The Rise of the New Towns

Met de promotie van Telford gisteren, hebben de “New Towns” weer een succesje behaald. Eerder al promoveerde Crawley Town, terwijl MK Dons en Stevenage in de play-offs staan. Al deze clubs hebben als overeenkomst dat ze uit forenzensteden komen. In Engeland bekend onder de naam de “New Towns”. De steden zijn zeg maar het Almere, Lelystad en Zoetermeer van Engeland. Plekken waar je niet dood gevonden wil worden. Veel mensen die daar wonen hebben hun roots, en daardoor favoriete club, elders. Daarom is het des te opvallender dat de clubs uit de nieuwe steden het de laatste jaren zo goed doen.

 De “New Towns” zijn na WO II ontstaan. Engeland lag in puin en het leek de regering wel een goed idee om niet iedereen meer in de overvolle steden te laten wonen. Er werd een plan opgesteld, de zogenaamde “New Towns Act 1946” en verschillende dorpjes werden aangewezen als groeikernen. De bekendste van allemaal is Milton Keynes, dat zo’n80 kilometerboven Londen ligt. Daar wonen nu zo’n 240.000 mensen. Verder groeiden dorpjes als Telford (162.300), Crawley (101.300) en Stevenage (84.651) als kool. Ze hadden er ook voetbalclubs, maar echt populair waren die niet. De meeste mensen bleven trouw aan hun club uit Londen of Birmingham en omgeving, in het geval van Telford.

De eerste club die wat succes begon te hebben was Telford United. In 1979 waren ze erbij toen de Conference werd opgericht. De non-league clubs wilden namelijk één landelijke competitie in plaats van al die versplintering. Ze hoopten ook dat op deze manier er wat non-league clubs in de Football League werden verkozen. Telford United deed het jaren redelijk in de Conference. Ze waren vanaf 1979 t/m 2004 vaste klant in die divisie, totdat ze ineens failliet gingen. Meteen werd er een doorstart gemaakt onder de naam AFC Telford United en gisteren promoveerde de club na de derde deelname aan de play-offs in de Conference North naar de echte Conference.

Na zeven jaar zijn ze weer terug en gezien de opkomst gisteren (5436 toeschouwers!), denk ik dat ze binnen een paar jaar mee kunnen gaan strijden om promotie naar League Two. De club is eigenlijk al wel klaar voor de stap naar de Football League. Het stadion is niet minder dan veel clubs uit League Two en doordat het oude Telford United lang op een hoog niveau heeft gespeeld, hebben ze ook echt een redelijke groep fans. Waar je bij Crawley, Stevenage en MK Dons struikelt over de shirtjes van clubs uit de Premier League, heeft Telford al een hoop fans voor wie Telford de eerste club is. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe ze het komend seizoen gaan doen. Ik durf best geld in te zetten op het linkerrijtje.

Van alle “New Towns” is Milton Keynes de grootste. Het is dan ook vreemd dat daar nooit een succesvolle club is opgestaan. Ze hadden met Milton Keynes City een lokale vereniging, maar die speelden op een laag niveau. Al in 1979 (!) had Ron Noades, voorzitter van Wimbledon, daarom het plan om zijn club met Milton Keynes City te laten fuseren. De nieuwe club zou dan in Milton Keynes gaan spelen. Doordat Wimbledon al in de Football League speelde, zou de nieuwe club daar ook in mogen beginnen. Noades en het bestuur van Milton Keynes City hoopten dat op deze manier de lokale bevolking wel zou komen, want succes trekt mensen aan en vooral in zo’n gloryhuntersstad als Milton Keynes. De fusie ging echter niet door en het plan viel in het water.

Milton Keynes City bleef matig presteren en werd daardoor nooit populair in de stad. Toch zag Pete Winkelman wel brood in een Leagueclub in Milton Keynes. Hij schreef Luton, Wimbledon, Barnet, Crystal Palace en Queens Park Rangers in 2000 aan met het verzoek om in zijn nieuw te bouwen stadion te gaan spelen. Uiteindelijk hapte het bestuur van Wimbledon toe. Die waren hun eigen stadion uitgezet, omdat het niet voldeed aan de eisen van de Football League. Wimbledon had de pech gehad heel succesvol te zijn, want eigenlijk was het gewoon een non-league club die flink boven haar kunnen presteerde. Extra zuur voor de fans dat ze daardoor eigenlijk zijn gestraft. In 2002 werd dan ook AFC Wimbledon opgericht, de club die deze zaterdag in de finale van de play-offs staat voor de Conference.

In 2003 kwam Wimbledon dan ook daadwerkelijk naar Milton Keynes om daar te gaan spelen. In 2004 werd de naam Wimbledon omgezet naar Milton Keynes Dons. Dat laatste was de bijnaam van het oude Wimbledon. Ironisch genoeg ging Milton Keynes City in 2003 kapot. Profvoetbal vonden de inwoners van Milton Keynes wel leuk, want er komen iedere keer zo rond de 10.000 man op de wedstrijden van de club af. De club zit nu ook in de halve finale van de play-offs en misschien gaan ze dit seizoen al de stap naar The Championship maken. Gebeurt dat nu niet, dan zal het de komende jaren wel ergens gebeuren. Qua achterland is er namelijk genoeg potentieel en als er successen zijn, komt de lokale bevolking wel. Als maar 10% van de huidige fans van MK Dons naar MK City was gegaan, had de stad op eigen kracht een profclub kunnen voortbrengen.

Ook in de play-offs, maar dan van League Two, staat Stevenage. Ze wonnen gisteren de eerste pot tegen Accrington Stanley met 2-0. Knap van de club die pas sinds 1976 bestaat, want vorig jaar promoveerde Stevenage pas voor het eerst in de geschiedenis naar de Football League. Stevenage was een van de dorpen die helemaal niet blij waren dat ze een “New Town” gingen worden. Er waren veel protesten en de lokale jeugd veranderde de plaatsnaambordjes van ‘Stevenage’ in ‘Silkingrad’, vernoemd naar Lewis Silkin, een minister die het plan kwam verdedigen. Uiteindelijk werd het verzet opgegeven en kwam er flink wat volk uit Noord-Londen naar Stevenage. Veel fans van Arsenal en Spurs derhalve en de lokale amateurclub trok geen volk.

Pas nadat in 1976 Stevenage Borough werd opgericht, begon het wat te leven in de stad. De club bereikte in 1994 de Conference en gestaag groeide het aantal fans. De afgelopen jaren klopte de club al nadrukkelijk op de deur van League Two en afgelopen jaar werden ze kampioen van de Conference. Na de promotie werd de stad bedankt voor bewezen diensten en Stevenage Borough werd Stevenage FC. Een beetje stank voor dank, want de gemeente heeft de club altijd flink geholpen met alles. Mede daardoor gaat het nu zo goed met de club. Het zou dan ook netjes zijn geweest als de club na de promotie gewoon haar oude naam had aangehouden, maar in het voetbal is blijkbaar geen plaats meer voor sentimenten.

Crawley is een andere club die flink wat steun van de gemeente heeft gehad. Die stad wilde graag een soort community club en dat moest Crawley Town worden. Tot dan toe was de grootste prijs die de club ooit had gewonnen de Gilbert Rice Floodlight Cup. Een erg obscure beker. Sinds 2004 komt de club uit in de Conference en ondanks veel strafpunten wegens financiële misstanden, is Crawley nooit gedegradeerd. Dit jaar besloten een dubieus consortium geld in de club te steken en ze gaven meer uit dan welke club uit League Two dan ook. Het resultaat is het kampioenschap en het zou me niet verbazen als ze binnenkort weer promoveren of de luchtbel moet op tijd gaan knappen.

Advertenties

Een Reactie op “The Rise of the New Towns

  1. Ik hoop vooral op MK Dons. Die club heeft, mijns insziens ten onrechte, zoveel sh*te over zich heen gekregen dat ik er een zekere sympathie voor kreeg. Onrechtvaardigheid kan hard zijn en ik vond de manier waarop men hen behandelde heel onrechtvaardig. Me druk maken over dat soort dingen doe ik al lang niet meer, stiekeme sympathie echter nog wel. Dus ik hoop dat MK het haalt, al vrees ik er voor. Ze hebben het de vorige seizoenen steeds op het nippertje verspeeld en die 3-2 marge is nu ook weer niet iets waarmee ze al rustig naar de finale kunnen toeleven. Zou typisch MK Dons zijn om weer in elkaar te stuiken van de stress.

    (PS: ik gun AFC Wimbledon de promotie ook best, ongeacht of zij of Luton het worden, is het een aanwinst voor de League. Ik vind AFCW wat overhyped maar dat wil niet zeggen dat ik er iets tegen heb of zo, uiteindelijk hebben ze daar knap werk geleverd op enkele jaren tijd en dat is nog wel belangrijker dan de wat vreemde hype rond die club)

    Dat “new towns” succesrijk zijn is niet zo heel gek. Uiteindelijk trekt dat namelijk extra bewoners naar zo een stad, en vroeg of laat krijg je een groep mensen die nog geen voorgaanse club steunden of die toch sympathie krijgen voor de lokale club (zonder daarom noodzakelijk de club waar ze voorheen fan van waren te verstoten).

    Eigenlijk gek dat we in België geen zulk fenomeen hebben. Louvain-la-Neuve is de enige echte planned city van België, die hebben ze uit het niets opgebouwd in de vroege jaren 70 en groeit nog steeds enorm (een heel leuke stad trouwens). Vreemd genoeg speelt er zelfs geen lokale amateurclub, enkel liefhebbersploegen in recreatieve liga’s. Zelfs een provincialertje hebben ze daar niet.

    Ik herinner me toen ik in Ierland woonde men kunstmatig probeerde succesrijke clubs op te bouwen in die “new towns” die wat aan het groeien waren. Kildare County (wat een drama van een stadion) was daar een goed voorbeeld van, Sporting Fingal (weliswaar county Dublin maar toch erg wijkgebonden in een groeiende voorstadsbuurt) ook. Beiden intussen bankroet en geschrapt. Enkel in Tallaght (nog zo een buurt die op een korte tijd enorm groeide terwijl het vroeger een klein dorpje was) is het gelukt, maar dat is enkel omdat Shamrock Rovers daar hun nieuw stadion bouwden en die al een enorme achterban hadden van lang voor Tallaght aan een eigen voetbalclub dacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s