Hampden in the Sun

Komende zondag ga ik naar mijn eerste finale op Hampden Park en niet zomaar eentje, maar nog wel een Old Firm finale. Soms kan het leven wel mooi zijn, want hoewel het lijkt dat er regelmatig finales zijn tussen Celtic en Rangers, is dit pas de tweede in acht jaar. De laatste was ook in de League Cup en werd door Celtic met 2-0 gewonnen. Ik teken voor een herhaling van dit pot. Waar ik helemaal voor zou tekenen is een herhaling van de finale van 1957. Die finale staat bij Celtic-fans nog altijd bekend onder de naam “Hampden in the Sun”. Terecht, want die dag wonnen The Bhoys met maar liefst 7-1 van de topfavoriet Rangers. Als het zondag weer die uitslag wordt, ga ik nooit meer naar een voetbalwedstrijd toe.

In 1957 was Celtic alles behalve een topclub. Het enige wat nog aan het roemrijke verleden herinnerde waren de prijzen, waar al een flink laag stof op lag, het indrukwekkende stadion en de grote schare fans. Celtic zat middenin de veertig magere jaren (van 1926 tot aan 1965) waarin slechts drie titels werden gehaald. Het is ook door die jaren dat Rangers nog altijd veel meer prijzen heeft gewonnen, dan Celtic. Buiten de Rangers, waren ook de twee clubs uit Edinburgh (Hearts en Hibs) Celtic voorbij gestreefd. Om even een indicatie te geven hoe matig Celtic in die jaren was, pak ik even de eindstanden van de club rondom “Hampden in the Sun” erbij. In 1956 (5de), 1957 (5de), 1958 (3de), 1959 (6de) en 1960 (9de).

De reden waarom het zo slecht ging, lag in de bestuurskamers. Het bestuur van Celtic had in die jaren slechts een belang en dat was om zo veel mogelijk geld uit de club te halen om hun eigen zakken zoveel mogelijk te vullen. Spelers werden opgeleid en voordat ze volgroeid waren, werden ze al aangeboden aan Engelse clubs die er grof voor betaalden. Dat geld werd niet in de club gestoken, maar verdween rechtstreeks richting het bestuur dat alle aandelen in handen had. Het was een erg lucratieve business, want door de club had nog altijd een grote naam. Veel jeugdspelers kwamen graag naar Celtic en een transfer naar Engeland zagen ze ook wel zitten. Gevolg was wel dat Celtic amper iets won.

De Rangers waren daarentegen oppermachtig in de jaren vijftig. Goed, de twee uit Edinburgh pakten ook zo nu en dan de titel, maar rondom de League Cup finale van 1957 was het allemaal Rangers wat de klok sloeg. Overigens werd de League Cup destijds in het begin van het seizoen gespeeld. Deze finale was op 19 oktober 1957 en hoorde bij het 57/58 seizoen. Op het moment dat de finale gespeeld werd, was Rangers de heersende landskampioen. The Gers waren ook relatief makkelijk in de finale gekomen en leken alleen even langs te komen om de beker op te halen. Bijna niemand gaf een cent voor de kansen van Celtic.

The Bhoys hadden op het moment van de finale enkele goede spelers, maar geen sterrenensamble, zoals de stadsgenoot. De enige twee echte toppers waren de Noord-Ieren Charlie Tully en Bertie Peacock. Beide waren al wat op leeftijd. Dat waren meer van de Celtic-spelers, hoewel er ook veel jonkies in het veld stond. De middengroep ontbrak een beetje door die verkooppolitiek van het bestuur. Mede daardoor kon Celtic nooit een reeks neerzetten. Wel kon de groep ineens boven zichzelf uitstijgen en dat iedereen met een groen-wit hart hoopte dat ze dat zouden doen. Het was wel nodig, want van de laatste zes potten tegen de Rangers waren er vijf verloren tegenover slechts één gelijkspel.

Evenals zondag was destijds Hampden Park het strijdtoneel waar de finale zou worden uitgevochten. Het stadion was niet het slappe aftreksel wat er vandaag staat, maar nog het grootste stadion van Europa met gigantische staantribune. Officieel kwamen er 83.000 op deze wedstrijd af, maar officieuze schattingen gaan ervan uit dat er over de 100.000 mensen in het stadion waren. Het waren ideale omstandigheden, met een lekker zonnetje boven Hampden Park. De opstelling van Celtic bestond uit de volgende namen, die nog geen idee hadden dat ze geschiedenis gingen schrijven: Beattie, Donnelly, Fallon, Fernie, Evans, Peacock, Tully, Collins, McPhail, Wilson, Mochan. Stuk voor stuk namen die door deze wedstrijd deel uit maken van de Celtic folklore.

Die dag was Celtic ineens geweldig. Rangers kreeg alle hoeken van het veld te zien: 1-0, 2-0, 3-0. The Gers wisten niet wat hen overkwam en even was er weer hoop, toen ze in de 58ste minuut de 3-1 scoorden. Het was ijdele hoop, want daarna begon de groene machine weer op volle toeren te draaien: 4-1, 5-1, 6-1 en ten slotte ook de 7-1. Held van de dag was Billy McPhail, die een hattrick maakte. Opvallend, want hij zou in totaal maar dertien scoren voor The Bhoys. Tot op de dag van vandaag is het de grootste overwinning in een Old Firm wedstrijd. De 7-1 is zelfs een Brits record, want nooit won een ploeg zo dik in een nationale bekerfinale. Een mooi record, met name omdat het juist tegen Rangers is.

De helden van 1957, die totaal onverwachts Rangers verpulverden

De overwinning heeft zelfs een lied opgeleverd, waarvan de tekst hieronder te lezen is. Vaak wordt het niet meer gezongen, maar bij iedere Old Firm finale behoort het wel tot het vaste repertoire. Dit om Rangers aan die mooie oktoberdag te herinneren. Komende zondag zal ik het voor het eerst live gaan horen. Ik ben al flink aan het oefenen op de tekst, want ik ken alleen de eerste alinea. Zo mooi als in 1957 zal het niet gaan worden, maar met een 6-1 ben ik ook tevreden. Ik ben namelijk niet echt veeleisend.

Oh Hampden in the sun,
Celtic 7 Rangers 1,
That was the score when it came time up,
The Timalloys had won the cup.

I see Tully running down the line,
He slips the ball past Valentine,
It’s nodded down by ‘Teazy Weazy’,
And Sammy Wilson makes it look so easy.

I see Mochan beating Shearer,
The League Cup is coming nearer,
He slams in an impossible shot,
The Rangers team has had their lot.

Over comes a very high ball,
Up goes McPhail above them all,
The ball and Billy’s head have met,
A lovely sight the ball is in the net.

Young Sam Wilson has them rocked,
But unluckily his shot was blocked,
Then big Bill with a lovely lob,
Makes it look such an easy job.

Now here is Mochan on the ball,
He runs around poor Ian McColl
Wee George Niven takes a daring dive,
But Smiler Mochan makes it number five.

Down the middle runs Billy McPhail,
With John Valentine on his tail,
With a shot along the ground,
The cup’s at Parkhead safe and sound.

Here comes Fernie, cool and slick,
He ambles up to take the kick,
He hits it hard and low past Niven,
The Tims are in their Seventh Heaven.

Advertenties

Een Reactie op “Hampden in the Sun

  1. Een vraagje (niet geheel relevant aan de cup final maar wel aan Celtic): een collega van me hier in Spanje, maar afkomstig uit Schotland en een hevig Celtic fan, vindt het niet kunnen dat er in een grootstad als Barcelona nog geen officiële Celtic fanclub bestaat. Hij wil die graag oprichten. Een lokaal vinden is geen probleem (Ierse pubs genoeg en er is eentje waar nu reeds heel wat Celtic fans samenkomen voor de wedstrijden op TV te zien) maar hij wil graag dat de fanclub erkend zou worden als een officiële fanclub.

    Heb jij enig idee hoe zo een erkenning kan worden aangevraagd om een officiële supportersclub te worden? Gezien je lid bent van Lowland Celts en misschien daar een stichtend lid of bestuurslid kent, dacht ik dat je hier misschien iets over wist… Mijn collega zou alle info erg waarderen, de fanclub is er in praktijk wel al min of meer maar hij wil erg graag een erkende Celtic fanclub in Barcelona zien verschijnen.

    Ik heb er zelf geen idee van hoe je als fanclub erkend kan worden. Ik ben wel lid van een erkende penya (fanclub) van Real Mallorca, maar hier in Spanje hebben clubs een apart systeem voor het officialiseren van fanclubs. Dat systeem verschilt van de doorsnee andere landen, dus ik vermoed dat de info van de Mallorca penya waar ik lid ben weinig nut heeft voor de collega. Ik vermoed dat men in Schotland een ander systeem hanteert om een bepaalde supportersclub officiëel te erkennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s