Going Down in the Premier League

Het is lang geleden dat het zo spannend was onderin de Premier League. Met nog één speelronde te gaan, kunnen er nog vijf clubs degraderen. Alleen West Ham is er al zeker uit. Het doet wat denken aan de ontknoping in 2004/2005, toen er vier clubs streden om de drie degradatieplekken te ontlopen. Uiteindelijk lukte hett WBA, dat de dag als nummer laatst begon, om zich veilig te spelen. Ook nu kan het heel spannend worden. Drie clubs hebben 39 punten en twee hebben er 40. Degradatie betekent dat je als club miljoenen misloopt (60 miljoen pond, volgens de laatste berekening) en we hebben de laatste jaren veel clubs zien afzakken naar League One. Vandaar dat de clubs er alles aan gaan doen om dat te ontlopen. Maar hoe liggen de kansen voor iedere club?

Eerst even de wedstrijden van komende zondag, die worden gespeeld om 17:00 Nederlandse tijd:

Wolverhampton Wanderers v Blackburn Rovers

Tottenham Hotspur v Birmingham City

Manchester United v Blackpool

Stoke City v Wigan Athletic

15. Blackburn Rovers 37-40 (-14)

Blackburn is nog altijd de enige club die de Premier League won, maar niet tot de zogenaamde “Top Four” hoort. Die gloriedagen zijn al lang voorbij en dit jaar moeten ze uitkijken niet te degraderen. Het was een roerig jaar voor Blackburn, want de club werd overgenomen door de Venky Group, een bedrijf uit India dat voornamelijk handelt in kippen. Die gooiden Sam Allardyce er meteen uit en deden een poging om Maradona als manager aan te stellen en Ronaldinho te kopen. Die gekke plannen gingen niet door en de onbekende Steve Kean werd de nieuwe manager. In het begin ging het redelijk, maar van de laatste dertien wedstrijden werd er maar ééntje gewonnen. De zevende plaats werd ingeruild voor de vijftiende. Ik ben dan ook benieuwd of Kean mag blijven na dit seizoen, zelfs al blijft Blackburn er in. De Indiërs hebben veel geld en staan te popelen om dat uit te geven en dan het liefst door een bekende naam. Het is alleen de vraag of die grote naam zin heeft om iedere maand naar India te gaan om verslag uit te brengen. Dat moet Kean namelijk wel doen. Zelfs deze week nog, waardoor hij een training miste van zijn ploeg. Bizar.

16. Wolverhampton Wanderers 37-40 (-19)

The Wolves begonnen dit seizoen geweldig. De eerste drie wedstrijden werd er niet verloren, maar daarna zakte het in elkaar. De nederlagen volgden elkaar snel op. Na zeven speeldagen stond Wolverhampton al op een degradatieplek en het grootste deel van het seizoen zijn ze daar ook blijven staan. Na Pasen gaf niemand meer een cent voor de kansen van de Wolves, maar na een gelijkspel tegen Birmingham en twee overwinningen tegen aartsrivaal West Brom en Sunderland, ziet de wereld er ineens een stuk zonniger uit. The Wolves staan nu op een veilige plek en in principe zou een gelijkspel tegen Blackburn voldoende moeten zijn. Laat Blackburn nu net ook zo goed als zeker veilig zijn met een punt en een salonremise ligt voor de hand. Vooral als de tussenstanden op de andere velden gunstig zijn, denk ik niet dat beide ploegen er nog veel aan gaan doen. De voorzitter van Wolverhampton heeft de druk al van de ketel gehaald door te zeggen dat Mick McCarthy sowieso manager blijft, ook al degradeert de club.

17. Birmingham City 37-39 (-20)

Het was groot feest in Birmingham, toen ze op Wembley de League Cup wonnen. Eindelijk werd er een prijs gepakt en er werd gehoopt die die bekerwinst de katalysator zou zijn voor een mooi einde van het seizoen. De ploeg stond in de grijze middenmoot en het was een kwestie van nog een paar wedstrijden winnen en daarna lekker vooruit kijken naar het volgende seizoen. Dat liep even anders en vooral de laatste maanden lukt er niets meer. Van de laatste twaalf wedstrijden werden er maar twee gewonnen en uit de laatste vijf potjes werd maar één puntje gehaald. Afgelopen weekend leek Birmingham zich veilig te kunnen spelen. Thuis tegen het al uitgespeelde Fulham leken de punten namelijk voor het oprapen te liggen, maar zelfs toen lukte dat niet en werd er met 0-2 verloren. Nu hebben ze de zware taak om punten te rapen bij Tottenham. Nadeel voor Birmingham is dat Tottenham moet winnen om Europa in te gaan. Ik vrees voor Birmingham dat het volgend jaar als Championship-club Europees voetbal gaat spelen.

18. Blackpool 37-39 (-21)

Blackpool is de club waar iedereen een zwak voor had na de promotie. Het is een club zonder een rijke eigenaar en samen met Wolves de enige club die zelf een salarisplafond ingesteld heeft. Bij Blackpool kun je maximaal 10.000 pond per week verdienen en dat is voor Engelse begrippen erg weinig. Ze begonnen vorige seizoen als degradatiekandidaat en als je dan promoveert naar de Premier League met zulke beperkte middelen is dat een wereldprestatie. Na de promotie deed de club weinig geks en werd er geen batterij aan buitenlandse voetballers gehaald. Het begin was geweldig en zelfs in januari stond de club nog negende. Toch leek Blackpool vorige week dood en begraven. Slechts één van de laatste zestien wedstrijden was gewonnen en degradatie leek onvermijdelijk. Met de laatste krachten werd Bolton met 4-3 opzij gezet. Toch lijkt dat niet genoeg te zijn. Blackpool staat nog altijd op een degradatieplek en de laatste wedstrijd is uit tegen Manchester United. Ook al gaan ze degraderen, bij Blackpool kunnen ze trots terugkijken op hun eerste seizoen in de Premier League. Van Liverpool werd twee keer gewonnen en ook Tottenham pakte maar één puntje tegen de Seasiders.

19. Wigan Athletic 37-39 (-22)

Wigan is een soort kat met negen leven. Ze spelen sinds 2005 op het hoogste niveau en een paar keer gaf er niemand meer een cent voor de kansen van The Latics. Toch redden ze het keer op keer. Natuurlijk hebben ze met Dave Whelan een rijke geldschieter, maar het blijft knap dat Wigan, ondanks het ontbreken van een behoorlijke achterban, maar in de Premier League blijft spelen. Vorige week was het sprookje bijna uit, toen ze bij de rust met 0-2 achter stonden tegen West Ham. Wat Martinez in de rust heeft gezegd weet ik niet, maar na 90 minuten stond het 2-2 en drie minuten blessuretijd later 3-2. Als die laatste goal niet was gevallen, was Wigan zo goed als zeker gedegradeerd. Ik denk dat die winnende treffer ze zo’n boost heeft gegeven dat ze een puntje of meer gaan pakken bij het al uitgespeelde Stoke. Als dat lukt, is het wederom een echte “great escape” van Wigan. Ik verwacht dat ook wel, want ik ga er van uit dat zowel Blackpool als Birmingham gaan verliezen en dat zal de redding van Wigan zijn. Hoe dan ook, het belooft een nagelbijtende middag te worden.

Advertenties

12 Reacties op “Going Down in the Premier League

 1. Wigan mag er wat mij betreft wel uit. Vind ik als club weinig toevoegen aan de PL.

 2. Dat zou een stunt zijn voor Birmingham. Europees voetbal spelen vanuit de Championship!
  Is dat in Nederland ook? Stel Willem II had de beker gewonnen, hadden we dan ook in Europa kunnen spelen ondanks dat we in de JL spelen?

 3. Sterker nog, dat hebben we wel eens gedaan (in 1963). In Frankrijk, Duitsland en Engeland is het ook al een aantal keer gebeurd.

 4. Kan me Millwall nog wel herinneren paar jaar terug. Finale FA cup gehaald en Europees spelen.

 5. Sterker nog: in Portugal speelde een paar seizoenen (2 of 3 geleden) een vierdeklasser Europees via de beker. Nimes (Frankrijk) als derdeklasser overleefden in hun Europese campagne zelfs een ronde, en Union Berlin en Aachen (beiden Duitsland) geloof ik eveneens. Komend seizoen mogen we uit Rusland ook een tweedeklasser in Europa verwachten: Alania Vladikavkaz (net naast oorlogsgebied Tsjetsjenië) speelt de bekerfinale tegen een club die al zeker Champions League speelt, dus ongeacht het resultaat van die finale mag Vladikavkaz als tweedeklasser Europa in. In Schotland mocht wijlen Gretna nog Europa in terwijl die ook nog niet in de hoogste reeks speelden. In principe mag eender welke club die de beker wint, ongeacht welke divisie, Europa in, zolang men de UEFA licentie behaalt.

  On-topic: het zou geweldig zijn als Blackpool het haalt, Man U heeft niets meer te winnen of te verliezen en Ferguson zal allicht enkele reserves opstellen om zijn sterspelers te sparen voor de Champions League finale. Dus in principe is Blackpool niet kansloos en reizen ze in de beste omstandigheid naar Old Trafford, had Manure nog ergens om gespeeld had het een stuk beroerder geweest. Bovendien hebben ze al meer punten dan de collectieve voetbalwereld voor mogelijk had geacht, hetgeen misschien de druk wat weg kan houden.

  Ik heb Aston Villa altijd al een leuke club gevonden, doch ik heb niets tegen Birmingham City. Geen probleem als die er in blijven. Puur gevoelsmatig zou ik ook zeggen dat Wigan er uit mag, doch ook hier is het eerder onverschilligheid dan antipathie.

  West Ham is in België best populair, ze hebben er een eigen fanclub (ben 1x met die fanclub meegeweest, naar West Ham – Watford in 2004, dat was mijn eerste wedstrijd in het UK) en er zijn aardig wat leden. Je ziet soms op Belgische voetbalforums foute slogans als “West Ham till I die” opduiken. Ben benieuwd of die fanclub aan leden gaat inboeten nu West Ham uit de premiership verdwijnt. Heb me in de eerste plaats altijd afgevraagd wat precies de link tussen België en West Ham was, want hoewel elke Engelse club wel wat fans in het buitenland heeft, zijn het er in België toch relatief veel die voor West Ham supporteren.

  • @ Gerrit
   Zal wel komen door de film Green Street Hooligans. Net als dat ook een relatief kleine club als Millwall daardoor veel ‘supporters’ in het buitenland heeft.

   In het stukje over Blackburn, staat dat zij de enige PL winnaar zijn buiten de ‘top four’. Sterker nog, alleen ManUtd (12), Arsenal (3) en Chelsea (3) wisten hem te winnen, Liverpool niet.

   Verder hoop ik dat Wigan er uit gaat. De rest van die clubs hebben toch allemaal wel ‘iets’. Maar Wigan vind ik een nietszeggende niet-Engelse club. Geen achterban, geen mooi oud Engels stadion, geen historie, geen mooi shirt, enz. Datzelfde vind ik overigens ook (deels) van Bolton. Maar wat betreft degradatie van Wigan: Stoke won van de laatste 8 thuisduels in de PL 6 keer en speelde 2 keer gelijk. Denk dus wel dat zij gaan winnen, al is het voor de supporters vanwege de seizoensafsluiting.

 6. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

 7. Van mij mag het blijven zoals het nu is. Blackpool en Wigan eruit. Hoop al een paar jaar dat Wigan eruit vliegt, maar ze halen het elke keer weer. Zie liever een grote club (Leeds, Forest etc.) terugkeren in de PL en Wigan met zijn half lege stadion verdwijnen naar beneden.

  Ben overigens weleens een keer bij Wigan geweest in het uitvak met de Spurs. Na de wedstrijd gingen we toen in Wigan nog Man Utd – Chelsea kijken in de pub en er waren gewoon mensen in een Wigan shirt als een dolle aan het juichen toen United scoorde…

 8. Een club beoordelen op aantal supporters vind ik niet geheel correct, dat zou immers impliceren dat een club haar plek in de hoogste reeks enkel waard is mits er veel volk op afkomt. In Turkije heb je Istanbul Buyuksehir Belediyespor die in hun stadion van 80000 plaatsen amper 100 a 200 fans lokken. Veel mensen vinden dat een schande, maar zolang de club op het veld bewijst dat het haar plek in de hoogste reeks waard is hoort men de rest te negeren. Vergeet niet, elke club begon ooit van nul. Geen enkele club met tienduizenden fans had die aantallen van meet af aan, Wigan moet misschien gewoon nog wat tijd hebben om verder te groeien qua populariteit.

  In mijn geval is het voor Blackpool dat mijn sympathie geniet, wie van de andere clubs er uit gaat is minder van belang. Ik heb niets tegen Wolves, Birmingham of Wigan, maar heb er evenmin wat mee. Het zijn van die clubs die me onverschillig laten. Mits Blackpool het redt zou ik al erg tevreden zijn en dan maakt het niet zo uit wie van de andere clubs wel zakt.

  Ik reken er echter niet meteen op want zowat ELKE wedstrijd die ik de voorbije week bekeek (al dan niet volledig) eindigde met een uitslag waar ik vooraf juist niet op hoopte. Blijkbaar ben ik een bad omen deze week (Mallorca mag zich dus aan een ramp verwachten straks vrees ik…) ; desondanks denk ik niet dat Blackpool kansloos is want bij United zitten ze allicht al met de CL finale in het hoofd. Ik zie Ferguson ook niet risico lopen op blessures en dus zal het allicht een veredeld invallers-elftal worden, dat speelt in Blackpool’s voordeel.

 9. Blackpool zal het dan toch niet halen tenzij Man U er niet meer voor gaat en een derde goal van de bezoekers valt. Ik vraag me af welk gevoel er nu heerst: ontgoocheling omwille van degradatie, of toch fierheid omdat ze het veel beter deden dan iedereen voor het seizoen voorspeld had?

 10. 3-2 voor Man United nu. Over en uit voor Blackpool behoudens een echt mirakel 😦 Wigan lijkt het weer voor elkaar te krijgen want zij staan op 0-0 en Birmingham is ook in het verlies. Behoudens een totale ommekeer in de laatste minuten redt Wigan het opnieuw.

 11. NOTE TO SELF: in het vervolg niet posten voor de matchen zijn afgelopen (nadeel van een niet-Twitter gebruiker ?)
  4-2 voor Manure, Blackburn wint bij Wolves, Birmingham en Wigan lijken te ontsnappen. Jammer vooral dat twee clubs met een salary cap moeten wijken voor de gecommercialiseerde clubs maar vooral Blackpool kan toch met een zekere fierheid achterom kijken.

  Championship wordt boeiender dan PL volgend seizoen maar dat is niet echt nieuws, ik heb dat gevoel al enkele jaren. Clubs als Nottingham en Leeds alleen al waren het waard om de Championship minstens even intensief als de PL te volgen.

  Overigens, mist Liverpool nu Europees voetbal dankzij hun verliesbeurt op Aston Villa?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s