Torquay United v Stevenage (League Two Final)

Dit lange weekend, in Engeland hebben ze ook maandag vrij, zullen de laatste wedstrijden van het Engelse voetbalseizoen worden gespeeld. Drie wedstrijden waarbij veel op het spel staat, namelijk promotie. Het is een perfect laatste shot Engels voetbal, voordat we cold turkey moeten afkicken van het spelletje. Ik wil me niet aanstellen, maar tot 17 juni (wanneer de fixtures worden bekend gemaakt) is het een pure lijdensweg voor de echte Engelandvaarders. Reden temeer om eens goed te genieten van de drie finales. Zelf pak ik die van League Two in het stadion mee en ga ik die andere twee op tv/pc kijken. Een kleine vooruitblik op Torquay v Stevenage.

Deze finale was in 2009 nog gewoon een wedstrijdje in de Conference. Dat jaar promoveerde Torquay via de play-offs en vorig jaar was het de beurt aan Stevenage om een divisie hoger te spelen. Voor die laatste was het de eerste keer dat ze in de Football League gingen spelen. Niet zo gek, want Stevenage is een relatief nieuwe club (uit 1976). Toch is er opvallend genoeg nog redelijk wat geschiedenis tussen beide clubs. In 1996 won Stevenage (toen nog met Borough achter de naam) namelijk de Conference. Doordat het stadion niet voldeed aan de eisen van de Football League mocht Stevenage echter niet promoveren, tot woede van Boro. De club die ervan profiteerde was… Torquay United, dat als laatste was geëindigd in de voorloper van League Two. Doordat Stevenage niet up mocht, bleven zij gespaard.

In 2007 konden de regels Torquay niet meer redden en degradeerden The Gulls na 80 jaar uit de Football League. Hierdoor kwamen ze Stevenage, dat sinds 1994 in de Conference speelde, voor het eerst in de geschiedenis tegen. Die eerste wedstrijd werd met 4-2 gewonnen door Torquay en ook in Stevenage wonnen The Gulls. Daarna zijn er nog vier potten tussen beide clubs gespeeld, waarvan Torquay er twee won en er twee gelijk eindigden. Torquay United is dus nog altijd ongeslagen tegen Stevenage. Dit seizoen kregen ze zelfs geen doelpunt tegen. Op Broadhall Way bleef het 0-0, terwijl Torquay in maart op Plainmoor met 2-0 won. Een belangrijke overwinning destijds voor Torquay, want het was de start van de opmars die ze uiteindelijk in de play-offs bracht.

Aan het begin van dit seizoen werden beide clubs ingeschaald als middenmotors. Torquay startte geweldig (na zes speelronden op plek 1), zakte in het midden van het seizoen helemaal weg (begin februari 14de), maar een goede eindsprint zorgde ervoor dat The Gulls als laatste club mochten meedoen aan de play-offs. Dat had als nadeel dat Torquay het in een tweeluik op moest nemen tegen Shrewsbury Town, dat maar nét naast de promotie had gepakt. Torquay won echter thuis met 2-0 en uit kon Shrewsbury in een slechte wedstrijd maar geen opening vinden. Een brilstand derhalve en Torquay naar Old Trafford. Voor het eerst in haar geschiedenis. Waar ze zowat een vaste klant zijn op Wembley, heeft het lot ze in al die jaren nog nooit gekoppeld aan Manchester United.

Ook Stevenage speelde nog nooit tegen Manchester United, maar dat is niet zo vreemd aangezien het zo’n jonge club is en ze pas één jaar in de League spelen. Daarom is het extra knap dat ze het zo goed doen. Het hele jaar zag het er niet echt naar uit dat ze in de play-offs terecht zouden komen, maar een goede reeks van vijf overwinningen op rij in maart/april, katapuleerde ze van plek de 13de naar de 4de plek. Uiteindelijk werd Stevenage zesde. Ook zij wonnen in de halve finale van de play-offs van het hoger geëindigde team. Accrington Stanley moest er met 2-0 en 0-1 aan geloven. In die wedstrijden maakte Stevenage weer duidelijk waarom ze door de andere clubs “Satanage” worden genoemd. Die reputatie hebben ze al sinds de Conference. Kort gezegd komt het er op neer dat de spelers van Stevenage constant duiken, zeuren, rollen en blessures faken.

De neutrale toeschouwer zal daarom morgen de kant van Torquay kiezen en dat gaan wij ook doen, want we zitten in het vak van The Gulls. Dit mede omdat een van onze reisgenoten een groot fan is van Torquay en er een aantal keer per jaar wedstrijden van meepikt. Hij heeft ze nu al een aantal keer zien promoveren en degraderen. Ikzelf hoop ook dat Torquay wint, maar de voortekenen zijn ongunstig. Tot nu toe zag ik ze vier keer in actie en nooit wonnen ze. Wat dat betreft zullen ze bij Stevenage blijer zijn dat ik erbij ben, want de enige keer dat ik die club zag, wonnen ze. Ik hoop in ieder geval op een leuke pot en dat het een beetje vol zit. Momenteel ziet het er namelijk naar uit dat Old Trafford slechts voor 1/3 gevuld zal zijn. Eigenlijk niet zo gek, want het is een heel eind rijden voor de fans van beide clubs en het zijn eigenlijk maar kleine clubs die niet zo gek veel fans hebben. Degene die zullen gaan, hebben in ieder geval een mooi dagje uit. Vooral als ze aan het eind van de dag promotie kunnen vieren.

Advertenties

Een Reactie op “Torquay United v Stevenage (League Two Final)

  1. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s