Manchester City v Stoke City (FA Cup Final)

De FA Cup was ooit de ultieme prijs in het Engelse voetbal. Dat toernooi is een stuk ouder dan de competitie en stond vroeger ook hoger in aanzien dan de landstitel. De laatste jaren is het helaas wat gedevalueerd en als er een finale is met een van het drietal Man United, Arsenal of Chelsea, kijk ik er amper naar uit. De enige leuke finales van de afgelopen jaren vond ik Liverpool v West Ham en Portsmouth v Cardiff. Gelukkig hebben we deze zaterdag weer een geweldige finale. Stoke City v Manchester City. Een pot waar de historie vanaf druipt. Beide hebben al meer dan 35 jaar geen prijs gewonnen en daar gaat dit weekend hoe dan ook verandering in komen.

 Voordat ik begin over de wedstrijd van morgen, moet ik eigenlijk eerst teruggaan naar drie mei 1998. Eigenlijk niet eens zo lang geleden. Het was de laatste speelronde in de First Division (nu Championship) en op het programma stond Stoke City v Man City. Geen glitter en glamour destijds, maar pure angst. Reading was al gedegradeerd, maar er moesten nog twee clubs uit. Stoke City (46 punten) en Man City (45 punten) stonden die ochtend nog op die plekken. Samen met Portsmouth (46 punten) en Stoke’s aartrivaal Port Vale (46 punten) zouden ze bepalen wie eruit zouden gaan. Man City speelde briljant die dag en won met 2-5. Dat deden Port Vale en Portsmouth echter ook en zowel Stoke als Man City moesten naar het derde niveau. Tranen met tuiten op de tribune. Een vernedering.

Voor Manchester City, dat drie jaar eerder nog in de Premier League speelde, betekende de degradatie dat ze voor het eerst in de geschiedenis niet in een van de twee hoogste divisies zouden spelen. Het zou maar voor één jaar zijn en sinds 2002 spelen ze weer op het hoogste niveau. Het verhaal van de sjeiks en hun centjes is bekend en dat Man City nu in de finale staat is niet eens zo’n verrassing. Toch ging het niet makkelijk, want zowel in de 3de als de 4de ronde had de club een replay nodig. Aan die moeizame wedstrijden dacht geen fan meer aan, toen ze Man United versloegen in de halve finale. In 1976 won Man City voor het laatst een prijs (de League Cup) en zou de droogte van 35 jaar na morgen dan eindelijk over zijn?

Het zou meteen een einde betekenen aan de langste reeks zonder prijzen. Manchester City is namelijk in het verleden best een succesvolle club geweest. Veel mensen wijzen nu naar het geld en dat de club historie probeert te kopen, maar dat klopt niet. Man City heeft in het verleden twee maal de landstitel gewonnen en is daarnaast een aantal keer als tweede geëindigd. Ook de FA Cup staat al vier keer in de prijzenkast. Tel daarbij op twee League Cup, drie Charity Shields en een Europa Cup II en je hebt een van de grotere clubs van Engeland te pakken. Verder zijn ze met zeven titels op het tweede niveau daarmee recordhouder, hoewel ze dat liever niet horen. Grappig is trouwens dat het toeschouwerrecord van Man City (84.569) juist tegen Stoke werd gevestigd.

De opmars van Stoke City is helemaal opmerkelijk, want daar zit geen steenrijke voorzitter. Na die degradatie in 1998 hadden ze liefst vier jaar nodig om weer te promoveren. De promotie naar de Premier League in 2008 was dan ook niets minder dan een wonder. De verwachting was dat Stoke na één seizoen wel weer terug zou komen, maar dat liep even anders. Al drie seizoenen op rij handhaven ze zich vrij eenvoudig (12de, 11de en nu 8ste). Er is veel kritiek op het spel van Stoke van huilende managers van tegenstanders, want Stoke speelt nog echt ouderwets krachtvoetbal. Toch zie ik dat wel graag. Met Cardiff, Wolves, Brighton, West Ham en Bolton werden er best aardige tegenstanders opzij gezet in de FA Cup. Vooral de 5-0 in de halve finale was indrukwekkend.

De FA Cup kan het hoogtepunt in de historie van Stoke worden, want vreemd genoeg heeft de club nog maar weinig gewonnen. The Potters zijn van 1863 en daarmee, na Notts County, de oudste profclub ter wereld. Ze waren er in 1888 dan ook bij toen de Engelse competitie werd opgericht. Van die twaalf founder members bestaan er nog altijd elf en misschien pijnlijk voor Stoke, maar zij zijn de minst succesvolle van die elf. Stoke is de enige die nog nooit een FA Cup won, laat staan een landstitel. Als Stoke zaterdag wint, is dat de ultieme beloning van het beleid dat de club voert. Voor andere club zonder rijke eigenaar is het succes van The Potters een baken om zich vast aan te houden. Het gaat genieten worden deze zaterdag. Het kan namelijk ook voor het eerst sinds 1988 (Wimbledon) zijn dat er een club haar eerste FA Cup pakt.

Advertenties

5 Reacties op “Manchester City v Stoke City (FA Cup Final)

  1. Come on Stoke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. heb met geen van beide clubs wat, maar ben ook geneigd het Stoke meer te gunnen. Altijd leuk als het grote geld eens NIET wint van clubs die het op eigen kracht zonder malafide investeerders doen.

  3. William van Holsteijn

    “Het kan namelijk ook voor het eerst sinds 1988 (Wimbledon) zijn dat er een club haar eerste FA Cup pakt.”
    En hoe dat voelt herinner ik me nog vrijwel dagelijks, wat een sensatie was dat! Stoke doet me ook een beetje denken aan de Crazy Gang dus wie mijn favoriet is laat zich raden. Alleen jammer dat het niet meer bij de BBC te volgen is!

  4. Jammer. Al heb ik nog altijd City liever dan hun hatelijke stadsgenoot, ik had het Stoke wel gegund. Nu hopen dat ManUre slaag krijgt van Barça op Wembley, dan heeft City de spreekwoordelijke kloof met United stilaan gedicht op recente gebeurtenissen afgaand. En sowieso is een blik op het gezicht van Ferguson genoeg om City boven United te verkiezingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s