Juniors in Scottish Cup

Ik schreef in mijn verslag over Irvine Meadow XI v Auchinleck Talbot al wat over de Junior clubs in de Schotse beker en gaf aan daar nog op terug te komen. Het lijkt heel normaal dat iedereen mee kan doen aan een nationale beker, maar niet in Schotland. Daar zit het non-league voetbal helemaal anders in elkaar. De Schotse voetbalbond (SFA) en die van de Juniors (SJFA) zijn twee verschillende organen, waardoor er tot 2007 geen officiële wedstrijden tussen Juniors en andere clubs mogelijk waren. In 2007 veranderde dat toen de Juniors toestemming kregen om mee te doen aan de Scottish Cup en tot nu toe doen ze het helemaal niet slecht.

 De reden om de Junior clubs toe te laten, was omdat de SFA de beker een facelift wilde geven. De kwalificatierondes werden afgeschaft en voortaan mochten 82 clubs deelnemen in de eerste ronde. Dit zijn clubs uit de diverse (semi-)amateurcompetities, zoals de Highland League, de East of Scotland League (EoS League) en de South of Scotland League (SoS League). Daarnaast leek het de bobo’s wel wat om ook de Juniors uit te nodigen. Besloten werd dat alle drie de regionale kampioenen mochten deelnemen (het Junior voetbal bestaat uit een North, West en East Division) en de winnaar van Junior Cup. Mocht de winnaar van die beker óók kampioen worden, dan mogen er maar drie Junior clubs deelnemen. Die plek schuift niet door naar een andere club.

In de eerste ronde van de Scottish Cup moeten alle non-league clubs deelnemen, met uitzondering van de top twee van de Highland League en de kampioenen van de East of Scotland League en de South of Scotland League. Voor de Junior clubs geldt dit niet; die moeten allemaal meedoen in ronde één. Vooraf waren veel mensen benieuwd hoe sterk de Junior clubs eigenlijk waren. De Highland League werd als de sterkste gezien, terwijl de SoS League duidelijk de zwakste is. De Juniors speelden wel eens oefenwedstrijden tegen de andere teams, maar dan is het toch moeilijker oordelen. Verwacht werd dat ze op hetzelfde niveau als de EoS League clubs zouden zitten.

2007/2008

In het seizoen 2007/2008 was het dan zover. Junior clubs in de ballenbak om voor het eerst mee te doen aan de loting. Drie teams deden maar mee, want Linlithgow Rose won niet alleen de East Region Super League, maar ook de Junior Cup. Verder mocht Pollok uit Glasgow meedoen. The Lok wordt gezien als een van dé allergrootste clubs in het Junior voetbal. Ze wonnen in 2007 de West Region Super League en hadden daarmee ook hun ticket beet voor de Schotse beker. Uit de North Region Super League, over het algemeen beschouwd als de zwakste van de drie, mocht kampioen Culter meedoen.

De loting wees uit dat Culter thuis tegen EoS club Harwick Royal Albert mocht. Op papier spannend, maar voor het eerst werd bewezen dat de Junior League best een aardig niveau heeft. Culter won met maar liefst 7-0. Ook de andere twee clubs deden het geweldig. Linlithgow Rose moest uit naar SoS club Newton Stewart Athletic en won met 0-6, terwijl ook Pollok geen kind had aan St. Cuthbert Wanderers. The Lok won met 2-6 tegen deze SoS club. Alle drie overtuigend door naar ronde twee en het respect voor het Junior League voetbal was ineens flink toegenomen. In de tweede ronde zouden ook de clubs uit de Third Division erbij komen en wat zou er mooier zijn dan een confrontatie tussen een van die clubs en een Junior club?

In ronde twee waren er opnieuw enkele mooie potjes. Culter won opnieuw in eigen huis. Ditmaal werd Vale of Leithen (sterke EoS club) met 2-1 verslagen. Linlithgow Rose verbaasde helemaal door een van de sterkste EoS clubs, Spartans, met 4-1 opzij te zetten. Spartans had/heeft plannen om in de Schotse Football League te komen en werd veel hoger ingeschaald dan Linlithgow. Pollok had de zwaarste taak, want die moesten uit tegen Montrose, een club uit de Schotse derde divisie. Het werd 2-2, waarna de Schotse voetbalwereld in shock achterbleef. In de return zag een propvol Newlandsfield Park Montrose op het tandvlees een 0-1 winst halen.

In de derde ronde komen de teams uit de Second en First Division erbij. Uitgezonderd de degradant uit de SPL en de nummer 2, 3 en 4 van het seizoen ervoor. Genoeg kansen op mooie potjes dus, maar de twee Junior clubs troffen gek genoeg andere non-league teams. Culter mocht weer thuis, maar Huntly (destijds topper uit de Highland League) was met 1-3 te sterk. Linlithgow Rose versloeg Dalbeattie Star (SoS League) met 1-0 en mocht door naar de vierde ronde, waarin alle Schotse clubs meedoen, dus ook Celtic en Rangers. Ze troffen echter Queen of the South, dat met 4-0 veel te sterk was en uiteindelijk de finale zou gaan halen. Toch hadden de Junior clubs veel indruk gemaakt in hun eerste jaar.

Bij de wedstrijd tussen Pollok en Montrose werd duidelijk dat de Juniors zeker meetellen

Uitslagen 2007/2008

Culter v Harwick Royal Albert 7-0

Newton Stewart Athletic v Linlithgow Rose 0-6

St. Cuthbert Wanderers v Pollok 2-6

——————————————————-

Culter v Vale of Leithen 2-1

Linlithgow Rose v Spartans 4-1

Montrose v Pollok 2-2

Pollok v Montrose 0-1

——————————————————

Culter v Huntly 1-3

Linlithgow Rose v Dalbeattie Star 1-0

—————————————————–

Queen of the South v Linlithgow Rose 4-0

2008/2009

Het jaar erop mochten de Junior clubs wel met z’n vieren meedoen. Zuur was dat er meteen twee in de eerste ronde tegen elkaar lootten. Lochee United (East Region) en Bathgate Thistle (winnaar Junior Cup) moesten tegen elkaar, wat resulteerde in een 3-1 overwinning voor Lochee uit Dundee. Pollok (West Region) vloog er in de eerste ronde uit tegen Spartans, die ditmaal niet de Juniors hadden onderschat. Banks O’ Dee (North Region) mocht het thuis in Aberdeen opnemen tegen Fort William. Ze lieten werkelijk niets heel van die tegenstander en wonnen met maar liefst 10-0. Bij Banks O’ Dee zat er ook een stuk frustratie bij, want die club was eerder geweigerd door de Highland League, omdat ze als zwak werden gezien. Wat is dan mooier om een van die clubs met 10-0 te verslaan? Hoezo te zwak?

In de ronde erop was het avontuur over voor de mannen uit Aberdeen. Inverurie Locos nam wraak voor de 10-0 vernedering van de mede-Highland League club en won met 5-1 van Banks O’ Dee. Lochee United bleek maar doordenderen, want Buckie Thistle (Highland League) werd met 3-0 verslagen. Netjes, want Buckie is een van de toppers uit die competitie. In de derde ronde was Lochee heel dicht bij een stunt, want het werd 1-1 tegen Ayr United, een topper uit de Second Division. De return in Ayr eindigde in 3-1 voor de thuisploeg. Maar net als het jaar ervoor hadden de Juniors weer vriend en vijand verbaasd. De toevoeging van de Juniors aan de Schotse beker werd al na twee seizoenen als een geslaagd experiment gezien.

Lochee United maakte het Ayr United heel moeilijk en dwong een replay af

Uitslagen 2008/2009

Banks O’ Dee v Fort William 10-0

Lochee United v Bathgate Thistle 3-1

Pollok v Spartans 1-1

Spartans v Pollok 1-0

——————————————-

Lochee United v Buckie Thistle 3-0

Inverurie Locos v Banks O’ Dee 5-1

——————————————

Lochee United v Ayr United 1-1

Ayr United v Lochee United 3-1

2009/2010

Nieuw jaar en dus nieuwe kansen. Ditmaal deden er opnieuw vier Junior clubs mee, waaronder enkele van de grootste Junior clubs. Auchinleck Talbot (winnaar Junior Cup) bijvoorbeeld en Irvine Meadow XI (West Region) werden vooraf wel ingeschat als de twee die erg ver konden komen. Banks O’ Dee (North Region) en Bonnyrigg Rose (East Region) waren de andere twee clubs die meededen. Het toeval wilde dat alle Junior clubs tegenstander uit de Highland League kregen. Laat je daar een kansberekening op los, dan is die kans heel klein. Wel mooi, want nu konden beide competities gaan bepalen wie nu de sterkste non-league afdeling is.

De Juniors wonnen het overtuigend. Auchinleck won met 7-0 van Fort William, Irvine Meadow met 0-2 bij Brora Rangers en Banks O’ Dee (die zomer wéér geweigerd voor de Highland League) met 1-5 bij Rothes. Alleen Fraserburgh v Bonnyrigg Rose eindigde onbeslist: 1-1. De return werd de enige overwinning die de Highlanders zouden halen, want het werd 1-2. De tweede ronde opnieuw een duel Juniors v Highlanders en opnieuw wonnen de Juniors. Auchinleck Talbot was met 4-3 te sterk voor Huntly. Banks O’ Dee vloog er met 0-3 uit tegen Montrose, terwijl Irvine Meadow simpel met 0-3 won tegen Selkirk (EoS League). De Junior League als sterkste van alle non-leagues zien, is na al deze uitslagen geen gekke gedachte.

In de derde ronde moesten zowel Talbot als Medda tegen clubs uit de Second Division. Auchinleck had een loodzware trip naar Stirling Albion, dat later dat seizoen kampioen zou worden. Ze kwamen dichtbij, maar verloren uiteindelijk met 2-1. Irvine Meadow won wel en werd daarmee de eerste Junior club die een Leagueclub heeft uitgeschakeld. Arbroath werd met 1-0 opzij gezet, een enorme vernedering. Het leverde Irvine een uitpot op naar Easter Road. De allereerste ontmoeting tussen een Junior club en een club uit de SPL. Medda nam 3000 man mee naar Hibernian, maar verloor uiteindelijk met 3-0. Toch was iedereen achteraf trots dat de club zo ver was gekomen. De Juniors stonden nog meer op de kaart.

Irvine Meadow versloeg Arbroath. De eerste overwinning van een Junior club tegen een Leagueclub

Uitslagen 2009/2010

Auchinleck Talbot v Fort William 7-0

Brora Rangers v Irvine Meadow XI 0-2

Fraserburgh v Bonnyrigg Rose 1-1

Bonnyrigg Rose v Fraserburgh 1-2

Rothes v Banks O’ Dee 1-5

——————————————-

Banks O’ Dee v Montrose 0-3

Huntly v Auchinleck Talbot 1-1

Auchinleck Talbot v Huntly 4-3

Selkirk v Irvine Meadow XI 0-3

——————————————

Irvine Meadow XI v Arbroath 1-0

Stirling Albion v Auchinleck Talbot 2-1

——————————————

Hibernian v Irvine Meadow XI 3-0

2010/2011

Afgelopen seizoen opnieuw vier Junior clubs in de Schotse beker. Helaas moesten opnieuw twee van die teams tegen elkaar in de eerste ronde. Beith (East Region) tegen Linlithgow Rose (Junior Cup) eindigde in 2-0. Sunnybank (North Region, uit het niet zo zonnige Aberdeen) zette Gala Fairydean (een van de sterkere EoS clubs) met 1-6 opzij. Bo’ness United (East Region) herhaalde dat door met 1-6 bij Selkirk (ook EoS) te winnen. Over de vraag of nu de Junior League of de East of Scotland League het sterkste is, hoeft in ieder geval niet meer gediscussieerd te worden. Vooral het feit dat het verschil zo groot is, had niemand vier jaar geleden kunnen voorspellen.

De tweede ronde van 2010/2011 is misschien wel hét hoogtepunt van de Juniors geweest tot nu toe. Beith won makkelijk met 8-1 van Glasgow University. Niet echt een verrassing. Die vonden wél plaats in Coatbridge en Bo’ness. Albion Rovers v Sunnybank werd namelijk 0-1. Het enige dat de manager van Albion Rovers (Third Division) na de wedstrijd kon uitbrengen, was dat hij ontslag verdiende. Iets verderop won Bo’ness United in eigen huis met 2-1 van tienvoudig Scottish Cup winnaar Queen’s Park (Third Division). Dat waren Leaguescalp nummer twee en drie van de Juniors en ik denk dat er de komende jaren wel meer zullen volgen. De echt goede Junior clubs kunnen voor mijn gevoel best mee in de onderste twee Schotse Leagues.

De derde ronde was dit seizoen voor de Juniors het eindstation. Sunnybank verloor met 5-0 in Ayr, terwijl Bo’ness erg veel pech had tegen Buckie Thistle. Het werd 0-2 voor de club uit de Highland League die, als ik de verslagen moet geloven, een stuk minder was. Beith had helemaal pech. Lange tijd stonden ze met 0-2 voor tegen Airdrie United (Second Division), maar door doelpunten in de 79ste en 90ste minuut sleepten The Diamonds er nog een replay uit. Die was ook spectaculair. Airdrie kwam met 0-4 voor, maar Beith slaagde erin om tot 3-4 terug te komen. Slechts een rode kaart voor de Juniors in de 80ste minuut voorkwam de 4-4. Deze vier jaar in ogenschouw genomen, is het toelaten van de Junior clubs een goede zet geweest. Ze hebben veel indruk gemaakt.

Beith en Airdrie maakten er twee schitterende potjes van in hun onderlinge treffen

Uitslagen 2010/2011

Beith v Linlithgow Rose 2-0

Gala Fairydean v Sunnybank 1-6

Selkirk v Bo’ness United 1-6

———————————-

Albion Rovers v Sunnybank 0-1

Beith v Glasgow University 8-1

Bo’ness United v Queen’s Park 2-1

———————————

Airdrie United v Beith 2-2

Beith v Airdrie United 3-4

Ayr United v Sunnybank 5-0

Bo’ness United v Buckie Thistle 0-2

Advertenties

2 Reacties op “Juniors in Scottish Cup

 1. Leuk stuk. Tot je reis naar Irvine Meadow kende ik dat hele junior voetbal helemaal niet.

 2. Linlithgow Rose , wat een heerlijke naam. Voor zo een naam val ik meteen, alleen al voor die naam zou ik best een sjaal van ze willen.

  Is het dan zo dat de Junior FA helemaal los staat van de Scottish FA terwijl de Highland League, EoS and SoS Leagues wel onderdeel zijn van de Scottish FA? En wat met nog andere regionale competities? Bijvoorbeeld Caithness heeft een eigen competitie met de allernoordelijkste clubs uit Schotland. Is dat dan nog een aparte FA of is dat een sub-afdeling van de Highland League? En wat met de competities van Shetland en van de Hebriden? Zijn die enigzins aan de Scottish FA verbonden of staan die totaal los van de competities op het vasteland?

  Overigens, in België heeft haast elke provincie en in sommige provincies elke regio of stad, een eigen amateurcompetitie. Sommige van die liga’s zijn lid van de Belgische FA, sommigen zijn totaal zelfstandig. Schotland is zeker niet het enige land waar een complexe structuur bestaat in het voetbal.

  Ook is het zeker geen unicum dat niet elke club mag meedoen aan de beker, ik denk dat Engeland op dat vlak een uitzondering is. Hier in Spanje mogen enkel clubs uit de hoogste 3 reeksen meedoen + de clubs die bovenin eindigden in de 4e afdeling het jaar voorheen (gezien de 3e afdeling gespreid is over 5 regionale groepen zijn dat nog steeds aardig wat clubs). In België mogen uit de provinciale afdelingen ook slechts enkele clubs per provincie meedoen (elke provincie bepaalt zelf hoe ze die clubs aanduiden)

  Het leukste bekertoernooi vind ik het Franse, daar mogen zelfs de overzeese gebieden clubs inschrijven in de Coupe de France. Zo heb je clubs die een uitwedstrijd in Martinique of Nieuw Caledonië moeten gaan spelen. Dat zou leuk zijn moest men dat in de UK ook doen, bv 1 club uit Bermuda, 1 club uit de Falkland Islands, 1 club van elk van de Kanaaleilanden, …

  In elk geval is Schotland qua complexe league systemen geen unicum. Ik vrees ook dat een zekere complexiteit enkel vermijdbaar is in erg kleine landen. Landen zo groot als Schotland (of groter) moeten wel met regionale competities werken, want voor een niet-profclub is het financiëel ondoenbaar afstanden van 600 km voor een uitwedstrijd af te werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s