectievelijk Sunderland en Everton) en bovenal Kompany bij Man City, de Nederlandse enclave (Alderweireld en Vertonghen bij Ajax, Chadli bij Twente, …) ; wie in de lagere reeksen meedraait is dikwijls voer voor de echte statistici, liefhebbers van voetbal in dat land specifiek of mensen die die bepaalde speler volgen. Vooral de laatste jaren heerste er in belgië ook een beetje een minderwaardigheidscomplex op voetbalvlak en werd nogal sceptisch gereageerd als iemand zijn kans over de grens ging wagen bij een ietwat grote competitie. Nu lijkt die tendens zich de keren omdat spelers als Chadli, Mignolet, Fellaini, Lombaerts, Kompany etc de critici lik op stuk gaven, maar veel aandacht voor de lagere reeksen is er niet. Oh ja, Ma-Kalambay werd wel degelijk in de pers genoemd in het (korte) stukje over de promotie van Swansea. En een belg is nu bondscoach van Ethiopië, ook dat kreeg beperkte media aandacht.

  De Belgen in de UK zijn er zeker en vast, maar het ontbreekt Belgen vaak aan chauvinisme om echt aandacht te besteden aan hun prestaties tenzij ze echt bij een grote club spelen. Anthony haalde met Nico Vaesen een goed voorbeeld aan: speelde in Engeland toch meerdere jaren en kreeg erg goeie kritieken, maar dat ging grotendeels aan de aandacht van de Belgische voetballiefhebber voorbij.

 7. Noem dan maar eens wat namen, Gerrit? Ik ben wel benieuwd. De Belg van Leyton Orient was trouwens Wim Walschaerts.

 8. zo uit het hoofd kan ik dat niet hoor, ik onthoud zelden zulke dingen en ben daarenboven meer groundhopper algemeen dan anglofiel. Ik zou de basiself van Oostende van hun laatste eersteklasse avontuur niet eens kunnen opsommen, spelersnamen besteed ik doorgaans niet gek veel aandacht aan, ik ben meer geboeid door de historiek rond een club, de omgeving en het stadion an sich. Supporterscultuur en spelers vind ik persoonlijk iets minder boeiend.

  Die Belgen in het UK in de lagere reeksen waren er zeker wel, ik herinner me nog dat kranten er soms over berichtten. Maar ik durf dat zo niet uit het hoofd opnoemen. Eentje uit een recenter verleden was Emile Mpenza (van Congolese origine maar speelde voor de Belgische nationale ploeg) die nog een tijdje bij Plymouth speelde toen die nog Championship waren. Hij zit nu bij een club in Azerbaijan om voor zijn einde van zijn carrière nog snel wat poen te pakken.

  Dat was nog even uit het hoofd, nu haal ik er bij deze even de zoekmachine bij en kom ik nog uit bij:
  Carl Hoefkens (speelde bij Stoke en West Brom toen die nog niet terug naar de Premiership waren gepromoveerd, met WBA promoveerde hij overigens toen hij er speelde)
  Laurent Delorge zakte met Coventry uit de EPL naar de Championship maar bleef de club trouw en speelde voor de club toen ze in de Championship zaten.
  Voorts was er eentje die nog in de Schotse first division speelde, maar ik durf uit het hoofd niet meer zeggen wie dat precies was. Ik herinner wel dat er 1 of 2 keer per seizoen een supportersbus helemaal van Belgie naar Schotland reed om hem bezig te zien ; dat waren voornamelijk fans van de club(s) waar hij voorheen in Belgie speelde.

 9. Ik herinner me wel dat VT4 (de zender die bekend staan voor porno en geweldfilms, en voor het eindeloos aantal keer herhalen van The Simpsons, Full House, Friends e.d.) in de jaren 90 een tweetal seizoenen rechten had gekocht op Engels voetbal, en ze hadden toen een programma met de highlights elke zondagavond dat simpelweg Premier League heette. Ik was toen 14 jaar of zo en bleef altijd wat langer op om op zondag elke avond eerst Spaans en italiaans voetbal op de NOS te kijken en een uurtje later was er dan Engels voetbal op VT4. Die interviewden zo nu en dan een Belg die in het UK speelde, maar dit zijn wel erg vage herinneringen. Ik herinner me wel dat ze eens een randreportage over Sheffield FC maakten en over de Scillonian League in weekends dat er geen EPL wedstrijden waren, en dat die dikke topless fan van Sheffield Wednesday eens een reportage kreeg. Dat herinner ik me beter dan de speler interviews die ze deden.

 10. Ik bedoel eigenlijk echt in de laagste twee divisies. Ik kan me er moeilijk mensen voor de geest halen. Misschien komt het omdat Belgen meer op Frankrijk en Nederland zijn gericht, als ze naar het buitenland gaan en Nederlanders meer op Engeland en Duitsland? Goed, niet eind jaren 80 en 90, toen je in België nog veel dubieuze geldstromen had.

  Die Belg in Schotland was trouwens Harald Pinxten van Livingston (Antwerp-fans maakten die reis) en Sheffield United had Davy Gijsbrechts, schiet me zo te binnen.

 11. Pinxten, dat was ‘m 🙂 Ben nooit goed geweest in namen van spelers, allicht omdat ik me bij het bezoeken van clubs meer richt op de historie en achtergrond van club en stadion, terwijl bepaalde spelers of een bepaalde supporterstraditie me minder boeit. Vandaar dat ik, op een handvol spelers die ik zelf echt volg (maar dan spreken we over hooguit een 10-tal) zelden namen van spelers zonder opzoekwerk kan koppelen aan hun club(s).

  Belgische spelers trekken inderdaad vaak naar Frankrijk en Nederland op jonge leeftijd, maar ook best naar Duitsland waar ook aardig wat Belgen rondliepen/rondlopen. Nu en dan komt er eentje in Italië, Engeland of Spanje terecht maar dat zijn dan wel de echt heel sterke Belgen zoals nu Kompany en Fellaini in Engeland. De Belgen in de lagere reeksen zijn er ook wel maar ze krijgen zelden media aandacht (tenzij het eentje was die al op hoger niveau speelde voorheen, zoals Mpenza bij Plymouth).

  Je hebt trouwens nog Belgen in competities als Australië, Saudi Arabië, Qatar, … Het zou on-belgisch zijn om niet op geld belust te zijn 😉 dus heel wat Belgen die de grens overtrekken gaan, zeker eens ze niet meer van de jongsten zijn, liever nog even poen scheppen dan te proberen tot het eind van hun carrière op hoog niveau te spelen. Eric Gerets ging bijvoorbeeld in Saudi Arabië trainen “niet voor het geld maar omdat de club me echt wou en ze een fantastische accomodatie en trainingcentrum hebben”. Had op zijn minst wat creatiever met excuses mogen zijn want hier trapte natuurlijk niemand in. Mpenza, die nu uitbolt in Azerbaijan, zat voordien al eens in Bahrein of Qatar, maar ook die ontkent dat ie het voor het geld doet.

 12. Een geweldidge dag (voor mij dan – als Posh fan) Ik nam een goede vriend mee – een NAC fan. Hij was voor het weekend “honourary” Posh fan… We zijn met de vliegtuig gegaan A”dam naar Manchester, toen hij zei – ” kijkeens – een football stadion. Van wie is die?” Ik keek en was het The Galpharm – thuis van Huddersfield ons tegenstanders. Was toch een goede teken?? Uiteraard wel want we won met 3-0. 3 goede doelpunten alhoewel eerlijk gezegd was Huddersfield, voor de eerste 60 minuten, de sterkste team. Na de eerste doelpunten storte ze in en was het voor Posh verder een makkie..Nog beter voor mij voor 2 redenen. Als Peterborough fan zijn er maar een paar wedstrijden die in “folklore” geschreven zijn. Één van ze was de playoff final (2e wedstrijd) ook tegen Huddersfield toen Peterborough voor de eerste keer naar de playoff finals (toen in de oude Wembley gehouden) gingen. 1-1 naar de eerste wedstrijd was het een spannende wedstrijd met weinig kansen voor beide ploegen. Posh maakte het 1-0 op bijna het laatste minuut van de wedstrijd net voor hun eigen fans. Dit bedoelde voor ons, ons eerste reis naar Wembley ooit en was eigenlijk beter dan de finale zelf (ook gewonnen trouwens). Een fantastich avond..
  2e reden is veel simpler: Huddersfield is een heel groot club. Peterborough maar klein. Ze hadden hun helft van Old trafford uitverkocht. Wij hadden misschien de helft. De voorzitter van Huddersfield had voor elke eigen fan een blauw of wit T-Shirt gekocht en op zijn zoelen gelegd voor de wedstrijd zodat toen ze de shirtjes aan had gedaan waren er er dikke blauw en wit strepen over de hele tribune van boven tot beneden . Was best indrukwekkend en toch voelde we een beetje geintimideerd (wat eigenlijk de bedoeling was denk ik). En toch zijn we als kleinere club doorgegaan. En voor de 2e keer in de playoffs tegen Huddersfield! En dikke” Fuck you” dus!!
  Na de wedstrijd gingen we naar een pub in de buurt van de hotel in Norbury – een buurt van Manchester – die toevallig een Manchester city pub was ( gelukkig geen enkele Man U fan te bekennen daar) De dag ervoor had Man Utd de Champions League finale verloren en waren alle City fans ook aan het vieren. Een top, lang en boozy avond gehad met de City fans. Een dag die zal lang in mijn geheugen blijven…
  Gr Adam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s