The Canvey Island derby

Eergisteren stond hij op het programma: The Canvey Island derby. Ik ben helemaal gek op Engels voetbal, maar twee dingen in het bijzonder: oude stadions en derby’s. Vandaar dat zelfs deze kleine derby me interesseert. Het is ook voor het eerst dat hij is gespeeld, want eerder hadden het “grote” Canvey Island en het kleine broertje Concord Rangers elkaar nog nooit in een officiële wedstrijd ontmoet. In de pers, nooit vies van een beetje sensatie, werd de pot al omgedoopt in “The Battle of the Island”. Daar kan ik wel van genieten. Uiteindelijk won thuisclub Concord Rangers door een doelpunt in de blessuretijd met 1-0 en zijn The Beach Boys daarom tot 25 april de baas op het eiland.

Waar ik er pas dit seizoen achterkwam dat Concord Rangers uit Canvey Island komt, ken ik de grote buurman sinds ze in 2001 de FA Trophy wonnen. Ik vond het wel een mooie naam: Canvey Island FC. Ik ben sowieso een eilandliefhebber en bij Canvey Island denk je aan palmbomen, mooie vrouwen in bikini en parelwitte stranden. Helaas blijkt de realiteit iets anders te zijn en zul je dit soort tropische taferelen niet meemaken in Canvey Island. Het voormalige eiland in de Theems heeft altijd keihard moeten knokken tegen het water. Mede daardoor is er een band met Nederland en zijn er nog altijd Nederlandse invloeden terug te vinden op het eiland.

Die band is allemaal terug te voeren op onze nationale hobby: water veranderen in polder. Sir Henry Appleton, die rond 1600 het gebied in zijn bezit had, besloot daarom wat Nederlanders in te huren om het gebied onder handen te nemen. Tot dan toe liep het land regelmatig onder en buiten wat schapenhoeden was er weinig mogelijk. De Zeeuwse ingenieur Cornelius Vermuyden kreeg de opdracht. Eerder had hij op andere plekken langs de Theems de boel beveiligd en Canvey Island droogleggen zou hem wel toevertrouwd zijn. Als beloning kreeg Vermuyden 1/3 van het land. Vermuyden liet daarop 300 vakmensen uit Nederland overkomen. Die bouwden er typische Dutch Cottages, waarvan er nog altijd twee (een is zelfs een museum) over zijn vandaag de dag.

Niet alleen de Nederlandse huisjes zijn nog een overblijfsel van de Nederlandse aanwezigheid daar, ook zijn er nog altijd Nederlandse straatnamen in Canvey Island. Een van de wijken van Canvey Island heet ook “Dutch Village”. In 1953 was er opnieuw een connectie tussen Canvey Island en Zeeland. Beide gebieden liepen helemaal onder water tijdens de grote watersnoodramp. Nadien werden de dijken verder opgehoogd en werd Canvey Island een “New Town” om de suburbanisatie vanuit Londen op te vangen. Eigenlijk is Canvey Island een soort Almere; een opvangstad in de polder. Zelfs op voetbalgebied kun je die vergelijking trekken, want de meeste inwoners op het eiland zijn nog altijd voor een club uit de oorspronkelijke stad.

Het bruggetje naar het edele spel is gemaakt, want doingthe116 is natuurlijk in eerste plaats een voetbalsite. Tijd dus om beide clubs eens te belichten. Te beginnen met thuisclub Concord Rangers, de grote onbekende van de twee. De club werd pas in 1967 (schitterend jaartal) opgericht. Het eerste “stadion” lag vlakbij Concord Beach, vandaar de naam Concord Rangers en de bijnaam The Beach Boys. In 1985 verhuisde de club naar een echt stadion aan Thames Road. Hier begon ook de opmars van de club, die tot dan toe bitter weinig had gepresteerd. In 2009 werd de Isthmian North (8ste divisie) bereikt, het hoogste niveau waar de club ooit had gespeeld, totdat de club vorig jaar ineens de play-offs won. Vandaar dat ze nu in de Isthmian Premier uitkomen, één divisie onder de Conference South.

Stadsgenoot Canvey Island is altijd succesvoller geweest, waardoor meteen verklaard is waarom beide clubs elkaar nooit eerder troffen in competitieverband. The Gulls werden in 1926 opgericht, maar van de vroege geschiedenis is weinig bekend. Dit doordat de watersnoodramp van 1953 alle archieven heeft weggespoeld. De Brightonse rockband British Sea Power heeft dat zelfs bezongen in hun lied “Canvey Island”. Sindsdien is de band ook fan van de club en ze treden regelmatig op in shirts van de club. Als dank voor de promotie van de club, hebben de bandleden een keer mee mogen trainen met de spelers. Overigens presteerde de club niet veel tot begin jaren 90. De meeste tijd hingen ze rond in lokale amateurdivisies.

Alles veranderde in 1992, toen voormalig speler Jeff King de club overnam. Hij werd eigenaar en manager en ze opstuwde in de vaart der volkeren. Onder zijn leiding werd de halve finale van FA Vase gehaald (1993), de FA Trophy gewonnen (2001) en de derde ronde van de FA Cup gehaald (2002). Op weg naar die derde ronde werden Northampton Town (thuis, de enige keer dat het stadion vol zat) en Wigan Athletic uitgeschakeld. De grootste prestatie was echter het bereiken van de Conference in 2004. Twee jaar hielden ze het vol. Het eerste jaar werden The Gulls 18de en het seizoen erop 14de. King baalde echter zo erg van de lage toeschouwersaantallen (400-500) dat hij besloot naar Chelmsford City te vertrekken, waarmee hij nu al vier jaar tevergeefs probeert naar de Conference te promoveren.

Op het moment dat King besloot te vertrekken, was het duidelijk dat Canvey Island niets meer in de Conference te zoeken had. Alle goede spelers vertrokken en in plaats van een kansloos seizoen te draaien, vroeg Canvey Island aan de FA of ze niet vrijwillig drie divisies lager mochten spelen in de Isthmian North. Dat mocht en in 2008 promoveerde de club via de play-offs. Sindsdien zijn ze een middenmotor in de Isthmian Premier League en dat lijkt ook het natuurlijke niveau van de club. Tegenwoordig trekt de club gemiddeld iets meer dan 300 man. Niet eens zoveel minder dan in de Conference-tijd. Wat dat betreft doen ze het ook beter dan de stadsgenoot, waar gemiddeld zo’n 150 mensen komen kijken. In België zouden ze aansturen op een fusie, maar gelukkig is daar geen sprake van.

De eerste Canvey Island derby zou eigenlijk op 27 december worden gespeeld. Helaas heb ik aan den lijve ondervonden wat voor kloteweer het toen was en deze pot ging ook P-P. Vandaar dat hij op een dinsdagavond in februari werd ingehaald. Dat schrok de toeschouwers niet af, want maar liefst 720 mensen namen de moeite om naar het stadion van Concord Rangers te komen. De helft daarvan waren fans van The Gulls. In het begin hadden zij het hoogste woord, maar op het laatste waren het The Beach Boys die mochten juichen. Diep in de blessuretijd maakt Concord-speler Claude Seanla namelijk het enige doelpunt. Stuart Fuller was aanwezig bij deze wedstrijd op Thames Road en schoot wat foto’s voor de liefhebber.

Door dit resultaat staat Concord Rangers, dat in het begin van het seizoen als doelstelling had niet te degraderen, ineens op de 6de plek. Maar eentje verwijderd van een plekje in de play-offs. Canvey Island vinden we terug op plaats tien. The Gulls hebben echter nog twee wedstrijden achter de hand. Als ze die winnen staan ze een punt voor op Concord Rangers. Het zou op 25 april op tweede Paasdag (de een-na-laatste speelronde) wel eens een heet dagje kunnen worden in het Brockwell Stadium van Canvey Island. Dan staat namelijk de return op het programma en als beide clubs het zo goed blijven doen, zou er wel eens meer op het spel kunnen staan dan alleen de lokale eer. Noteer dus maar alvast in de agenda’s, als alternatief voor die verschrikkelijke meubelboulevard.

Advertenties

2 Reacties op “The Canvey Island derby

  1. Concord Beach? Een strand op een eiland dat niet eens in zee ligt? Ik vond dat Canvey Island altijd een leuk curiosum (en ik hou wel van geografische rariteiten zoals bijvoorbeeld het Verdronken Land van Saeftinghe, Baarle-Hertog-Nassau, ATOW 1996, de Dode Zee, …) : een eiland middenin een rivier heeft toch meer iets van een stad op het vasteland dan van een echt eiland. Een echt eiland hoort bij mijn terminologie in zee te liggen. Dat ze het toch Canvey Island noemen vond ik altijd bizar op een leuke manier.

    PS: België is 1 van de enige landen ter wereld met een kuststrook zonder eilanden. We hebben 1 enkel eiland en dat is een eilandje in de Maas dat amper groter is dan een doorsnee voetbalveld met atletiekpiste er om heen. Maar het is omringd door de Maas en om toch een eiland in de toeristenbrochures te kunnen zetten hebben we het toch maar als eiland geklasseerd. Het is onbewoond, voor alle duidelijkheid. En zo is het Ile de Dave het enige eiland van België: http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%8Ele_de_Dave
    Leuk is wel dat er staat “het grootste eiland van België”, hetgeen logisch is als je maar 1 eiland hebt (en zelfs dat is met de nodige verbeelding als je eilandjes in een rivier überhaupt als eiland wil beschouwen)

    Canvey Island FC heeft overigens een heel mooi logo. Ondanks het feit dat ze je met vogelmest kunnen bestoken, heeft een meeuw nog altijd iets sierlijks. Van die club wil ik toch wel eens een sjaal aan mijn collectie toevoegen, op voorwaarde dat zowel het woord Island als die meeuw er op staan.

  2. PS: als het op échte eilanden in zee aankomt… heeft het Isle of Wight geen lokale club op ietwat respectabel niveau? Dat eiland is ook best groot en er wonen genoeg mensen om minstens in de hogere non-league divisions te kunnen meedraaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s