Going up and down in the non-league

Dit zijn de weken waarin de beslissingen gaan vallen of al gevallen zijn. Op de Football League ga ik later nog een keer terugblikken. Daar zijn nog twee speelronden te gaan en pas opvallend weinig beslissingen gevallen. In de non-league is het allemaal al wel gespeeld of is er nog één speelronde. Er zijn al veel beslissingen gevallen, dus tijd voor een overzicht van alle divisies op het vijfde, zesde en zevende niveau.

Conference

Met nog een wedstrijd te spelen is bovenin alles al gespeeld. Creepy Crawley is kampioen en AFC Wimbledon, Luton Town, Wrexham en Fleetwood Town mogen het uitvechten in de play-offs. Allemaal leuke clubs, maar ik hoop op Wrexham. Als die niet promoveren ben ik namelijk bang voor hun voortgestaan. Onderin zijn Histon en Eastbourne Borough gezien. Voor de laatste twee plaatsen zijn nog vijf kandidaten: Altricham (44 punten), Tamworth (46), Southport (46), Forest Green Rovers (46) en Barrow (47). Op 30 april zijn Kettering v Southport, Altrincham v Eastbourne, Barrow v Hayes & Yeading en vooral Tamworth v Forest Green de potten waar het om draait. Als Southport en Barrow er maar in blijven.

Conference North

Doordat Alfreton Town kampioen is geworden, krijgen we een debutant erbij in de Conference. Best een redelijk stadion, maar voor de rest doet de club me niets. Mooier vind ik de twee clubs die op plek 2 en 3 staan: AFC Telford en Boston United. AFC Telford is een doorstart van de club die in de jaren 90 meubilair was in de Conference en Boston United heb ik nog in League Two zien spelen. Voor de rest zijn Nuneaton en Guiseley ook al zeker van de play-offs, omdat nummer vier (Eastwood Town) niet mag meedoen aan de play-offs vanwege een te klein stadion. Degradant nummer één is Redditch met slechts acht punten en een van het tweetal Stafford Rangers (32 punten) en Hyde (33). De enige twee wedstrijden die er volgende week nog toe doen in de Conference North zijn Corby v Hyde en Stalybridge Celtic (saillant genoeg de rivaal van Hyde) v Stafford Rangers.

Conference South

Ook de kampioen in de Conference South gaat volgend jaar debuteren in de Conference. Braintree Town heeft namelijk nooit op dat niveau gespeeld. Het leek nog even spannend te worden toen enige achtervolger Farnborough nog op één puntje kwam, maar die verloren allebei de paaswedstrijden. Farnborough gaat wel meedoen aan de play-offs, samen met nummer drie Ebbsfleet United. Woking (75 punten) is er erg dichtbij, evenals Chelmsford (74). Welling (72) moet hopen dat een van deze clubs een steekje laat vallen en zo ook nog kan meedoen. Dover Athletic (71) heeft alleen nog een theoretische kans. Onderin is het doek gevallen voor twee ex-Conferenceclubs. Zowel St. Albans City als Lewes mag het volgend jaar een divisie lager gaan proberen. Voor de laatste degradatieplek gaat het nog tussen Thurrock (37) en Maidenhead (40).

Northern Premier League (Evo-Stik)

Een prachtige kampioen dit jaar met Halifax Town. De club verdween in 2008, maar sindsdien hebben ze het daar goed op de rails. Het eerste jaar was het even wennen, maar vorig jaar werden er 100 punten en het kampioenschap gehaald. Dit jaar waren het “slechts” 98 punten, maar toch opnieuw promotie. Drie jaar bestaat de club pas en in die tijd zijn ze even vaak gepromoveerd als het oude Halifax Town in 97 jaar. Mooiste moment was deze winter, toen ze voor maar liefst 4023 tegen FC United of Manchester speelden op The Shay. Met die laatste club heb ik meteen een van de play-off team genoemd. Als nummer vier mogen ze het opnieuw tegen Bradford Park Avenue (ook al zo’n heropgerichte ex-Leagueclub). De andere halve finale gaat tussen de Welshmen van Colwyn Bay en North Ferriby United. Aan de onderkant vliegen Burscough, Hucknall Town, Ossett Town en Retford United eruit. Een divisie hieronder kan Chester overigens terugkeren. Ze staan drie punten voor met nog een potje te spelen.

Isthmian League (Ryman)

In de Isthmian is Sutton United kampioen geworden. Dat is een mooie toevoeging aan de Conference South. Gek genoeg is in deze divisie ook nog een speelronde te gaan, net zoals in de Conferences. Voor de vier play-off plekken zijn nog zes kandidaten die nog allemaal niet zeker zijn van dat plekje: Tonbridge Angels (73), Bury Town (73), Lowestoft (72), Harrow Borough (72), Kingstonian (71) en Canvey Island (70). Onderin zijn Folkestone Invicata en Croydon Athletic al gezien, terwijl Aveley slechts een theoretische kans heeft om erin te blijven. Spannend is het tussen Maidstone (37 punten) en Hastings (38). Beide hebben een uitwedstrijd: Maidstone moet naar Hornchurch en Hastings naar Aveley. Stel dat Aveley met 8-0 wint en Maidstone verliest, dan blijft Aveley er alsnog in. Ik zie dat niet gebeuren.

Southern League (Zamaretto)

Even een snel rondje leert ons dat vanuit de Premier League Truro City opnieuw gaat promoveren. De club gaat, dankzij een rijke eigenaar, als een komeet door de diverse divisies heen. Zouden we dan eindelijk een Leagueclub uit Cornwall krijgen? In de play-offs gaan Hednesford, Salisbury, Cambridge City en Leamington volgende week strijden voor een plekje in de Conference South. Op Cambridge City na, allemaal clubs met ervaring in de Conference. Onderin heeft Weymouth het vege lijf gered. Weymouth, een van mijn favoriete non-league clubs, blijft daardoor tenminste nog op enig niveau voetballen. Nu maar hopen dat ze in hun stadion mogen blijven spelen, want ik wil ze graag eens bezoeken. Wel eruit gingen Didcot Town, Tiverton Town en Halesowen Town. Het lijkt erop dat “Town” als achternaam geen geluk heeft gebracht dit seizoen.

Advertenties

Een Reactie op “Going up and down in the non-league

  1. Ik hoop ook op Wrexham voor de promotie naar de League Two. AFC Wimbledon liever niet want dat vind ik een wat kunstmatige hype. Luton zou ook nog leuk zijn maar toch liefst Wrexham. Voorts hopen op ofwel Dover (al is die kans klein) of Woking voor de promotie naar de Conference. Geweldig dat Halifax promoveert, leuke club. Canvey Island en Tonbridge Angels (vanwege die naam) gun ik het ook wel. Geen FC United of Manchester AUB, vanwege dezelfde reden waarom ik ook AFC Wimbledon liever niet zie promoveren: FC United is zo een opgefokte hype. Voorts leuk nieuws uit Truro want het wordt echt tijd dat er eens een club uit Cornwall op respectabel niveau speelt. Land’s End (wat een geweldige plaatsnaam) had het summum geweest maar eender welke club uit die uithoek van Engeland mag wat mij betreft een paar reeksen hoger gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s