Marlow in the Cup I

Op het eerste oog lijkt Marlow de kleinste club die we als Pheonixclub hebben gekozen. Niets is minder waar. Marlow heeft namelijk een ontzettend rijke geschiedenis. Vooral in de FA Cup hebben The Blues hun sporen achtergelaten. Ze staan zelfs in de geschiedenisboeken, want het is de enige club die zich van 1871 ieder jaar heeft opgegeven om deel te nemen. Slechts in 1910 mocht dat niet, maar de club is nog altijd recordhouder deelnames aan de FA Cup en dat is iets waar ze trots op zijn in Buckinghamshire. Successen waren er weinig, uitgezonderd in 1882. Dat jaar haalde Marlow de halve finale van de beker.

 Als je al aan de eerste FA Cup hebt meegedaan, ben je een oud beestje en dat is Marlow ook. Ze werden op 22 november 1870 opgericht. Toen het een paar clubs wel leuk leek om in plaats van alleen maar oefenwedstrijden, ook voor het echie te spelen, was Marlow daar bij. Besloten werd om een beker aan te schaffen voor de winnaar. Er werd een edelsmid gevonden om hem te maken, maar die wilde daar wel wat centen voor hebben. 25 pond moest er bijeen worden geschrapt om dat ding te laten maken. Marlow was een van de clubs die een bedrag schonk en zo werd de eerste FA Cup gemaakt. De beker zelf, die de bijnaam The Little Tin Idol kreeg, is overigens niet meer. In 1895 verdween de beker onder verdachte omstandigheden en is nooit meer teruggevonden.

Doordat Marlow geld had geschonken, mochten ze ook meedoen aan de beker. Van de vijftig clubs die toen aangesloten waren bij de FA, waren er veertien die meededen. Verder was er met Queen’s Park nog een club uit Schotland die meedeed. De Schotten zijn, samen met Maidenhead en Marlow, nog de enige van al die clubs die nog bestaan. Toevallig kwamen Maidenhead en Marlow tegen elkaar uit in de eerste ronde. Er kwamen 1287 mensen op York Road (waar Maidenhead nog altijd speelt!) af en die zagen de thuisclub met 2-0 winnen. De eerste beker werd gewonnen door Wanderers FC. Niet gek, want in de eerste jaren werd de beker gedomineerd door clubs die voortkwamen uit ex-leerlingen van kostscholen.

Alsof de duivel ermee speelde, moest Marlow het jaar erop wéér naar Maidenhead. Opnieuw werd er verloren, ditmaal met 1-0. De 1390 op York Road hadden een goede dag. Een jaar later rolde er eindelijk een thuiswedstrijd voor Marlow uit de koker. Tegenstander was Pilgrims FC. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar ze wonnen wel. Het werd 0-1 voor 1022 man. In 1875 was opnieuw de eerste ronde het eindstation. Ditmaal hadden ze met Royal Engineers een enorm sterke tegenstander. Er werd met 0-3 verloren en de ingenieurs zouden de FA Cup zelfs winnen. Pas in 1877 kwam Marlow voorbij de eerste ronde. En de tweede ronde. In de derde ronde was Upton Park echter te sterk na een replay. Nee, een succesverhaal was Marlow niet tot op dat moment.

Pas in 1881 deed de club weer van zich spreken in het toernooi. De vierde ronde werd gehaald! Daarin bleek Romford te sterk. Die club werd een ronde later dan weer verpletterd door Darwen met 15-0. In 1882 zouden The Blues echter geschiedenis gaan schrijven. In de eerste ronde werd Brentwood opzij gezet met 3-1, waarna in de tweede ronde ook St. Bart’s Hospital werd verslagen: 2-0. In de derde ronde stond er een uitwedstrijd te wachten. Tegenstander was Dreadnought FC, een club die in de eerste twee rondes het geluk had dat de tegenstander niet kwam opdagen. Het werd een spannend potje, waarin Marlow uiteindelijk met 1-2 aan het langste eind trok. Voor de tweede maal in haar geschiedenis zou de club meeloten in de vierde ronde.

Er rolde een tegenstander uit die we vandaag de dag nog altijd kennen: Reading. Een leuke pot, want beide clubs liggen allebei in Buckinghamshire en er ligt maar een kilometer of twintig tussen beide plaatsen. Was er destijds televisie geweest, dan had deze wel eens kunnen worden uitgezonden. Terwijl iedereen in Marlow zich opmaakt voor een kraker, besloot Reading zich terug te trekken. Waren ze te bang geworden voor een afgang? We zullen het wel nooit weten. Het betekende wel dat Marlow in de kwartfinale zat. De loting wees uit dat Marlow het daarin mocht opnemen tegen Old Foresters, opnieuw zo’n kostschoolclub.

De Old Foresters was een exclusieve club. Alleen als je op de poepchique Forest School had gezeten, mocht je uitkomen voor deze club. Ze waren dan ook favoriet, vooral omdat ze in hun eigen stadion The Park mochten spelen. Dit lag in een upperclass wijk van Londen. Marlow stuntte echter, want met kunst en vliegwerk bleef het 0-0. De kakkertjes dachten het in de replay wel even af te maken, maar Marlow won in eigen huis met 1-0. The Blues in de halve finale! Marlow was daarin een beetje het lelijke eentje. Blackburn Rovers en Sheffield Wednesday waren gerespecteerde clubs, terwijl de Old Etonians natuurlijk de grote topfavoriet waren. Het was ook deze club die eruit rolde voor Marlow. Uit nog wel.

Kansloos was Marlow. De kostschooljongens wonnen met 5-0, maar iedereen in Marlow was toch trots op de prestatie van hun jongens. Het is een wapenfeit dat waarschijnlijk nooit meer geëvenaard zal worden. De Old Etonians wonnen dat jaar nog de FA Cup, maar het zou voor het laatst zijn dat een kostschoolclub zou winnen. Er kwamen (illegale) betalingen en de arbeidersclubs uit het noorden zouden het vanaf 1883 voor het zeggen hebben. Voor Marlow begon het ook een aflopende zaak te worden. In 1892 werd voor de laatste keer de eerste ronde gehaald en daarna moesten ze maar liefst 99 jaar wachten voordat nog een keer gebeurde dat ze zich door de kwalificaties konden worstelen. Maar daarover meer in het volgende deel over Marlow in the Cup.

Advertenties

5 Reacties op “Marlow in the Cup I

  1. Hoewel een erg licht geval van dyslexie: waarom PhEOnixclub en niet PhOEnixclub? 😉 Sorry maar ik ben een taalpurist, tenzij woordspelingen in het spel zijn in plaats van onbewuste spellingsfouten.

  2. Pheonixclub klopt, zie: http://www.freewebs.com/doingthe116/Workington%201.jpg

    Het jaar erop in Merthyr schreven ze het opnieuw fout, vandaar dat we het hebben veranderd in Pheonixclub ipv Phoenixclub.

  3. Weer een fraai stukje geschiedenisles. Zoals altijd leuk om te lezen.

  4. Hehe, d’r is een kerel die op zijn scooter langs alle grounds is gereden. Zie
    http://www.wellerchap.frih.net/myweb2/index.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s