Johan Cruijff in Leicester

De laatste tijd gaat het alleen nog maar over Cruijff in de Nederlandse sportmedia. Tsja, dan kan doingthe116 natuurlijk niet achterblijven. Alleen is er amper een band tussen El Salvador en het Engelse voetbal. Goed, zijn zoon speelde voor Manchester United, maar daarmee houdt het wel op. Toch had Cruijff bijna in Engeland gespeeld. Niet Manchester United, Chelsea of Liverpool wilde hem hebben, maar Leicester City was in 1981 heel dicht bij zijn handtekening. Johan Cruijff op Filbert Street. Dat was mooi geweest, maar helaas sprong de transfer af. Toch maar een terugblik om te kijken hoe dicht Leicester bij zijn handtekening was.

 Eigenlijk hoef ik Johan Cruijff niet te introduceren. Een legende bij Ajax en een legende bij Barcelona, terwijl hij in 1974 met het Nederlands elftal het Totaalvoetbal introduceerde. Een geweldige voetballer, alleen in zaken was hij wat minder goed. Zijn zakenpartner Basilevitch draaide zijn hele vermogen er doorheen, dus moest Cruijff in 1979 de kicksen weer aantrekken. Dat deed hij in de VS bij de LA Aztecs en de Washington Diplomats. Die seizoenen daar lopen anders dan in Europa. Voordat Cruijff in de zomer van 1981 weer naar de VS trok, zocht hij een club in Europa waar hij kon gaan spelen om in vorm te blijven.

Leicester City speelde op dat moment in de First Division, de voorloper van de Premier League. Ze waren het seizoen ervoor kampioen geworden van de Second Division en met succesmanager Jock Wallace hoopten ze het ook een trapje hoger goed te doen. Ondanks dat de spelers ontzettend fit waren en ze ook vaak goed meededen, werd er heel vaak verloren. Leicester stond op de 22ste en laatste plek en leek weer rechtstreeks terug te keren. Wallace dacht echter de oplossing voor het probleem te hebben. Zijn selectie was namelijk erg jong en miste een leider op het veld. Toen hij hoorde dat Cruijff beschikbaar was, ging hij actie ondernemen.

Natuurlijk was Wallace niet de enige manager die probeerde Cruijff aan te trekken. Toch waren er opvallend weinig topploegen in hem geïnteresseerd. Cruijff was namelijk al 33 en had twee seizoenen in de onbekende Amerikaanse competitie gespeeld. Daarnaast was El Salvador berucht om zijn profileringsdrang en veel managers wilden nu eenmaal geen onrust in de club hebben. Daarnaast wilde Cruijff maar voor een paar maanden tekenen en dat zorgde ervoor dat hij en Arsenal er niet uitkwamen. The Gunners wilden hem namelijk maar wat graag hebben, maar dan ook voor het seizoen erop. Ze kwamen er niet uit.

Terwijl dit alles speelde, moest Leicester City naar Anfield. Liverpool zou dat jaar de Europa Cup I winnen en was al 85 wedstrijden op rij ongeslagen op Anfield. Meer dan drie jaar op rij wist er geen ploeg te winnen in Liverpool! Leicester stond op de laatste plek en was dus eigenlijk bij voorbaat kansloos. De geruchten over Cruijff waren echter ook bij de spelers doorgedrongen. Er gingen zelfs verhalen dat Cruijff zou komen kijken naar zijn misschien toekomstige ploeggenoten. Die wilden natuurlijk niet afgaan en speelden een wereldpot. Na negentig minuten stond het 1-2. De grootste stunt van het seizoen was een feit.

Ondertussen had Cruijff drie aanbiedingen gekregen van clubs en daaruit zou hij een keuze gaan maken. Behalve Leicester City, waren ook HSV en Levante in hem geïnteresseerd. In die jaren waren Nederlanders niet snel geneigd om naar Duitsland te gaan en zeker geen voetballers die in de WK finale van 1974 stonden. HSV viel dus al snel af. In Leicester bleef men ondertussen geloven in de komst van Cruijff en dat wierp zijn vruchten af. Ook Manchester United werd verslagen en alsof dat niet genoeg was werd er ook nog eens gewonnen op White Hart Lane. Alleen al het nieuws dat Cruijff zou komen was genoeg voor de Leicester-spelers uit de degradatiezone te kruipen.

Een paar dagen na de winst op Tottenham durfde Leicester het nieuws wereldkundig te maken: Cruijff zou binnen een paar een contract tekenen bij The Foxes. In The Sun stond het hele contract van Cruijff. Hij zou de resterende elf wedstrijden 4000 pond per wedstrijd krijgen, met daarop nog een bonus als de club zich zou handhaven. Er stonden ook een heel verhaal in de krant over de relatie tussen Cruijff en manager Jock Wallace, die elkaar goed kenden nadat Cruijff een keer met Ajax op Ibrox had gespeeld. Wallace zelf werd ook geïnterviewd en vertelde dat het allemaal rond was met zijn vriend, op een of twee kleine puntjes na.

Ondertussen schrokken ze zich in Levante helemaal gek. Ze waren er van overtuigd dat Cruijff naar hen zou komen. Levante speelde in de Segunda Division, maar deed wel mee om promotie. Daarnaast hadden ze verwacht dat Cruijff zeker voor Spanje zou kiezen. De penningmeester van Levante maakte een snel rekensommetje en voorspelde dat de toeschouwersaantallen zouden stijgen van 5000 per wedstrijd naar 20000. Er kon dus een topcontract worden klaargelegd voor Cruijff. Op het laatste moment kreeg de zaakwaarnemers van El Salvador nog een contract voor zijn neus. En wat voor contract! Cruijff kon bij Levante 75000 pond krijgen voor de rest van het seizoen.

Cruijff, niet vies van wat geld, kon niets anders doen dat dit accepteren. Bij aankomst op het vliegveld van Valencia leuterde hij wat over het feit dat Spanje zijn land was en hij het klimaat er zo fijn vond. Het werd geen succes, want Levante promoveerde niet, Cruijff sprankelde niet en uiteindelijk kon Levante het toegezegde bedrag niet betalen. Ook in Leicester had het zo zijn effecten, want het was een grote tegenvaller dat Cruijff niet kwam. Het positieve gevoel verdween, samen met de vorm. Leicester City zakte weer weg en degradeerde aan het eind van het seizoen. Wie weet wat er gebeurd was, als Cruijff voor Leicester had gekozen?

Advertenties

4 Reacties op “Johan Cruijff in Leicester

  1. Leuke post, dat verhaal kende ik nog niet…Leicester City is eigenlijk de enige club in Engeland waar ik wat mee heb. Ik heb in ’98 drie maanden in Leicester doorgebracht toen ik nog studeerde. Dat toen waren de Foxes nog een subtopper op Filbert Street.

  2. Mooi verhaal! Erg mooi verhaal!

  3. Pingback: Guus de Jong v Doingthe116 | Doing the 116 Blog

  4. Pingback: Abe van den Ban in Leicester | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s