Paaseieren zoeken: Voetbalreisgids voor de Paasvincker

Pasen is een mooie tijd. Ongeveer de helft van Nederland heeft geen idee waarom we vrij zijn, maar zeuren doen we niet. Niets is mooier dan wat vrije dagen. Vreemd genoeg brengen de veel mensen die door op de meubelboulevard. Nu heeft keukens kopen dankzij Ben Mandemakers wel een beetje met voetbal te maken, maar het is natuurlijk niet de real deal. Daarvoor moet je met deze dagen echt in Engeland zijn. Veel mensen associëren Engels voetbal altijd met de kerstdagen, maar ook met Pasen kun je volop vincken. Vandaar een kleine reisgids voor de Paasvincker, want zeg nu eerlijk, Engels voetbal is toch veel leuker dan keukens kopen?

Natuurlijk is het lastig om iedereen tevreden te houden, vandaar dat ik verschillende varianten heb. Eentje die van voetbal op hoog niveau houdt (Gloryvincker), eentje voor mensen die van oude stadions en belangrijke wedstrijden houden (Nerdvincker), eentje voor mensen die het leuk vinden om zoveel mogelijk te vincken in zo min mogelijk dagen (Übervincker). Het zal wel wat passen en meten worden, maar uiteindelijk zal er voor ieders wat wils verschijnen. Zelf ga ik dit jaar voor het eerst in jaren niet naar Engeland met Pasen. De week erop ga ik namelijk naar Exeter v Plymouth en anders werd het allemaal wat te veel van het goede (ik houd mezelf nu voor de gek, want ik kan noot genoeg krijgen van Engels voetbal).

Wat is Pasen eigenlijk? Het begint allemaal met het “Triduum Sacrum”, de drie dagen voor Pasen. Eerst heb je Witte Donderdag, de dag van het laatste avondmaal. Gevolgd door Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus wordt gekruisigd. Het trio dagen wordt afgesloten met Stille Zaterdag, waarop het allemaal vrij stil is. Op Eerste Paasdag staat Jezus op uit zijn graf en volgens mij is Tweede Paasdag er later door de commercie bij verzonnen. Je hoort me niet klagen, want ik heb graag extra vrije dagen. Daarnaast is Pasen natuurlijk een uitstekend alibi om flink wat chocolade-eieren naar binnen te werken. Ook niet verkeerd.

21 april: Witte Donderdag

Op donderdagmorgen pak je de auto, de trein of de boot richting East Anglia. Op donderdagavond wordt in Ipswich namelijk de Old Farm derby gespeeld. Enige nadeel is dat het er zal stikken van de vinckers, want het is de enige pot van enig niveau die op die dag gespeeld wordt. Wel een heerlijke, want ik ben zelf ooit bij Ipswich v Norwich geweest en dat was genieten. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een mooie voetbalavond: leuk stadion, derby, veel belang voor Norwich ivm promotie en een avondwedstrijd. Zowel voor de Gloryvincker, de Nerdvincker en de Übervincker is dit een must see op donderdagavond.

22 april: Goede Vrijdag

De volgende dag moeten de vinckers afscheid van elkaar nemen, want de interesse gaan deze dag wat uiteen lopen. De Gloryvincker zal deze dag maar een pot pakken en dat is Leeds United v Reading. Beide clubs staan in de play-offs en hopen volgend jaar in de Premier League te spelen. De Übervincker hoeft niet ver te reizen vanaf Ipswich, want Southend ligt dichtbij. Leuk stadion en tegenstander Stevenage doet nog volop mee om de play-offs. Deze pot is om 16:45 afgelopen en daarna kan hij op ’t gemakje naar Northampton rijden. Daar speelt de plaatselijke FC tegen Rotherham United. Vooral Northampton is het belangrijk om te winnen in verband met degradatie. Nadeel is dat Rotherham een rukstadion heeft.

De Nerdvincker moet deze dag wat kilometer maken. Eerst helemaal naar Chorley, omdat die club in een geweldig stadion speelt. Alternatief kan zijn Bury v Lincoln City, omdat The Shakers nog altijd bovenin meespelen. ’s Avonds rijdt de Nerdvincker naar Kidderminster, want Kidderminster Harriers v Fleetwood Town is een belangrijke wedstrijd in de strijd om de play-offs. Qua stadion is het allemaal niet genieten in Kidderminster, waardoor ik de Nerdvincker toch dringend adviseer om ’s middags naar Chorley te gaan. Veel beter ga je ze niet krijgen, qua stadion.

23 april: Stille Zaterdag

Voor de Gloryvincker ligt de zaterdag al vast. Het is dan namelijk Manchester United tegen Everton en van dat soort wedstrijd geniet hij. De wedstrijd is lekker vroeg, dus na deze pot kan hij zich lekker in de pub gaan nestelen om Chelsea v West Ham op de tv te volgen. In principe zou de Gloryvincker na deze pot nog naar Altrincham v Newport County kunnen gaan, maar dat is hem allemaal teveel gehaast. Gewoon lekker met een pot bier in de poten bevalt de Gloryvincker een stuk beter en geef hem eens ongelijk? Niet iedereen is geïnteresseerd in lagere divisie voetbal. Daarvoor hebben we de Nerdvincker al.

De Nerdvincker heeft een lastige keuze, want er zijn deze dag twee leuke derby. De eerste is in Hereford. Daar staat Hereford United v Shrewsbury op het programma. Een beladen potje tussen twee streekgenoten, die nog wat meer beladen is geworden door het vertrek van afgelopen van oud-Hereford manager Graham Turner naar Shrewsbury. De politie neemt het zeker voor het onzekere door deze pot op 13:00 te zetten. Andere mogelijkheid is de derby tussen hoogvliegers Farnborough v Woking. Lastige keuze, maar ik verwacht dat de Nerdvincker het briljante oude stadion van Hereford de voorkeur geeft.

De Übervincker heeft het toch wat lastig vandaag. Er zijn vijf wedstrijden die vroeger of later dan 15:00 worden gespeeld. Hij moet dus goed uitzoeken wat er te combineren is. Aangezien de Übervincker al in het zuiden zit, kiest hij daar iets. Het gaat dus een van de avondpotjes worden bij Chelsea of Millwall. Doordat Carlshalton v Canvey Island wel een heel lekkere is (leuk stadion daar), zal de keuze van de Übervincker op Chelsea vallen. Dat is namelijk een dubbel die goed te doen is.

24 april: Eerste Paasdag

Op eerste Paasdag is er traditiegetrouw weinig voetbal in Engeland. Deze dag is er maar één potje: Bolton Wanderers v Arsenal. Niet echt iets om warm van te worden, maar de beste optie voor zowel de Gloryvincker met zijn Premier League-fetisj en de Übervincker, die vooral wil vincken. Voor de Nerdvincker is dat niet echt een aantrekkelijke pot. Hij zal daarom naar Schotland moeten reizen, want daar staat Rangers v Celtic op het programma. Die pot heeft alles: prachtig stadion, mooie derby en veel belang. En wat is er mooier dan een Godsdienstoorlog op het veld, als het Pasen is?

25 april: Tweede Paasdag

Alle drie onze vincker begonnen met dezelfde wedstrijd en gaan ook eindigen in hetzelfde stadion. Blackburn Rovers v Manchester City om 20:00 ’s avonds is namelijk een perfecte afsluiter van zo’n vinckavontuur. Ewood Park is een tof stadion en er staat nog wat op het spel. Ideaal dus, maar waar gaat iedereen overdag naartoe? Op deze dag heeft de Gloryvincker het lastig, want er is geen enkele andere pot in de PL. Vandaar dat hij maar naar Burnley v Portsmouth gaat. Lekker dicht in de buurt van Blackburn en twee clubs die vorig jaar nog in de Premier League speelden.

De Nerdvincker moet nog even wachten welke wedstrijden dan van belang zijn, maar momenteel is Wrexham v Tamworth wel een mooie. Geweldig stadion en waar Wrexham strijdt om een plekje in de play-offs, moet Tamworth uitkijken om niet te degraderen. Voor de Übervincker gaat dit een mooie dag worden, want hij kan drie potten bekijken. Hierdoor komt zijn totaal op een indrukwekkend aantal van negen in vijf dagen. Dit kan hij doen door om 13:00 Nuneaton v Boston United te pakken (topper in Conference North), daarna om 15:00 naar Leicester te rijden om te kijken naar Leicester City v Watford. Naderhand doorrijden naar Blackburn en de drie potjes zijn gehaald.

Nogmaals de programma’s voor de verschillende vinckers en veel plezier gewenst voor degene die zelf gaan:

De Gloryvincker

21/04: Ipswich Town v Norwich City (19:45)

22/04: Leeds United v Reading (19:45)

23/04: Manchester United v Everton (12:45)

24/04: Bolton Wanderers v Arsenal (16:00)

25/05: Burnley v Portsmouth (15:00)

25/05: Blackburn Rovers v Man City (20:00)

De Nerdvincker

21/04: Ipswich Town v Norwich City (19:45)

22/04: Chorley v Clitheroe (15:00)

22/04: Kidderminster Harriers v Fleetwood Town (19:45)

23/04: Hereford United v Shrewsbury (13:00)

24/04: Rangers v Celtic (12:30)

25/05: Wrexham v Tamworth (15:00)

25/05: Blackburn Rovers v Man City (20:00)

De Übervincker

21/04: Ipswich Town v Norwich City (19:45)

22/04: Southend United v Stevenage (15:00)

22/04: Northampton Town v Rotherham United (19:45)

23/04: Carlshalton v Canvey Island (15:00)

23/04: Chelsea v West Ham United (17:30)

24/04: Bolton Wanderers v Arsenal (16:00)

25/05: Nuneaton v Boston United (13:00)

25/05: Leicester City v Watford (15:00)

25/05: Blackburn Rovers v Man City (20:00)

Advertenties

6 Reacties op “Paaseieren zoeken: Voetbalreisgids voor de Paasvincker

 1. Ik moet nu even spontaan aan de Heideroosjes denken, met hun klassieker “Ze smelten de paashaas” 🙂 Bij “Clitheroe” moet ik dan weer aan een vrouwelijk lichaamsdeeltje denken dat bij het liefdesspel voor opperste genot kan zorgen (niet dat ik een door seks geobsedeerd ventje ben hoor).

  Ik denk dat ik toch Nerdvincker zou zijn. Een paar non-league potten is altijd leuk. Bovendien heb ik al vaker gehoord dat het stadion van Wrexham heel erg leuk is. Een uitje naar Glasgow is altijd leuk bovendien, en Kidderminster is een historisch verantwoorde club vanwege het feit dat ze –tot Crawley dit seizoen– als laatste een epische bekerprestatie leverden als non-league club.

  Ik ga overigens ook op vincktocht allicht met pasen. Barcelona B speelt tegen Real Betis. Doorgaans komt op zo een B-elftal weinig volk af, maar Betis heeft behoorlijk wat meereizende fans (een rariteit in Spanje) en is bovendien nog volop in de race voor promotie. Dit lijkt me dus een aantrekkelijke pot. Voor Rangers-Celtic zoek ik dan de Irish Pubs van Barcelona op om dan later die namiddag hopelijk het behoud met Mallorca te mogen vieren (-v- Getafe)

 2. Mooie reisgids, volgend jaar het paasweekend maar eens vrijhouden voor een lange Engelandtrip. Dit jaar blijft het bij Willem II – AZ en Duisburg – Hertha BSC. Die laatste is tweede paasdag ’s avonds. Vanwege de korte afstand met Tilburg en het tijdstip (20:15) een ideale pot, eerst brunchen bij de schoonfamilie (zodat je geen ruzie krijgt) en daarna lekker vincken.

  Volgend jaar misschien ook de überglorynerdvincker toevoegen, voor mensen die van veel goede en belangrijke wedstrijden in mooie oude stadions houden.

 3. Ik ga zelf dit jaar ook niet met Pasen. Valt gewoon heel ongelukkig, zo samen met Willem II v AZ en Exeter v Plymouth de week erop. Volgend jaar hoop ik wel weer te gaan met Pasen. We spelen dan toch op vrijdagavond, dus daar hoef ik geen rekening mee te houden.

 4. Voor mij staat zaterdag Sheffield Utd v Bristol City & maandag Barnsley v Doncaster Rovers op het programma: met iet of wat “geluk” de definitieve degradatie & volgend seizoen Steel City Derby in League One voor The Blades en een zucht van opluchting voor Rovers.

  Nu nog hopen dat Goran Lovré bij de 16 zit.

 5. Lovré bij Barnsley, uiteraard.

  Ik neem trouwens mijn 2-jarige zoon mee voor zijn eerste Engelse voetbalwedstrijd.

 6. Nou Joris, niet zo pessimistisch doen, Willem II kan zich mathematisch nog steeds redden en in voetbal is het pas helemaal gedaan eens het rekenkundig verloren is. Er zijn nog al clubs plots op het nippertje aan de degradatie ontsnapt waarvan iedereen dacht dat ze al lang een vogel voor de kat waren. Ik herinner me Rio Ave nog in Portugal, die met nieuwjaar 3 punten hadden verzameld maar dan plots begonnen te winnen en zich op het nippertje nog konden redden. Zolang het rekenkundig nog niet verloren is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s